ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
5-12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛ.23940 32215
Με την υποστήριξη του Ταξιδιωτικού Γραφείου
Ορθόδοξα Προσκυνήματα*
25ης Μαρτίου 17 Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκη
Προσοχή! Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 2 ΙΟΥΝΙΟΥ
1η ημέρα Πέμπτη 5 Ιουλίου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ- ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Συγκέντρωση στο Αεροδρόμιο Μακεδονία στις 18:30 από όπου με την πτήση A3127 της Aegean αναχωρούμε για Αθήνα στις 20:30. Άφιξη στην Αθήνα στις 21:20. Αναχώρηση Τελ Αβίβ με την πτήση Α3928 της Aegean στις 22:35. Άφιξη στο Τέλ Αβίβ στις 00:30.
Αναχώρηση για Ιεροσόλυμα καθοδόν θα σταματήσουμε στη Λύδδα για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Μεγαλομάρτυρος. Αναχώρηση για τα Ιεροσόλυμα. Άφιξη στο ξενοδοχείο. 1ηΔιανυκτέρευση
*****
2η ημέρα Παρασκευή 6 Ιουλίου: ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Ξενάγηση στα Ιεροσόλυμα
Μετά το πρωινό θα ακολουθήσει ξενάγηση στην παλαιά πόλη.
Πραιτώριο:
(τόπος δίκης και φυλάκισης του Χριστού)αυτό ήταν το μέγαρο όπου διέμενε ο Ρωμαίος ηγεμόνας Πόντιος Πιλάτος, διεξάγονταν οι δίκες και φυλακίζονταν οι εγκληματίες. Εδώ έσυραν οι Εβραίοι τον Κύριο για να καταδικαστεί. Εδώ εμπαίχθηκε, φραγγελώθηκε και φυλακίσθηκε μαζί με τον Βαραβά και τους δύο ληστές.
Οδός του Μαρτυρίου:
Θα ακολουθήσουμε την μαρτυρική πορεία του Κυρίου μας από το Πραιτώριο προς τον Άγιο Γολγοθά. Κύρια σημεία πού θα συναντήσουμε: το βράχο όπου ακούμπησε με το χέρι Του ο Χριστός, τον τόπο όπου έπεσε και κατόπιν αγγάρευσαν τον Σίμωνα τον Κυρηναίο για την μεταφορά του Σταυρού και το σπίτι της Αγίας Βερονίκης όπου η Αγία σκούπισε τον ιδρώτα και το αίμα από το πρόσωπο του Κυρίου.
Πανίερος Ναός της Αναστάσεως:
Το ιερότατο προσκύνημα σ΄ολόκληρο τον κόσμο…
Τον ιερό αυτόν ναό έκτισε η Αγία Ελένη (325-335 μ.Χ.) στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε και ξανακτίσθηκε αρκετές φορές.
α.) Αγία Αυλή:
Σ΄αυτον τον χώρο γίνεται η τελετή του Νιπτήρος την Μ.Πέμπτη.
β.) Ο ιερός και φρικτός Γολγοθάς:
Καθώς μπαίνουμε στο Ναό της Αναστάσεως αμέσως δεξιά ανεβαίνουμε στον φρικτό Γολγοθά (5,50μ.από το δάπεδο του ναου) όπου σήμερα υπάρχει διαμορφωμένος ναός. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει το άνοιγμα όπου στήθηκε ο Σταυρός του Κυρίου μας. Στην νότια πλευρά της Αγίας Τραπέζης διακρίνεται ρωγμή στο βράχο η οποία δημιουργήθηκε από τον σεισμό την ώρα της Σταυρώσεως.
γ.) Η Αγία Αποκαθήλωση:
Ακριβώς μπροστά στον Άγιο Γολγοθά βρίσκεται ο τόπος όπου ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος απέθεσαν το Πανάγιο Σώμα του Κυρίου, αφού Το κατέβασαν από το Σταυρό, για να Του αποδώσουν νεκρικές τιμές.
δ.) Ο Πανάγιος Τάφος:
Λίγα μέτρα πιο πέρα δεσπόζει τι Ιερό Κουβούκλιο το οποίο είναι δίχωρο. Στο πρώτο μέρος φυλάσσεται ο Άγιος Λίθος, δηλαδή τμήμα από την ταφόπετρα με την οποία σφράγισαν τον Τάφο του Χριστού, ενώ στο δεύτερο βρίσκεται ο Πανάγιος και Ζωοδόχος Τάφος του Κυρίου μας.
ε.) Ο κυρίως ναός:
Απέναντι από το Ιερό Κουβούκλιο θα αντικρίσουμε τον Ναό της Αναστάσεως (νωρίτερα ο ίδιος όρος αναφέρθηκε για να δηλώσει ολόκληρο το οικοδόμημα) όπου θα εισέλθουμε διά μιάς μεγαλοπρεπούς αψίδος της “Βασιλικής Καμάρας”.
στ.) Παρεκκλήσια:
Μέσα στο ίδιο οικοδόμημα υπάρχουν και τά εξής παρεκκλήσια όπου θα προσκυνήσουμε: 1)”Μη μου άπτου”, στον τόπο αυτό ο Κύριος Αναστημένος εμφανίστηκε στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή και δεν της επέτρεψε να Τον αγγίξει, 2) Της Μικρής φυλακής του Χριστού, 3) της “Φραγγελώσεως”,
4) ”Διαμερίσαντο”, 5) του Αγίου Λογγίνου, 6)των “Κλαπών” ,7)του Δικαίου Αδάμ,
8 ) του Αγίου Στεφάνου, 9) της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού κ.α
2ηΔιανυκτέρευση
*****
3η ημέρα Σάββατο 7 Ιουλίου: ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ-ΒΗΘΛΕΕΜ
Πρωινό και αναχώρηση:
α) Βηθλεέμ:
Θα επισκεφθούμε το Άγιο Σπήλαιο για να προσκυνήσουμε τον τόπο της Γεννήσεως και την Αγία Φάτνη.
β) Χωριό των Ποιμένων
γ) Ιερά Μονή Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου
δ) Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου
ε) Ιερά Μονή Προφήτη Ηλιού
στ) Ιερα Μονή Καταμόνας
ζ) Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού
η) Ορεινή
Το Βράδυ θα παραβρεθούμε στην Αγρυπνία που θα τελεστεί στον Πανάγιο Τάφο.
3ηΔιανυκτέρευση
******
4η ημέρα Κυριακή 8 Ιουλίου: ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Πρωινό και ξενάγηση:
α) Πύλη Αγίου Στεφάνου: Από αυτήν διήλθεν ο Πρωτομάρτυρας οδηγούμενος στο μαρτύριο.
β) Ιερά Μονή Αγίων Ιωακείμ και Άννης: Σ’ αυτόν τόν τόπο βρισκόταν τό σπίτι των Αγίων Θεοπατόρων. Εδώ γεννήθηκε η Παναγία.
γ) Φυλακή Αποστόλου Πέτρου: Από αυτήν αποφυλακίστηκε ο Απόστολος με την παρέμβαση Αγγέλου.
ε) Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής
στ) Γεσθημανή: Τάφος της Θεοτόκου.
Εισερχόμενοι στο ναό θα συναντήσουμε μία κλίμακα με 48 σκαλοπάτια πού μας κατεβάζει στον κυρίως ναό πού είναι σταυρόσχημος.Στό 22ο σκαλοπάτι υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, όπου και οι τάφοι τους, και αριστερά του Αγίου Ιωσήφ του μνήστορος. Στό μέσον της εκκλησίας δεσπόζει το Ιερό Κουβούκλιο όπου βρίσκεται ο Τάφος της Παναγίας μας.
ζ) Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου: Τόπος μαρτυρίου του πρωτομάρτυρος.
η) Κήπος Γεσθημανή: Αγαπημένος τόπος προσευχής του Χριστού. Εδώ συνέβη και η προδοσία. Σήμερα υπάρχει ναός των Παπικών πού ονομάζεται «Βασιλική της αγωνίας». Στο εσωτερικό του θα προσκυνήσουμε το βράχο όπου προσευχόταν γονατιστός ο Κύριος πριν από την σύλληψή Του.
4ηΔιανυκτέρευση
*****
5η ημέρα Δευτέρα 9 Ιουλίου: ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ-ΙΕΡΙΧΩ
Πρωινό και αναχώρηση:
α) Φρέαρ του Ιακώβ: Τόπος όπου εμαρτύρησε ο Άγιος Φιλούμενος
β) Σαραντάριο Όρος :
Σ’ αυτόν τον τόπο διέμεινε ο Κύριος 40 ημέρες, μετά την βάπτισή Του, νηστεύοντας και προσευχόμενος. Εδώ δέχτηκε τους τρείς πειρασμούς από τον Διάβολο. Στήν κορυφή του βουνού υπάρχει μοναστήρι.
γ) Ιεριχώ:
Θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Προφήτου Ελισαίου όπου σώζεται η συκομορέα στην οποία ανέβηκε ο Ζακχαίος.
δ) Ιερά Μονή Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου:
Είναι κτισμένη πάνω από το σπήλαιο στο οποίο διανυκτέρευσε ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον νεογέννητο Χριστό, οδεύοντας προς τη Αίγυπτο.
ε) Ιερά Μονή Χοτζεβά:
Κτίσθηκε τον 5ο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Χοτζεβίτη. Η παράδοση συνδέει τον τόπο με δύο Δικαίους, τόν Προφήτη Ηλία και τον Θεοπάτορα Ιωακείμ. Ο πρώτος, γύρω στα 900 π.χ. κατέφυγε εδώ για να κρυφθεί σ’ ένα σπήλαιο (βρίσκεται πάνω από το Καθολικό της Μονής). Τροφή του έφερνε ένα κοράκι κάθε δειλινό. Εννέα αιώνες αργότερα ο Ιωακείμ είχε στην ιδιοκτησία του όλη αυτήν την περιοχή. Ερχόταν στο ίδιο σπήλαιο καί προσευχόταν για να του χαρισθεί παιδί. Εδώ πήρε την υπόσχεση από το Θεό για τη γέννηση της Παναγίας.
στ-1) Ιερά Μονή Μάρθα και Μαρίας:
Η Βηθανία (=οίκος φοινίκων) απέχει 2χλμ. από τήν Ιερουσαλήμ. Έχει 5000 κατοίκους. Το Καθολικό της Μονης τιμάται στήν Ανάσταση του Λαζάρου καθώς καί στις δύο αδελφές του Μάρθα και Μαρία. Μέσα στο ναό φυλάσσεται ο Λίθος όπου κάθισε ο Χριστός μετά τη συνάντηση με τη Μάρθα αναμένοντας τη Μαρία.
στ-2β) Τάφος του Αγίου Λαζάρου:
Απέχει 1χλμ. από τη Μονή. Δυστυχώς στα χέρια των Μωαμεθανών και γι’ αυτό είναι εντελώς απεριποίητος. Ο Άγιος Λάζαρος μετά την ανάστασή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου βαπτίσθηκε από τους Αποστόλους και χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου (Λάρνακας). Εκεί έζησε 30 χρόνια μέχρι τον θάνατο του. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει δύο τάφους.!
ζ) Ιερά Μονή Μικρής Γαλιλαίας
5ηΔιανυκτέρευση
6η ημέρα Τρίτη 10 Ιουλίου:ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ-ΓΑΛΙΛΑΙΑ
Πρωινό και αναχώρηση:
α) Όρος Θαβώρ:
Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε για το Άγιο και Θεοβάδιστο όρος Θαβώρ, όπου, ο Κύριος μεταμορφώθηκε μπροστά στους μαθητές Του. Έχει ύψος 562 μ.
β) Ιορδάνης Ποταμός:
Θα τελεσθεί Αγιασμός.
γ) Τιβεριάδα:
Θα προσκυνήσουμε τον μεγαλοπρεπή ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.
δ) Καπερναούμ:
Παραλιακή πόλη της Τιβεριάδος. Στην εποχή του Χριστού είχε πολλούς κατοίκους. Υπήρχε συναγωγή και τελωνείο λόγω της μεγάλης εμπορικής κίνησης, σ’ αυτό εργαζόταν ο Απόστολος Ματθαίος προ της κλήσεώς του. Επίσης ήταν το κέντρο των κηρυκτικών εξορμήσεων του Κυρίου και εδώ επιτέλεσε αρκετά θαύματα, σήμερα υπάρχει Ορθόδοξο Μοναστήρι μ’ έναν ωραιότατο ναό των Αγίων Αποστόλων.
ε) Όρος Μακαρισμών:
Φεύγοντας από την Καπερναούμ, δεξιά συναντούμε το “Όρος των Μακαρισμών” όπου ο Κύριος εξεφώνησε την “επί του όρους ομιλία” Του. Σ’ αυτήν κεντρικό σημείο κατέχουν οι “Μακαρισμοί ” (εξ ών και το όνομα). Στα πεδινά του βουνού ο Χριστός χόρτασε θαυματουργικά το πλήθος των 5.000 ανδρών συν τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
στ) Κανά της Γαλιλαίας: Ο τόπος όπου ο Θεάνθρωπος θαυματούργησε για πρώτη φορά. Θα προσκυνήσουμε στο μοναστηριακό ναό του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου μέσα στον οποίο σώζονται δύο από τις πέτρινες υδρίες (στις οποίες το νερό μετεβλήθηκε σε κρασί). Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν ερείπια από την οικία του Αποστόλου Ναθαναήλ.
ζ) Αγία Πόλη Ναζαρέτ:
Σ΄ αυτήν την πόλη η Παναγία Παρθένος έλαβε τήν χαρμόσυνη είδηση της συλλήψεως του Θεανθρώπου. Ο Ναός, αφιερωμένος στόν «Ευαγγελισμό», είναι κτισμένος δίπλα στήν πηγή άπ΄όπου η Θεοτόκος αντλούσε νερό.
6ηΔιανυκτέρευση
7η ημέρα Τετάρτη 11 Ιουλίου: ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Πρωινό και Ξενάγηση
α) Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου Του Αδελφόθεου
β) Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
γ) Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης:
Η έδρα της Αγιοταφιτικής αδελφότητος.
δ) Τάφος του Προφήτη Δαυίδ
ε) Υπερώο:
Είναι μία μεγάλη αίθουσα στή θέση της οποίας βρισκόταν το σπίτι της Μαρίας, μητέρας του Ευαγγελιστού Μάρκου. Σ’ αυτό έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα:
1) Ο Μυστικός Δείπνος, 2) Η πρώτη εμφάνιση του Αναστημένου Ιησού στούς συγκεντρωμένους μαθητές, εκτός του Θωμά, 3) Η δεύτερη εμφάνισή Του και η «ψηλάφησις» του Θωμά, 4) Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στούς μαθητές.
στ) Οικία Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστή
ζ) Αγία Σιών
Προαιρετικά θα επισκεφτούμε
η) Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους
θ) Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου
ι) Μεγάλη Παναγία
ια) Ιερά μονή Αγίου Σπυρίδωνος
ιβ) Ιερά Μονή Αρχαγγέλων
ιγ) Ιερά Μονή Αγίου Ευθυμίου
ιδ) Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου
ιε) Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος
7η Διανυκτέρευση
8η ημέρα Πέμπτη 12 Ιουλίου: ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Πολύ νωρίς το πρωί αναχωρούμε για το Αεροδρόμιο Μπέν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Αναχωρούμε για Aθήνα στις 07:00 με την πτήση της Aegean A3929 . Άφιξη στην Αθήνα στις 09:00. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 10:50 με την πτήση A3110 της Aegean. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη στις 11:40.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ
ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012
Σας παρακαλούμε να ελέγξετε την ισχύ των διαβατηρίων σας και να μας τα παραδώσετε 30 ημέρες πριν την αναχώρηση μας.
ΠΤΗΣΕΙΣ
ΑΝΑΧΩΡΗΣH:
1 A3127 05 JUL SKG -ATH 20:30 - 21:20
2 A3928 05 JUL ATH - TLV 22:30 - 00:30
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ :
3 A3929 12 JUL TLV -ATH 07:00 - 09:00
4 A3110 12 JUL ATH -SKG 10:50 - 11:40
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
1. Αεροπορικό εισητήριο Θεσ/νίκη- Αθήνα-Τέλ Αβίβ- Αθήνα -Θεσ/νίκη
2. Φόροι αεροδρομίων.
3. Μετάβαση με Ταξί στο Θαβώρ
4. Μετάβαση με Λεωφορειάκια στον Άγιο Σάββα
5. Διανυκτερεύσεις στα Ιεροσόλυμα σε ξενοδοχείο (Α΄κατηγορίας) με πρωινό και ένα γεύμα καθημερινά.
6. Ταξιδιωτική ασφάλεια προσκυνητών
7. Μεταφορές με σύγχρονα κλιματιζόμενα λεωφορεία.
8. Φιλοδωρήματα οδηγών λεωφορείων (υποχρεωτικά στο Ισραήλ).
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
• Ποτά, Είσοδοι σε Μουσεία, Τηλέφωνα, και ότι άλλο δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα
• Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.
*Με την υποστήριξη του Ταξιδιωτικού Γραφείου
Ορθόδοξα Προσκυνήματα
25ης Μαρτίου 17 Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκη
Τηλ-Fax:0030-23920 575 12-9 2312 201 333 Kινητό Eλλάδα: 6947 333 113
Κινητό Ισραήλ:0543410883 Kινητό Αίγυπτο:0146063298
http://www.proskinimata.gr / info@proskinimata.gr
Άξιο το Προσκύνημα σας
Πληροφορίες στη φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται εδώ:
http://www.impantokratoros.gr/DF2526C2.el.aspx
Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους 5-12/07/2012
Συντονιστής: Συντονιστές
- xristianos.net
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 439
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 08, 2011 7:54 pm
- Επικοινωνία:
Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους 5-12/07/2012
Τα πάντα δώσε για τον Χριστό, Τον Χριστό μη δώσεις για τίποτε. Άγ. Ιουστίνος Πόποβιτς
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 5165
- Εγγραφή: Κυρ Μαρ 09, 2008 6:00 am
- Τοποθεσία: Σμαρώ@Κατερίνη, Σέρρες
Re: Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους 5-12/07/2012
Αχ, παίζεις με τον πόνο μας. Το πρόγραμμα είναι πολύ ωραίο. Μακάρι να μπορούσα να συμμετέχω........
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
- johnge
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 656
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 7:35 pm
- Τοποθεσία: π. Πρόδρομος, Εύβοια
Re: Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους 5-12/07/2012
Είδα την ανάρτηση κι εγώ την Κυριακή στη σελίδα του Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος και ενθουσιάστηκα. Το πρόγραμμα από μόνο του σε γεμίζει αγαλλίαση, φαντάζομαι πόσο το να το ζεις κι από κοντά και να παίρνεις ευλογία από όλα αυτά τα προσκυνήματα.
Οργανώνεται και 2η προσκυνηματική εκδρομή: 23 Αυγούστου - 30 Αυγούστου για την εορτή της Παναγίας.
Οργανώνεται και 2η προσκυνηματική εκδρομή: 23 Αυγούστου - 30 Αυγούστου για την εορτή της Παναγίας.
Re: Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους 5-12/07/2012
Ολίγα Περί Αγίων Τόπων.
Αγιοι Τόποι. Οι χριστιανοί γνωρίζουμε πολλά περί αυτών κ συγκινούμαστε. Από όλες τις μεριές του πλανήτη ξεκινούν άνθρωποι ακόμη και μη χριστιανοί και επισκέπτονται τα μέρη στα οποία έδρασε Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπου έγινε η Σταύρωση και η Ανάσταση και τόσα άλλα. Σε Καινή και Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες σχετικές λεπτομέρειες.
Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και η Ελλάδα έχουν μια μοναδική και ιστορικά παγκόσμια τεράστια ευλογία. Της έχουν δοθεί τα πανάγια προσκυνήματα για να τα προστατεύει και να ευλογείται. Πόσες άλλες υπερδυνάμεις υπήρξαν και θα ήθελαν κάτι τέτοιο… Το μοναδικό αυτό προνόμιο δόθηκε στους Ελληνες χριστιανούς ορθοδόξους. Μήτε και στην επίσης ορθόδοξη Ρωσσία. Μήπως το γεγονός ότι είχαμε τα Πανάγια Προσκυνήματα έπαιξε ρόλο που δεν γνωρίσαμε άθεες ή τυραννικές εξουσίες αλλά απολαμβάνουμε τόσα και τόσα; Σίγουρα έπαιξε και αυτό έναν ευλογημένο ρόλο.
Τα κληρονομήσαμε από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. 1140 περίπου χρόνια, η μακροβιότερη επι γης. Φυσικά υπήρξαν και υπάρχουν και άλλες φοβερές και τρομερές αυτοκρατορίες. Η Βυζαντινή ήταν χτισμένη σε ελληνορθόξοδα θεμέλια.
Ο Μέγας άγιος Κωνσταντίνος σε συνεργασία με τη μητέρα του αγία Ελένη αναστήλωσαν τα Αγια Προσκυνήματα περί το 330 μ.Χ. Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον φρικτό Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον πανίερο και περικαλλή ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα. Το σημαντικό αυτό γεγονός σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας και γι΄ αυτό άρχισε να εορτάζεται ως λαμπρή ανάμνηση. Έτσι καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Από εκείνα τα χρόνια λοιπόν ήταν πόλος παγκόσμιας έλξης.
Οσο οι Αγιοι Τόποι ήταν υπο τη Βυζαντινή προστασία, λειτουργούσαν εκατοντάδες μονές και χιλιάδες αγίες μορφές αναδείχτηκαν. Όμως κάποτε η αυτοκρατορία έχανε τις δυνάμεις της και έπεφταν σε χέρια εχθρικά, αντιχριστιανικά. Δυστυχώς αρκετές φορές οι Αγιοι Τόποι λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν. Μοναχοί και μοναχές μαρτύρησαν. Μονές ολόκληρες ισοπεδώθηκαν. Μέχρι και ο Τίμιος Σταυρός μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους. Η παράδοση αναφέρει ότι άπειρα θαύματα γινόταν εκεί. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Τίμιο Ξύλο μαγικό και γι’ αυτό το φύλασσαν και το προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα! Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
Με το πέρασμα των αιώνων οι Αγιοι Τόποι γέμισαν με χιλιάδες χριστιανικούς ναούς και χριστιανικά προσκυνήματα. Φυσικά τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και μοιάζουν με ιστορικά μουσειακά συγκροτήματα. Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης κυριάρχησε στα μέρη η οθωμανική αυτοκρατορία. Τα μέρη λοιπόν ερήμωσαν από το ζωηρό χριστιανικό στοιχείο. Η Ελλάδα σκλαβώθηκε. Ακόμη και τότε όμως, Η Αγία Τριάδα και η Εκκλησία συνέχισαν να μας ευλογούν. Τα Αγια Προσκυνήματα παρέμειναν ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ σε ελληνικά χέρια. Εστω και αν σε κάποιες χρονικές περιόδους υπήρξαν μεγάλοι πόλεμοι ώστε να πάρουν τα άλλα δόγματα δικαιώματα. Αυτό βέβαια είναι ένας συνεχής και διαρκής αγώνας. Αλλα έθνη, άλλες ομολογίες (παππικοί, κόπτες, αρμένιοι κλπ) ζητούν κυριότητες. Διότι η Ελλάδα πτωχαίνει και αδυνατίζει, τα προσκυνήματα είναι πάμπολλα και ζητούν και εκείνοι. Γυρεύουν ακόμη και το Αγιο Φως, αυτή η μοναδική ευλογία για την πατρίδα μας. Εκείνοι γνωρίζοντας πολύ καλά τις ευλογίες αυτές, πιέζουν με όλους τους τρόπους. Γιατί σου λέει να έχουν οι έλληνες ορθόδοξοι όλα αυτά τα προσκηνύματα; Είναι λίγοι και η χώρα τους φτωχή, ας τα μοιραστούν και με εμάς, που έχουμε δυνάμεις και διάθεση να τα αξιοποιήσουμε. Ο Κύριος όμως επιμένει στο ορθόδοξο σωστό δόγμα. Οι παππικοί έχουν και αυτοί δικαιώματα, αλλά ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως έχει δοθεί ευλογία στους ορθοδόξους έλληνες. Μια χούφτα είμαστε εκεί κάτω, μέσα στο πέρασμα όλων των λαών της γης. Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, και τόσες πολλές άλλες ομολογίες μη ορθόδοξες. Μια χούφτα έλληνες ιερομόναχοι και μοναχοί. Λειψανδρία. Αμέτρητα τα προσκυνήματα.
Ακόμη και αγιορείτες μοναχοί δυσκολεύονται να πάνε κάτω να υπηρετήσουν. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Για παράδειγμα, προτιμούν το στρωτό περιβόλι Της Παναγίας και το κάπως οικείο και γνώριμο περιβάλλον για να κάνουν τον κανόνα τους και να προσευχηθούν για όλον τον κόσμο. Ενώ το κλίμα στους Αγίους Τόπους είναι περισσότερο άγνωστο και ανώμαλο, κάπως περιπετειώδες θα λέγαμε. Να είσαι μόνος μέσα σε εκατοντάδες αλλοδόξους και πολλοί να σε κοιτάζουν με στραβό μάτι. Φυσικά με Τη θεία Χάρη όλα γίνονται.
Ας προσπαθούμε λοιπόν να φυλάμε τις ευλογίες μας...και να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε Εκείνον που μας κάνει την τιμή!
Αγιοι Τόποι. Οι χριστιανοί γνωρίζουμε πολλά περί αυτών κ συγκινούμαστε. Από όλες τις μεριές του πλανήτη ξεκινούν άνθρωποι ακόμη και μη χριστιανοί και επισκέπτονται τα μέρη στα οποία έδρασε Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπου έγινε η Σταύρωση και η Ανάσταση και τόσα άλλα. Σε Καινή και Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες σχετικές λεπτομέρειες.
Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και η Ελλάδα έχουν μια μοναδική και ιστορικά παγκόσμια τεράστια ευλογία. Της έχουν δοθεί τα πανάγια προσκυνήματα για να τα προστατεύει και να ευλογείται. Πόσες άλλες υπερδυνάμεις υπήρξαν και θα ήθελαν κάτι τέτοιο… Το μοναδικό αυτό προνόμιο δόθηκε στους Ελληνες χριστιανούς ορθοδόξους. Μήτε και στην επίσης ορθόδοξη Ρωσσία. Μήπως το γεγονός ότι είχαμε τα Πανάγια Προσκυνήματα έπαιξε ρόλο που δεν γνωρίσαμε άθεες ή τυραννικές εξουσίες αλλά απολαμβάνουμε τόσα και τόσα; Σίγουρα έπαιξε και αυτό έναν ευλογημένο ρόλο.
Τα κληρονομήσαμε από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. 1140 περίπου χρόνια, η μακροβιότερη επι γης. Φυσικά υπήρξαν και υπάρχουν και άλλες φοβερές και τρομερές αυτοκρατορίες. Η Βυζαντινή ήταν χτισμένη σε ελληνορθόξοδα θεμέλια.
Ο Μέγας άγιος Κωνσταντίνος σε συνεργασία με τη μητέρα του αγία Ελένη αναστήλωσαν τα Αγια Προσκυνήματα περί το 330 μ.Χ. Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον φρικτό Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον πανίερο και περικαλλή ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα. Το σημαντικό αυτό γεγονός σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας και γι΄ αυτό άρχισε να εορτάζεται ως λαμπρή ανάμνηση. Έτσι καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Από εκείνα τα χρόνια λοιπόν ήταν πόλος παγκόσμιας έλξης.
Οσο οι Αγιοι Τόποι ήταν υπο τη Βυζαντινή προστασία, λειτουργούσαν εκατοντάδες μονές και χιλιάδες αγίες μορφές αναδείχτηκαν. Όμως κάποτε η αυτοκρατορία έχανε τις δυνάμεις της και έπεφταν σε χέρια εχθρικά, αντιχριστιανικά. Δυστυχώς αρκετές φορές οι Αγιοι Τόποι λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν. Μοναχοί και μοναχές μαρτύρησαν. Μονές ολόκληρες ισοπεδώθηκαν. Μέχρι και ο Τίμιος Σταυρός μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους. Η παράδοση αναφέρει ότι άπειρα θαύματα γινόταν εκεί. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Τίμιο Ξύλο μαγικό και γι’ αυτό το φύλασσαν και το προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα! Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
Με το πέρασμα των αιώνων οι Αγιοι Τόποι γέμισαν με χιλιάδες χριστιανικούς ναούς και χριστιανικά προσκυνήματα. Φυσικά τα περισσότερα είναι ερειπωμένα και μοιάζουν με ιστορικά μουσειακά συγκροτήματα. Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης κυριάρχησε στα μέρη η οθωμανική αυτοκρατορία. Τα μέρη λοιπόν ερήμωσαν από το ζωηρό χριστιανικό στοιχείο. Η Ελλάδα σκλαβώθηκε. Ακόμη και τότε όμως, Η Αγία Τριάδα και η Εκκλησία συνέχισαν να μας ευλογούν. Τα Αγια Προσκυνήματα παρέμειναν ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ σε ελληνικά χέρια. Εστω και αν σε κάποιες χρονικές περιόδους υπήρξαν μεγάλοι πόλεμοι ώστε να πάρουν τα άλλα δόγματα δικαιώματα. Αυτό βέβαια είναι ένας συνεχής και διαρκής αγώνας. Αλλα έθνη, άλλες ομολογίες (παππικοί, κόπτες, αρμένιοι κλπ) ζητούν κυριότητες. Διότι η Ελλάδα πτωχαίνει και αδυνατίζει, τα προσκυνήματα είναι πάμπολλα και ζητούν και εκείνοι. Γυρεύουν ακόμη και το Αγιο Φως, αυτή η μοναδική ευλογία για την πατρίδα μας. Εκείνοι γνωρίζοντας πολύ καλά τις ευλογίες αυτές, πιέζουν με όλους τους τρόπους. Γιατί σου λέει να έχουν οι έλληνες ορθόδοξοι όλα αυτά τα προσκηνύματα; Είναι λίγοι και η χώρα τους φτωχή, ας τα μοιραστούν και με εμάς, που έχουμε δυνάμεις και διάθεση να τα αξιοποιήσουμε. Ο Κύριος όμως επιμένει στο ορθόδοξο σωστό δόγμα. Οι παππικοί έχουν και αυτοί δικαιώματα, αλλά ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως έχει δοθεί ευλογία στους ορθοδόξους έλληνες. Μια χούφτα είμαστε εκεί κάτω, μέσα στο πέρασμα όλων των λαών της γης. Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, και τόσες πολλές άλλες ομολογίες μη ορθόδοξες. Μια χούφτα έλληνες ιερομόναχοι και μοναχοί. Λειψανδρία. Αμέτρητα τα προσκυνήματα.
Ακόμη και αγιορείτες μοναχοί δυσκολεύονται να πάνε κάτω να υπηρετήσουν. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Για παράδειγμα, προτιμούν το στρωτό περιβόλι Της Παναγίας και το κάπως οικείο και γνώριμο περιβάλλον για να κάνουν τον κανόνα τους και να προσευχηθούν για όλον τον κόσμο. Ενώ το κλίμα στους Αγίους Τόπους είναι περισσότερο άγνωστο και ανώμαλο, κάπως περιπετειώδες θα λέγαμε. Να είσαι μόνος μέσα σε εκατοντάδες αλλοδόξους και πολλοί να σε κοιτάζουν με στραβό μάτι. Φυσικά με Τη θεία Χάρη όλα γίνονται.
Ας προσπαθούμε λοιπόν να φυλάμε τις ευλογίες μας...και να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε Εκείνον που μας κάνει την τιμή!