Η αφή της φλόγας των special olympics μέσα σε Ορθόδοξη Εκκλη

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
eikonikos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Re: Η αφή της φλόγας των special olympics μέσα σε Ορθόδοξη Ε

Δημοσίευση από eikonikos »

Εγώ πιστεύω ότι ήταν καλό να ευλογήσει η Παναγία την έναρξη των special olympics.
Αλλά ίσως έπρεπε να πηγαίνουν χωρίς στολές και να μην κάνουν αφή φλόγας μέσα στο ναό
υπό μορφή τελετής.
Και εμένα δεν μου αρέσουν τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται σε ναούς
γιατί ο ναός δεν είναι θέατρο παραστάσεων, ή μέγαρο μουσικής.
Θα μπορούσε να γίνει αλλού σε ανοιχτό χώρο όπως γίνεται συνήθως,
με κάτοπτρα, σαν θεατρική παράσταση.
Η φωτογραφία μου θυμίζει τα άρθρα που βάζουν στο δωδεκαθεϊστικό περιοδικό Δαυλός.
Δείχνουν έναν ιερέα να κρατάει κηροπήγιο με 12 κεριά και γράφει από κάτω σχόλιο:
"Κοιτάξτε τι κάνουν οι Χριστιανοί.Βεβήλωσαν το Ιερό του Απόλλωνα με εβραϊκά σύμβολα.
Έβαλαν την εβραϊκή δωδεκάφωτο λυχνία σε μια εκκλησία που είναι
χτισμένη στα ερείπια από τον πρώην ναό του Απόλλωνα. ".
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από babisgr »

Εχει δεν εχει δίκιο ο Αλεξανδρουπόλεως, έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γιατί από ότι φάνηκε σκανδάλισε αρκετούς.
Δε νομίζω να το έκανε με αντιορθόδοξη πρόθεση.. Το θέμα είναι όμως τί έκανε.
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Μετα την κρανιακη μου τρικυμια, που νομιζω οτι ειναι δικαια, και σχετικα μικρη σε σχεση με αυτα που ζουμε και βλεπουν τα ματακια μας,
θελω να συμπληρωσω λιγες σκεψεις ακομα.

Για να μην λενε καποιοι οτι κανουμε επιθετικη, προπαγανδα, και θεολογια, και κανονικο δικαιο, και δεν ξερω τι αλλο, οντες απλοι πιστοι,
και οτι ταχα μου, ειμαστε επικριτες και προκατειλημμενοι, λες και τον ξεραμε και απο χθες τον σεβαστο κατα παντα Μητροπολιτη κ.κ.Ανθιμο.

Εγω εχω να ρωτησω το εξης, απλα και ταπεινα.

Ηδη το βιντεο της "τελετης" αυτης, εχει κανει το γυρο του πλανητη, μεσω youtube, και προφανως και τηλεοπτικων καναλιων.

Αναρωτηθηκε κανεις, απο τους ιθυνοντες και εκτελεστες της "τελετης" αυτης, τι θα σκεφτουν, οι αλλοδοξοι, οι αιρετικοι, οι αλλοθρησκοι,
βλεποντας εναν Επισκοπο της Ανατολικης Ορθοδοξου Μεγαλης και μονης Αληθινης του Χριστου Εκκλησιας, να κανει αυτα που φαινονται σε αυτο το ολιγολεπτο βιντεο;

Ποιος θα μπορεσει να σταθει απεναντι στην κριτικη τους, οτι εχουμε γινει χαβαλεδες, και παρολιγον.. ειδωλολατρες οι, Ορθοδοξοι, και ποιος θα τους εξηγησει πειστικα, οτι δεν τα εχουμε κανει ισωμα ολα, και εχουμε μπερδεψει το δωδεκαθεο με την Ορθοδoξια;

Ερχεται ενας προτεσταντης, ενας μουσουλμανος, και μου λεει, τι κανετε εκει; Εσεις κανετε αρχαιες τελετες, και μας λες οτι ειστε Ορθοδοξοι;

Eτσι σεβεστε τα Iερα σας; Και θελετε να σας σεβαστουμε και εμεις; Aυτο θα μου πει.. Και εγω θα τον κοιταω σαν μπαρμπουνι με ανοιχτο το στομα, και γουρλωμενα ματια, και κοκκινος απο τον θυμο και την αγανακτηση μου. Γιατι καποιοι με κρεμασαν..

Ποιος θα καταλαβει,
εστω και να δεχτω με καλη προθεση, το αγαθον του σκοπου, του Σεβ.Αλεξανδρουπολεως,
απο αυτους τους ανθρωπους, τους εξω και τους μεσα,
που βλεπουν την Ορθοδοξια ακομα και με καλο ματι, και εχουν λογισμο και ονειρο να ερθουν, η, να επιστρεψουν μια ημερα σε αυτην;

Θα τους πιασει εναν εναν ο κ.κ.Ανθιμος, προσωπικα να τους εξηγησει, και να αποκαταστησει αυτο που εγινε, εστω και εαν δεν το ηθελε;

Θα πει καποιος και με το δικιο του που θα δει το βιντεο.
Αυτοι εδω, δεν διαφερουν απο τους αλλους. Θεατρο παιζουν μεσα στους Ναους τους. Δεν θα το πει; Aφου αυτο βλεπουν!

Λοιπον καταλαβαινετε, ποση μεγαλη ζημια, μπορει να κανει μια τετοια επιπολαιοτητα; Τεραστια ζημια. Αυτο δεν το βλεπουν εκει πανω;

Και αυτο ειναι ενα ακομα καρφι στην καρδια μας. Το οτι βγαζουμε τα ματια μας μονοι μας, τοσο στο κοσμικο, οσο και στο πνευματικο γιγνεσθαι.

Γιατι; υπηρχε λογος;

Aμα ηταν τοσο αναγκη να τονωθουν τα παιδια, ας δινοταν μια ευλογια, μια ομιλια, μια ευχη, ενα δωρο, ηταν αναγκη να γινει αυτο το ολισθημα,
και να εχουμε φριξει με αυτα που βλεπουμε;

Με στεναχωρει να βλεπω, αιρετικους, πλανεμενους, αλλοθρησκους, να εχουν τοση προσηλωση και σεβασμο και σοβαροτητα, σε αυτο εστω το λαθος και μακραν του Θεου, που πιστευουν, αλλα το διατηρουν οπως ειναι,
και εμεις που εχουμε τον θειο μαργαριτη, και τα αγια των αγιων, και την Ενυποστατη Αληθεια, την Πιστη την Αγια, τον ιδιον τον Χριστον,
να τα κακομεταχειριζομαστε ετσι σκανδαλωδως.

θα δωσουμε λογο, και μαλιστα λογο πικρο γιαυτα.

Καταλαβατε κυριοι, που ειστε υπερανω κριτικης;

Kαταδιακαστε μας, τωρα εαν το επιθυμειτε, και ενω ειμαστε διπλα σας, και μαζι σας, και παιδια σας, δικαστε μας, ως "εχθρους" και "επικριτες" σας..

Videat Deus et judicet. (Βλεπει ο Θεος και κρινει)

Καποτε αυτο το ειπαν οι καθολικοι, κατα την καταθεση του αναθεματος, του 1054μ.χ.

Κανονιστε με την πορεια σας καποιοι, που προκαλειτε συνεχως,
μηπως παραχωρησει ο Θεος,
να το πουμε και ενδο-ορθοδοξως, λιαν συντομως.. Μη γενοιτο.

Αυτα, με οδυνη αλλα και ντροπη, και για τον εμενα τον ιδιο τον γραφοντα,
γιατι ολοι ανεξαιρετως, εχουμε μικρο η μεγαλο μεριδιο για τα σημερινα μας χαλια.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
XRHSTOS
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από XRHSTOS »

συγνωμη π ειναι το κακο;; δλδ ξεκινησε η φλογα απο τον Ιρο Ναο. γιατι το περνετε τοσο αναποδα;; δεν μποειτε ν το δειτε απο την καλη πλευρα;; καμια Ιεροσυλια αντιθετα το φως των παραολυμπιακων ξεκινησε απο τον βυζαντινο Ναο των Φερων <να πατε ειναι εξαιρετικος κ πανεμορφος Ναος> μην βγαζετε γρηγορα συμπερασματα κ μην κρινετε χωρις να ξερετε δεν εγινε τιποτα αντιορθοδοξο...
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathis73 »

XRHSTOS έγραψε:συγνωμη π ειναι το κακο;; δλδ ξεκινησε η φλογα απο τον Ιρο Ναο. γιατι το περνετε τοσο αναποδα;; δεν μποειτε ν το δειτε απο την καλη πλευρα;; καμια Ιεροσυλια αντιθετα το φως των παραολυμπιακων ξεκινησε απο τον βυζαντινο Ναο των Φερων <να πατε ειναι εξαιρετικος κ πανεμορφος Ναος> μην βγαζετε γρηγορα συμπερασματα κ μην κρινετε χωρις να ξερετε δεν εγινε τιποτα αντιορθοδοξο...

Aδερφε μου ποσα θες να μας τρελανεις, ειναι εικονα και χωρος ο Ιερος Ναος να γινει η αφη της φλογας;
Μια αρχαια τελετη να γινεται μεσα σε ορθοδοξο Ναο με τις ιερειες να εχουν την πλατη στην εικονα του Χριστου και της Παναγιας και ο μητροπολητης να ειναι ο ιδιος που κανει την τελετη ας εβαζε και ο ιδιος μια χλαμυδα και ας εκανε τον απολλωνα θεο, θα τρελαθούμε τελειως εδω μεσα μου φαινεται.

Με την ιδια λογικη ας γινει κοινη θεια λειτουργεια απο τον παπα με τον πατριαρχη ( δεν πειραζει μωρε λιγο στο δογμα διαφερουμε αλλα καλο παιδι ειναι ο βενεδικτος) ας δωσουμε στα σκοπια την ονομασια που θέλουν και ( δεν πειραζει μωρε τον ηλιος της βεργινας που τον θελουν για σημαια δεν πειραζει και τι εγινε;

Kαι τελικά ειμαι σιγουρος οτι αλλοι ειναι για τα βουνα και αλλοι για να μπαινουν απο την αρχη στο δημοτικο και να μαθαινουν ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ.

Αντε ακομη δεν βγηκα απο το Ορος και τσατιστικα παλι, μετα σου λεει ο Δημητρηςgr μην μαλωνεις και μη θυμωνεις.

Αδελφε ο Γέροντας Παισιος που εχεις για αβαταρ διάβασε τι λεει για αυτά που εσυ λές "ελα μωρε που ειναι το κακο" και μετά τα λέμε, καλό ειναι να ανακαλεσεις και συντομα.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

ίσως ο μητροπολιτης προσπαθησε με αυτον τον τροπο να δωσει χριστιανικο χρωμα σε μια αρχαια μας παραδοση οπως εχει γινει και σε αλλες αρχαιες παραδοσεις μας και εθιμα. Γι αυτο δεν εγινε επικληση στον Απολλωνα κλπ.
απο μια αποψη μου φαινεται σωστο. Δε μπορει εν ετει 2010 να κανουμε επικλήσεις στον Απόλλωνα στο ονομα διατηρησης ενος αρχαιου εθιμου κατα τα αλλα σημαντικου. Κραταμε μεν τη παραδοση αλλα την εμβαπτιζουμε στο ορθοδοξο πνευμα αφαιρωντας τα αντιορθοδοξα στοιχεια και αντικαταστωντας τα με ορθοδοξα.
Αφου θελουμε να εχουμε ολυμπιακους και παρολυμπιακους αγωνες ας ευλογουνται απο την εκκλησια και οχι απο τον....απολλωνα λες και εχουμε δωδεκαθεισμο για επισημο θρησκευμα.
τωρα, για τον τροπο και το που και το πως δεν ειμαι ικανη να το κρινω, ας το κρινει η Ιερα Συνοδος.
αν δεν υπηρχε αυτη η γενικη ταση που παρατηρειται για οικουμενισμους και πανθρησκειες που πανε να μας ταισουν ισως το βλεπαμε πιο ηρεμα το θεμα.
ομως πολυ σωστα ειπε ο Διονυσης δινουμε εξω λαθος εντυπωσεις και λαβες για χλευασμο.
θα συμφωνησω και με τον eikoniko.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
byzantio
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από byzantio »

XRHSTOS έγραψε:συγνωμη π ειναι το κακο;; δλδ ξεκινησε η φλογα απο τον Ιρο Ναο. γιατι το περνετε τοσο αναποδα;; δεν μποειτε ν το δειτε απο την καλη πλευρα;; καμια Ιεροσυλια αντιθετα το φως των παραολυμπιακων ξεκινησε απο τον βυζαντινο Ναο των Φερων <να πατε ειναι εξαιρετικος κ πανεμορφος Ναος> μην βγαζετε γρηγορα συμπερασματα κ μην κρινετε χωρις να ξερετε δεν εγινε τιποτα αντιορθοδοξο...
Πολύ απλά προσκρούει σε Οικουμενικές Συνόδους και Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας.

ΞΘ΄ Κανών της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου :

Κανὼν ΞΘ'

«Μὴ ἐξέστω τινὶ τῶν ἁπάντων ἐν λαϊκοῖς τελοῦντι, ἔνδον ἱεροῦ εἰσιέναι θυσιαστηρίου· μηδαμῶς ἐπὶ τοῦτο τῆς βασιλικῆς εἰργομένης ἐξουσίας καὶ αὐθεντίας, ἡνίκα ἂν βουληθείη προσάξαι δῶρα τῷ πλάσαντι, κατά τινα ἀρχαιοτάτην παράδοσιν.»

Κανόνες τῆς ἐν Λαοδικείᾳ Τοπικῆς Συνόδου

Κανὼν ΜΔ'

«Ὅτι οὐ δεῖ γυναῖκας ἐν τῷ θυσιαστηρίῳ εἰσέρχεσθαι.»

Υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές και από τον Άγιο Νικόδημο Αγιορείτη στο Ιερό Πηδάλιο. Μόλις βρούμε χρόνο θα τις ψηφιοποιήσουμε.

υστ.
Όλα αυτά αναφέρονται σε μετέχοντες σε Θεία Λειτουργία, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν έχουμε Πρωθιέρεια του «θεού» Απόλλωνα εντός του Ιερού.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

συμφωνα με την απαντηση του μητροπολιτη δε μπηκε γυναικα στο ιερο αλλα ενα κοριτσακι δεκα ετων.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathis73 »

ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΟΝΟ ΕΑΝ Ο ΔΕΣΠΟΤΗς ΣΟΥ ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΑΝΤΡΑς ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΤΕ 1 ΕΙΤΕ 80 ΧΡΟΝΩΝ
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Πέραν της γελοίας αρχαιοελληνικής φιέστας και των δωδεκαθεϊστικών επικλήσεων, το όλο θέμα έχει να κάνει με την εμμονή μας να συνδέουμε την πίστη με ανθρώπινες ιδεολογίες ή δραστηριότητες, προκειμένου να αισθανόμαστε πως όλα αυτά που είναι ελληνικές παραδόσεις είναι κτήμα του πολιτισμού μας και εκτός ότι πρέπει να καμαρώνουμε γι αυτό, να ξέρουμε πως υπάρχει και "άνωθεν ευλογία". Κούνια που μας κούναγε βέβαια που μπορούμε να "προσγειώνουμε" το Θεό στα δικά μας ενδιαφέροντα.

Όλα καλά με τον αθλητισμό, "νους υγειής, μπλα μλπα μπλα", παραμένει όμως μία ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το βελινεκές όμως της επιρροής των αθλητικών εκδηλώσεων είναι πολύ μεγάλο (επαγγελματικό ποδόσφαιρο κλπ), οπότε είναι και ένας καλός τρόπος χειραγώγισης του κόσμου, ε και έχουμε δει στην ιστορία την Εκκλησία να κουμπώνει πράγματα άσχετα με την οντολογική της παρουσία σε αυτό τον κόσμο, προκειμένου να ισχυροποιείται η χειραγώγηση των ανθρώπων.

Δυστυχώς και η εκεί εκλησιαστική αρχή μπήκε στο τριπάκι να συναινέσει στο να "αγιοποιείται" κατά κάποιον τρόπο ο θεσμός των αγώνων, "να προσελκύεται η προσοχή μας σε αυτούς, διότι είναι καλό πράγμα η άθληση" άλλο αν το 2004 ακόμη το πληρώνουμε..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”