ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ
Από λόγο του ΕΦΡΑΙΜ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ<<Η νηστεία είναι η δίστομος μάχαιρα ήτις εκτέμνει πάσαν κακίαν,όμως νηστεία κατά την περίοδο αυτή(Σαρακοστή) δεν ενοούμε μόνο να μην φάω.Ενοούμε η γλώσσα μας να είναι γλυκειά στον συνάνθρωπο μας να νηστεύουμε την γλώσσα.Να νηστεύουμε τα μάτια μας για να μην μας οδηγούν σε πονηρούς λογισμούς.Να νηστεύουμε τους λογισμούς ,το μυαλό να μην κάνουμε κακούς λογισμούς για τους συνανθρώπους μας.
Και τελευταία νηστεία στο φαγητό την οποία θέλουμε δεν θέλουμε θα μας την επιβάλει κάποτε ο γιατρός.
Όταν έλθει με το πιεσόμετρο και μας πει ξέρεις δεν πρέπει να τρως κρέας εκείνο το άλλο....
Πριν λοιπόν έλθει εκείνος γιά να είμαστε υγιείς στο μυαλό, στην ψυχή ,στο σώμα,εντάξει απέναντι στους συνανθρώπους, στην Εκκλησία , και στα καθήκοντα μας ας ξεκινήσουμε την νηστεία.Μαζί βέβαια πάντοτε με τα Μυστήρια της Εκκλησίας,προσευχή και εξομολόγηση.>>
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑ ΤΟΥ
Εφραίμ Βουρλιώτης: για τη νηστεία
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
Re: ΕΦΡΑΙΜ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Ποιος είναι ο Εφραίμ Βουρλιώτης?
Ήταν ο μεγαλύτερος πνευματικός της Σάμου.Είχε πνευματικούς τον Εφραίμ Κατουνακιώτη τον Εφραίμ τον Φιλοθείτη και γνώρισε όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του Αγίου Όρους.Ήταν ένγαμος Ιερέας και εκάρει μοναχός μετά τον θάνατο της πρεσβυτέρας του.Είχε εκατοντάδες πμευματικοπαίδια, όχι μόνο στη Σάμο όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.Το όνομα του πριν καρεί μοναχός ήταν π. Κλεάνθης Βουρλιώτης. Ως Ιερέας ήταν στο στρατό και είχε έντονη θρησκευτική και εθνική δράση στις ακριτικές περιοχές της Θράκης για την οποία είχε παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βοήθησε πολύ κόσμο ως πνευματικός ,το σπίτι του και οι εκκλησίες που εξομολογούσε ήταν πάντα γεμάτες.
Είχε το προορατικό και επέμενε πολύ στο θέμα της Νοεράς Προσευχής.Ως πνευματικός είχε φοβερές γνώσεις και ήταν πολύ στοργικός ,φρόντιζε τα παιδιά του μέχρι και στις ποιό μικρές λεπτομέρειες της ζωής τους.
Παρά τις συνεχόμενες αρώστειες που τον επισκέπτηκαν που η τελευταία ήταν ο καρκίνος έδωσε μέχρι τις τελευταίες μέρες του την ζωή τους στους συνανθρώπους του ως πνευματικός.Εκοιμήθει με οσιακό τρόπο
την 15 Ιουλίου του 2007 στη Σάμο.
Είχε το προορατικό και επέμενε πολύ στο θέμα της Νοεράς Προσευχής.Ως πνευματικός είχε φοβερές γνώσεις και ήταν πολύ στοργικός ,φρόντιζε τα παιδιά του μέχρι και στις ποιό μικρές λεπτομέρειες της ζωής τους.
Παρά τις συνεχόμενες αρώστειες που τον επισκέπτηκαν που η τελευταία ήταν ο καρκίνος έδωσε μέχρι τις τελευταίες μέρες του την ζωή τους στους συνανθρώπους του ως πνευματικός.Εκοιμήθει με οσιακό τρόπο
την 15 Ιουλίου του 2007 στη Σάμο.
Νά χουμε την ευχή του
efraim21
Πες μας κι άλλα για τον π. Εφραίμ. Ημουνα στη Σάμο για δυο χρονια (2002 και 2003) και έκτοτε συνεχίζω να πηγαίνω τα καλοκαίρια και πρώτη φορά ακούω γιαυτόν. Πού ήταν; Μήπως στη Βροντιανή; Πού είναι ο τάφος του; Εχει εκδοθεί κάτι γιαυτόν;
Πες μας κι άλλα για τον π. Εφραίμ. Ημουνα στη Σάμο για δυο χρονια (2002 και 2003) και έκτοτε συνεχίζω να πηγαίνω τα καλοκαίρια και πρώτη φορά ακούω γιαυτόν. Πού ήταν; Μήπως στη Βροντιανή; Πού είναι ο τάφος του; Εχει εκδοθεί κάτι γιαυτόν;
Έχει ταφεί στο κοιμητήριο της μονής της Μεγάλης Παναγίας που βρίσκεται σε άλλη περιοχή από αυτή που αναφέρεις.Τώρα από τις αναμνήσεις που έχω θυμάμαι ότι στην εξομολόγηση όχι απλώς δεν πίεζε κάποιον να καταλάβει η να κάνει η να μην κάνει κάτι αλλά πίστευε ακράδαντα και το έκανε πράξη ότι κάθε τι που επιβάλονταν, δεν ήταν ελεύθερο και δεν γίνονταν κατανοητό από τα παιδιά του ήταν αντίθετο με το θέλημα του θεού.Εκεί μόνο που επέμενε ήταν όταν ήθελε να επιβάλει καλές σχέσεις μέσα στον γάμο και να δημιουργήσει μιά υγιή οικογένεια.Μας έλεγε όταν φεύγουμε από την δουλειά μας να κλείνουμε την πόρτα πίσω μας και να μην μεταφέρουμε τίποτα μέσα στο σπίτι μας που γι αυτόν ήταν η προσωπική μας Εκκλησία.
Ποτέ μας έλεγε να μην μαλώνετε μπρος στα παιδιά.Γιά την σύζυγο έλεγε ότι είναι ο άνθρωπος που με αυτόν θα μείνουμε όταν φύγουν όλοι οι άλλοι (παιδιά,γονείς) γιά αυτό πρέπει να προσέχουμε και κύριο μέλημα μας είναι οι καλές σχέσεις και να περνούμε καλά.Τα παιδιά έλεγε να μην τα νηστεύουμε αυστηρά.
Μιά φορά που μιλούσαμε από το κινητό με έστειλε να βγάλω ακτίνες στο θώρακα χωρίς να με έχει δει ,τελικά είχα πνευμονία και αν δεν πήγαινα στο νοσοκομείο όπως μου είχε πει η κατάσταση μου θα γίνονταν σοβαρή.Σε δήθεν εύρημα παιδιάτρου γιά την κόρη μου μου είπε από το τηλέφωνο ότι δεν έχει τίποτα και έτσι πράγματι τελικά ήταν.Όταν είχε πάει πρώτη φορά να δει τον Εφραίμ τον Κατουνακιώτη γιά να του ζητήσει να γίνει πνευματικός του εκείνος αμέσως του έδειξε μιά μεγάλη σκάφη και του ζήτησε να του πλύνει τα πόδια του(του Κατουνακιώτη)!Το οποίο και έκανε αμέσως μετά.
Ποτέ μας έλεγε να μην μαλώνετε μπρος στα παιδιά.Γιά την σύζυγο έλεγε ότι είναι ο άνθρωπος που με αυτόν θα μείνουμε όταν φύγουν όλοι οι άλλοι (παιδιά,γονείς) γιά αυτό πρέπει να προσέχουμε και κύριο μέλημα μας είναι οι καλές σχέσεις και να περνούμε καλά.Τα παιδιά έλεγε να μην τα νηστεύουμε αυστηρά.
Μιά φορά που μιλούσαμε από το κινητό με έστειλε να βγάλω ακτίνες στο θώρακα χωρίς να με έχει δει ,τελικά είχα πνευμονία και αν δεν πήγαινα στο νοσοκομείο όπως μου είχε πει η κατάσταση μου θα γίνονταν σοβαρή.Σε δήθεν εύρημα παιδιάτρου γιά την κόρη μου μου είπε από το τηλέφωνο ότι δεν έχει τίποτα και έτσι πράγματι τελικά ήταν.Όταν είχε πάει πρώτη φορά να δει τον Εφραίμ τον Κατουνακιώτη γιά να του ζητήσει να γίνει πνευματικός του εκείνος αμέσως του έδειξε μιά μεγάλη σκάφη και του ζήτησε να του πλύνει τα πόδια του(του Κατουνακιώτη)!Το οποίο και έκανε αμέσως μετά.