Κάρμα και μετενσάρκωση

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 14, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Ηλίας @ Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από stratos »

Προς το τέλος της ζωής του, ο Ωριγένης επίσης παρήγαγε ένα σχολιαστήριο πάνω στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στο οποίο συζήτησε σε μάκρος κατά πόσο ή όχι, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν η μετενσάρκωση του Ηλία. Το συμπέρασμά του πάνω στο ζήτημα είναι αναντίρρητα φανερό:

“Σʼ αυτό το μέρος (Ματθαίος 17:10-13) δεν φαίνεται σε μένα ότι η ψυχή για την οποία μιλάμε είναι του Ηλία, μη τυχόν πέσουμε στη διδασκαλία της μετεμψύχωσης, η οποία είναι ξένη προς την Εκκλησία του Θεού, και δεν μας παραδόθηκε από τους Αποστόλους, ούτε πουθενά διατυπώνεται στις Γραφές”.

Είναι εντελώς φανερό, από την παραπάνω δήλωση ότι ο Ωριγένης κατά κανένα τρόπο δεν υποστήριξε την μετενσάρκωση, ούτε ακόμη πρότεινε την πιθανότητά της. Ατυχώς, ο Ωριγένης μετά θάνατον ανακηρύχθηκε αιρετικός επειδή δίδαξε ενάντια στην αιώνια κόλαση.
Εικόνα
profitikos
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 24, 2006 6:00 am

Γενικά

Δημοσίευση από profitikos »

Ioanath έγραψε:
123 έγραψε:Άλλωστε αν ο Χριστός κήρυττε τη μετενσάρκωση(!) θα σεβόταν το «Κάρμα» του τυφλού και θα τον άφηνε αβοήθητο, αφού η τύφλωση θα συντελούσε στην περαιτέρω ηθική του εξέλιξη!
ΕΔΩ είναι το κλειδί της υπόθεσης και σ ευχαριστώ που δίνεις την ευκαιρία να το αναφέρω.

Η ανωτερότητα του χριστιανισμού σε σχέση με τις ανατολικές θρησκείες είναι εδώ.

Ο Χριστός καλή μου φίλη είναι ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ.

Ενώ το κάρμα για τους ανατολικούς είναι ένας απαράβατος νόμος που δεν δέχεται εξαιρέσεις, ένας μηχανισμός που δουλεύει πάντα και για όλους , έρχεται ο Χριστός και με την Χάρη Του τραβάει όποιον θέλει μέσα από το κάρμα του και τον σώζει καταλύοντας κάθε νόμο και κανόνα.
Ο Χριστός καλή μου φίλη είναι ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ.




Είμαι καινούργιος στην αγορά (ελληνικά το λέμε forum !!) και στη συζήτηση και είδα ότι όπως από την αρχή του Χριστιανισμού συνέβαινε έτσι συνεχίζεται να υπάρχουν διάφορες εκδοχές με αποτέλεσμα δια της συγλήσεως των οικουμενικών συνόδων και όχι μόνο, να δημιουργηθούν ομάδες και παραομάδες χριστιανών που η κάθε μια διεκδικούσε και διεκδικεί το αλάθητο και απόλυτο κατηγορώντας τους άλλους ως πλανόμενους ή αιρετικούς.
Όπως επίσης είναι γνωστό όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες διεκδικούν το απόλυτο λες και οι άλλοι δεν έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν το Θεό και την προσέγγισή του από άλλους δρόμους ανάλογα με τις παραδόσεις τους και την πολιτισμική τους διαδρομή στην ιστορία. Από κει και ύστερα ο καθένας εντάσσεται κάπου ή πουθενά, ελεύθερα. Δεν μπορεί όμως να λέει ότι είναι "και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ". Δεν μπορεί δηλαδή να λέει ότι είναι Χριστιανός και να δέχεται τη μετενσάρκωση. Ούτε να λέει ότι είναι ορθόδοξος και να δέχεται ανάδοχο π.χ. στη βάπτιση του παιδιού του ρωμαιοκαθολικό. Όταν είσαι σε μια ομάδα ή δέχεσαι τους κανόνες της και μένεις ή δεν τους δέχεσαι και αποχωρείς. Κατά τα άλλα έχετε όλοι δίκαιο.
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

Δύο λεπτά γιατί πέσατε όλοι πάνω μου και δε πάω τακτικά γυμναστήριο τώρα τελευταία ... :wink:

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Με την όποια μελέτη των Γραφών έχω κάνει δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου κάποιες απορίες. Εδώ δεν ήρθα να κάνω copy / paste προβληματισμούς και θέσεις άλλων. Γράφω τους δικούς μου προβληματισμούς με όποια αξία έχουν αυτοί.

Για να καλύψω αυτούς τους προβληματισμούς έκανα τη μελέτη που μπορούσα και κατέληξα σε απαντήσεις που ικανοποιούσαν τη δική μου σκέψη. Εκεί καλύφθηκα και έκλεισα το θέμα.

Με το να μου λέτε ο τάδε είπε αυτό και δείνα το άλλο, δε με βοηθάει προσωπικά σε κάτι. Έχω διαμορφώσει μια άποψη μετά από πολύ μελέτη και αγώνα και η όποια ανθρώπινη γνώμη είναι σεβαστή αλλά μέχρις εκεί.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει, δε διάβασα κάπου π.χ. ότι η ψυχή του Ηλία και του Προδρόμου είναι η ίδια και είπα "α, τι ωραία ιδέα" και τη κράτησα και μετά ήρθα εδώ να σας την πω για να εντυπωσιαστείτε.
Διαβάζοντας το ευαγγέλιο μου δημιουργήθηκε αυτή η σκέψη και τη δούλευμα μέσα στο μυαλό μου για πολύ καιρό. Όταν βρήκα και άλλους να έχουν τον ίδιο προβληματισμό χάρηκα γιατί ισχυροποίησα αυτό που πίστευα. Τώρα μου λέτε ότι έχουν προβληματιστεί πολλοί πάνω στο θέμα με άλλα συμπεράσματα. Ακόμα καλύτερα.

Τέλος, όσοι εκτιμούν ότι οι θέσεις μου δε μου επιτρέπουν να καλούμαι Ορθόδοξος Χριστιανός, ας προσέξουν λίγο αυτό που λένε. Είναι λίγο βαρύ.

Δεν αμφισβήτησα καμμία διδασκαλία της Εκκλησίας, έχω την αποψή μου, την κρατώ για τον ευατό μου και τη μοιράζομαι με εκείνους που πιθανά τους ενδιαφέρει.
Έχω επιλέξει συνειδητά να μετέχω στα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, νοιώθω την παρουσία του Θεού στη ζωή μου καθημερινά και νοιώθω άπειρη ευγνωμοσύνη γι αυτό.

Μοιράστηκα τις σκέψεις μου και αυτό είναι όλο. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.
Μαράν Αθά
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Ο Ηλίας, ο μεγάλος αυτός προφήτης δεν γνώρισε σωματικό - βιολογικό θάνατο, αλλά αντελήφθη «ένσωμος» στον ουρανό. Δεν είναι δυνατόν να μετενσαρκώθηκε, ούτε η επιστροφή του δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τη μετενσάρκωση.
Ο Ηλίας και ο Ενώχ είναι οι δύο «μάρτυρες» πού αναφέρονται στην Αποκάλυψη (κεφ. ια΄), οι οποίοι θα επανέλθουν στη γη κατά τις έσχατες μέρες για να δώσουν μαρτυρία σε όσους ζουν τότε, να μην παρασυρθούν από τα απατηλά θαύματα του Αντίχριστου.

Ο Ιησούς μιλούσε πάντα αλληγορικά και με παραβολές. Δεν είναι δυνατόν να εννοούσε την μετεμψύχωση του Ηλία και να μην αναφερθεί σ’ αυτό σε άλλα χωρία! Κι αν έπεσε «σκούπα» από τους Ευαγγελιστές γιατί να αφήσουν αυτό το χωρίο?

Το ότι υπήρχαν πολλά που γνώριζαν οι μαθητές του Χριστού και δεν αναφέρονται μέσα στα Ευαγγέλια είναι εμφανές αν μελετήσουμε προσεκτικά όλη την Καινή Διαθήκη. Μάλιστα το λέει κάπου ξεκάθαρα ο ίδιος ο Ιησούς (δεν θυμάμαι που). «Αυτά που γνωρίζεται εσείς δεν είναι δυνατόν να λεχθούν στον κόσμο γιατί δεν θα τα καταλάβουν» τους είπε (κάπως έτσι….) Σε μένα, όλα αυτά άφησαν την αίσθηση ότι ο Θεός έχει ένα Πάνσοφο σχέδιο που μέσα από την Σοφία Του, δεν γινόταν να το αποκαλύψει όλο στους ανθρώπους κι αυτό γιατί δεν θα ωφελούσε την ψυχή μας. Κι όχι βέβαια περί μετεμψύχωσης…
Όπως στην Αποκάλυψη, σε κάποιο σημείο που ο Άγγελος του έδωσε του Ιωάννη να δει τι γράφει το βιβλίο που κρατούσε κι αφού το διάβασε του είπε να το φάει και να μην αποκαλύψει τίποτα γι αυτό. Κι εκείνος τρώγοντάς το ένοιωσε πίκρα αλλά μετά μια αφάνταστη γλύκα.
Φυλάει ο Θεός κι άλλο μυστικό, που το κρατάει και πάλι προς όφελος της σωτηρίας της ψυχής μας. Και μην πούμε ότι έχει σχέση με την μετεμψύχωση….
Ο Θεός δεν λέει ποτέ ψέματα γιατί είναι μέσα στη φύση Του η Αλήθεια, είναι Ολόκληρος μια Αλήθεια. Αν δεν θέλει να αποκαλύψει κάτι δεν αποκαλύπτει, αλλά ψέματα δεν λέει. Όταν λοιπόν ο Χριστός μας δίδαξε επί τρία χρόνια τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε την ψυχή μας, γιατί φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει άλλη σωτηρία…. ε… δεν έλεγε ψέματα.

Αν υπήρχε μετεμψύχωση η διδασκαλία Του θα είχε άλλο περιεχόμενο, με διαφορετικές παραβολές….

Εάν δεχθούμε την άποψη της μετενσάρκωσης, ο πληθυσμός της γης δεν θα έπρεπε να αυξάνει. Όμως τα δισεκατομμύρια των ψυχών (ο πληθυσμός της γης) πού υπάρχουν σήμερα, προϋπήρχαν όταν οι άνθρωποι πάνω στη γη ήταν 1.000, 100, 2; Και εάν προϋπήρχαν από πού προήλθαν; Από ποια σώματα, μήπως από τούς δεινόσαυρους;

Κι ας αναλογιστούμε τα μωρά που πεθαίνουν. Για ποιο λόγο έρχονται στη γη; Γιατί η ψυχή έκανε τον κόπο να ξανασαρκωθεί για λίγες μέρες ή και ώρες, αφού δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε;

Φίλε Ioanath με απασχόλησε κάποτε κι εμένα αυτό το θέμα, διάβασα, παρακολούθησα ανάλογες εκπομπές στην TV και κατέληξα στην βεβαιότητα της μοναδικότητας της ψυχής. Πιστεύω πως είναι μια άσκοπη και στείρα αναζήτηση η θεωρία της μετεμψύχωσης.

Πάντως καλά κάνεις και το ψάχνεις γιατί μέσα από την αναζήτηση της Αλήθειας θα φτάσεις σε γνώση που θα σε εκπλήξει.

Κι ένα τελευταίο, κάθε φορά που μελετάς πνευματικό βιβλίο, πριν ξεκινήσεις, κάνε μια προσευχούλα ευχόμενος να σε φωτίσει το Άγιο Πνεύμα να κατανοήσεις αυτά που θα διαβάσεις και να έχεις σωστή κρίση.
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Επειδή συμβαίνει να μην έχω μελετήσει ικανοποιητικά τις ανατολικές θρησκείες, θα σας ενημερώσω μόνο για κάποια βιβλία που σχετίζονται με το θέμα, οπότε μπορείτε να έχετε μία πιο σφαιρική εικόνα της Ορθόδοξης άποψης πάνω στο θέμα της μετενσάρκωσης

( http://www.ppu.gr/greek/book_gr1.htm )

ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ή ΑΝΑΣΤΑΣΗ;
Ορθόδοξη Θεώρηση του Κακού.

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο, μέσα από την οριοθέτηση του περιεχομένου της χριστιανικής προσευχής και του διαλογισμού να καταδείξει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εμπειρίες ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει ελευθέρα την επιλογή του, μακριά από κάθε σύγχυση που προκαλεί ο συσχετισμός των.

(Β' 'Εκδοση 1995, Σελίδες 208).
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΠΡΟΣΕΥΧΗ; Ορθόδοξη Θεώρηση.

Στα υπαρξιακά κενά της κοινωνίας μας υπάρχουν σήμερα πολλές “προσφορές”. Μία από αυτές είναι ο διαλογισμός, που προβάλλεται σε ποικίλες μορφές από διάφορες ομάδες ως “μοναδική λύση”. Οι ομάδες αυτές, κυρίως ασιατικής προέλευσης, για την προπαγάνδα τους στη Δύση, χρησιμοποιούν χριστιανικούς όρους και συγχέουν το διαλογισμό με την προσευχή, με αποτέλεσμα να φέρουν σύγχυση σε πολλούς. Με το βιβλίο αυτό, ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, αποδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στην προσευχή και στο διαλογισμό, οριοθετεί την προσευχή της Ορθοδοξίας και προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, γιά όποιον επιθυμεί να επιλέξει ελεύθερα ανάμεσα στην προσευχή και στο διαλογισμό. Από αυτή την άποψη το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή βιβλιογραφία.
('Εκδοση 1993, Σελίδες 267).

Επίσης ενδιαφέροντα άρθρα δημοσιεύονται στο περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ που αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους Ορθοδόξους και εκδίδεται από τη Συνοδική Επιτροπή κατά των Αιρέσεων.
( http://www.ppu.gr/greek/dlog_gr.htm )

Μπορούμε λοιπόν να ενημερωθούμε και για την επίσημη θέση της Εκκλησίας μας. Απο κει και πέρα, όταν η πίστη μας είναι ισχυρή, η ανάγνωση κειμένων μη χριστιανών συγγραφέων δεν είναι εμπόδιο για την κατάκτηση της πνευματικής και μυστηριακής ζωής. Γιατί Εκκλησία προπάντων δεν είναι μία φιλοσοφία ή μια γνωστική θεωρία ή μία λογικοφανής θρησκεία , αλλά είναι η ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ ( 7 μυστήρια ) που δεν υπάρχει σε καμία θρησκεία του κόσμου!
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Επειδή συμβαίνει να μην έχω μελετήσει ικανοποιητικά τις ανατολικές θρησκείες, θα σας ενημερώσω μόνο για κάποια βιβλία που σχετίζονται με το θέμα, οπότε μπορείτε να έχετε μία πιο σφαιρική εικόνα της Ορθόδοξης άποψης πάνω στο θέμα της μετενσάρκωσης

( http://www.ppu.gr/greek/book_gr1.htm )

ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ή ΑΝΑΣΤΑΣΗ;
Ορθόδοξη Θεώρηση του Κακού.

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο, μέσα από την οριοθέτηση του περιεχομένου της χριστιανικής προσευχής και του διαλογισμού να καταδείξει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εμπειρίες ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει ελευθέρα την επιλογή του, μακριά από κάθε σύγχυση που προκαλεί ο συσχετισμός των.

(Β' 'Εκδοση 1995, Σελίδες 208).
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΠΡΟΣΕΥΧΗ; Ορθόδοξη Θεώρηση.

Στα υπαρξιακά κενά της κοινωνίας μας υπάρχουν σήμερα πολλές “προσφορές”. Μία από αυτές είναι ο διαλογισμός, που προβάλλεται σε ποικίλες μορφές από διάφορες ομάδες ως “μοναδική λύση”. Οι ομάδες αυτές, κυρίως ασιατικής προέλευσης, για την προπαγάνδα τους στη Δύση, χρησιμοποιούν χριστιανικούς όρους και συγχέουν το διαλογισμό με την προσευχή, με αποτέλεσμα να φέρουν σύγχυση σε πολλούς. Με το βιβλίο αυτό, ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, αποδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στην προσευχή και στο διαλογισμό, οριοθετεί την προσευχή της Ορθοδοξίας και προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, γιά όποιον επιθυμεί να επιλέξει ελεύθερα ανάμεσα στην προσευχή και στο διαλογισμό. Από αυτή την άποψη το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή βιβλιογραφία.
('Εκδοση 1993, Σελίδες 267).

Επίσης ενδιαφέροντα άρθρα δημοσιεύονται στο περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ που αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους Ορθοδόξους και εκδίδεται από τη Συνοδική Επιτροπή κατά των Αιρέσεων.
( http://www.ppu.gr/greek/dlog_gr.htm )

Μπορούμε λοιπόν να ενημερωθούμε και για την επίσημη θέση της Εκκλησίας μας. Απο κει και πέρα, όταν η πίστη μας είναι ισχυρή, η ανάγνωση κειμένων μη χριστιανών συγγραφέων δεν είναι εμπόδιο για την κατάκτηση της πνευματικής και μυστηριακής ζωής. Γιατί Εκκλησία προπάντων δεν είναι μία φιλοσοφία ή μια γνωστική θεωρία ή μία λογικοφανής θρησκεία , αλλά είναι η ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ ( 7 μυστήρια ) που δεν υπάρχει σε καμία θρησκεία του κόσμου!
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Επειδή συμβαίνει να μην έχω μελετήσει ικανοποιητικά τις ανατολικές θρησκείες, θα σας ενημερώσω μόνο για κάποια βιβλία που σχετίζονται με το θέμα, οπότε μπορείτε να έχετε μία πιο σφαιρική εικόνα της Ορθόδοξης άποψης πάνω στο θέμα της μετενσάρκωσης

( http://www.ppu.gr/greek/book_gr1.htm )

ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ή ΑΝΑΣΤΑΣΗ;
Ορθόδοξη Θεώρηση του Κακού.

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο, μέσα από την οριοθέτηση του περιεχομένου της χριστιανικής προσευχής και του διαλογισμού να καταδείξει αν υπάρχει σχέση ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εμπειρίες ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει ελευθέρα την επιλογή του, μακριά από κάθε σύγχυση που προκαλεί ο συσχετισμός των.

(Β' 'Εκδοση 1995, Σελίδες 208).
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΠΡΟΣΕΥΧΗ; Ορθόδοξη Θεώρηση.

Στα υπαρξιακά κενά της κοινωνίας μας υπάρχουν σήμερα πολλές “προσφορές”. Μία από αυτές είναι ο διαλογισμός, που προβάλλεται σε ποικίλες μορφές από διάφορες ομάδες ως “μοναδική λύση”. Οι ομάδες αυτές, κυρίως ασιατικής προέλευσης, για την προπαγάνδα τους στη Δύση, χρησιμοποιούν χριστιανικούς όρους και συγχέουν το διαλογισμό με την προσευχή, με αποτέλεσμα να φέρουν σύγχυση σε πολλούς. Με το βιβλίο αυτό, ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, αποδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στην προσευχή και στο διαλογισμό, οριοθετεί την προσευχή της Ορθοδοξίας και προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, γιά όποιον επιθυμεί να επιλέξει ελεύθερα ανάμεσα στην προσευχή και στο διαλογισμό. Από αυτή την άποψη το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή βιβλιογραφία.
('Εκδοση 1993, Σελίδες 267).

Επίσης ενδιαφέροντα άρθρα δημοσιεύονται στο περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ που αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους Ορθοδόξους και εκδίδεται από τη Συνοδική Επιτροπή κατά των Αιρέσεων.
( http://www.ppu.gr/greek/dlog_gr.htm )

Μπορούμε λοιπόν να ενημερωθούμε και για την επίσημη θέση της Εκκλησίας μας. Απο κει και πέρα, όταν η πίστη μας είναι ισχυρή, η ανάγνωση κειμένων μη χριστιανών συγγραφέων δεν είναι εμπόδιο για την κατάκτηση της πνευματικής και μυστηριακής ζωής. Γιατί Εκκλησία προπάντων δεν είναι μία φιλοσοφία ή μια γνωστική θεωρία ή μία λογικοφανής θρησκεία , αλλά είναι η ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ ( 7 μυστήρια ) που δεν υπάρχει σε καμία θρησκεία του κόσμου!
profitikos
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 24, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από profitikos »

Αγαπητέ/ή Ioanath

Δεν είχα καμία πρόθεση να σε μαλώσω, αλλά έχω την εντύπωση πως κάπου μπλέκονται οι έννοιες των λέξεων. Όταν λέμε "ορθόδοξος" δεν εννοούμε κάποιον που πιστεύει στο θεό, αλλά εκείνον που αποδέχεται το συγκεκριμένο δόγμα. Εδώ υπάρχει μια παρανόηση λόγω του νηπιοβαπτισμού. Κατά τη βάπτιση ο ιερέας βάζει ορισμένα ερωτήματα σε κείνον που επιθυμεί να βαπτιστεί και αυτός, που υποτίθεται ότι έχει κάνει τους προβληματισμούς του, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και έχει παρει τις αποφάσεις του, πρέπει να απαντήσει (δυστυχώς λόγω του νηπιοβαπτισμού απαντά ο ανάδοχος), να ομολογήσει την πίστη του στο Χριστό και να αποδεχθεί τα δόγματα της ορθοδοξίας, το γνωστό "πιστεύω" απαγγέλοντάς το. Κατόπιν βαπτίζεται. Είναι όπως όταν κατεβάζεις ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή και δηλώνεις ότι αποδέχεσαι τους όρους. Αν δεν τους αποδέχεσαι δεν εγκαθίσταται το πρόγραμμα. Μπορείς βέβαια να φτιάξεις ένα δικό σου. Θα είναι όμως ΑΛΛΟ. Το ίδιο και με το δόγμα. Κανείς δεν σε εμποδίζει να μελετήσεις ο,τιδήποτε και να διαμορφώσεις το δικό σου "πιστεύω", ούτε μπορεί κανείς να σε κατηγορήσει γι αυτό. Άλλωστε η πίστη και η σχέση με το Θεό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Αυτό όμως δεν μπορεί να ονομάζεται ορθοδοξία. Είναι ένα άλλο δόγμα. Όπως πραναφέραμε η ορθοδοξία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Θα γνωρίζεις άλλωστε, ότι για ένα "φιλιόκβε" δημιουργήθηκε ολόκληρο σχίσμα που τόσα δεινά επέφερε και ακόμα δεν έχει γεφυρωθεί. Τόσο αυστηρό είναι το δόγμα και τέτοια πειθαρχία απαιτεί. Δεν μπορείς να παίζεις στον Παναθηναϊκό και να φοράς φανέλα του Ολυμπιακού γιατί αποφάσισες ότι το κόκκινο είναι πιο ωραίο χρώμα. Τώρα αν συμμετέχεις στα μυστήρια της ορθοδοξίας, καλό θα ήταν να συμμετάσχεις στο μυστήριο της εξομολογήσεως το οποίο για τους ορθοδόξους είναι και υποχρεωτικό και να συζητήσεις το θέμα με τον πνευματικό σου. Τότε ίσως καταλάβεις πως άλλο προβληματισμός, άλλο θρησκεία, άλλο δόγμα και άλλο πίστη γενικότερα. Αυτά και με συγχωρείς αν σε στενοχώρησα.
Όσο για το άρθρο σου το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και μου άρεσε ο προβληματισμός σου. Αν έχεις και άλλα παρόμοια πολύ θα ήθελα να τα διαβάσω.
Καληνύχτα.
ο Θεός κριτής δίκαιος καί ισχυρός και μακρόθυμος και μη οργήν επάγων καθ' εκάστην ημέραν.
Ioanath
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: Παρ Μάιος 05, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Ioanath »

Αγαπητέ profitikos,

Επετρεψέ μου να πιστεύω ότι το Σχίσμα δεν έγινε για το φιλιόκβε αλλά για θέματα ιερατικής εξουσίας και θα γινόταν έτσι και αλλιώς αργά ή γρήγορα με την μία ή την άλλη αιτία.

Επέτρεψε μου να πιστεύω ότι η πορεία της Εκκλησίας ανά τους αιώνες δεν οδηγείτο πάντα από το Άγιο Πνεύμα αλλά πολλάκις από τα συμφέροντα των αυτοκρατόρων, των Παπών, των Πατριαρχών κλπ κλπ και όλης της πέριξ αυτών διαπλοκής.

Επέτρεψε μου να γνωρίζω πολύ καλά το δόγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να απαγγέλω κάθε Κυριακή το Πιστεύω χωρίς να έχω καμία συνειδησιακή σύγρουση. Εξάλλου το Πιστεύω δε περιέχει κάτι υπέρ ή κατά της μετενσάρκωσης.

Το αν πιστεύω ή όχι στη μετενσάρκωση -είτε θες να το καταλάβεις είτε όχι- δεν επηρεάζει σε τίποτε τη (ορθόδοξη χριστιανική) πίστη μου καθόσον δε προσθέτει ούτε αφερεί το παραμικρό. Εξάλου η αναζήτηση και η βάση του πιστεύω μου βρίσκεται μέσα στο Ευαγγέλιο που κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι διάσπαρτο από τη θεωρία του κάρμα και το λιγότερο φιλικό και σίγουρα όχι ενάντιο στη θεωρία της μετενσάρκωσης (έχω πάρα πολλά επιχειρήματα γι αυτό γι όποιον ενδιαφέρεται).

Η Εκκλησία σαν κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει το καταστατικό της και αυτό είναι το Δόγμα. Η Εκκλησία σαν Θεοδημιούργητος οργανισμός αποτελείται από όσους αναζητούν την Θεία Χάρη μέσω του Ιησού Χριστού και το καταστατικό της είναι η Πίστη.
Το Δόγμα δεν έσωσε κανέναν, αντίθετα αποτέλεσε αίτιο για πολέμους, σφαγές και βασανισμούς από αυτούς που το προάσπιζαν.

Τους πραγματικούς πιστούς δεν θα τους βρεις φίλε μου ανάμεσα σ αυτούς που γνωρίζουν το Δόγμα, αλλά σ αυτούς που γνωρίζουν τον Θεό.

Να σαι καλά και καλό ξημέρωμα.

Υ.Γ1. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν εξομολογούμαι; Φαντάζομαι το ίδιο που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν είμαι σωστός ορθόδοξος χριστιανός.
Αν μπορούσα να πω τι μου λέει ο πνευματικός μου θα έκανα σίγουρα ανω κάτω όλο το forum γιατί ο Θεός έφερε στο δρόμο μου έναν άνθρωπο που ζει στην εποχή μας, ζει την εποχή μας και βλέπει πολύ μπροστά και πολύ ψηλά. Ο Θεός να τον έχει καλά.

Υ.Γ2. Η παρομοίωση των πιστών με φιλάθλους που φοράνε φανέλλες ομάδων είνα ατυχής για την περίπτωσή μου , αλλά αρκετά επιτυχής για όσους αθλούνται στον θρησκευτικό φανατισμό.
Μαράν Αθά
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

Η Εκκλησία σαν κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει το καταστατικό της και αυτό είναι το Δόγμα. Η Εκκλησία σαν Θεοδημιούργητος οργανισμός αποτελείται από όσους αναζητούν την Θεία Χάρη μέσω του Ιησού Χριστού και το καταστατικό της είναι η Πίστη.
Το Δόγμα δεν έσωσε κανέναν, αντίθετα αποτέλεσε αίτιο για πολέμους, σφαγές και βασανισμούς από αυτούς που το προάσπιζαν.
δεν είναι (ευτυχως) έτσι.

στον βίο του αγιου Σιλουανου του Αθωνίτου υπάρχει εκτενής αναφορα για την εμπειρία της Χάριτος και την δογματική συνείδηση που αυτή η εμπειρία γεννά.

οι Πατερες μας υπερασπισαν την δογματική συνείδηση της Εκκλησίας,με υπερβολικο για τα μέτρα μας τροπο,αρνουμενοι να δεχθουν "ιώτα εν και κεραία μιαν" επιπλέον ή λιγότερο.

και η αγωνία τους για τις δογματικές παρεκτροπές ήταν πολύ μεγαλύτερη απο ότι για τις ηθικές.


δεν επαιζαν ποδοσφαιρικό παιχνίδι,ουτε έκαναν αγώνα κοσμικής επιβολής...

επειδη είχαν αληθινή εμπειρια του Θεού γνωριζαν τα αποτελέσματα που έχει στην πνευματική ζωή η πλάνη περί την Πίστιν και γι αυτο προσπαθουσαν με τον λόγο,την μαρτυρία,την ομολογία και το μαρτύριο τους ενιοτε (βλ.μαρτυρες επι λατινοφρονων) να την διατηρήσουν ανόθευτη.
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”