Όχι. Αυτό δεν συνάδει με το Ορθόδοξο Χριστιανικό πνεύμα.aposal έγραψε: Αλλά αν είναι με καταναγκασμό να προστατέψουμε κάποιον από το να πέσει σε αμαρτία, πρέπει να το κάνουμε. Όσο κάποιος δεν ενδίδει σε κάποια σοβαρή αμαρτία, τόσο λιγότερη επιρροή έχει από τον διάβολο. Αυτό ισχύει έστω και αν δεν ενδίδει λόγω καταναγκασμού.
Μου θυμίζει κάτι από Ιερά εξέταση του Μεσαίωνα.
Διαφωνά καθολικώς. Οριζοντίως και καθέτως.
Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν έχουμε δικαίωμα να «σώσουμε» κανέναν με το ζόρι!
Κύριε ελέησον! Από που προκύπτει αυτή η εντύπωση που κυριαρχεί σε κύκλους της Εκκλησίας;
Δεν είναι ο Ιησούς «εί τις θέλει οπίσω μου ελθείν.. κτλπ»; το είπε.
Δεν σέβεται ο Θεός το αυτεξούσιον του κάθε ανθρώπου; Το σέβεται.
Ποιός είμαι εγώ που δεν θα σεβαστώ το δικαίωμα του οποιουδήποτε να είναι αμαρτωλός;
Αν ο Θεός του το επιτρέπει ή αν θέλεις δεν τον εμποδίζει θα τον εμποδίσω εγώ;
Και μάλιστα διά της βίας; Με καταναγκασμό;
Και δεν ορίζω τον εαυτό μου - εμμέσως πλήν σαφώς - σαν ανώτερο και σωστότερο του Θεού;
Τι άλλο σημαίνει αυτός ο βίαιος εξαναγκασμός κάποιου στην αρετή; (αν είναι δυνατόν δλδ!)
Όταν οι Άγιοι Πατέρες λένε πως «για να δώσεις μια πνευματική συμβουλή σε κάποιον αυτός πρέπει πρώτα να στο ζητήσει τρείς φορές - για μια συμβουλή! - αλλοιώς μην μιλήσεις», και όταν ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος λέει πως «αν αυτός που εγκαταλείπει τα πάντα για την σωτηρία της ψυχής του και αφιερώνεται στον Χριστό καθ'' ολοκληρίαν μόλις και σώζεται, πως θα σωθεί αυτός που ούτε κάν ενδιαφέρεται;» υπάρχει άνθρωπος που να νομίζει πως θα σώσει κάποιον εξαναγκαζοντάς τον με την βία να μην αμαρτήσει;
Αυτά νομίζω είναι όνειρα απατηλά.
Και δυστυχώς υπάρχει σε μεγάλη μερίδα μελών της Εκκλησίας αυτή η νοοτροπία.
Γυροφέρνουν ανθρώπους, τους πιέζουν, σώνει και καλά να τους «σώσουν».
Νομίζω πως όσοι μετέρχονται τέτοιες μεθοδεύσεις έχουν απλά αυτοί οι ίδιοι
την ανάγκη να νοιώσουν σπουδαίοι, ότι κάνουν κάτι σοβαρό, ότι είναι χρήσιμοι.
Και ουσιαστικά κάνουν μια τρύπα στο νερό. Δυστυχώς.
Ο Ορθόδοξος χριστιανός σέβεται την ελευθερία της επιλογής του κάθε ανθρώπου
και ποτέ και για κανέναν λόγο δεν εξαναγκάζει κανέναν σε τίποτε. Ποτέ.