Πνευματικός.
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Πνευματικός.
Παράξενο ε;
Δεν έχω πνευματικό.
Βρίσκεις έναν ιερέα και αρχίζεις και του λες.....;
Τι του λες;
Αλήθεια εσύ μπορεί να θες έναν πνευματικό που δεν ξέρεις τι ηλικία μπορεί να έχει, αν είναι της ενορίας σου ή λίγο μακρύτερα, αν τον έχεις ξαναδεί...
Αυτός οπωσδήποτε θέλει;
Μπορεί άραγε αυτές τις λίγες φορές που μπορεί να στέκεσαι μετέωρος να βρεθεί δίπλα σου ή έχει κάποια δουλειά;
Και πως συναντιέσαι μαζί του;
Στην εκκλησία σε ώρες ας πούμε εξομολόγησης;
Μα μπορεί τόσος κόσμος να περιμένει εσένα;
Γίνεται να υπάρχει ρολόι όταν η ψυχή είναι ξερή και διψά;
Και πως αλλιώς; Τηλέφωνο για κάποιο ραντεβού;
Φυσιολογικό ακούγεται.
Τι τα θες.
Την ψυχή που εκλιπαρεί πρέπει να την νιώσεις. Καμιά φορά δεν γίνεται όμως.
Είναι δύσκολο να χτυπήσει το τηλέφωνο σου για να σε βγάλει από αυτήν την δύσκολη θέση;
Μάλλον είναι δύσκολο....
Ετσι λοιπόν τι μένει;
Μία επίσκεψη στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ σε έναν Γέροντα.
Σε έναν Γέροντα ξένο.
Μακριά, όσο απομονωμένα γίνεται.
Για να του δώσεις και εσύ χαρά με την παρουσία σου που τον επισκέφτηκες από τόσο μακριά αλλά και να ωφεληθείς από την παρουσία του.
Είναι σίγουρο ότι αυτός, χαρά μεγάλη έχει να ακούσει και να συμβουλέψει.
Ετσι λοιπόν απαντώ με την σειρά μου, σε φίλους και αδελφούς που προτείνουν πριν πάνε στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ να συμβουλευθούν τον πνευματικό τους.
Και μέχρι τότε τι;
Οχι ακριβώς τίποτα.
Χωρίς πνευματικό, χωρίς εξομολόγηση, προ πάντων χωρίς συμβουλές και οδηγίες.
.............
.............
Χωρίς Αγία Κοινωνία
Δεν έχω πνευματικό.
Βρίσκεις έναν ιερέα και αρχίζεις και του λες.....;
Τι του λες;
Αλήθεια εσύ μπορεί να θες έναν πνευματικό που δεν ξέρεις τι ηλικία μπορεί να έχει, αν είναι της ενορίας σου ή λίγο μακρύτερα, αν τον έχεις ξαναδεί...
Αυτός οπωσδήποτε θέλει;
Μπορεί άραγε αυτές τις λίγες φορές που μπορεί να στέκεσαι μετέωρος να βρεθεί δίπλα σου ή έχει κάποια δουλειά;
Και πως συναντιέσαι μαζί του;
Στην εκκλησία σε ώρες ας πούμε εξομολόγησης;
Μα μπορεί τόσος κόσμος να περιμένει εσένα;
Γίνεται να υπάρχει ρολόι όταν η ψυχή είναι ξερή και διψά;
Και πως αλλιώς; Τηλέφωνο για κάποιο ραντεβού;
Φυσιολογικό ακούγεται.
Τι τα θες.
Την ψυχή που εκλιπαρεί πρέπει να την νιώσεις. Καμιά φορά δεν γίνεται όμως.
Είναι δύσκολο να χτυπήσει το τηλέφωνο σου για να σε βγάλει από αυτήν την δύσκολη θέση;
Μάλλον είναι δύσκολο....
Ετσι λοιπόν τι μένει;
Μία επίσκεψη στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ σε έναν Γέροντα.
Σε έναν Γέροντα ξένο.
Μακριά, όσο απομονωμένα γίνεται.
Για να του δώσεις και εσύ χαρά με την παρουσία σου που τον επισκέφτηκες από τόσο μακριά αλλά και να ωφεληθείς από την παρουσία του.
Είναι σίγουρο ότι αυτός, χαρά μεγάλη έχει να ακούσει και να συμβουλέψει.
Ετσι λοιπόν απαντώ με την σειρά μου, σε φίλους και αδελφούς που προτείνουν πριν πάνε στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ να συμβουλευθούν τον πνευματικό τους.
Και μέχρι τότε τι;
Οχι ακριβώς τίποτα.
Χωρίς πνευματικό, χωρίς εξομολόγηση, προ πάντων χωρίς συμβουλές και οδηγίες.
.............
.............
Χωρίς Αγία Κοινωνία
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Re: Πνευματικός.
Αγαπητέ nik64 καλώς ήλθες στο χώρο αυτό .
Εύχομαι να σε βοηθήσει να βγεις από τα αδιέξοδα και τις αμφισβητήσεις που μπορεί να έχεις ,και που πολλοί άνθρωποι έχουν και ειδικά αυτοί που δεν έχουν βιώσει Χριστό, δε γνωρίζουν τι είναι ο Χριστός .
Όμως μου είναι παντελώς αδιανόητο κάτι τέτοιο.
Πώς είναι δυνατόν να έχουν τόσες γνώσεις επί των επιστητών ,να είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη και να έχουν άποψη επ` αυτών, να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν δύσκολες υποθέσεις σε αίσιο πέρας, είτε με τη λογική είτε και με τη διαίσθηση ακόμα ,και…για το Θεό να διατηρούν επιμελώς ένα σκοτάδι ανυπαρξίας Αυτού. Φαίνεται σα να μη τους ενδιαφέρει η παρουσία Του .
Ποιός ξέρει γιατί…
Δεν αποκλείεται να θέλουν να εξορίσουν το Θεό από μέσα τους, και να βάλλουν στο θρόνο όχι Αυτόν, αλλά τον ίδιο τον εαυτόν τους ,να θεοποιήσουν
τον εαυτόν τους .
Θα συμφωνείς βέβαια πως αυτομάτως τότε περιέρχονται σε μια επώδυνη δίνη και όλη η υπόλοιπη ζωή τους είναι και ένας αληθινός εφιάλτης ,είναι ένας πραγματικός θάνατος και που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή παντοτινός .
Θα συμφωνείς επίσης πως με τις δυνάμεις μας δε γίνεται να πνίξουμε και να σβήσουμε τους γογγυσμούς και τις αντιδράσεις της ταλαίπωρης Ψυχής μας .
Μάταιος, άνισος αγώνας…<<σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν >>.
Λύση όμως υπάρχει .
Υπάρχει λύση και που είναι η συμφιλίωση με το Θεό.
Ο Θεός μας είναι ταπεινός .Ταπεινοί να γίνουμε κι εμείς .
Ο Χριστός σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας ,σταυρώθηκε και έσβησε τον κατάλογο των αμαρτιών μας και μας έδειξε το δρόμο προς την ελευθερία .Δε μας θέλει δούλους του ,αδέλφια του μας θέλει, Θεούς κατά χάρη θέλει να μας κάνει ,αρκεί να… …σταυρώσουμε κι εμείς τα πάθη μας επάνω στο Σταυρό που μας δίνει και που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ευλογημένες δοκιμασίες και θλίψεις και αυτές στα μέτρα των δυνάμεών μας.
Ο Θεός είναι Αγάπη ,Ζωή, Χαρά ,Δικαιοσύνη …το ίδιο να προσπαθήσουμε να γίνουμε και μεις .Ταπεινά να κλίνουμε γόνυ και να τον παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει στο θείο σκοπό μας .
Συγχώρεσέ με ,nik64,για την ακατάσχετη φλυαρία ,αλλά μου έδωσες την εντύπωση πως επιπόλαια , ερειστικά , πειραχτικά προσπαθείς να προσεγγίσεις το Θεό .
Αν κάνω λάθος ,παρακαλώ δέξου τη συγγνώμη μου.
Βρες έναν Πνευματικό ,όπως θα έκανες για έναν καλό γιατρό .
Υπάκουσε ταπεινά στον Πνευματικό σου και …
σύντομα σου εύχομαι να φτάσεις να κοινωνήσεις των Αχράντων Μυστηρίων.
Αμήν !
Εύχομαι να σε βοηθήσει να βγεις από τα αδιέξοδα και τις αμφισβητήσεις που μπορεί να έχεις ,και που πολλοί άνθρωποι έχουν και ειδικά αυτοί που δεν έχουν βιώσει Χριστό, δε γνωρίζουν τι είναι ο Χριστός .
Πώς είναι δυνατόν να έχουν τόσες γνώσεις επί των επιστητών ,να είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη και να έχουν άποψη επ` αυτών, να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν δύσκολες υποθέσεις σε αίσιο πέρας, είτε με τη λογική είτε και με τη διαίσθηση ακόμα ,και…για το Θεό να διατηρούν επιμελώς ένα σκοτάδι ανυπαρξίας Αυτού. Φαίνεται σα να μη τους ενδιαφέρει η παρουσία Του .
Ποιός ξέρει γιατί…
Δεν αποκλείεται να θέλουν να εξορίσουν το Θεό από μέσα τους, και να βάλλουν στο θρόνο όχι Αυτόν, αλλά τον ίδιο τον εαυτόν τους ,να θεοποιήσουν
τον εαυτόν τους .
Θα συμφωνείς βέβαια πως αυτομάτως τότε περιέρχονται σε μια επώδυνη δίνη και όλη η υπόλοιπη ζωή τους είναι και ένας αληθινός εφιάλτης ,είναι ένας πραγματικός θάνατος και που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή παντοτινός .
Θα συμφωνείς επίσης πως με τις δυνάμεις μας δε γίνεται να πνίξουμε και να σβήσουμε τους γογγυσμούς και τις αντιδράσεις της ταλαίπωρης Ψυχής μας .
Λύση όμως υπάρχει .
Ο Χριστός σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας ,σταυρώθηκε και έσβησε τον κατάλογο των αμαρτιών μας και μας έδειξε το δρόμο προς την ελευθερία .Δε μας θέλει δούλους του ,αδέλφια του μας θέλει, Θεούς κατά χάρη θέλει να μας κάνει ,αρκεί να… …σταυρώσουμε κι εμείς τα πάθη μας επάνω στο Σταυρό που μας δίνει και που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ευλογημένες δοκιμασίες και θλίψεις και αυτές στα μέτρα των δυνάμεών μας.
Ο Θεός είναι Αγάπη ,Ζωή, Χαρά ,Δικαιοσύνη …το ίδιο να προσπαθήσουμε να γίνουμε και μεις .Ταπεινά να κλίνουμε γόνυ και να τον παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει στο θείο σκοπό μας .
Συγχώρεσέ με ,nik64,για την ακατάσχετη φλυαρία ,αλλά μου έδωσες την εντύπωση πως επιπόλαια , ερειστικά , πειραχτικά προσπαθείς να προσεγγίσεις το Θεό .
Αμήν !
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
......αλλά μου έδωσες την εντύπωση πως επιπόλαια , ερειστικά , πειραχτικά προσπαθείς να προσεγγίσεις το Θεό .
Φίλε Andreasmas ΟΧΙ. Κάθε άλλο.
Αν αυτό φάνηκε από το γραπτό μου... τότε είμαι λάθος εγώ.
Σε παρακαλώ όμως πρόσεξε εκεί που λέει:
-Μπορεί άραγε αυτές τις λίγες φορές που μπορεί να στέκεσαι μετέωρος να βρεθεί δίπλα σου ή έχει κάποια δουλειά;
-Την ψυχή που εκλιπαρεί πρέπει να την νιώσεις. Κάποιες φορές, δεν γίνεται όμως.
-Είναι δύσκολο να χτυπήσει το τηλέφωνο σου για να σε βγάλει από αυτήν την δύσκολη θέση;
Είμαι έτοιμος, (πίστεψε με) για τον πνευματικό μου.
Αλλά που είναι;
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τον βρεις;
Κάτι δεν θα πρέπει να κάνει και ο πνευματικός; (βλέποντας μια ψυχή που αιμορραγεί)
Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να τον δω σαν υπάλληλο της εφορίας 09:00 με 14:00 Μετά κλείσαμε.
Και αν δεν σου δείξει ο πνευματικός το δρόμο τότε ποιος;
Αν δε καλέσει, να σε δεχτεί τότε πως;
Πόσες φορές πρέπει να φωνάξω, να σηκώσω το χέρι μου, να ανέβω στην καρέκλα για να με δει;
Βλέπεις λοιπόν ότι διαφορετικά είναι τα πράγματα αλλά........
Ετσι λοιπόν και εγώ το άφησα στον Κύριο.
Απέκτησα και υπομονή σιγά-σιγά.
Φίλε Andreasmas ΟΧΙ. Κάθε άλλο.
Αν αυτό φάνηκε από το γραπτό μου... τότε είμαι λάθος εγώ.
Σε παρακαλώ όμως πρόσεξε εκεί που λέει:
-Μπορεί άραγε αυτές τις λίγες φορές που μπορεί να στέκεσαι μετέωρος να βρεθεί δίπλα σου ή έχει κάποια δουλειά;
-Την ψυχή που εκλιπαρεί πρέπει να την νιώσεις. Κάποιες φορές, δεν γίνεται όμως.
-Είναι δύσκολο να χτυπήσει το τηλέφωνο σου για να σε βγάλει από αυτήν την δύσκολη θέση;
Είμαι έτοιμος, (πίστεψε με) για τον πνευματικό μου.
Αλλά που είναι;
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τον βρεις;
Κάτι δεν θα πρέπει να κάνει και ο πνευματικός; (βλέποντας μια ψυχή που αιμορραγεί)
Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να τον δω σαν υπάλληλο της εφορίας 09:00 με 14:00 Μετά κλείσαμε.
Και αν δεν σου δείξει ο πνευματικός το δρόμο τότε ποιος;
Αν δε καλέσει, να σε δεχτεί τότε πως;
Πόσες φορές πρέπει να φωνάξω, να σηκώσω το χέρι μου, να ανέβω στην καρέκλα για να με δει;
Βλέπεις λοιπόν ότι διαφορετικά είναι τα πράγματα αλλά........
Ετσι λοιπόν και εγώ το άφησα στον Κύριο.
Απέκτησα και υπομονή σιγά-σιγά.
Andreasmas έγραψε:Αγαπητέ nik64 καλώς ήλθες στο χώρο αυτό .
Ποιός ξέρει γιατί…
τον εαυτόν τους .
Λύση όμως υπάρχει .
Αμήν !
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Δεν είμαι και ο καταλληλότερος για να σου απαντήσω.
Αυτό μου έλειπε τώρα.
Να δίνω και μαθήματα σωστής συμπεριφοράς, με τα χάλια που έχω.
Δεν είναι εύκολο πάντως κάποιος να σου απαντήσει γιατί δεν σε ξέρει.
Και στο χριστιανισμό τίποτα δεν είναι συνταγή.
Ή καλύτερα η ψυχή δεν έχει συνταγή.
Πάντως γενικώς σου λέω πως σ αυτές τις ερωτήσεις, σωστές απαντήσεις
δεν θα βρεις στα φόρουμ αλλά στην εκκλησία.
Τα ερωτήματα που βάζεις είναι πραγματικά (και τα είχα εννοείται και εγώ)
όταν ήμουνα μακριά από την εκκλησία ή καλύτερα και για την ακρίβεια
όταν έψαχνα για να μπω.
Για να μη λέω τα ίδια και τα ίδια θα ψάξω στις δημοσιεύσεις μου και θα επανέλθω
με το μικρό παραεμφερές ιστορικό.
Καλό πάντως θα ήταν να ρωτήσεις κανέναν ιερέα
Αυτό μου έλειπε τώρα.
Να δίνω και μαθήματα σωστής συμπεριφοράς, με τα χάλια που έχω.
Δεν είναι εύκολο πάντως κάποιος να σου απαντήσει γιατί δεν σε ξέρει.
Και στο χριστιανισμό τίποτα δεν είναι συνταγή.
Ή καλύτερα η ψυχή δεν έχει συνταγή.
Πάντως γενικώς σου λέω πως σ αυτές τις ερωτήσεις, σωστές απαντήσεις
δεν θα βρεις στα φόρουμ αλλά στην εκκλησία.
Τα ερωτήματα που βάζεις είναι πραγματικά (και τα είχα εννοείται και εγώ)
όταν ήμουνα μακριά από την εκκλησία ή καλύτερα και για την ακρίβεια
όταν έψαχνα για να μπω.
Για να μη λέω τα ίδια και τα ίδια θα ψάξω στις δημοσιεύσεις μου και θα επανέλθω
με το μικρό παραεμφερές ιστορικό.
Καλό πάντως θα ήταν να ρωτήσεις κανέναν ιερέα
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας
Αν είναι ευλογημένο
Πώς θα σου φαινότανε αν σου έλεγα ότι ,
" Αν πραγματικά το θέλης από βάθους καρδίας , τότε προσευχήσου , και θα σου στείλη ο Θεός Πνευματικό "
Πώς θα σου φαινότανε αν σου έλεγα ότι ,
" Αν πραγματικά το θέλης από βάθους καρδίας , τότε προσευχήσου , και θα σου στείλη ο Θεός Πνευματικό "
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ψάχνω ψάχνω στο <<παρελθόν>> μου και όλο ανούσιες σαχλαμαρίτσες βρίσκω.
Λοιπόν μια υπέροχη τοποθέτηση περί πνευματικού είχε κάνει ο filotas.
Ψάξε στο αρχείο του.
Είναι κατά τη γνώμη μου ότι καλύτερο έχει γραφτεί.
Όταν λοιπόν φρέσκος φρέσκος ανακάλυψα τον Χριστό μας (άργησα λίγες δεκαετίες),
τα ήθελα όλα τώρα.
Να γνωρίσω τους καλύτερούς, να βρω τον καλύτερο πνευματικό κλπ κλπ.
Ό ένας μου φαινόταν βαρύς, ο άλλος ελαφρύς και για μη πολύλογώ έλεγα
τις γνωστές μπούρδες ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος για εμένα.
Σε ένα ταξίδι μου στο άγιο όρος άρχισα να ανοίγω την ψυχή μου σε κάποιους μοναχούς.
Κατ αρχην στο Μπουραζέρι ένα μοναχός μου πρότεινε να βρω πνευματικό μέσα ή κοντά στη
πόλη μου.
Στη συνέχεια στη Σταυρονικήτα, ένας μοναχός (να είσαι πάντα καλά πάτερ Σ....!!!) μου πρότεινε να
εξομολογηθώ. Εννοείται ότι ευγενικά αρνήθηκα (κατά τα άλλα ήθελα και πνευματικό...).
Μού μίλησε πολύ ώρα. Θα κουράσω αν μεταφέρω όλη τη κουβέντα.
Για το θέμα του Θεού μου είπε πως το βασικό - στη φάση που βρισκόμουν - ήταν να παραμείνω
στην οικογένεια του Χριστού και να αυξήσω τον αγώνα μου. Και όταν έπρεπε ο Θεός
θα μου έδινε τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ.
Απογοητευμένος έφυγα από το Άγ. Όρος χωρίς λύση.
Όμως μετά από λίγο καιρό ενθυμούμενος τον μοναχό, εξομολογήθηκα και γενικώς άρχισα να συμμετέχω
στην εκκλησία μας. Ως δια θαύματος σε λίγες ημέρες πήρα ως δώρο τον Πνευματικό μου.
Και φυσικά (χιούμορ) είναι ο καλύτερος
Λοιπόν μια υπέροχη τοποθέτηση περί πνευματικού είχε κάνει ο filotas.
Ψάξε στο αρχείο του.
Είναι κατά τη γνώμη μου ότι καλύτερο έχει γραφτεί.
Όταν λοιπόν φρέσκος φρέσκος ανακάλυψα τον Χριστό μας (άργησα λίγες δεκαετίες),
τα ήθελα όλα τώρα.
Να γνωρίσω τους καλύτερούς, να βρω τον καλύτερο πνευματικό κλπ κλπ.
Ό ένας μου φαινόταν βαρύς, ο άλλος ελαφρύς και για μη πολύλογώ έλεγα
τις γνωστές μπούρδες ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος για εμένα.
Σε ένα ταξίδι μου στο άγιο όρος άρχισα να ανοίγω την ψυχή μου σε κάποιους μοναχούς.
Κατ αρχην στο Μπουραζέρι ένα μοναχός μου πρότεινε να βρω πνευματικό μέσα ή κοντά στη
πόλη μου.
Στη συνέχεια στη Σταυρονικήτα, ένας μοναχός (να είσαι πάντα καλά πάτερ Σ....!!!) μου πρότεινε να
εξομολογηθώ. Εννοείται ότι ευγενικά αρνήθηκα (κατά τα άλλα ήθελα και πνευματικό...).
Μού μίλησε πολύ ώρα. Θα κουράσω αν μεταφέρω όλη τη κουβέντα.
Για το θέμα του Θεού μου είπε πως το βασικό - στη φάση που βρισκόμουν - ήταν να παραμείνω
στην οικογένεια του Χριστού και να αυξήσω τον αγώνα μου. Και όταν έπρεπε ο Θεός
θα μου έδινε τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ.
Απογοητευμένος έφυγα από το Άγ. Όρος χωρίς λύση.
Όμως μετά από λίγο καιρό ενθυμούμενος τον μοναχό, εξομολογήθηκα και γενικώς άρχισα να συμμετέχω
στην εκκλησία μας. Ως δια θαύματος σε λίγες ημέρες πήρα ως δώρο τον Πνευματικό μου.
Και φυσικά (χιούμορ) είναι ο καλύτερος
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας
με πολλυ προσευχη θα σου δειξη ο Θεος τον καταληλοτεερο για εσενα
αδελφε διχως να το καταλαβεις θα γινει ετσι απλα με τον δικο του οπως παντα θαυμαστο τροπο
Υ.Γ Βασιλη εσυ εκεινα τα χρονια χρειαζοσουνα πρωτα ενα καλο χερι ξυλο απο οτι καταλαβα και μετα πνευματικο
αλλ που ειμουνα για να σε δειρω .......
αδελφε διχως να το καταλαβεις θα γινει ετσι απλα με τον δικο του οπως παντα θαυμαστο τροπο
Υ.Γ Βασιλη εσυ εκεινα τα χρονια χρειαζοσουνα πρωτα ενα καλο χερι ξυλο απο οτι καταλαβα και μετα πνευματικο
αλλ που ειμουνα για να σε δειρω .......
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
Προσευχή και σε όποιον σου στείλει ο Θεός αυτόν να έχεις, πολλές φορές ψάχνουμε για τον φωτισμένο και Άγιο πνευματικό, κάθενας που εξομολογεί όμως έχει τη θεία φώτιση κατα τη διάρκεια της εξομολόγησης. Ο παπα-Εφραίμ ο κατουνακιώτης έκανε υπακοή στον γέροντα του σε όλη του τη ζωή και ο γέροντας του έιχε πάμπολλες ιδιοτροπίες , αλλά αυτός εκεί υπακοή . Το καλύτερο είναι να έχουμε τον πνευματικό της ενορίας μας , στην ενόρια μας έγκειται και η σωτηρία μας. Αυτές είναι οι απόψεις μου περί πνευματικού. Βέβαια σε κάποιον που είσέρχεται τώρα στον πνευματικό αγώνα ίσως να δυσκολευτεί λίγο στην αρχή, και εγώ στην αρχή είμαι όμως... καλό αγώνα αδελφέ
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Αυτό που χρειαζόμαστε ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ είναι η ταπείνωση. Το πρώτο βήμα προς την ταπείνωση είναι η υπακοή. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν πνευματικό και να κάνουμε υπακοή σ' αυτόν. Ό,τι και αν μας πει, ακόμη και αν το θεωρούμε λάθος.
Εάν δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής (πχ απομακρυσμένες περιοχές με έναν μόνο πνευματικό) τότε ο πνευματικός μας θα είναι ο μόνος διαθέσιμος. Εάν υπάρχουν, μπορούμε να ρωτήσουμε τους πιστούς πριν εκλέξουμε κάποιον.
Αλλά η ουσία στην μετάνοια είναι η διάθεσή μας για ταπείνωση. Η διάθεσή μας να ανοίξουμε την ψυχή μας και να του πούμε όλες μας τις αμαρτίες χωρίς να βρούμε ούτε μία δικαιολογία: "Ναι, εμείς φταίμε για όλα, 100%"
Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την πνευματική μας πρόοδο.
Γιατί;
Γιατί η πνευματική μας πρόοδος εξαρτάται από τον Κύριο. Εάν έχουμε ταπεινή διάθεση, τότε Εκείνος θα μας βοηθήσει να ανέβουμε πνευματικά. Ακόμη και αν ο ιερέας έχει άσχημη φήμη. Ξέρει εκείνος τον τρόπο. Αλίμονο!
Εάν είμαστε υψηλόφρονες και κάναμε έρευνα αγοράς για να διαλεξουμε τον καλύτερο ποιμένα ώστε να λέμε ότι ο πνευμαιτκός μου είναι ο "τάδε", τότε ΚΑΜΙΑ βελτίωση δεν θα σημειώσουμε και, φυσικά, δεν θα φταίει ο πνευματικός μας.
Εάν δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής (πχ απομακρυσμένες περιοχές με έναν μόνο πνευματικό) τότε ο πνευματικός μας θα είναι ο μόνος διαθέσιμος. Εάν υπάρχουν, μπορούμε να ρωτήσουμε τους πιστούς πριν εκλέξουμε κάποιον.
Αλλά η ουσία στην μετάνοια είναι η διάθεσή μας για ταπείνωση. Η διάθεσή μας να ανοίξουμε την ψυχή μας και να του πούμε όλες μας τις αμαρτίες χωρίς να βρούμε ούτε μία δικαιολογία: "Ναι, εμείς φταίμε για όλα, 100%"
Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την πνευματική μας πρόοδο.
Γιατί;
Γιατί η πνευματική μας πρόοδος εξαρτάται από τον Κύριο. Εάν έχουμε ταπεινή διάθεση, τότε Εκείνος θα μας βοηθήσει να ανέβουμε πνευματικά. Ακόμη και αν ο ιερέας έχει άσχημη φήμη. Ξέρει εκείνος τον τρόπο. Αλίμονο!
Εάν είμαστε υψηλόφρονες και κάναμε έρευνα αγοράς για να διαλεξουμε τον καλύτερο ποιμένα ώστε να λέμε ότι ο πνευμαιτκός μου είναι ο "τάδε", τότε ΚΑΜΙΑ βελτίωση δεν θα σημειώσουμε και, φυσικά, δεν θα φταίει ο πνευματικός μας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.