Αγία Κοινωνία χωρίς φόβο & πάθος

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Αγία Κοινωνία χωρίς φόβο & πάθος

Δημοσίευση από Harrys1934 »

AGIA-KOINONIA—ΑΓΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο θείος Χρυσόστομος βεβαιώνει,ότι οι δαίμονες εκ θαμβούνται, τρέμουν και φεύγουν, διά να μη αντικρύσωσι το πρόσωπον εκείνου, όστις μετάλαβε. Διότι εκείνην την ώραν φαίνεται να πνέει από το στόμα αυτού πυρ θεϊκόν, θέαμα θαυμαστόν εις τους Αγγέλους, φοβερόν εις τον διάβολον. < Καθάπερ λέοντες φλόγα πνέοντες, ούτω της ιεράς Τραπέζης εξερχόμεθα, φοβεροί γενόμενοι τω διαβόλω>. Δεν υπάρχει αστήρ να λάμπει τόσον εις τον ουρανόν, όσον λάμπει μία ψυχή από το φώς της θείας Χάριτος κατά την ώραν όπου μεταλαμβάνει. Και αιτία είναι, διότι η θεία Μετάληψις δεν είναι άλλο, λέγει ο Συμεών Θεσσαλονίκης, παρά ένωσης του Θεού μεθ’ημών. <Θέωσις ημών, Θεού σύγκρασις και κοινωνία>. Ημείς, .οταν μεταλαμβάνωμεν (μαρτυρεί ο Θεολόγος), μετέχομεν της Χάριτος, την οποίαν έχει ο Χριστός και ως Θεός και ως άνθρωπος. <διά της αναιμάκτου θυσίας κοινωνούμεν ημείς τω Χριστώ και μετέχομεν Αυτού των παθημάτων και της Θεότητος> . Με τόσην χάριν ημείς αναβαίνομεν εις τόσον ύψος αγιότητος, ώστε αν αποθνήησκαμεν εκείνην την ώραν, η ψυχή μας ήθελε έχει τόπον μέσα εις τους χορούς των Μαρτύρων, των Παρθένων, των Ασκητών και ΄θέλαμε φθάσει εις μίαν στιγμήν εκεί, όπου αυτοί έφθασαν μετά τόσον καιρόν και τόσον αγώνα, ..Θεέ μου, λυτρωτά μου! Ας αποθάνω, όταν είναι το θέλημα Σου το άγιον, εις τόπον έρημον, εις ένα δάσος, εις ένα βουνόν, δεν με μέλει ΄όπου και αν είναι μόνον πριν αποθάνω, ας αξιωθώ πρώτα να μεταλάβω το άχραντον Σώμα και Αίμα Σου. Αν εκείνην την ώραν Σε έχω μετ’εμού, δεν φοβούμαι να χαθώ με τοιούτον εφόδιον είμαι βέβαιος να φθάσω εις τον λιμένα της ουρανίου Σου Βασιλείας.
Και λοιπόν, Χριστιανέ, αφού μεταλάβεις, πρόσεχε μη χάσεις εκείνο, όπου εκέρδισας. Κράτη καλά, μη πέσει ο πολύτιμος μαργαρίτης. Φυλάξου από όλα τα μέρη, μη τον αρπάση ο πονηρός από την ψυχήν σου. Ηγιάσθεις με τα Άγια! Ζήσε ως Άγιος, εξήλθες καθαρός από το λουτρόν της θείας Χάριτος;; Μη πέσεις εις το βόρβορον της πρώτης σου αμαρτίας. Ιατρεύθεις εις την ψυχήν; Μη ξανακυλήσεις εις την προτέραν σου ασθένειαν. Ηνώθεις με τον Χριστόν; Μείνε με τον Χριστόν και λέγε < Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου> Αυτώ η δόξα εις τους αιώνας. Αμήν..
Όπως πάντα ο φίλος σας ο Χάρης..
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: ΑΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Δημοσίευση από nkope »

Harrys1934 έγραψε:Και λοιπόν, Χριστιανέ, αφού μεταλάβεις, πρόσεχε μη χάσεις εκείνο, όπου εκέρδισας. Κράτη καλά, μη πέσει ο πολύτιμος μαργαρίτης. Φυλάξου από όλα τα μέρη, μη τον αρπάση ο πονηρός από την ψυχήν σου. Ηγιάσθεις με τα Άγια! Ζήσε ως Άγιος, εξήλθες καθαρός από το λουτρόν της θείας Χάριτος;; Μη πέσεις εις το βόρβορον της πρώτης σου αμαρτίας. Ιατρεύθεις εις την ψυχήν; Μη ξανακυλήσεις εις την προτέραν σου ασθένειαν. Ηνώθεις με τον Χριστόν; Μείνε με τον Χριστόν και λέγε < Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου> Αυτώ η δόξα εις τους αιώνας. Αμήν.
Ναι φίλε Χάρη, ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Αφού καταφέρουμε να προετοιμαστούμε, ας πούμε, όσο καλύτερα μπορούμε και μας αξιώσει ο Κυρίός μας να μεταλάβουμε του Αγίου του Σώματος και του Τιμίου του Αίματος, και να μετάσχουμε της Θείας Χάριτος, πόση ώρα καταφέρνουμε να κρατήσουμε αυτή τη Θεία Χάρη κοντά μας; Πόση ώρα καταφέρνουμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας κενό από εικόνες και σκέψεις του κόσμου, και να τον διαθέσουμε στην Θεία Χάρι να ενεργήσει όπως εκείνη θέλει.
Μερικά λεπτά ίσως, μερικά δευτερόλεπτα;
Εγώ θα είμαι ευτυχισμένος όταν καταφέρω να είναι μερικά λεπτά. Γιατί ακόμη κι αυτό απαιτεί τεράστιο πνευματικό αγώνα και άσκηση. Να κενώσει δηλαδή ο άνθρωπος τον εαυτό του απ΄ τον κόσμο και να παραμείνει γεμάτος απ' τον Ουρανό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”