Μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αναμένεται να δοκιμαστεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή .
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, που θα συμμετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η σύσταση αυτού του συμβουλίου αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός νέου ξεκινήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μπορεί να έχει πολύ μεγάλη ατζέντα, αλλά αυτό που θα κυριαρχήσει είναι οι αποφάσεις για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Μετά την μεγάλη περιπέτεια που έχει μπει η Ελλάδα με τα δημοσιονομικά προβλήματα, και την προσφυγή (ουσιαστικά) στο ΔΝΤ, θα είναι πολύ ευκολότερο να γίνουν δεχτές λύσεις πού θα ακροβατούν στα όρια της «Εθνικής συνείδησης των Ελλήνων».
Oι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί, και είναι έτοιμο το σχήμα που θα αναλάβει το έργο.Έτσι, η εκμετάλλευση του πετρελαίου του Αιγαίου, θα γίνει από αμερικανικό κονσόρτσιουμ με την συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη αγοραστεί 17 νέες θαλάσσιες μονάδες άντλησης πετρελαίου.
Η αξία των κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτιμάται σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η Ελλάδα και η Τουρκία θα μοιραστούν το 40%, με την εταιρία εκμετάλλευσης να παίρνει το υπόλοιπο.
Δεν είναι τυχαία η αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που διαπιστώνει ο πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και υποστηρίζει πως η χώρα του δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή.
Ο Τούρκος καθηγητής σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάντα από την Άγκυρα ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος. «Από την Αλβανία έως την Αρμενία υπάρχει χώρος για την συνεργασία με την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Ενώ επί τριάντα και πλέον χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να περιορίσει την Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και προχωρούσε σε συμμαχίες με κράτη και -περισσότερο- χρησιμοποιούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην Αλβανία, στην Βοσνία κτλ. για να περιορίσει την Ελλάδα, αυτό άλλαξε τώρα εντελώς».
«Αυτό που έχει σημασία για την Τουρκία είναι η σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει πλέον ένα κοινό όραμα (με την Ελλάδα) στα Βαλκάνια», λέει ο Ακγκιούν. «Ο στόχος δεν είναι ο περιορισμός της Ελλάδας, αλλά αντίθετα η συνεργασία με την Ελλάδα για να λυθούν τα προβλήματα».
Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος προέτρεψε στην συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προτρέποντας την ελληνική πλευρά να μιμηθεί την στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου και στην συμφωνία που είχε κάνει με τον Κεμάλ Ατατούρκ, τη γνωστή ως συμφωνία των Μουδανιών, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή αποχώρησης και εκκένωσης της ανατολικής Θράκης, την οποία κατείχε ο ελληνικός στρατός και στην οποία διέμενε πολύ μεγάλος αριθμός ελλήνων. Η συμφωνία εκείνη αποτέλεσε και το σημείο εκκίνησης της δημιουργίας της “μεγάλης Τουρκίας”, ενώ μέχρι σήμερα είναι απορίας άξιο γιατί η ελληνική πλευρά προχώρησε στην συγκεκριμένη παραχώρηση, αφού ήταν γνωστό πως ο τουρκικός στρατός δεν ήταν σε θέση να περάσει τα Δαρδανέλια και να αντιμετωπίσει τον ελληνικό στρατό της ανατολικής Θράκης, ο οποίος είχε οχυρωθεί δημιουργώντας πολύ ισχυρή άμυνα…
Αυτή την συμφωνία-στάση προέτρεψε ο κύριος Μπαγίς να την επαναλάβουμε..! Γιατί άραγε; Και τι θέλει αυτή τη φορά η Τουρκία από την Ελλάδα; Σε τι μας προτρέπουν να υποχωρήσουμε; Ερωτήσεις που δυστυχώς αναμένεται να απαντηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ή τους αμέσους επόμενους μήνες, αφού θεωρείται δεδομένο πως ο Γιώργος Παπανδρέου και κρυφή διπλωματία πραγματοποιεί (όπως παραδέχτηκε σήμερα ο κύριος Δρούτσας) και δεν έχει την αντοχή να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του για τις ό,ποιες συμφωνίες συνάπτει…
Πηγή: Hellenic Business Οικονομική και Πολιτική Ενημέρωση και http://kostasxan.blogspot.com/2010/05/b ... _3643.html
Πηγη
Τα πετρέλαια του Αιγαίου σε συζητήση Ερντογάν Παπανδρέου
Συντονιστής: Συντονιστές
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

Τα πετρέλαια του Αιγαίου σε συζητήση Ερντογάν Παπανδρέου
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τα πετρέλαια του Αιγαίου σε συζητήση Ερντογάν Παπανδρέου
Προετοιμασίες υποδοχής του Ερντογάν στην Αθήνα (με φωτογραφικό υλικό!)

Προσφορά του ιστολόγιου μας για τους αναγνώστες. Εξασφαλίσαμε φωτογραφία από τις πρόβες για την υποδοχή του Ερντογάν στην Αθήνα. Διαψεύδονται επίσης ως ανυπόστατες οι φήμες πως ο Ερντογάν ζήτησε Ελληνίδες παρθένες για το σαράι του στην Κωνσταντινούπολη.
-http://tourkikanea.wordpress.com/
Ο αμνός παρουσιάζει και το νέο τιμητικό άγημα ευζώνων που θα υποδεχτεί τον Ερντογάν…

Το παλιό αντικαταστάθηκε γιατί ξυπνούσε το φόβο του σειτάν ασκέρ του Πλαστήρα, στην ψυχή του Τούρκου…
http://vatopaidi.wordpress.com/2010/05/ ... %AC%CE%BD/

Προσφορά του ιστολόγιου μας για τους αναγνώστες. Εξασφαλίσαμε φωτογραφία από τις πρόβες για την υποδοχή του Ερντογάν στην Αθήνα. Διαψεύδονται επίσης ως ανυπόστατες οι φήμες πως ο Ερντογάν ζήτησε Ελληνίδες παρθένες για το σαράι του στην Κωνσταντινούπολη.
-http://tourkikanea.wordpress.com/
Ο αμνός παρουσιάζει και το νέο τιμητικό άγημα ευζώνων που θα υποδεχτεί τον Ερντογάν…

Το παλιό αντικαταστάθηκε γιατί ξυπνούσε το φόβο του σειτάν ασκέρ του Πλαστήρα, στην ψυχή του Τούρκου…
http://vatopaidi.wordpress.com/2010/05/ ... %AC%CE%BD/
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η γνώμη μου είναι, πως η συγκεκριμένη ομάδα που κυβερνά την Τουρκία, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει άσχημη κατάσταση με την Ελλάδα.
Και αυτό διότι, είναι γνωστό πως τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί πάντα το Κεμαλικό κατεστημένο και οι Τούρκοι στρατηγοί, με τους οποίους δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά το Ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν.
Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες, ότι και στην παρούσα συγκυρία, ο Τουρκικός στρατός είναι αυτός που σε τελική ανάλυση καθορίζει τις εξελίξεις.
Απλά πιστεύω, ότι με την παρούσα κυβέρνηση στην Τουρκία, η κατάσταση είναι καλύτερη για μας, σε σχέση με άλλου τύπου πιό "κοσμικές" εξουσίες.
Αισθάνομαι ότι περισσότερο πρέπει να ανησυχούμε για το "βαθύ" Τουρκικό κράτος.
Θυμηθείτε ανάλογες συνθήκες, επί κυβερνήσεων Ντεμιρέλ, Οζάλ, Τσιλέρ και (η χειρότερη εκδοχή) Ετσεβίτ.
Και αυτό διότι, είναι γνωστό πως τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί πάντα το Κεμαλικό κατεστημένο και οι Τούρκοι στρατηγοί, με τους οποίους δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά το Ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν.
Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες, ότι και στην παρούσα συγκυρία, ο Τουρκικός στρατός είναι αυτός που σε τελική ανάλυση καθορίζει τις εξελίξεις.
Απλά πιστεύω, ότι με την παρούσα κυβέρνηση στην Τουρκία, η κατάσταση είναι καλύτερη για μας, σε σχέση με άλλου τύπου πιό "κοσμικές" εξουσίες.
Αισθάνομαι ότι περισσότερο πρέπει να ανησυχούμε για το "βαθύ" Τουρκικό κράτος.
Θυμηθείτε ανάλογες συνθήκες, επί κυβερνήσεων Ντεμιρέλ, Οζάλ, Τσιλέρ και (η χειρότερη εκδοχή) Ετσεβίτ.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

Οτι θελετε κανετε Ερντογαν και Παπανδρεου
ο Θεος εχει αλλα σχεδια για εμας

ο Θεος εχει αλλα σχεδια για εμας
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκηνικό κρίσης - Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο (ανανέωση) Εκτύπωση E-mail
29-06-2010 23:28:08

ImageΣκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 05.20 σήμερα μέχρι αργά το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr (Ανανέωση 30/06 10.07: Στην ίδια θέση, και πλέοντας με την ίδια κατεύθυνση και ταχύτητα, το TCG Çeșme κινείται βόρει της Σαμοθράκης μέχρι αυτή την ώρα). Είχε εξέλθει από τον Ελλήσποντο περί τις 23.00 της 28/06. Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του "Χόρα" το 1976 και του "Σισμίκ" το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.
Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.
Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά τώρα έχουν αποχωρήσει και δεν υπάρχει κανένα πολεμικό τους σε ολόκληρο το Αιγαίο. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκεκριμένη περιοχή στο βυθό.
Στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2010-2011 που κυκλοφορεί αύριο 01/07 με τίτλο "ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ: Δυνάμεις και εκτίμηση Απειλής" μπορείτε να βρείτε μία ολοκληρωμένη ανάλυση των αλλαγών στον συσχετισμό δυνάμεων που έχουν επέλθει στις επιχειρησιακές δυνατότητες Ελλάδας και Τουρκίας, το τελευταίο έτος, πρόβλεψη για την πιθανή διαμόρφωση των δυνάμεων αυτών μελλοντικά και αποκλειστικά άρθρα για το θέμα αυτό του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.
Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τότε έτσι και τώρα η κανονιοφόρος "Πολεμιστής", παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.
Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Πηγη
29-06-2010 23:28:08

ImageΣκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 05.20 σήμερα μέχρι αργά το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr (Ανανέωση 30/06 10.07: Στην ίδια θέση, και πλέοντας με την ίδια κατεύθυνση και ταχύτητα, το TCG Çeșme κινείται βόρει της Σαμοθράκης μέχρι αυτή την ώρα). Είχε εξέλθει από τον Ελλήσποντο περί τις 23.00 της 28/06. Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του "Χόρα" το 1976 και του "Σισμίκ" το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.
Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.
Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά τώρα έχουν αποχωρήσει και δεν υπάρχει κανένα πολεμικό τους σε ολόκληρο το Αιγαίο. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκεκριμένη περιοχή στο βυθό.
Στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2010-2011 που κυκλοφορεί αύριο 01/07 με τίτλο "ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ: Δυνάμεις και εκτίμηση Απειλής" μπορείτε να βρείτε μία ολοκληρωμένη ανάλυση των αλλαγών στον συσχετισμό δυνάμεων που έχουν επέλθει στις επιχειρησιακές δυνατότητες Ελλάδας και Τουρκίας, το τελευταίο έτος, πρόβλεψη για την πιθανή διαμόρφωση των δυνάμεων αυτών μελλοντικά και αποκλειστικά άρθρα για το θέμα αυτό του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.
Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τότε έτσι και τώρα η κανονιοφόρος "Πολεμιστής", παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.
Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Πηγη
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ