Καλή εβδομάδα σε όλους.
Θα ήθελα να μου πείτε εάν γνωρίζεται για το θέμα της βαφτισης στην εκκλησία μας,και συγκεκριμένα για τον νονό,εάν ισχυεί αυτό που λένε ,ότι δεν πρέπει να βαφτίζουμε παιδακια διαφορετικού φύλου.
Ξέρει καποιος γιαυτό το θέμα?
Βάπτιση
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
- grigoria-ka
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΒΑΦΤΙΣΗ
εχω ακουσει κ εγω οτι δεν κανει να βαφτιζει καποιος παιδια διαφορετικου φυλου.
σε εμενα προσωπικα τον γιο μου τον βαφτησε η νουνα του που ειχε ηδη βαφτηση κ ενα ακομα κοριτσακι ο μπαμπας της ειναι ιερεας κ πνευματικος.
στο δευτερο παιδι ,στην κορη μου παλι ο νουνος της ειχε βαφτησμενο ενα αγορι κ ειχε ρωτηση εκεινος τον πνευματικο του κ τον ειπε δεν υπαρχει προβλημα,αρκει να μην παντρευτουν τα παιδια γιατι ειναι πνευματικα αδερφια.μεγαλωνοντας γνωριζουμε τα παιδια μεταξυ τους.
σε εμενα προσωπικα τον γιο μου τον βαφτησε η νουνα του που ειχε ηδη βαφτηση κ ενα ακομα κοριτσακι ο μπαμπας της ειναι ιερεας κ πνευματικος.
στο δευτερο παιδι ,στην κορη μου παλι ο νουνος της ειχε βαφτησμενο ενα αγορι κ ειχε ρωτηση εκεινος τον πνευματικο του κ τον ειπε δεν υπαρχει προβλημα,αρκει να μην παντρευτουν τα παιδια γιατι ειναι πνευματικα αδερφια.μεγαλωνοντας γνωριζουμε τα παιδια μεταξυ τους.
Η ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ ΣΤΕΓΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙ,
ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ.
ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ.
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Βάπτιση
Γενικά περί του μυστηρίου του βαπτίσματος:
viewtopic.php?f=9&t=20
Ειδικά για τον ανάδοχο (νονό):
viewtopic.php?f=9&t=4956&hilit=%CE%BD%C ... F%8C%CF%82
viewtopic.php?f=9&t=20
Ειδικά για τον ανάδοχο (νονό):
viewtopic.php?f=9&t=4956&hilit=%CE%BD%C ... F%8C%CF%82
-
andreastsa
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ενδιαφέρον θέμα, δεν το γνώριζα καθόλου
-
Ermite
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πράγματι, υπάρχει μιά λαϊκή παράδοση, που θέλει τα αναδεξίμια ενός ανθρώπου (νονού) να είναι αδέλφια μεταξύ τους και άρα να κωλύονται προς σύναψιν γάμου.
Αυτό δεν είναι σωστό.
Η πνευματική συγγένεια και το αντίστοιχο κώλυμα γάμου περιορίζεται
στον ανάδοχο και τη αναδεκτή και την μητέρα της
ή αντίστοιχα
στην ανάδοχο και τον αναδεκτό και τον πατέρα του.
Δηλαδή αν κάποιο αγοράκι 12 ετών βαπτίσει ένα κοριτσάκι 1 έτους, δεν μπορεί μετά από 20 χρόνια, 32 αυτός-21 αυτή, να παντρευτούνε.
ή
αν ο νουνός είναι 40 ετών και η μητέρα του παιδιού 30 ετών, δεν γίνεται, παίρνοντας διαζύγιο η μητέρα από τον άνδρα της, να παντρευτεί τον κουμπάρο της.
Αυτό δεν είναι σωστό.
Η πνευματική συγγένεια και το αντίστοιχο κώλυμα γάμου περιορίζεται
στον ανάδοχο και τη αναδεκτή και την μητέρα της
ή αντίστοιχα
στην ανάδοχο και τον αναδεκτό και τον πατέρα του.
Δηλαδή αν κάποιο αγοράκι 12 ετών βαπτίσει ένα κοριτσάκι 1 έτους, δεν μπορεί μετά από 20 χρόνια, 32 αυτός-21 αυτή, να παντρευτούνε.
ή
αν ο νουνός είναι 40 ετών και η μητέρα του παιδιού 30 ετών, δεν γίνεται, παίρνοντας διαζύγιο η μητέρα από τον άνδρα της, να παντρευτεί τον κουμπάρο της.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ερημίτη μακάρι να έχεις δίκιο.
Έχω ακούσει από ηγούμενο να λέει ότι το πρόβλημα θα υπάρξει αν το βαπτισθέν (πχ από εμένα) αγοράκι έρθει - αργότερα - σε γάμου κοινωνία με κοριτσάκι που έχω επίσης βαπτίσει εγώ, με την έννοια ότι έχουν κάποιας μορφής πνευματικής συγγένεια, που δεν επιτρέπει τον γάμο.
Από ένα άλλον ιερέα όμως, που είναι και πνευματικός, άκουσα ότι δεν υπάρχει κώλυμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλόν είναι ο καθένας να ρωτάει τον πνευματικό του και να κάνει ό,τι εκείνος του πει.
Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας φαίνεται στο ότι δεν έχει αδιέξοδα!
Έχω ακούσει από ηγούμενο να λέει ότι το πρόβλημα θα υπάρξει αν το βαπτισθέν (πχ από εμένα) αγοράκι έρθει - αργότερα - σε γάμου κοινωνία με κοριτσάκι που έχω επίσης βαπτίσει εγώ, με την έννοια ότι έχουν κάποιας μορφής πνευματικής συγγένεια, που δεν επιτρέπει τον γάμο.
Από ένα άλλον ιερέα όμως, που είναι και πνευματικός, άκουσα ότι δεν υπάρχει κώλυμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλόν είναι ο καθένας να ρωτάει τον πνευματικό του και να κάνει ό,τι εκείνος του πει.
Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας φαίνεται στο ότι δεν έχει αδιέξοδα!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Πράγματι κι εγώ είχα λάθος πληροφόρηση ότι τα παιδιά που βαπτίζει ένας Ανάδοχος δεν μπορούν να παντρευτούν μεταξύ τους. Αφού αυτό δεν ισχύει, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Άρα φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς το φύλο των παιδιών που βαπτίζει ένας Ανάδοχος, αρκεί να έχει σημαντική διαφορά ηλικίας από αυτά (τουλάχιστον 20 χρόνια).