Μυδοπίλαφο άλαδο
Υλικά (3 μερίδες)
250 γραμ. μύδια χωρίς κέλυφος φρέσκα ή κατεψυγμένα
300 γραμ. ρύζι άγριο (άσπρο-μαύρο) ή jasmine
500 ml νερό
1/2 κύβο ζωμό λαχανικών
1 πρέζα θυμάρι
1 μέτριο κρμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 κλωναράκια άνιθο
1/2 κουτάλι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
1 κουτάλι του γλυκού ξύδι από κρασι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα ή καλύτερα ένα γουόκ αν έχουμε μια κουταλιά νερό, το κρεμμύδι και το σκόρδο και "τσιγαρίζουμε" μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια και το θυμάρι και τ' αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους (ιδίως αν είναι κατεψυγμένα) ανακατεύοντας ελαφρά. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και το ξύδι. Με από 2 -3 λεπτά αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζουμε τα μύδια σ' ένα πιάτο ή μπολ.
Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να βράσει. Το βάζουμε σ' ένα μπολ και διαλύουμε μέσα τον κύβο λαχανικών.
Βάζουμε στην κατσαρόλα (ή το γουόκ) 2-3 κουταλιές από το νερό με το ζωμό λαχανικών και το ρύζι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό καθώς το ρύζι τον απορροφά. Λίγο πριν το ρύζι βράσει προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο και τα μύδια, το πιπέρι και αλάτι αν είναι απαραίτητο. Ρίχνουμε σιγά σιγά και τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας ελαφρά κατά διαστήματα. Όταν πιει όλο το ζωμό, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να τραβήξει.
(Δεν χρειάζεται λεμόνι επειδή είναι ήδη υπόξινο από το ξύδι).
Τα μύδια στη συνταγή μπορούν ν' αντικατασταθούν με γαρίδες ή ν' αναμιχθούν μύδια και γαρίδες.
Καλή όρεξη.
Μυδοπίλαφο άλαδο
Συντονιστής: Συντονιστές