Τα πράγματα με το όνομά τους από τον Άγιο Αλεξανδρουπόλεως.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Τα πράγματα με το όνομά τους από τον Άγιο Αλεξανδρουπόλεως.

Δημοσίευση από dionysisgr »

Μια πολυ θαρραλεα για να μην πω αρσενικη, και ξεκαθαρη τοποθετηση εκανε ο αγιος Αλεξανδρουπολεως, κ.κ.Ανθιμος, γνωστος ανα το πανελληνιο, για το ηθος, την ακεραιοτητα του, το Εκκλησιαστικο του φρονημα και ποιμαντικο εργο, την θεολογικη του καταρτιση, και την οξυτατη μαχαιρα του λογου του, που συναμα ειναι και αυθεντικος λογος οικοδομης και παρακλησεως. Αξιος κατα παντα, την ευχη του να εχουμε.

Ακολουθει η τοποθετηση, την οποια ταπεινα προσυπογραφουμε, και οποιος αδελφος θελει μπορει να την συζητησουμε.

Λεει λοιπον ο Ανθιμος Αλεξανδρουπολεως:

"..Ανοίγουν κατά καιρούς παρόμοιες συζητήσεις για θέματα που η προτείνουν η επιβάλλουν, τάχα η Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχα κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές, τάχα ο Συνήγορος του πολίτη.

Περί όλων αυτών και όσων ενδεχομένως αύριο «μας προκύψουν», νομίζω ότι οφείλουμε να θυμίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Το Κράτος μας όταν συστάθηκε και θέλησε να οργανωθεί, προκειμένου να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε Έλληνες πολίτες, πήρε τα ιερά μας σύμβολα, πήρε το ιεροτελεστικό της Εκκλησίας μας, πήρε την Ορθόδοξη Θεολογία μας και όλα αυτά, τα έπλεξε με την καθημερινότητα της Διοικήσεώς του και με την επισημότητα του Πρωτοκόλλου του, με στόχο «το στήσιμο» της υπολήψεως των Θεσμών του.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, από της πραξικοπηματικής «ιδρύσεώς της» πλήρωνε το Ελληνικό Κράτος και το πληρώνει μέχρι σήμερα.

Το «σήκωσε» στις πλάτες της και το σηκώνει μέχρι σήμερα. Η Εκκλησία, μπορούμε τώρα να το βεβαιώσουμε, ελάχιστα ωφελήθηκε, μα, το Κράτος μας διόλου δεν βλάφτηκε.

Φαίνεται, όμως, ότι ήρθε ο καιρός, να επανεξεταστούν οι περιχωρήσεις και να αποκατασταθούν οι θεσμοί στους ρόλους τους και στις τροχιές τους. Αλλά, να δοκιμασθούν και οι αντοχές τους.

Το Ελληνικό Κράτος, φαντάζεται ότι μπορεί να συνεχίσει την πορεία του άχρωμο πνευματικά, ανερμάτιστο παραδοσιακά, χωρίς σύμβολα, χωρίς διαχρονικές αξίες και προσανατολισμό, χωρίς πίστη σε εσχατολογικές εμπειρίες.

Το Κράτος μας, δανείζεται τέτοια μοτίβα από την Ευρώπη, η οποία η δεν βλέπει την συμφορά της που έρχεται η επειδή απεμπόλησε την δύναμη που θα μπορούσε να την αποτρέψει, υποκύπτει «ένδοξα».

Σ’ αυτόν τον δρόμο που τραβά το Κράτος μας, λυπάμαι, αλλά ως Εκκλησία, δεν μπορούμε να το συντροφεύσουμε.

Του ευχόμαστε καλή στράτα και καλό κατευόδιο. Μακάρι, το πείραμα που επιχειρεί, να επιτύχει. Το εύχομαι ειλικρινά. Όμως, μην ζητάτε από την Εκκλησία σας να συγκατανεύση, μην ζητάτε να νοθεύσει το κρασί μας.

Ας συνεχίσουμε με την εξάρτυσή μας ο κάθε θεσμός και «το καθ’υμάς απαλλάξατε των φροντίδων ημάς. Την υμετέραν ουν πορευόμενοι...» (Ο Πατριάρχης Ιερεμίας Β’ο Τρανός στους θεολόγους της Τιβίγγης στην δεύτερη «Απόκρισή» του, 1581).

Παρακαλώ να μας αφήσει ήσυχους, το Ελληνικό Κράτος, κι εμάς ως Xριστιανούς, να συνεχίσουμε την δική μας πορεία. Μια πορεία γεμάτη αμαρτωλότητα, που όμως, δεν θα σκυλεύεται στις τηλεοράσεις.

Γεμάτη σκάνδαλα, που όμως δεν θα αποτελούν το μαξιλαράκι που απορροφά τους κραδασμούς των πολιτικών αδιεξόδων.

Γεμάτη σύμβολα, που δεν θα γίνονται παίγνιο στην ψηφοθηρία των μεταναστών. Γεμάτη αξίες, που παραμένουν ανεξίτηλες στο πνευματικό χρηματιστήριο του πλανήτη. Γεμάτη Πίστη, που «κόβει εισιτήρια» στα μαρμαρένια αλώνια, όπου συναγωνίζονται οι πολιτισμοί και η πνευματικότητά τους.

Γεμάτη αγιότητα, που είναι η χωρίς όρους και όρια, πλήρης αποδοχή των μετανοημένων αμαρτωλών.

Κι εμείς οι Χριστιανοί, ας μην εθελοτυφλούμε. Ας μην ζούμε με ωραιοποιημένα ιστορικά φαντάσματα του παρελθόντος.

Ας αποφασίσουμε να αρκεστούμε στο ευαγγελικό πολίτευμά μας, το οποίο «εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλιπ.3,20). Δεν γίνεται «να τα έχουμε καλά με τον Θεό χωρίς να τα χαλάσουμε με τον διάβολο».

Ας επαναβιώσουμε την «Προς Διόγνητον» Επιστολή και την εποχή που περιγράφει.

Και χωρίς τύψεις, παρακαλώ! Είχαμε, ως Εκκλησία και θα έχουμε «στους αιώνες των αιώνων» τεράστια οφειλή στην ελληνική Παιδεία, στην ελληνική Γλώσσα και στην ελληνική φιλοσοφική διανόηση, επειδή «έντυσαν» τα δόγματα της Πίστεώς μας.

Αυτά, (η παιδεία, η γλώσσα και η ελληνική σκέψη), θα συνεχίσουν να ενυπάρχουν τόσο στην Ορθόδοξη Θεολογική Γραμματολογία όσο και στην βιωμένη Χριστιανική Εκκλησία, για πάντα, σ’ Ανατολή και Δύση. (Πάντως, από το Ελληνικό Κράτος εξέλιπαν).

Στο κάτω-κάτω, μπορούμε να πούμε στους απορημένους σκεπτικιστές περί αυτού του ιστορικού διαζυγίου: «ηυλίσαμεν και ουκ ωρχήσασθε, εθρηνήσαμεν και ουκ εκόψασθε...» (Ματθ. 11,17).

Οπότε μην μας βασανίζετε την μια με τον όρκο, την άλλη με την καύση, έπειτα με τις εικόνες από τα σχολεία, με τα σύμβολα από τις σημαίες κ.λ.π. Η Ιστορία θα αποδείξει την αντοχή του καθενός μας.

Εξάλλου, κατά πως έλεγε κι ο Αντώνης Σαμαράκης:

«την Ιστορία την γράφουν

ώρα την ώρα, χρόνο με χρόνο,

με την Αγάπη, μόνο αυτοί.

Την Ιστορία την γράφουν

μόνο οι Χριστιανοί !».

Ποιός ξέρει! Ίσως κάποτε ξανασυναντηθούν οι δρόμοι μας, με περισσότερη ειλικρίνεια και αυτοσυνειδησία.

Και με λιγότερη υποκρισία. Κι εκείνη η συνάντηση θα αποζημιώσει τον καθολικό πολιτισμό, για τα όσα θα έχουν μεσολαβήσει.

Τα σχολια σας..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τα πράγματα με το όνομά τους από τον Άγιο Αλεξανδρουπόλε

Δημοσίευση από toula »

Διονύση καλημέρα,

Τι λόγια να πούμε για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ! Διάβασα αυτό το άρθρο που ανάρτησες εδώ, χθες στην romfea και ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα. Τα λέει σταράτα και έξω απ' τα δόντια. Μπράβο του! Όσα κείμενά του έχω διαβάσει και κατά το παρελθόν είναι γεμάτα ορθοδοξία, θείο λόγο, αγάπη προς το ποίμνιο και ταπείνωση ! Ο Θεός να τον έχει καλά για να προσφέρει όλο τον πλούτο των γνώσεών του στην εκκλησία μας. Τέτοιους Ιεράρχες χρειαζόμαστε να μας καθοδηγούν !
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

dionysisgr έγραψε:Παρακαλώ να μας αφήσει ήσυχους, το Ελληνικό Κράτος, κι εμάς ως Xριστιανούς, να συνεχίσουμε την δική μας πορεία. Μια πορεία γεμάτη αμαρτωλότητα, που όμως, δεν θα σκυλεύεται στις τηλεοράσεις.
dionysisgr έγραψε:Γεμάτη σκάνδαλα, που όμως δεν θα αποτελούν το μαξιλαράκι που απορροφά τους κραδασμούς των πολιτικών αδιεξόδων.

dionysisgr έγραψε:Κι εμείς οι Χριστιανοί, ας μην εθελοτυφλούμε. Ας μην ζούμε με ωραιοποιημένα ιστορικά φαντάσματα του παρελθόντος.

dionysisgr έγραψε:Είχαμε, ως Εκκλησία και θα έχουμε «στους αιώνες των αιώνων» τεράστια οφειλή στην ελληνική Παιδεία, στην ελληνική Γλώσσα και στην ελληνική φιλοσοφική διανόηση, επειδή «έντυσαν» τα δόγματα της Πίστεώς μας.

dionysisgr έγραψε:Αυτά, (η παιδεία, η γλώσσα και η ελληνική σκέψη), θα συνεχίσουν να ενυπάρχουν τόσο στην Ορθόδοξη Θεολογική Γραμματολογία όσο και στην βιωμένη Χριστιανική Εκκλησία, για πάντα, σ’ Ανατολή και Δύση. (Πάντως, από το Ελληνικό Κράτος εξέλιπαν).
dionysisgr έγραψε:Οπότε μην μας βασανίζετε την μια με τον όρκο, την άλλη με την καύση, έπειτα με τις εικόνες από τα σχολεία, με τα σύμβολα από τις σημαίες κ.λ.π. Η Ιστορία θα αποδείξει την αντοχή του καθενός μας.

Παρέθεσα μόνο τα χωρία, όπου υπάρχει αφ' ενός μιά αυτοκριτική, αφ' ετέρου η αυτονόητη αλήθεια των κρυστάλλινων θέσεων της Εκκλησίας.

Προσυπογράφω το κείμενο μέχρι τελευταίου σημείου στίξεως.

Μέγα το πνευματικό ανάστημα του Αλεξανδρουπόλεως.
Αλλά και λεβέντικο το ύφος του ανδρός, που δεν μασάει τα λόγια του και δεν "στρογγυλεύει" τις εκφράσεις του.

Την ευχή του να έχουμε.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ολα καλα και αγια, ευκλεεστατον, αγλαοκαρπον και περιποθητον τεκνον,
της λακεδαιμονος αγιοτοκου Εκκλησιας, Παναγιωτη,
αλλα ετσι που τα παρεθεσες, με το ονομα μου απο πανω στο καθενα,
φαινεται οτι τα εχω πει εγω ολα αυτα.. :wink:
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Εύγε!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

Το κρατος θελησε αυτο το διαζυγιο και ο π. Ανθιμος το δινει. Δεν ξερω τι θα σημαινε ενα τετοιο διαζυγιο πρακτικα παντως παντρεια με το ζορι σιγουρα δε γινεται!!!!
Αλήθεια όμως, πότε ζητησε το κρατος απο την Εκκλησια να νοθευσει το κρασι της. Μεχρι τωρα εχω δει να θελει το κρατος να αποτιναξει τη σφραγιδα της Εκκλησιας απο πανω του οχι ομως να αλλαξει την Εκκλησια εκτος αν μου διαφευγει κατι (πολυ πιθανο!)

Καλο ειναι να γινεται ξεκαθαρο οτι υποχωρησεις δε γινονται οχι οτι υπηρχε αντιθετη εντυπωση...

Κι εμείς οι Χριστιανοί, ας μην εθελοτυφλούμε. Ας μην ζούμε με ωραιοποιημένα ιστορικά φαντάσματα του παρελθόντος.

Ας αποφασίσουμε να αρκεστούμε στο ευαγγελικό πολίτευμά μας, το οποίο «εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλιπ.3,20). Δεν γίνεται «να τα έχουμε καλά με τον Θεό χωρίς να τα χαλάσουμε με τον διάβολο».

Ακριβως ετσι ειναι! Ας ξυπνησουμε επιτελους!
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Δεν νομίζω οτι χρειάζονται καν σχολια τα λόγια του Αγιου Αλεξανδρουπόλεως. Τετοιους λόγους χρειάζειται η εκκλησία και έχει ανάγκη ο κόσμος. ευγε !
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

dionysisgr έγραψε:Ολα καλα και αγια, ευκλεεστατον, αγλαοκαρπον και περιποθητον τεκνον,
της λακεδαιμονος αγιοτοκου Εκκλησιας, Παναγιωτη,
αλλα ετσι που τα παρεθεσες, με το ονομα μου απο πανω στο καθενα,
φαινεται οτι τα εχω πει εγω ολα αυτα.. :wink:
Εχεις δίκιο βέβαια.

Αλλά εδώ που τα λέμε, τάχεις όντως πει κατά καιρούς αγαπητέ Διονύση, με διαφορετικό ίσως τρόπο. :8
Κι' εγώ και όλοι μας, έχουμε διατυπώσει κάποια από αυτά, δειλά δειλά.

Οταν όμως, τόσο ωμά, τόσο ντόμπρα, τόσο ακριβοδίκαια και ευθύκριτα, τα αναφέρει ένας γίγαντας της Ιεραρχίας, τότε δεν μπορούμε παρά να χαρούμε ακόμα περισσότερο.

Και δεν ευλογούμε τα γένια μας έτσι, αλλά ο αυτονόητος και καίριος λόγος, είναι κάτι που δυστυχώς δεν απαντάται συχνά.

Και αν ειπωθεί κάτι από μας, αυτό δεν είναι παρά ένας ψίθυρος.
Ενώ του Σεβασμιωτάτου η φωνή, είναι "εκκωφαντική" και στεντόρειος κραυγή αλήθειας.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Συγκλονιστικό κείμενο.
Ένα ωραίο θέμα είναι σε ποια κατηγορία ανήκει το αληθινό αυτό κείμενο
σε σχέση με τις κατηγορίες που έβαλε ο Διονύσης σε άλλο θέμα.
Διαβάζοντας πάντως τέτοια διαμάντια, πάντα θεωρώ πως δεν μπορεί
παρά να είναι βιωματικά.
Ο άνθρωπος που βιώνει έχει πάντα έναν αέρα στα πανιά του που
με συγκινεί και με ενθουσιάζει!
Πάντως είναι γνωστό φωτεινό άστρο ο Άγιος Αλεξανδρουπόλεως!
Μπράβο του από την ελάχιστη ταπεινότητά μου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”