Απάντηση στις ανυπόστατες συκοφαντίες για το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους
Ταυτόχρονα με την είδηση της έγκρισης, από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Πολυγύρου, της ανέγερσης Κέντρου Υγείας στο Άγιο Όρος κυκλοφόρησαν και κάποιες δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι οποίες θα προκαλούσαν απλά θυμιδία αν δεν λάμβαναν τόση δημοσιότητα γιατί ως γνωστό το Άγιο Όρος «πουλάει». Δυστυχώς στο ολίσθημα να ασπασθεί αυτά τα συκοφαντικά ψεύδη υπέπεσε και η έγκριτη εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο χθεσινό της φύλλο.
Σαν γνώστης κάποιων πραγμάτων του Αγίου Όρους γενικότερα, αλλά και της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, ειδικότερα, με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα την «ανακοίνωση» του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, ιατρού Οφθαλμιάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητά να μην ανεγερθεί κτίριο Κέντρου Υγείας στο Άγιον Όρος, θεωρώντας ότι το ήδη υπάρχον κτίριο είναι "ικανοποιητικό", και δεν χρειάζεται να ικανοποιηθεί "εν τω άμα και το θάμα'", "η απληστία" των μοναχών του Αγίου Όρους, με "απίθανα πράγματα", όπως "νέο πολυτελές κτίριο και την προμήθεια ανάλογου εξοπλισμού" για το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους, "το οποίο κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς θα κοστίσει περί τα 6.000.000 ευρώ", θεωρεί ότι το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους είναι αυτή τη στιγμή "στελεχωμένο και κτιριακά ικανοποιητικό" και καταλήγει λέγοντας ότι "Εάν οι μοναχοί επιθυμούν πολυτελή κτίρια, ας αναλάβουν εξ ιδίων και τις δαπάνες για την ανέγερση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους".
Επίσης κατά την εφημερίδα "Μακεδονία" (άρθρο της κ. Νικολέττας Μπούκα η οποία προφανώς δεν επισκέφθηκε ποτέ το Άγιον Όρος) φέρεται ο κ Βαρνάβας να τονίζει ότι: "το 2003 είχε γίνει πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κέντρου υγείας, ενώ είχε τοποθετηθεί και ηλεκτρική γεννήτρια. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι οι μοναχοί δεν κάνουν καν χρήση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει το κέντρο υγείας, το οποίο στελεχώνεται από γενικούς γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά αν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, επιλέγουν να επισκεφτούν είτε το νοσοκομείο Πολυγύρου είτε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης".
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται από την "ανακοίνωση" του κ. Βαρνάβα, και τις φερόμενες ως "δηλώσεις" του, για όποιον έχει την παραμικρή εμπειρία από το Κέντρο υγείας Αγίου Όρους, έστω από τυχόν επίσκεψή του ως ασθενής, είναι:
ο κ. Βαρνάβας γνωρίζει για ποιο πράγμα μιλάει;
ο κ. Βαρνάβας έχει επισκεφθεί ποτέ το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους;
Έχει επισκεφθεί ποτέ το Άγιον Όρος γενικότερα; ή είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας;
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας τις ιατρικές ανάγκες του Αγίου Όρους;
Γνωρίζει ότι το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους έχει ως περιοχή ευθύνης του το σύνολο της ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους Άθω με σκοπό να προσφέρει ιατρική φροντίδα, και 24ωρη εφημερία, στους περί τους 2000 μονίμως εγκαταβιούντες μοναχούς του Αγίου Όρους («άπληστους» κατά τον κ. Βαρνάβα), στους περί τους 2000 περιστασιακώς διαμένοντες εργαζόμενους («άπληστοι» κι αυτοί;), καθώς και στους κατά μέσον όρο 2000 προσκυνητές (κι άλλοι «άπληστοι» φαντάζομαι...) που σε ημερήσια βάση βρίσκονται επί του Αγίου Όρους, από τους συνολικά 150.000 («άπληστους»;) προσκυνητές που επισκέπτονται το Άγιον Όρος κατ' έτος;
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας ότι μεταξύ των προσκυνητών που επισκέπτονται το Άγιον Όρος περιλαμβάνονται και επίσημες επισκέψεις υψηλά ισταμένων προσώπων διεθνούς κύρους, όπως αρχηγοί κρατών και εκκλησιαστικοί ηγέτες; Όπως η σημερινή (κατά σύμπτωση άραγε;) επικείμενη επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, καθώς και η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας;
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας ότι η πρόσβαση από και προς την Αθωνική χερσόνησο είναι δυνατή μόνον ακτοπλοϊκώς δια θαλάσσης, γνωρίζει ότι εντός Αγίου Όρους δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, παρά μόνον κάποιοι δασικού τύπου χωματόδρομοι, με αποτέλεσμα η επικοινωνία να γίνεται μόνον με οχήματα που έχουν δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου (τετρακίνηση) και πάλιν όπου αυτό είναι εφικτό; Γνωρίζει ότι αρκετά σημεία δεν είναι καθόλου προσβάσιμα οδικώς και η επικοινωνία γίνεται είτε μόνον δια θαλάσσης, είτε πεζή ή με την χρήση υποζυγίων (μουλάρια);
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας ότι πέραν της καθημερινής φροντίδας, πολλές φορές το προσωπικό του Κέντρου Υγείας καλείται να συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης στις δύσβατες τοποθεσίες της Αθωνικής χερσονήσου;
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας ότι υπό ομαλές συνθήκες συγκοινωνίας, για τη διαδρομή από τις Καρυές, όπου εδράζεται το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους προς το Ν.Γ.Ν. Πολυγύρου Χαλκιδικής, εις το οποίο το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους υπάγεται οργανικά και διοικητικά, απαιτούνται συνολικά περί τις πέντε ώρες με εναλλαγή τριών μέσων συγκοινωνίας (όχημα από Καρυές προς Δάφνη που είναι το λιμάνι εντός του Αγίου Όρους, πλοίο από Δάφνη προς Ουρανούπολη που είναι το λιμάνι εκτός Αγίου Όρους, όχημα από Ουρανούπολη προς Πολύγυρο Χαλκιδικής); Γνωρίζει ότι συχνά να διακόπτεται πλήρως η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών;
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας τα λειτουργικά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους;
Γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας το πρόβλημα έλλειψης χώρων ακόμη και για τις βασικές λειτουργίες του Κέντρου Υγείας;
Προφανώς ΔΕΝ γνωρίζει ο κ. Βαρνάβας ότι στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους :
1) Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι μεμονωμένοι χώροι ιατρικών γραφείων και εξεταστηρίων προκειμένου να εξυπηρετούν την κατ' ιδίαν εμπιστευτική συνομιλία του ασθενούς με τον ιατρό και την εξέτασή του χωρίς τα προσωπικά στοιχεία του ιστορικού του ασθενούς να εκτίθενται ακούσια στα ώτα των όποιων άλλων παρευρισκομένων.
2) Δεν υπάρχει άλλο εξεταστήριο παρά ένα μοναδικό για την εξυπηρέτηση των κάθε είδους περιστατικών (παθολογικά, χειρουργικά, οφθαλμολογικά, κλπ).
3) Δεν υπάρχει χώρος αναμονής των ασθενών του Κέντρου Υγείας ανεξάρτητος από τα γραφεία των ιατρών και τα εξεταστήρια.
4) Δεν υπάρχει χώρος βραχείας νοσηλείας με αντίστοιχες κλίνες, με αποτέλεσμα σήμερα οι ασθενείς που χρειάζεται να παραμείνουν για κάποιες ώρες στο Κέντρο Υγείας ή και να διανυκτερεύσουν σε αυτό, να αναγκάζονται να ξαπλώνουν στο εξεταστικό κρεβάτι ή ακόμη και στο πάτωμα εάν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν από το εξεταστικό κρεβάτι... Πολύ περισσότερο βέβαια, δεν υπάρχει χώρος διαμονής για τυχόν συνοδό του ασθενούς.
5) Δεν υπάρχουν επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι για τα αναλώσιμα και άλλα υλικά του Κέντρου Υγείας με αποτέλεσμα αυτά σήμερα να καταλαμβάνουν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ακτινολογικού εργαστηρίου, καθώς και ποικίλους άλλους χώρους πρόχειρα, όπως διαδρόμους, γραφεία, ακόμη και χώρο της κουζίνας του άνω ορόφου.
6) Επακόλουθα το ακτινολογικό εργαστήριο σήμερα δεν λειτουργεί παρά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης ειδικής μόνωσης των τοίχων του ακτινολογικού εργαστηρίου με μολύβι για την προφύλαξη από την ακτινοβολία.
7) Επίσης, δεν επαρκεί ο αριθμός των δωματίων για την στέγαση του υπάρχοντος προσωπικού που αναγκάζεται να συστεγάζεται στα ίδια δωμάτια με αποτέλεσμα τριβές ικανές να διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
Πολύ περισσότερο δεν επαρκούν οι χώροι για την εγκατάσταση και ανάπτυξη οδοντιατρείου, παρά το γεγονός ότι έχει διοριστεί και υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους οδοντίατρος χωρίς όμως να έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό" (οδοντιατρική έδρα, μηχανήματα, αναλώσιμα κλπ. !!!)
Αυτές οι συνθήκες επικρατούν μετά την φερόμενη "πλήρη ανακαίνιση του υπάρχοντος κέντρου υγείας το 2003" οπότε "είχε τοποθετηθεί μέχρι και ηλεκτρική γεννήτρια" όπως ο κ. Βαρνάβας αναφέρει, μέγιστη υπερβολή για έναν τόπο όπως το Άγιον Όρος που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ, προφανώς θα έπρεπε το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί με γκαζόλαμπες κατά τον κ. Βαρνάβα ... «»
Όσον αφορά το κόστος της ανέγερσης νέου (κατάλληλου) κτιρίου για το Κέντρο υγείας ΑγίουΌρους, αποσιωπά το γεγονός ότι τα όποια κονδύλια απαιτηθούν θα καλυφθούν κατά 90-95% από κοινοτικούς πόρους, μέσω Ε.Σ.Π.Α. και όχι "από τον κρατικό κορβανά".
Όσον αφορά πάλι την "πολυτέλεια" που προσφέρει το Κέντρο υγείας, στην οποία αναφέρεται ο κ. Βαρνάβας, θα μπορουσε και ο ίδιος να την ζήσει, απλά ζητώντας μια απόσπαση ή ως επισκέπτης ιατρός θα μπορούσε να πάει στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους και να απολαύσει όλην την "πολυτέλεια" που φαντάζεται...
Πέρα από όσα ανέφερα παραπάνω και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας παραθέτω πρόσφατες φωτογραφίες του επίσημου ασθενοφόρου οχήματος του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, το οποίο μάλιστα, μόλις επέστρεψε στο Άγιον Όρος, μετά από δυο μήνες απουσίας, αφού «ολοκλήρωσε» εργασίες τεχνικής συντήρησης και αφού πέρασε Κ.Τ.Ε.Ο. (!!!) Αυτό το ασθενοφόρο, εκτός από εσάς ή εμάς σε καθημερινή βάση, σήμερα θα πρέπει να συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ή τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, αύριο τον Πρωθυπουργό ή κάποιον Υπουργό και αν χρειαστεί θα πρέπει να τον μεταφέρει... (αν τα καταφέρει...).
Συμπέρασμα: η «ανακοίνωση» του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Βαρνάβα, είναι εμφανώς εκτός πραγματικότητας και παντελώς άστοχη. Εάν ο κ. Βαρνάβας θέλει να εξυπηρετήσει τις όποιες μικροπολιτικές του σκοπιμότητες ή να εκφράσει την όποια εμπάθειά του, θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να προσελκύσει δημοσιότητα στο πρόσωπό του και όσον αφορά θέματα του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει!
keliotis
Απάντηση στις ανυπόστατες συκοφαντίες για το Κέντρο Υγείας Α
Συντονιστής: Συντονιστές