Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από pilotos »

Είδα στη πρώτη σελίδα του φόρουμ μια αναδημοσίευση από τη Μυριόβιβλο ενός κειμένου περί "λατρείας" της Παναγίας στην Αθήνα. Σε μερικές ιστοσελίδες ή βιβλία μιλούν για τη "λατρεία" κάποιου τοπικού Αγίου. Κάπου είδα , σε μπλογκ, που σχολίαζαν μια εικόνα, όπου υπάρχει ο Θεός Πατέρας με τη "μορφή γέροντα".

Επειδή υπάρχουν και καλοπροαίρετοι ετερόδοξοι που μας διαβάζουν, πρέπει να είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ στις εκφράσεις μας, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση και δεν μπορούν οι ετερόδοξοι να μπουν στην Εκκλησία μας, λόγω σκανδαλισμού από τέτοιες ανεπιτυχείς ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ που υπάρχουν σε Ορθόδοξες ιστοσελίδες, βιβλία ή εικόνες.

"Λατρεία" στη Παναγία και στους Αγίους δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει "λατρευτική"προσκύνηση και τιμή στη Παναγία μας ή στους Αγίους μας, αλλά μόνο ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ, αφού όλα ενεργούνται από τον Τριαδικό Θεό, που εισακούει τις μεσιτείες και παρακλήσειες και πρεσβείες της Παναγίας και των Αγίων μας.

Οι εικόνες που εικονίζουν τον Θεό Πατέρα ως "σεβάσμιο γέροντα" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ, αλλά δυτικής επιρροής. Καλό θα ήταν να αφαιρεθούν από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας, κι εάν έχουν ιστορική, κειμηλιακή αξία, να δοθούν σε εκκλησιαστικά μουσεία ή βυζαντινά, με την υποσημείωση ότι είναι προϊόντας της φραγκοκρατίας ή λατινοκρατίας στην Ελλάδα.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να μάθουμε να τα λέμε και να τα εκφράζουμε ΟΡΘΟΔΟΞΑ και θεολογικά, για να βοηθήσουμε πολλούς ετερόδοξους να γνωρίσουν την αληθινή Ορθοδοξία και έχει ο Θεός... Αν είμαστε προσεκτικοί, ίσως κάτι μιλήσει μέσα τους... Ας βοηθήσουμε με προσευχή και σωστές εκφράσεις , ειδικά όταν πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας. Εκτός εάν ως "λατρεία" το εννοούμε μεταφορικά ως "αγάπη" ... Αλλά οι ετερόδοξοι δεν το καταλαβαίνουν, ειδικά εάν έχουν υποστεί συστηματική κατήχηση κατά της Εκκλησίας μας...
Edit: Η ιστοσελίδα που αναφέρει ο pilotos είναι αυτή:
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/t ... daras.html
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Re: Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από lovethink »

Διαφορετικά θέματα έπιασες ταυτοχρόνως
Και η σελίδα εδώ δεν είναι επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας ( απ'όσο ξέρω τουλάχιστον )
Φτιάχτηκε από παιδιά που αγαπάνε Το Αγιο Ορος
Καλή Σαρακοστή
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Re: Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από pilotos »

Όχι, δεν εννοούσα την ιστοσελίδα του Αγίου Όρους.

Αν προσέξεις η αναδημοσίευση, η πηγή είναι από τη Μυριόβιβλο, που είναι επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απλά το επισημαίνω σε όλους τους αγαπητούς, γιατί υπάρχουν αρκετοί ετερόδοξοι στις παρυφές της Ορθοδοξίας, που δεν αποφασίζουν να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, από κάτι τέτοιες εκφράσεις ή καταστάσεις. Το έχω ακούσει και μπορώ να αναφέρω και άλλα που τους "σκανδαλίζουν" ενώ δεν αποτελούν δόγματα της Εκκλησίας μας.Ας τους βοηθήσουμε. Σε όλα, το κοινό σημείο, είναι ότι δεν αποτελούν ορθόδοξες εκφράσεις ή απεικονίσεις.
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Re: Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από lovethink »

Koίτα για το θέμα της απεικόνισης Του Θεού Πατέρα όλων μας λογικό είναι να μην πρέπει να υπάρχει σε εικόνα αφού δεν έχει δει ποτέ άνθρωπος πως είναι , αλλά μόνο μέσα από τις ενέργειές Του
Οσο αφορά το θέμα "λατρεία" θεωρώ πως πλέον έχει την σύγχρονη έννοια του όρου όπου είναι "αγαπώ ,αγαπώ με ζήλο ,δυνατά
Κι εμείς δεν λέμε "λατρεύω τους γονείς μου" ; "λατρεύω τα παιδιά μου"
Βέβαια αυτά είναι πολύ δογματικά και ψιλά γράμματα και δεν θα ασχοληθώ μιας και δεν κατέχω από τόσο ιστορικές λεπτομέρειες πως πότε σύνοδοι και τα σχετικά
Οσο αφορά όμως κάτι που ανέφερες περί "Δύσης" και αφαίρεση εικόνων από ναούς , θέλω να πιστεύω πως εννοείς μόνο αυτές που απεικονίζουν Τον Θεό και όχι όσες εικόνες-αγιογραφίες δεν έχουν την αυστηρή γραμμή των Βυζαντινών Αγιογραφιών
Σε πολλά νησιά υπάρχουν πανέμορφες εκκλησιές με εικόνες της Παναγίας που δεν είναι αγιογραφίες ,υπάρχουν ζωγραφισμένοι πίνακες αριστουργήματα που απεικονίζουν σκηνές από την Π.Διαθήκη και κοσμούν τους ναούς
Οσο αφορά τις εικόνες που είναι επιρρεασμένες από τη Δύση (δεν ξέρω τι ακριβώς έχεις κατά νου όταν λέω "εικόνες επιρρεασμένες από Δύση") δεν νομίζω πως αποτελούν "εμπόδιο" την ώρα της προσευχής
Αλλωστε η τιμή πάει προς το πρόσωπο που βλέπουμε και όχι στην εικόνα ως έχει
Προσωπικά δηλαδή το βρίσκω λάθος να ασχολούμαστε σε ποιά εικόνα προσευχόμαστε και όχι το αν προσευχόμαστε
Η πίστη φέρνει το θαύμα , η πίστη προς το εικονιζόμενο πρόσωπο και όχι το υλικό της εικόνας ,τα χρώματα κτλπ

Οσο αφορά το θέμα της απεικόνισης Του Θεού βρήκα και το παρακάτω

"Οι μόνες άλλες περιπτώσεις που επιτρέπεται από την θεόπνευστη Εκκλησία Τού Κυρίου η απεικόνιση τού Θεού, είναι η εικόνα τής ΄΄Φιλοξενίας τού Αβραάμ΄΄, όπου απεικονίζονται οι τρεις αγγελιοφόροι, όχι ως εικόνα Θεού, αλλά ως τύπος τής Αγίας Τριάδος, και η βάπτιση τού Κυρίου, όπου το Άγιο Πνεύμα κατέρχεται ως περιστερά. Και φυσικά, με αυτή την εικόνα δεν ενοούμε πως το Άγιο Πνεύμα έχει εμφάνιση πτηνού, αλλά απλώς πήρε εκείνη τη μορφή. Και στις δύο αυτές εικόνες, απεικονίζουμε μόνο αυτά που είδαμε ως άνθρωποι, και δεν έχουμε κανένα σκοπό να απεικονίσουμε την αόρατη και απερίγραπτη φύση τού Θεού.

Στο σημείο αυτό, ο αναγνώστης δικαίως θα αναρωτηθεί γιατί υπάρχει σε Ορθόδοξες Εκκλησίες η (λεγόμενη): ΄΄εικόνα τής Αγίας Τριάδος΄΄. Δυστυχώς, θα συμφωνήσουμε μαζί του, πως αυτή η εικόνα κακώς υπάρχει, και η προέλευσή της δεν είναι Ορθόδοξη, αλλά Παππική. Η 7η οικουμενική σύνοδος, την απαγορεύει, και οι υπεύθυνοι τών εκκλησιών που την επιτρέπουν, φέρουν μεγάλη ευθύνη, επειδή γίνονται αίτιοι ειδωλολατρείας. (Πράξεις 7ης Οικ. Συνόδου). Σε αυτό όμως, δεν φταίει το σώμα τής Εκκλησίας, αλλά οι συγκεριμμένοι υπεύθυνοι τών εκκλησιών αυτών, που δεν σέβονται, ή από αμέλεια αγνοούν βασικά σημεία τής πίστεως. Φταίει βέβαια και ο προσκυνητής αυτής τής εικόνας, που δεν φρόντισε να μάθει τα τής πίστεώς του, και ενώ νομίζει πως ενεργεί Ορθόδοξα, ενεργεί Παπικά. Η εν λόγω εικόνα, εκτός από είδωλο, είναι και αιρετική στην παρουσίαση τών προσώπων τής Αγίας Τριάδος, με πολλούς τρόπους, που ξεφεύγουν από το θέμα αυτής τής μελέτης. (΄΄Απαγορευμένες απεικονίσεις΄΄, Γεωργίου Ε. Γαβριήλ)."
http://www.oodegr.com/oode/orthod/eikones1.htm#theos
Καλή Σαρακοστή
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4118
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Re: Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από filotas »

Για την Παναγία μας ισχύει αυτό που αναφέρουμε στον Παρακλητικό Κανόνα:

Διάσωσον, από κινδύνων, τους δούλους σου, Θεοτόκε, ότι πάντες μετά Θεόν, εις σε καταφεύγομεν, ως άρρηκτον τείχος και προστασίαν.

Η Παναγία είναι πρώτη μετά Θεόν, ανωτέρα πάντων των Αγίων και των Ουρανίων δυνάμεων. Ο τελειότερος άνθρωπος πάνω στη Γη. Είναι η Μητέρα όλων, που πρεσβεύει πάντοτε υπέρ της σωτηρίας των ψυχών μας.

Εν τη Γεννήσει την Παρθενίαν εφύλαξας,
εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε.
Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής
και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη
εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Re: Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από pilotos »

Ναι, και το κείμενο αυτό αναδημοσιεύτηκε και στο μπλογκ "Απόψεις για τη μονή Βατοπαιδίου"

Κατανοώ πλήρως ότι είναι κείμενο του 1950, κατανοώ πλήρως ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά ο όρος "λατρεύω", όπως τον χρησιμοποιούμε και σήμερα με την έννοια του "αγαπώ πολύ", "τιμώ πολύ", ΑΛΛΑ , ΔΥΣΤΥΧΩΣ- αυτές τις εκφράσεις ( πλέον ) τις χρησιμοποιούν σε ιστοσελίδες ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΙ και ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ και ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά ( λίγοι ή πολύ δεν έχει σημασία ) για να ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ και να ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΟΥΝ την Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία. Και το δυστύχημα είναι, ότι λόγω έλλειψης ορθόδοξης κατήχησης στους περισσότερους Νεοέλληνες, κάποιοι τους πιστεύουν και παρασύρονται στις πλάνες τους...

Το 1950 στην Ελλάδα η διείσδυση των αμερικανόφερτων αιρέσεων, βέβαια, ήταν μικρότερη, αλλά σήμερα μέσω του διαδικτύου και των άλλων ΜΜΕ που διαθέτουν ( ραδιόφωνο, εφημερίδες, έντυπα ) μπορούν ( θεωρητικά ) να συκοφαντήσουν την Εκκλησία και να επηρεάσουν αρνητικά περισσότερο κόσμο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, η επίσημη Εκκλησία, οι Μητροπόλεις και οι Ορθόδοξες ιστοσελίδες τους να είναι περισσότερο προσεκτικές στη ορθή διατύπωση των εκκλησιαστικών δογμάτων.

Να φανταστείτε ότι μια κακόβουλη, πηγή απίστευτου μίσους και καταλαλιάς, ευαγγελική ιστοσελίδα της Αυστραλίας, φτάνει σε σημείο να συγκρίνει τον Ιησού Χριστό με την Παναγία, χωρίς να καταλαβαίνει ο ΑΜΑΘΗΣ και ΑΝΟΗΤΟΣ, ότι με άλλες έννοιες χρησιμοποιούνται οι ίδιες λέξεις για τα δύο αυτά πρόσωπα, ότι υπάρχουν απόλυτες και σχετικές έννοιες των λέξεων, κυριολεκτικές και μεταφορικές !!!

Έτσι ο Θεός είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, που σώζει με την ενανθρώπισή Του και τη δίκαιη κρίση Του.
Η Παναγία μας σώζει από κινδύνους,σωματικούς ή πνευματικούς, και προσεύχεται για τη σωτηρία μας στον Υιό της.Επίσης, η Παναγία με την υπακοή και την ταπείνωση της, δέχτηκε στα σπλάχνα της τον Ιησού και έπαιξε σημαντική ρόλο στη σωτηρία της ανθρωπότητας. Με αυτή την έννοια λέμε "Υπεραγία Θεοτόκε και σώσον ημάς". Άλλη η μια ΑΠΟΛΥΤΗ σωτηρία του Ιησου Χριστού, άλλη η σωτηρία της Παναγίας. Άντε, όμως, να εξηγήσεις αυτά τα απλά σε έναν αγράμματο, αστοιχείωτο, ημιμαθή αφιονισμένο "ποιμένα" των ευαγγελικών ή των πεντηκοστιανών...

Το σημειώνω, γιατί από αυτά και μερικά άλλα ( που εάν θέλετε τα συζητάμε κάποια άλλη στιγμή ) δυσκολεύονται κάποιοι άνθρωποι ετερόδοξοι να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, παρότι αναγνωριζουν τον θεολογικό της πλούτο.
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Re: Προσοχή στο θέμα της "λατρείας" της Παναγίας !

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Βασικά το θέμα αυτό καταπιάνεται με αρκετά ζητήματα.

Σίγουρα το θέμα της τιμής των Αγίων είναι καθορισμένο θεολογικά και το ίδιο λένε εν λόγοις και οι πιστοί. το τί κάνουν στην πράξη και το αν αυτή η πράξη συνιστά υπέρβαση της Ορθόδοξης Αγιολογίας αυτό είναι άλλο ζητημα.

Το θέμα της εικόνος της Φιλιοκβικής και Παπικής "Αγίας Τριάδος" είναι πολύπλοκο. Έχω γράψει σχετικά πριν 2 περίπου χρόνια, καθώς και στο περιοδικό Θεοδρομία με πρόσφατη δημοσίευση σε τέυχος του 2008. Στο ίδιο περιοδικό έχουν κατα το παρελθόν δημοσιευθεί άλλα δύο σχετικά άρθρα.

Δεδομένα η εικόνα και οι τύποι της είναι καταδικασμένες συνοδικά -2 Σύνοδοι σε Κωνσταντινούπολη και Ρωσία-, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται διατεθιμένος ή να εφαρμόσει τα Ορθόδοξα απο την Επίσημη Εκκλησία, είτε να αλλάξει τα λανθασμένα που πίστευε απο το χώρο του ποιμνίου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”