Το Περιβολι της Παναγιας

Συζήτηση σχετικά με το Αγιο Όρος γενικότερα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Το Περιβολι της Παναγιας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

Η χερσόνησος του Άθω ή του Αγίου Όρους είναι ένας χώρος όπου κατ’εξοχήν λατρεύεται ο Θεός και τιμάται η Παναγία μας. Το έδαφος της χερσονήσου είναι ορεινό και δυσπρόσιτο. Η χερσόνησος έχει καταπράσινους λόφους, πυκνά δάση και άφθονα νερά. Συνδέεται με τη Χαλκιδική με τον Ισθμό του Ξέρξη. Η ψηλότερη βουνοκορφή ονομάζεται Άθωνας (2033 μ.).Το κλίμα είναι γενικά μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Η χερσόνησος του Άθω, είναι αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους, με την ονομασία Άγιο Όρος.
Η μοναστική πολιτεία χωρίζεται σε 20 περιοχές, που βρίσκονται στην εξουσία των 20 κυρίαρχων μονών. Τα περισσότερα μοναστήρια είναι κτισμένα την περίοδο της τουρκοκρατίας και βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές, όπου εδρεύει η Ιερά Κοινότητα, η οποία ασκεί την ανώτατη εποπτεία και αποτελείται από τους αντιπροσώπους των 20 μονών. Η Ιερά Επιστασία είναι εκτελεστικό σώμα και αποτελείται από τέσσερα μέλη. Ο Γενικός ή Πολιτικός Διοικητής εκπροσωπεί την κρατική εξουσία στο Όρος. Τα Αγιορείτικα μοναστήρια ακολουθούν το παλιό εορτολόγιο και απαγορεύεται σ’αυτά η είσοδος των γυναικών.
Ο χώρος αυτός σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση είναι δώρο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού στη μητέρα Του και μητέρα μας, την Παναγία.
Ας δούμε τι λέει η παράδοση: Μετά την Πεντηκοστή, οι μαθητές του Κυρίου μας μαζί με τη Μητέρα Του αποφάσισαν να αφήσουν τα Ιεροσόλυμα και να πάνε στα διάφορα μέρη για να κυρήξουν τη νέα θρησκεία. Έριξαν λοιπόν κλήρο και ο καθένας πήγε εκεί όπου του έτυχε. Στη μητέρα του Κυρίου μας ο κλήρος έγραφε να πάει στην Ιβηρία. Ενώ ετοιμαζόταν για να αναχωρήσει παρουσιάστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και της λέγει: «Θεοτόκε Παρθένε, Ιησούς ο Χριστός ο εκ σου γεννηθείς κελεύει μη χωρισθής της Ιουδαίας γης. Ο γαρ τόπος, ος σοί κεκληρωται, ουκ εστίν η Ιβηρία, αλλ’η χερσόνησος της Μακεδονίας, η του Όρους Άθω καλουμένη, ήπερ από του σου προσώπου φωτισθήσεται ».
Μετά από καιρό ήρθε στο Όρος η Παναγία μας. Τότε φωνές και μεγάλη σύγχυση δημιουργήθηκε ανάμεσα στα είδωλα. Μία φωνή που επισκίασε τα πάντα είπε: «Άνδρες οι του Απόλλωνος άπαντες πορευθέντες εις τον του Κλήμεντος λιμένα προϋπαντήσατε την Μητέρα του Μεγάλου Θεού Μαρίαν». Μετά από αυτό όλοι οι κάτοικοι της χερσονήσου έτρεχαν στο λιμάνι του Κλήμενος, όπου είχε φθάσει η Θεοτόκος συνοδευόμενη από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.
H Θεοτόκος μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος και τους προέτρεψε να αρνηθούν την πίστη των ειδώλων,να πιστέψουν στον υιό της και να βαπτισθούν στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Τότε, κατά την παράδοση, δεκάδες ειδωλολάτρες απαρνήθηκαν το δωδεκάθεο του Ολύμπου, ασπάσθηκαν την θρησκεία του Ναζωραίου και βαπτίσθηκαν.
Μετά η Κυρία των αγγέλων γονάτισε και προσευχήθηκε στον υιό Της: «Υιέ μου και Θεέ μου,ευλόγησον τον τόπο τούτον και κλήρον μου και έκχεον το έλεος Σου επάυτόν και φύλαξον αυτόν αβλαβή μέχρι της συντέλειας του αιώνος. Τους δε κατασκηνούντας εν αυτώ δια το ονομα Σου το άγιον και το εμόν,ώστε δια μικρού κόπου και του αγώνος της μετάνοιας, αφεθήναι αυτοίς τα πολλά αυτών αμαρτήματα,’εμπλησον αυτούς παντός αγαθού και αναγκαίου εν τω αιώνι τούτω και ζωής αιώνίου εν τω μέλλοντι ,και δόξασον υπερ πάντα τόπον τον τόπον τούτον και θαυμάστωσον δια παντοίων θαυμασίων, και πλήρωσον αυτόν εκ παντός έθνους των υπό των ουρανών ,των κεκλημένων τω ονοματί Σου,και πλάτυνον τα σκηνώματα αυτών εν αυτώ απ’άκρου εώς άκρου αυτού,από βορρά και νότου,απάλλαξον αυτούς της αιωνίου κολάσεως, και σώσον αυτούς εκ παντός πειρασμού, εξ ορατών και αοράτων εχθρών, και πάσης αιρέσεως».
Όταν τελείωσε την προσευχή της η Παναγία, ακούστηκε από τον ουρανό μια φωνή που είπε: «Όσα μου ζήτησες θα γίνουν, αν αυτοί φυλάξουν τις εντολές μου. Απο τώρα ο χώρος αυτός θα είναι δικός σου και περιβόλι σου. Ακόμα θα γίνει λιμάνι σωτηρίας για αυτούς που θέλουνε να σωθούνε».
Και πράγματι μέσα στους αιώνες πολυάριθμοι είναι οι γνωστοί αγιορείτες άγιοι και αναρίθμητοι οι γνωστοί που δεν επέτρεψε ακόμα ο Θεός να φανερωθούν.
Τα τελευταία χρόνια το Άγιο Όρος γνωρίζει μεγάλη πνευματική άνθηση. Εκατοντάδες ενάρετοι και μορφωμένοι νέοι, έχοντας σαν κίνητρο την αγάπη τους στο Χριστό, προσήλθαν και αντάλλαξαν τα πτυχία και την κοσμική καριέρα τους με το ταπεινό σχήμα του μοναχού.
Η άνθηση αυτή διέψευσε όσους έλεγαν και έγραφαν ότι σύντομα το Άγιο Όρος θα ερημωθεί και ότι θα καταλήξει να γίνει ένα μεγάλο και νεκρό μουσείο και ότι δημόσιοι υπάλληλοι θα φροντίζουν για την διατήρηση των μοναστηριών και των κειμηλίων τους.
Πολλοί προσκυνητές λένε πως καθώς βαδίζουνε στην έρημο του Αγίου Όρους, κατά καιρούς, αναβλύζει μια παράδοξη ευωδία, που δε έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα επίγεια λουλούδια. Είναι ευωδία που προέρχεται από άγια σώματα ασκητών, τα οποία έγιναν κατοικητήρια και ναοί του Τριαδικού Θεού.
Για το Άγιο Όρος και τον μύθο που το περιβάλλει έγραψαν αναρίθμητοι συγγραφείς, οι οποίοι δηλώνουν γοητευμένοι από το έξοχο τοπίο, τη γραφικότητα των μοναστηριών και την αγγελική ζωή των πατέρων. Ό,τι όμως και αν ακούσει ή διαβάσει κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά που θα αντικρύσει και θα ζήσει όταν το επισκεφθεί. Η απλή πίστη σε συνδυασμό με την απόλαυση του φυσικού τοπίου μπορεί να οδηγήσει έναν προσκυνητή στο Περιβόλι της Παναγίας.
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Το Περιβολι της Παναγιας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το Αγιο Όρος”