Mονή Αγίου Παντελεήμονος
Συντονιστής: Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Mονή Αγίου Παντελεήμονος
Υπάρχει κανείς που έχει πάει στην Παντελεήμονος να μας πει λίγα λόγια?
Όσες φορές έχω τηλεφωνήσει για κράτηση μου είπαν ότι κάνουν εργασίες και δεν δέχονται.
Όσες φορές έχω τηλεφωνήσει για κράτηση μου είπαν ότι κάνουν εργασίες και δεν δέχονται.
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας
Re: Mονή Αγίου Παντελεήμονος
Φίλε Πέτρο καλημέρα ...
Έχω πάει αρκετές φορές στο μοναστήρι αυτό ...Η αλήθεια είναι ότι φιλοξενούν πολύ λίγο κόσμο λόγω εργασιών . Το μοναστήρι στις αρχές του αιώνα φιλοξενούσε 2000 μοναχούς και οι υποψήφιοι περίμεναν σε λίστα αναμονής . Βέβαια σήμερα έχουν απομείνει αναμνήσεις του παρελθόντος καθώς 35 μόνο μοναχοί ρώσικης καταγωγής φροντίζουν αυτό τον τεράστιο χώρο που ουσιαστικά είναι μια μικρή πολιτεία.
Η θεία λειτουργία τελείται στα ρώσικα και ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής είναι ο παλιός ναός που χώραγε περίπου 2500 κόσμο.
Θύμάμαι όταν πρώτη φορά ξεναγήθηκα στο χώρο αυτό ,τη στιγμή που ο Πάτερ Ο.... άνοιξε την πόρτα έμεινα με το στόμα ανοιχτό από τη μεγαλοπρέπεια...εικόνες αφιερώματα του τσάρου , τέμπλο φοβερό και γενικά τεχνοτροπία ιδιαίτερη στην αγιογράφηση με ρωσικά χαρακτηριστικά.
Το μοναστήρι επίσης έχει τη μεγαλύτερη καμπάνα των Βαλκανίων βάρους 14 τόνων ο όγκος της οποίας είναι τεράστιος. Ο Γέροντας μου είπε ότι όταν αυτή η καμπάνα χτυπά ακούγεται σχεδόν σε όλη την έκταση του 3ου ποδιού αλλα και απέναντι στο 2ο πόδι.
Επίσης το εκθετήριο είναι πολυ προσεγμένο , μπορώ να το συγκρίνω μόνο μ' αυτό που είδα στην ΙΜ Ιβήρων.
Χαρακτηριστικό και το πολύ καλό τσιπουράκι που το βρίσκει κανείς σε όλα τα μοναστηρια του Α.Ο.
Φίλε Πέτρο όσες φορές έμεινα εκεί πήγα χωρίς να τηλεφωνήσω και με κράτησαν.Αν δε σε κρατήσουν τότε 1 ωρα πιο κάτω με τα πόδια είναι η ΙΜ ΟΣΙΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ όπου εκεί θα σε φιλοξενήσουν οπωσδήποτε έστω κι αν δεν έχεις κανει προηγουμένως κράτηση.
Εύχομαι ο ΘΕΟΣ να σ΄αξιώσει να τα καταφέρεις.
Έχω πάει αρκετές φορές στο μοναστήρι αυτό ...Η αλήθεια είναι ότι φιλοξενούν πολύ λίγο κόσμο λόγω εργασιών . Το μοναστήρι στις αρχές του αιώνα φιλοξενούσε 2000 μοναχούς και οι υποψήφιοι περίμεναν σε λίστα αναμονής . Βέβαια σήμερα έχουν απομείνει αναμνήσεις του παρελθόντος καθώς 35 μόνο μοναχοί ρώσικης καταγωγής φροντίζουν αυτό τον τεράστιο χώρο που ουσιαστικά είναι μια μικρή πολιτεία.
Η θεία λειτουργία τελείται στα ρώσικα και ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής είναι ο παλιός ναός που χώραγε περίπου 2500 κόσμο.
Θύμάμαι όταν πρώτη φορά ξεναγήθηκα στο χώρο αυτό ,τη στιγμή που ο Πάτερ Ο.... άνοιξε την πόρτα έμεινα με το στόμα ανοιχτό από τη μεγαλοπρέπεια...εικόνες αφιερώματα του τσάρου , τέμπλο φοβερό και γενικά τεχνοτροπία ιδιαίτερη στην αγιογράφηση με ρωσικά χαρακτηριστικά.
Το μοναστήρι επίσης έχει τη μεγαλύτερη καμπάνα των Βαλκανίων βάρους 14 τόνων ο όγκος της οποίας είναι τεράστιος. Ο Γέροντας μου είπε ότι όταν αυτή η καμπάνα χτυπά ακούγεται σχεδόν σε όλη την έκταση του 3ου ποδιού αλλα και απέναντι στο 2ο πόδι.
Επίσης το εκθετήριο είναι πολυ προσεγμένο , μπορώ να το συγκρίνω μόνο μ' αυτό που είδα στην ΙΜ Ιβήρων.
Χαρακτηριστικό και το πολύ καλό τσιπουράκι που το βρίσκει κανείς σε όλα τα μοναστηρια του Α.Ο.
Φίλε Πέτρο όσες φορές έμεινα εκεί πήγα χωρίς να τηλεφωνήσω και με κράτησαν.Αν δε σε κρατήσουν τότε 1 ωρα πιο κάτω με τα πόδια είναι η ΙΜ ΟΣΙΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ όπου εκεί θα σε φιλοξενήσουν οπωσδήποτε έστω κι αν δεν έχεις κανει προηγουμένως κράτηση.
Εύχομαι ο ΘΕΟΣ να σ΄αξιώσει να τα καταφέρεις.
ο Χριστός σώζει....
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Στέφανε βγάζουν για προσκύνηση λείψανα του Αγίου Σιλουανού?
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας
έχω προσκυνήσει τα λείψανα του Αγίου...νομίζω πως αν το ζητήσεις ο Πάτερ ο.... δε θα σου το αρνηθεί.
ο Χριστός σώζει....
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Σ' ευχαριστώ Στέφανε πάρα πολύ.
Πολύ τον αγαπώ τον Άγιο Σιλουανό.
Πολύ τον αγαπώ τον Άγιο Σιλουανό.
- iliasgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
εχω παει και εγω για προσκυνημα στο μεγαλοπρεπες αυτο μοναστηρι,ωστοσο δεν ζητησα φιλοξενια,μιας και εμενα στην ξενοφωντος.ωστοσο δεν ειναι σωστο νομιζω να λεμε οτι αν δε μας φιλοξενησουν,μπορουμε να παμε στην ξενοφωντος(χωρις να εχουμε τηλεφωνησει πριν),διοτι μπορει να φερουμε τον εκει αρχονταρη σε δυσκολη θεση
ελεησον με ο Θεος
παντα οταν περναω με το καραβακι για την δαφνη εβλεπα το μεγαλειο που εχει αυτο το μοναστηρι..νιωθει δεος καποιος οταν το βλεπει...αλλα κριμα να ειναι και τοσο λιγοι μοναχοι μεσα.μονο 35 μοναχοι για ενα τετοιο μεγαλο μοναστηρι?
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας
Tοποθετήθηκα μ' αυτό τον τρόπο γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τον αρχοντάρη και τη νοοτροπία των μοναχών στο συγκεκριμένο μοναστήρι.Αρκεί να μη θέλει κανείς πολυτέλειες και να αρκείται σε ενα κομμάτι ψωμί και πάντα υπάρχει χώρος για φιλοξενία.iliasgr έγραψε:εχω παει και εγω για προσκυνημα στο μεγαλοπρεπες αυτο μοναστηρι,ωστοσο δεν ζητησα φιλοξενια,μιας και εμενα στην ξενοφωντος.ωστοσο δεν ειναι σωστο νομιζω να λεμε οτι αν δε μας φιλοξενησουν,μπορουμε να παμε στην ξενοφωντος(χωρις να εχουμε τηλεφωνησει πριν),διοτι μπορει να φερουμε τον εκει αρχονταρη σε δυσκολη θεση
Καλέ μου φίλε συμπάθα με αλλά δε συμφωνώ καθόλου με τη λογική ορισμένων μοναστηριών να μετράνε στα δάχτυλα τους φιλοξενούμενος ενώ οι χώροι φιλοξενίας είναι τεράστιοι και άδειοι.
Όλα αυτά βέβαια υπό την απαραίτητη προυπόθεση ότι επισκέπτεται κανείς το ΑΟ ως προσκυνητής και όχι ως τουρίστας.
Είμαι σίγουρος ότι οι μοναχοί της Ξενοφώντος γεμίζουν χαρά όταν στις λειτουργίες αντικρύζουν την εκκλησία γεμάτη κόσμο...ειδικά ο αρχοντάρης.
ο Χριστός σώζει....
- keliotis
- Βασικός Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί μέρος της Αγίας Ρωσίας
Δείτε αυτό: http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/08/496253.html
Δείτε αυτό: http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/08/496253.html
Κρίνονται και οι κρίνοντες
http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/
http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας
Το Αγιον Ορος αποτελεί από το 1912 αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους. Και καθ όσον η Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος υπάγεται στο Αγιον Ορος, επομένως και αυτή ανήκει στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους και όπως όλο το Ορος, υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ολα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Δεν καταλαβαίνω που την πάει τη δουλειά ο Ρώσος Πατριάρχης και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούνται από όλα αυτά.
Ολα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Δεν καταλαβαίνω που την πάει τη δουλειά ο Ρώσος Πατριάρχης και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούνται από όλα αυτά.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.