φίλε Νικόλα με προβληματίζει γενικώς η εμπορευματοποίηση της θρησκείας , όχι μεμονωμένα του ΑΟ...το πρόβλημα αυτό το θεωρώ βαθύ , μελανό σημείο...το λέω μόνο για καλό...nikolaos-9 έγραψε:Εντάξει, συμφωνούμε πως η μετάβαση και διαμονή στο Όρος κοστίζει.
Κοστίζει είπαμε 60 ευρώ, 70, η ακόμη και 100. Τι παίρνουμε σήμερα με 100 ευρώ; Παίρνουμε κάποια πράγματα από το σούπερ μάρκετ, η κάποια ρούχα, πληρώνουμε τρέχοντες λογαριασμούς κλπ. Δίνουμε χρήματα λοιπόν και παίρνουμε καταναλωτικά αγαθά, σε μία σχέση του "τι παίρνω με αυτά που δίνω".
Μπορεί όμως να συγκριθεί η πνευματική ωφέλεια, η παρηγορία, η επαφή με γέροντες του Θεού, η ζεστασιά της προσευχής, με τα ευρώ; Πόσα ευρώ και ποιά κοσμική αξία (που είναι λέξεις γήινες, δικές μας, πεπερασμένες), μπορούν να συγκριθούν με το άφατο της δόξας του Κυρίου; Γιατί να βάζουμε πάντα το χρήμα ως κεντρική αξία;
Δε μπορώ να δεχτώ πως υπάρχει εμπορευματοποίηση του Αγίου Όρους - λειτουργικές ανάγκες ναι. Τόσες χιλιάδες προσκυνητές φιλοξενεί κάθε χρόνο, πρέπει να καλυφθούν και τα λειτουργικά του έξοδα. Μπορεί πριν από 3-4 δεκαετίες να ίσχυαν άλλα πράγματα, δεν ξέρω, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως οι προσκυνητές ήταν πολύ λιγότεροι παλιότερα.
Εαν μπούμε στον πειρασμό να κρίνουμε και να κατακρίνουμε το Όρος, συγκρίνοντάς το με μιά κοινή επιχείρηση, στον εαυτό μας κάνουμε κακό και το κέφι του κάνουμε!
Το περιβόλι της Παναγίας είναι πάντα εκεί και μας περιμένει.
ούτως ή άλλως αν μιλήσω για τον εαυτό μου πιστεύω ότι έχω κάνει μεγάλο αγώνα για να προσηλωθώ στο λατρευτικό και μόνο χαρακτήρα του ΑΟ και πιστεύω ότι το έχω καταφέρει να αφήνω όλες αυτέςτις σκέψεις στην άκρη... η προσευχή και η πνευματική οφέλεια είναι που μετράει...