Χαρούμενοι Αγωνιστές
Συντονιστής: Συντονιστές
Re: Χαρούμενοι Αγωνιστές
Πολύ καλό βιβλίο για το ρόλο των οργανώσεων και το κακό που έχουν κάνει στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι το "Καταφύγιο Ιδεών" του Χήστου Γιανναρά.
αληθεια υπαρχουν δημοσια δημοτικα, γυμνασια, λυκεια με εμφαση στην ορθοδοξη πιστη οπως για παραδειγμα ειναι αντιστοιχα τα μουσικα λυκεια ;;;
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Συνήθως οι περισσότεροι που επιλέγουν και δεν νυμφεύονταιlathras έγραψε:
1. Π.χ οι "ταγμένοι/ες" , μέλη των οργανώσεων που δεν νυμφεύονται( από ιδεολογία) και ζούν σε κοινόβια μέσα στις πόλεις. Από όσο ξέρω ....και διορθώστε με αν κάνω λάθος, στην Ορθοδοξία ή είσαι κοσμικος και νυμφεύεσαι (άλλο αν θες και δεν μπορεις να βρεις σύντροφο), ή γίνεσαι μοναχός.
πηγαίνουν αργότερα στο μοναστήρι και γίνονται μοναχοί,
δηλαδή για αυτούς είναι ένα πρώτο στάδιο πριν γίνουν μοναχοί.
Ο Γιανναράς είναι αντίθετος με τις οργανώσεις, τι θα πει;lathras έγραψε:Πολύ καλό βιβλίο για το ρόλο των οργανώσεων και το κακό που έχουν κάνει στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι το "Καταφύγιο Ιδεών" του Χήστου Γιανναρά.
ότι κάνουν κακό και δεν χρειάζονται κλπ.
Όχι, αλλά έχοντας ζήσει ο ίδιος από μέσα τις οργανώσεις την περίοδο της μεγάλης ακμής τους 1940 - 1970, αλλά και έχοντας μελετήσει σε βάθος τη δομή και την προέλευσή τους, γράφει με επιχειρήματα για την ύποπτη προέλευσή τους και τον "ὑποδόριο" ρόλο που έπαιξαν σε όλη την πορεία της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας.eikonikos έγραψε: Ο Γιανναράς είναι αντίθετος με τις οργανώσεις, τι θα πει;
ότι κάνουν κακό και δεν χρειάζονται κλπ.
ΔΙαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε τον απίστευτα κοσμικό χαρακτήρα "κόμματος" που είχαν αυτές οι οργανώσεις.
Βέβαια, σήμερα οι οργανώσεις αυτές είναι απλά σκιές των παλιών. έχουν χάσει τη δύναμη και την επιρροή τους λόγω του ότι ο κόσμος δεν πιστεύει πια και τα μέλη τους έχουν μειωθεί δραστικά.
Πάντως κατά την ταπεινή μου άποψη, οι οργανώσεις αυτές κατακερματίζουν το σώμα της Εκκλησίας και δημιουργούν περισσότερο οπαδούς παρά ελεύθερους ανθρώπους.............αλλιώς γιατί να ανοίκω στη "Ζωή" και όχι στον "Σωτήρα"!!!!! Γιατί να εξομολογούμε σε "ΔΙΚΟΥΣ" μας ιερείς, και να εκκλησιάζομαι σε prive δικές μας Εκκλησίες!!!!!!
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Αν και συμφωνώ με το Γιανναρά, θα πω ότι μάλλον αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Αν ο τρόπος που σκέπτεται και ενεργεί σήμερα είναι αποτέλεσμα της μακράς πορείας του στις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, τότε πράγματι η μακρόχρονη συμμετοχή σ΄αυτές είναι επικίνδυνη για την πνευματική υγεία
.
Πάντως για να είμαι ειλικρινής έχω και παραδείγματα για το αντίθετο. Δηλαδή ανθρώπους, που έζησαν όλη τους τη ζωή ενταγμένοι σε κάποια οργάνωση, αλλά αυτό είχε μάλλον θετική επίδραση στην πνευματική τους πορεία. Είπαμε το πρόβλημα είναι επί της αρχής. Δηλαδή, αν οι οργανώσεις στο περιθώριο της Εκκλησίας είναι απαραίτητες κι αν οι ίδιοι σκοποί μπορούν καλύτερα και ασφαλέστερα να επιτευχθούν μέσα στις δομές της Εκκλησίας.
Πάντως για να είμαι ειλικρινής έχω και παραδείγματα για το αντίθετο. Δηλαδή ανθρώπους, που έζησαν όλη τους τη ζωή ενταγμένοι σε κάποια οργάνωση, αλλά αυτό είχε μάλλον θετική επίδραση στην πνευματική τους πορεία. Είπαμε το πρόβλημα είναι επί της αρχής. Δηλαδή, αν οι οργανώσεις στο περιθώριο της Εκκλησίας είναι απαραίτητες κι αν οι ίδιοι σκοποί μπορούν καλύτερα και ασφαλέστερα να επιτευχθούν μέσα στις δομές της Εκκλησίας.
ειναι θεμα ερμηνειας και αποτους πιστους .
Καποιοι ανθρωποι που ανηκουν στις χριστιανικες οργανωσεις μπορει να μην καλυπτονται απο την ενορια τους
Υπαρχουν ενοριες που ουτε κατηχητικα εχουν ουτε κυκλο μελετης της αγ.γραφης .
Ακομη και μεσα στην Αθηνα η αλλες μεγαλες πολεις .
και μπορει να ειναι αυστηροι στην ενδυμασια , ολοι ομως δυσφορουμε και με τα πολυ ελευθερα ντυσιματα στο ναο .Δεν μπορουν ολοι να συμφωνουν με το δικο μας "μέτρο
Σημασι α εχει ,κατα τη γνωμη μου , εργο να γινεται ιεραποστολικο φιλανθωπικο χριστιανικο γενικοτερα , απο οποιον θελει και οπως μπορει . Για την δομη καλο ειναι να υπαρχουν παραλληλες δομες.
Θα θελατε να ανασταλλει το εργο της εκκλησίας μας απο μια ενδεχομενη κοντρα εκκλησιας -κρατους ως νομικων προσωπων;
μαζι με την εκκλησια και οχι εξω απο αυτην , καλο ειναι να υπαρχουν χριστιανικες ομαδες οργανωσεις
Καποιοι ανθρωποι που ανηκουν στις χριστιανικες οργανωσεις μπορει να μην καλυπτονται απο την ενορια τους
Υπαρχουν ενοριες που ουτε κατηχητικα εχουν ουτε κυκλο μελετης της αγ.γραφης .
Ακομη και μεσα στην Αθηνα η αλλες μεγαλες πολεις .
και μπορει να ειναι αυστηροι στην ενδυμασια , ολοι ομως δυσφορουμε και με τα πολυ ελευθερα ντυσιματα στο ναο .Δεν μπορουν ολοι να συμφωνουν με το δικο μας "μέτρο
Σημασι α εχει ,κατα τη γνωμη μου , εργο να γινεται ιεραποστολικο φιλανθωπικο χριστιανικο γενικοτερα , απο οποιον θελει και οπως μπορει . Για την δομη καλο ειναι να υπαρχουν παραλληλες δομες.
Θα θελατε να ανασταλλει το εργο της εκκλησίας μας απο μια ενδεχομενη κοντρα εκκλησιας -κρατους ως νομικων προσωπων;
μαζι με την εκκλησια και οχι εξω απο αυτην , καλο ειναι να υπαρχουν χριστιανικες ομαδες οργανωσεις
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Αν φίλε μου κάποιοι δεν καλύπτονται από την ενορία τους, τότε μπορούν ν' αναλάβουν πρωτοβουλία για να καλυφθεί το κενό που αντιμετωπίζουν. Το κακό είναι ότι όλοι κατηγορούμε την ενορία μας ότι δε μας καλύπτει, αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτε για να βοηθήσουμε τους ιερείς στο έργο τους και πολύ εύκολα απευθυνόμαστε αλλού για να το λύσουμε.
Όμως η Εκκλησία δεν είναι supermarket, δεν σ' αρέσει το ένα, πας στο άλλο. Η ενορία μας είναι η ευρύτερη οικογένειά μας κι αν εμείς τα μέλη της οικογένειας δεν φροντίσουμε γι αυτή, τότε ποιος περιμένουμε να το κάνει;
Το καλό έργο, φιλανθρωπία, κατήχηση, ιεραποστολή, είναι έργο του Θεού, κι όχι έργο ανθρώπων, κι ο Χριστός όρισε το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων να γίνεται μέσα από την Εκκλησία κι όχι έξω απ' αυτή. Όσο πιο βαθιά το βάλουμε αυτό στο μυαλό μας τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η ενεργοποίησή μας στην κοινή σωτηρία μέσα από την Εκκλησία.
Όμως η Εκκλησία δεν είναι supermarket, δεν σ' αρέσει το ένα, πας στο άλλο. Η ενορία μας είναι η ευρύτερη οικογένειά μας κι αν εμείς τα μέλη της οικογένειας δεν φροντίσουμε γι αυτή, τότε ποιος περιμένουμε να το κάνει;
Το καλό έργο, φιλανθρωπία, κατήχηση, ιεραποστολή, είναι έργο του Θεού, κι όχι έργο ανθρώπων, κι ο Χριστός όρισε το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων να γίνεται μέσα από την Εκκλησία κι όχι έξω απ' αυτή. Όσο πιο βαθιά το βάλουμε αυτό στο μυαλό μας τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η ενεργοποίησή μας στην κοινή σωτηρία μέσα από την Εκκλησία.