Κάρμα και μετενσάρκωση

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
ROMFAIA
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 621
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 21, 2006 5:00 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ROMFAIA »

Ρομφαία βλέπω εσείς του παλαιού είστε πολύ φιλεύσπλαχνοι ........
Κάτσε εδώ ΦΙΛΑΡΑ που είσαι και ΡΩΤΑ ΟΤΙ ΘΕΣ , το πιο περίεργο ότι μπορεί να σε κάνει να απορείς .ΡΩΤΑ ΤΟ
Δεν έχει να φοβηθεί ΚΑΜΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ η Ορθοδοξία μας
Και όσες πιο πολλές απορίες έχει κάποιος και όσο πιο μακριά είναι από την εκκλησία , ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ πρέπει να τον βοηθάμε να ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ
Εσύ Ρομφαία αν νιώθεις έτοιμος/η ( δε ξέρω και τι είσαι ) οι υπόλοιποι δεν νιώθουμε και έχουμε απορίες
ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ....
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ΄ΑΥΤΑ ΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΤΕ... ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΛΗΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ...(ΔΕΣ SOTIRIO) ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΓΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ fORUM.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΓΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΟΠΤΕΣΘΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ....

ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΗΤΕΣ LOVETHING ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ....

ΚΥΤΑΧΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΜΑΣ... ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ... ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ Η ΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ...

ΑΝ ΣΆΥΤΟ ΤΟ FORUM ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, ΜΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. ΕΝΟΧΛΟΥΝ.

ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΡΜΑ, ΚΑΙ Ο ΒΟΥΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΙΤΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ.

ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!!!
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

φιλη Ζωή...ο Ιωάννης δεν προσπάθησε να πείσει κάποιον για την μετενσάρκωση.
την αναζήτηση του έγραψε...
κι αν διάβασες την απάντηση που προσπάθησα να δώσω ,θα καταλαβες τι είπα...
μπορούμε να την ακούσουμε την "άλλη " άποψη.
δεν μπορούμε ν ανεχθούμε αντιχριστιανικό κήρυγμα,αλλά νομίζω πως ο Ιωάννης δεν έκανε κάτι τέτοιο...
ξέρεις πόσα νέα παιδιά ανηφορίζουν στο Αγιον Ορος με ανάλογα ερωτήματα και τοποθετήσεις στο μυαλό τους;;
τι έπρεπε να γινει;να τους απαγορεύεται η σκέψη;;;ή να τους απελαύνουν μόλις θέσουν κάποιο ανάλογο ερώτημα;
ουτε θα συμπροσευχηθουμε με αλλοθρησκους κι αλλόδοξους ,ούτε θα ανεχθουμε τους οικουμενιστές...
αλλα τις αναζητήσεις ενος φιλου μπορουμε να τις αντέξουμε,χωρίς να τον κατακεραυνώσουμε με τα αναθέματα των Οικ.Συνόδων...
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

ROMFAIA έγραψε:
ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ....
Η αλήθεια είναι ότι έχεις μια εμμονή στο θέμα "οικουμενισμός", παρ' ότι δεν το έχουμε ποτέ συζητήσει αναλυτικά σ΄αυτό το forum, γιατί προφανώς αυτή η λέξη για τους περισσότερους από μας δε λέει τίποτε ή δεν τις δίνουμε την ίδια σημασία που της δίνεις εσύ. Πάψε λοιπόν να τήν σείεις κάθε τόσο σαν ρομφαία και βρες άλλα επιχειρήματα για να στηρίξεις της απόψεις σου.
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

sotirio έγραψε:Οι αποψεις του Ioanath Ειναι ενδιαφερουσες και θα ηθελα πραγματικα
να τους δωσουμε πιο πολυ ενδιαφερον
Ο " κλειδαρας " δεν με αφησε σε προιγουμενη συζητηση να ρωτήσω
Αν θέλεις Ioanath θυμισου
Είπα να μην ξαναγράψω σ αυτό το forum αλλά με όσα διαβάζω φρίττω και δεν μπορώ να κρατηθώ...
Πώς τολμάει κάποιος που θέλει να ονομάζεται Χριστιανός να κρίνει έτσι εύκολα τους συνανθώπους του;
Πώς τολμάει ο κάθε ερασιτέχνης πιστός να κρίνει ψυχές ότι ήταν του Διαβόλου; Ποιός τον όρισε κριτή; Πώς μπορεί να κάνει το σταυρό του και να κοιτάει στα μάτια τον Χριστό;
Πώς μπορεί ο κάθε τυφλός και μονόφθαλμος εδώ μέσα να πιστεύει ότι ανήκει στον περιούσιο λαό του Θεού και όλοι οι άλλοι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί, αιρετικοί, πλανεμένοι κλπ
Αντί να κοιτάει ο καθένας μας τη σαπίλα που κουβαλάει μέσα του, φιλολογούμε περί της ανωτερότητας της Ορθοδοξίας!
Ποιά ανωτερότητα παιδιά; Αν είναι έτσι η ταπεινοφροσύνη των χριστιανών προτείνω να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χοίρων που καταλήφθηκαν από τα δαιμόνια στο θαύμα του ευαγγελίου και να πάμε να πνιγούμε όλοι μαζί στη θάλασα.
Αν αυτό το CluB των φανατισμένων υπερόπτων είναι παράδειγμα μαθητών του Χριστού μάλλον έγω μελέτησα άλλα Ευαγγέλια!
Ενδιαφεροντα οσα λες ομως μιλας για ερασιτεχνη πιστό
Τι ενοεις ? Ποιος πιστος ειναι ερασιτέχνης και ποιος κατα την αποψη σου επαγελματίας ?

Λες " αυτό το CluB των φανατισμένων υπερόπτων " Δεν είναι κριση αυτό ? Εσυ σαν ερασιτεχνης πιστος η σαν επαγελματιας το λες ?
Λες ΚΑΡΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΣΑΡΚΩΣΗ» σαν ερασιτεχνης πιστος η σαν επαγελματιας το λες ?
Καλησπέρα. Χρωστάω μερικές απαντήσεις αλλά δε βρήκα το χρόνο να το κάνω έγκαιρα.

Φίλε Sotirio,

βλέπεις το άσχημο αποτέλεσμα που έχει ότι μιλάει κανείς με θυμό και οργή.
Αυτό έκανα και εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είχες τη καλωσύνη να θυμηθείς, και μίλησα όπως μίλησα.

Φυσικά λάθος και ζητάω συγνώμη. Έτσι έχασα και την ευκαιρία να περάσω το μήνυμα που ήθελα, μίλησα επικριτικά για κάποιους από εσάς και ανάγκασα και σένα να δημιουργήσεις αυτό το post :wink:

Φίλη 123, δεν σε έχω ξεχάσει θα επανέλθω μόλις βρω λίγο χρόνο.

Φίλη Ρομφαία, το λευκό φως δημιουργείται από την σύνθεση πολλών χρωμάτων. Δώσε ευκαιρία, χώρο και αγάπη στη άλλη άποψη.
Μαράν Αθά
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

123 έγραψε:Ioanath

Δεν μας είπες όμως τις δικές σου θέσεις.
Φίλη 123, καταρχάς συγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησης. Ήθελα να βρω λίγο χρόνο ώστε η απάντησή μου σ αυτό που ρωτάς να είναι σχετικά ολοκληρωμένη.

Στο θέμα που άνοιξα υπάρχουν δύο στοιχεία το Κάρμα και η Μετενσάρκωση. Νομίζω αυτό που δημιουργεί την αναστάτωση είναι η Μετενσάρκωση αν και τα δύο είναι κάπου αλληλένδετα.

Πριν πω την άποψη μου θα ήθελα να τονίσω δύο πράγματα:

(α) Το θέμα με έχει απασχολήσει αρκετά. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα κλασικά χριστιανικά, απόκρυφα, γνωστικά, ανατολικών θρησκειών, νέων αποκαλύψεων του Ιησού (εννοώ Γιάκομπ Λομπέρ κλπ), ιατρικά (εννοώ πχ το κλασικό τα Ταξίδια της Ψυχής του Μαϊκλ Νιούτον) και φυσικά δεν άφησα από έξω ορθόδοξες πατερικές γνώμες, ούτε ιδιαίτερα αυτές του Γέροντα Παϊσίου φίλε ΝΙΚΟΣΖ, όπως ίσως νόμισες. Μετά από όλα αυτά διαμόρφωσα μια άποψη που έχει μεν την ίδια αξία με τη δικιά σου ή όποιου άλλου αλλά τουλάχιστον ικανοποίησε την δικιά μου ανάγκη για αναζήτηση.


(β) ένα Ιερό Κείμενο πχ το Ευαγγέλιο μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα. Άλλο θα καταλάβω εγώ άλλο εσύ άλλο κάποιος άλλος. Η δυναμικότητα του κειμένου είναι τέτοια που ανάλογα με την πνευματική πρόοδο του καθενός και την κατάσταση που είναι όταν το διαβάζει, προσφέρει την ανάλογη αποκάλυψη. Αυτό εννοούσε όταν έλεγε συνεχώς ο Ιησούς, «όποιος έχει αυτιά να ακούσει, ας ακούει» δηλαδή όποιος έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ας καταλάβει.
Αυτή την αλήθεια την ένοιωσα σε όλο της το μεγαλείο όταν είχα την τύχη να παρακολουθώ τις κυριακάτικες ομιλίες του πατέρα Αρσενίου, όσο λειτουργούσε στον Ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω. Ακούγοντας το Ευαγγέλιο σκεφτόμουν ποια θα μπορούσε να είναι η ομιλία που θα γινόταν. Λίγο πολύ τα θέματα στα κυριακάτικα κυρήγματα στους ναούς είναι αναμενόμενα. Όταν ξεκινούσε ο πατέρας Αρσένιος την ομιλία του έμενα με το στόμα ανοιχτό. Έδινε μια διάσταση στο ιερό κείμενο που δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Τότε έμαθα να λέω «εγώ αυτό κατάλαβα ή αυτό μπορώ να καταλάβω» και όχι «αυτό είναι». Το απόλυτο ανήκει μόνο στον Θεό.

Πολύ σύντομα θα σου πω ότι πιστεύω στην μετενσάρκωση, ότι δηλαδή η κάθε ζωή αποτελεί για την ψυχή του καθενός μια τάξη σχολείου στην οποία παίρνει κάποια μαθήματα και μετά έρχεται ο θάνατος και η επαναγέννηση στην επόμενη τάξη, όπου η «διδακτέα ύλη» διαμορφώνεται κυρίως από τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων της προηγούμενης για να το πω κάπως παραστατικά. Έτσι κάθε ψυχή δοκιμάζεται σε πλήθος συνθηκών και προοδεύει πνευματικά προς το στόχο της που είναι η ένωση με τον Θεό.

ΟΜΩΣ, και εδώ ίσως βρεις κάποιο ενδιαφέρον στην άποψη μου, θεωρώ πολύ ΣΩΣΤΟ η έννοια της μετενσάρκωσης να μην περιλαμβάνεται στη δογματική της Εκκλησίας. Πρώτον γιατί πολύ απλά αν ο Θεός ήθελε να ξέρουμε για αυτή θα θυμόμασταν τις προηγούμενες ζωές μας, πράγμα που γενικά δε συμβαίνει, και δεύτερον γιατί η γνώση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι για τον μέσο πιστό. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ.

Βέβαια η Εκκλησία μπορεί να εξαφάνισε αρκετά νωρίς από τη δογματική της την γνώση της μετενσάρκωσης είτε γιατί την πήρε η «σκούπα» που καθάρισε ό,τι θύμιζε παλιές θρησκείες στις οποίες η μετενσάρκωση ήταν κοινός τόπος, είτε γιατί σκέφτηκε ώριμα και έξυπνα για το συμφέρον του μέσου πιστού.
Μαράν Αθά
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

Ερχόμενος τώρα στα Ευαγγέλια (όπου θα καταλάβεις γιατί προηγήθηκε το σημείο β) διαβάζοντας τα δε βρήκα πουθενά να λέγεται κάτι σαφές ενάντια στην ιδέα της μετενσάρκωσης. Τονίζω ότι μιλάω για τα Ευαγγέλια και όχι για τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Εκεί ανοίγει άλλη κουβέντα. Τα Ευαγγέλια είναι η πηγή και εκεί αναφέρομαι. Σου παραθέτω για να μην κουράζω δύο μόνο από κάποιες σκέψεις που ίσως έχουν ενδιαφέρον. Τονίζω ότι εκφράζω προσωπική άποψη. Δεν κάνω διδασκαλία σε κανέναν, ούτε διεκδικώ την αλήθεια (για να μην παρεξηγούμαστε).

[1]

Στο Κατά Ματθαίον διαβάζοντας για το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου (κεφ 17) διαβάζω «και τον ερώτησαν οι μαθητές, ‘Γιατί λοιπόν λέγουν οι γραμματείς ότι πρέπει να έρθει πρώτα (εννοούν πριν την έλευση του Χριστού) ο Ηλίας’; Αυτός δε απεκρίθη ‘Ο Ηλίας μεν έρχεται πρώτα και θα βάλη όλα σε τάξη. Σας λέγω όμως, ότι ο Ηλίας ήδη ήρθε και δεν τον ανεγνώρισαν αλλά του έκαναν ό,τι ήθελαν. Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Υιός του ανθρώπου μέλλει να πάθει από αυτούς’. Τότε κατάλαβαν οι μαθητές ότι τους εμίλησε για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή»

Αυτό το κομμάτι με έβαλε σε σκέψεις. Σκέφτηκα την πιθανότητα να εννοεί ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο Ηλίας είναι η ίδια ψυχή. Εξάλλου το παρουσιαστικό τους και η ζέση τους ήταν σχεδόν ταυτόσημα. Αργότερα σε 2-3 βιβλία που διάβασα είδα ότι και οι συγγραφείς τους είχαν βεβαιότητα για αυτό.

[2]

Διαβάζω στο Κατά Ιωάννη για τη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού (κεφ 9) «καθώς εβάδιζε είδε άνθρωπο γεννημένο τυφλό. Και τον ερώτησαν οι μαθητές του ‘Ραββί ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του για να γεννηθεί τυφλός’; Απεκρίθη ο Ιησούς , ‘ούτε αυτός αμάρτησε, ούτε οι γονείς του, αλλά για να φανερωθούν εξ αφορμής του τα έργα του Θεού’»

Εδώ καταλαβαίνω να είναι όλη η διδασκαλία του κάρμα και της μετενσάρκωσης. Γίνεται μια υπόθεση αποδεχτή από τον Ιησού και τους μαθητές του για να την συζητάνε. Κάποιος έχει αμαρτήσει ΠΡΙΝ γεννηθεί και εξ αιτίας αυτού γεννιέται τυφλός. Πότε αμάρτησε αν όχι σε προηγούμενη ζωή; Και η δεύτερη υπόθεση, το κάρμα των γονέων είναι τέτοιο που πρέπει να γεννήσουν τυφλό παιδί για να το αναλώσουν.
Μαράν Αθά
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

Πολύ σύντομα θα σου πω ότι πιστεύω στην μετενσάρκωση, ότι δηλαδή η κάθε ζωή αποτελεί για την ψυχή του καθενός μια τάξη σχολείου στην οποία παίρνει κάποια μαθήματα και μετά έρχεται ο θάνατος και η επαναγέννηση στην επόμενη τάξη, όπου η «διδακτέα ύλη» διαμορφώνεται κυρίως από τα αποτελέσματα των απολυτήριων εξετάσεων της προηγούμενης για να το πω κάπως παραστατικά. Έτσι κάθε ψυχή δοκιμάζεται σε πλήθος συνθηκών και προοδεύει πνευματικά προς το στόχο της που είναι η ένωση με τον Θεό.

ΟΜΩΣ, και εδώ ίσως βρεις κάποιο ενδιαφέρον στην άποψη μου, θεωρώ πολύ ΣΩΣΤΟ η έννοια της μετενσάρκωσης να μην περιλαμβάνεται στη δογματική της Εκκλησίας. Πρώτον γιατί πολύ απλά αν ο Θεός ήθελε να ξέρουμε για αυτή θα θυμόμασταν τις προηγούμενες ζωές μας, πράγμα που γενικά δε συμβαίνει, και δεύτερον γιατί η γνώση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι για τον μέσο πιστό. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ.

κανείς θεόπτης και θεοφόρος αγιος μας δε μας παρεδωσε τετοια διδασκαλια αγαπητε Ιωάννη .Και εννοω αυτους που ειχαν πειρα της μετα τον θανατο πραγματικοτητος οπως ο π.Παίσιος,ο παπα Εφραιμ,ο π.Ιακωβος,ο οπ.Πορφυριος ,ο παπα Χαράλαμπος ο Διονυσιατης.


"αποκειται τοις ανθρωποις ΑΠΑΞ αποθανείν,μετά δε τουτο κρίσις" διδασκει η Εκκλησία μας....

εάν υπήρχε εστω και μια περιπτωση,οι πατερες μας που ηταν γεματοι συμπονοια και κατανοηση για τα παθηματα του ανθρωπου θα μας το έλεγαν...


δυστυχώς ,παρα την συμπαθεια που τρεφω στην ανατολικη σκέψη,οφειλω να πω πως η διδασκαλια περι μετενσαρκωσεως είναι εκ του πονηρού και δεν έχει κανένα χριστιανικό έρεισμα.
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Αδελφε μου συγνωμη αν παρεξηγηθηκαν τα λογια μου.Το κειμενο του γεροντα το εβαλα προς γενικη ενημερωση και οχι προς εσενα,Απο την μια φορα που σε γνωρισα στην αγρυπνια του Αγιου Αρσενιου στο Αιγαλεω(και χωρις να μιλησουμε αρκετα)καταλαβα οτι εισαι ενα αξιολογο ατομο και με αυτα που παρεθεσες οτι εχεις εντονες ανησυχιες για την πιστη μας.Θεωρω παντως οτι μετα τις συζητησεις που ειχα κανει με τον "φιλο" που ανεφερα σε προηγουμενο μηνυμα,και διαβαζοντας καποια πραγματα,κατεληξα στο οτι δεν υπαρχει μετενσαρκωση η μετεμψυχωση.Ο ανθρωπος ζει μια φορα και σε αυτην πρεπει να προσπαθησει να φανει ανταξιος στις προσδοκιες του Θεου.Και παλι συγνωμη αν παρεξηγηθηκα
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

Αγαπητέ Μιχάλη νομίζω ότι δεν είπα ποτέ ότι η Εκκλησία διδάσκει την μετενσάρκωση ή ότι υπάρχει τέτοια διδασκαλία σε πατερικό κείμενο. Μόνο ίσως κάποιοι πατέρες τον πρώτων χρόνων (πχ Ωριγένης) μίλησαν για μετενσάρκωση, αλλά τους έφαγε το "μαύρο φίδι". :)

Αγαπητέ Νίκο, φυσικά και δεν υπάρχει παρεξήγηση. Ανέφερα το όνομα σου απλά για να σου δείξω ότι έχω λάβει υπόψη τις αναφορές που κάνεις. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θα ήταν υπερβολή να ανταποδώσω;
Μαράν Αθά
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ξερετε τι μου ελεγε ο "φιλος" για τον Δωριζα του "Ελληνικου Κεντρου Χριστιανισμου" που τον ονομαζαν "δασκαλο" και που εχει χαρακτηριστει απο τις οικουμενικες συνοδους παραθρησκευτικη οργανωση και η εκκλησια μας δεν δεχτηκε να τον κηδεψει?Οτι ειναι μετενσαρκωση του Ιωαννη.Ναι καλα ακουσατε.Και οτι η ψυχη περναει εξετασεις σε καθε ζωη που ερχεται και εξελισεται.Και αναλογα με τις ελευσεις φθανει σε υψηλοτερα επιπεδα και τελικα στην θεωση.Αν λοιπον ισχυει οτι θα ξαναγυρισουμε για να βελτιωθουμε τοτε γιατι να αγχωνομαστε σε τουτη τη ζωη.Θεωρω οπως εχω ξαναπει οτι αυτα οφειλονται σε αποκρυφισμο και ινδουισμο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος NIKOSZ την Παρ Νοέμ 24, 2006 9:48 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”