Παραμύθια για παιδιά

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 519
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: BE

Παραμύθια για παιδιά

Δημοσίευση από max1 »

Για να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα θέματα και να θυμηθούμε λιγάκι τα παιδιά μέρες που είναι, ήθελα τη γνώμη σας για κάτι που με βασανίζει ως πατέρα τον τελευταίο καιρό, την καταλληλότητα αυτών που θεωρούμε σήμερα παιδικά παραμύθια και το τι "σερβίρουν" στα παιδιά μας σήμερα.
Το πρώτο θέμα είναι το κατά πόσο παραμύθια του τύπου Χιονάτη, Σταχτοπούτα είναι αθώα για μια παιδική ψυχή, όταν παρουσιάζουν κακές μητριές, μάγισσες που προσπαθούν να σκοτώσουν και ότι πιο κακό και διεστραμένο υπάρχει για μια αθώα παιδική ψυχή των 3,4,5 ετών.
Ξέρετε τι με ρώτησε μια μέρα η κόρη μου;
"Μμπαμπά γιατί όλα τα παραμύθια έχουν κοκόλες;"
* κοκόλες έχει βαφτίσει τη γριές μάγισσες

Τι να της απαντήσεις; Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε για κάποια φημισμένα παραμύθια με τα οποία κι εμείς μεγαλώσαμε και να τα βγάλουμε ακατάλληλα για μικρούς;

Το δεύτερο θέμα είναι κάτι ακόμη χειρότερο, πως παρατηρώ σε παρα πολλά από τα παιδικά DVD της εποχής μας, να βάζουν μέσα στην ιστορία και κάποιο δαίμονα. Σήμερα το ποτήρι ξεχείλησε. Γυρνώντας από το γραφείο, είδα στη βιτρίνα ενός μαγαζιού κάποια παιδικά DVD (κινούμενα σχέδια) με τον Άγιο Βασίλη (καλά, άλλη πονεμένη ιστορία αυτή με τον ξενόφερτ Αγιο Βασίλη αλλά την προσπερνώ) και με μια ιστορία με την κόρη της Χιονάτης (νέα version αυτή :lol: ). Τα έφερα όλο χαρά στην κόρη μου και της έβαλα να δει αυτό με τη Χιονάτη, όπου η γριά μάγισσα ξαναζωντάνεψε και κυνηγούσε την κόρη της Χιονάτης. Σε μια φάση λοιπόν αντί του μήλου που είχε χρησιμοποιήσει η μάγισσα, για να βγάλει από τη μέση τη Χιονάτη, τώρα επικαλέστηκε τις δυνάμεις του σκότους και πετάχτηκαν ξαφνικά φάτσα κάρτα 3 δαίμονες τεράστιοι που τρόμαξα κι εγώ. Αμέσως έκλεισα το DVD και το εξαφάνισα. Είναι όμως δυνατόν να σερβίρουν τέτοια πράγματα σε μικρά.
Δεν ξέρεις πια από που να προφυλαχτείς.
Ήθελα πολύ ν'ακούσω και τη δική σας γνώμη για το θέμα [/quote]
plou73
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 217
Εγγραφή: Δευ Δεκ 19, 2005 6:00 am

Δημοσίευση από plou73 »

Καλησπέρα σε όλους και με το καλό να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.Αγαπητέ Μάξιμε συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω.Η κατάσταση με τα παραμύθια αλλά και με τις ταινίες έχει ξεφύγει πολύ!Όλα όμως εξαρτιούνται από μας,όσο τουλάχιστον είναι μικρά τα παιδιά.Να σου πω τι κάνω εγώ:σνομπάρω τα παραμυθάκια στυλ Χιονάτης,Σταχτοπούτας και δεν συμμαζεύεται και τους παίρνω ακίνδυνα,τα οποία τα περνάω πρώτα ένα χέρι εγώ.Δόξα τω Θεώ κυκλοφορούν πολύ αξιόλογα βιβλία,ειδικά στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία.Τελευταία πήρα το:Ιστορία ενός μικρού αγγέλου της Αθηνάς Ντάσιου-Γιάννου και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.Υπάρχουν λύσεις!Όσο για τις ταινίες αποφεύγω πάλι σταχτοπούτα,κλπ και τους βάζω ''ακίνδυνα'' παιδικά που πάλι τα ελέγχω πρώτη.Αν θες σου συνιστώ κάποια.Επίσης χρήσιμο θα ήταν να μιλάγαμε στα παιδάκια μας για την ιστορία του Άη-Βασίλη κατά την ταπεινή μου γνώμμη.Στις κόρες μου που καταλαβαίνουν πολλά μιλάω με πολύ γλυκά λόγια για τον Άγιο Βασίλειο,ότι ήταν δηλ. ένας παππούλης-ιερέας που αγαπούσε τους ανθρώπους πολύ και τους βοηθούσε και άλλα πολλά και τους λέω επίσης πως υπάρχει και ένας παππούς που μοιράζει δώρα στα καλά παιδάκια και τον λένε παππού-Βασίλη!Τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα.Συγνώμμη αν ήμουν κουραστική.Με εκτίμηση,Όλγα
plou73
max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 519
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: BE

Δημοσίευση από max1 »

plou73 έγραψε: Τελευταία πήρα το:Ιστορία ενός μικρού αγγέλου της Αθηνάς Ντάσιου-Γιάννου και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.Υπάρχουν λύσεις!Όσο για τις ταινίες αποφεύγω πάλι σταχτοπούτα,κλπ και τους βάζω ''ακίνδυνα'' παιδικά που πάλι τα ελέγχω πρώτη.Αν θες σου συνιστώ κάποια.Επίσης χρήσιμο θα ήταν να μιλάγαμε στα παιδάκια μας για την ιστορία του Άη-Βασίλη κατά την ταπεινή μου γνώμμη.Στις κόρες μου που καταλαβαίνουν πολλά μιλάω με πολύ γλυκά λόγια για τον Άγιο Βασίλειο,ότι ήταν δηλ. ένας παππούλης-ιερέας που αγαπούσε τους ανθρώπους πολύ και τους βοηθούσε και άλλα πολλά και τους λέω επίσης πως υπάρχει και ένας παππούς που μοιράζει δώρα στα καλά παιδάκια και τον λένε παππού-Βασίλη!Τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα.Συγνώμμη αν ήμουν κουραστική.Με εκτίμηση,Όλγα
Ευχαριστώ για την απάντηση. Δε με κούρασες καθόλου. Φαίνεται δεν άγγιξε πολλούς το θέμα.Ίσως δεν υπάρχουν αρκετοί γονείς. Τι να πω;
Την ιστορία ενός μικρού αγγέλου την πήρα κι εγώ. Είναι όντως πολύ ωραία και από τότε η κόρη μου άρχισε να πιστεύει στα αγγελάκια. Οσο για τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη κτλ. τελικά κι εγώ συμπεραίνω πως πρέπει να τα αποφεύγουμε. Πάντως με τον έλεγχο που λες δεν είναι εύκολο, ειδικά στα DVD που είναι και το μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν ξέρεις τι θα δεις μέσα.
Και δυστυχώς είναι αυτά που τραβάνε πιο πολύ τα παιδιά από τα βιβλία :?
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Είναι πολύ ωραίο το θέμα Max, αλλά αγγίζει επικίνδυνα χωράφια και λόγω των ημερών μην ανοίξουμε αυτό το θέμα..... :wink:

Καλά είναι αυτά που λέτε αλλά να φέρω και μια αντίρρηση, έτσι ως μαγιά συζήτησης.
Με τα παραμύθια που λέτε...χωρίς μάγισες και δράκους τι κάνουμε? Φιλοδοξούμε να δείξουμε στο παιδί έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο? Κι όταν αργότερα δει την πραγματικότητα θα την αντέξει?
Όλα θέλουν μέτρο.

Τα δικά μου παιδιά είναι μεγάλα και δεν μπορώ να πω ότι είχα τέλειο σύστημα εκπαίδευσης. Εκ των υστέρων λέμε πολλά όμως τότε δεν ξέραμε τι να κάνουμε όπως κι οι σημερινοί γονείς. Μία όμως μέθοδος που με έβγαλε από πολλά αδιέξοδα ήταν το χιούμορ.
Τους έμαθα να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με χιούμορ.
Και τη Σταχτοπούτα τους έλεγα και τη Χιονάτη κι όλα τα γνωστά. Όμως τους εξηγούσα πως είναι απλά ένα παραμύθι κι ότι οι "κακοί" συμβολίζουν τις δυσκολίες της ζωής και τις αδικίες που θα αντιμετωπίσουν. Στο τέλος όμως θριαμβεύει το καλό.

Και μην ξεχνάτε να τους μιλάτε για τον Χριστό. Υπάρχουν πολλά χριστιανικά παραμύθια.
max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 519
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: BE

Δημοσίευση από max1 »

123 έγραψε:Είναι πολύ ωραίο το θέμα Max, αλλά αγγίζει επικίνδυνα χωράφια και λόγω των ημερών μην ανοίξουμε αυτό το θέμα..... :wink:
:?: :?: :?: :?: :?:

Όσο για τη λύση που προτείνεις είναι κάτι που δεν το σκέφτηκα, γι'αυτό ζήτησα άλλες γνώμες. Πάντως άλλο το κακό και οι δυσκολίες της ζωής και άλλο οι δαίμονες κι ο εξαποδώ και μάλιστα σε παιδιά 3-4 χρονών
plou73
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 217
Εγγραφή: Δευ Δεκ 19, 2005 6:00 am

Δημοσίευση από plou73 »

Καλημέρα.Αγαπητή 123 οι κόρες μου είναι 4 και 5 χρονών,ο δε γιός μου 18 μηνών.Γιατί να τους πω παραμυθάκια για μάγισσες από τώρα που είναι σε ηλικία που ρουφάνε ότι τους δώσεις και περνάει μέσα τους;Εντάξει, δε λέω ξέρουν ότι υπάρχουν κακοί άνθρωποι από αυτά που ακούνε γύρω τους,αλλά και πάλι προσπαθώ να τους καλλιεργώ τον καλό λογισμό.Δεν θα ήταν πιο καλά αν μέσα στην φωλίτσα τους νιώθουν ασφάλεια και βλέπουν χαρούμενα πράγματα που τους καλλιεργούν την αξία της φιλίας,της συγνώμμης και αλλά πολλά.Οι ταινίες με τον Μπομπ τον μάστορα,τον Γουίνι,την φάρμα του μπάρμπα-Μπρίλιου το μεταδίδουν όλο αυτό.Αν πάρει τις σωστές βάσεις από το σπίτι δεν φοβάται τίποτα μετά.Φιλικά,Όλγα
plou73
Άβαταρ μέλους
spetzouras
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Lakonia
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από spetzouras »

Καλημέρα αδελφοί μου!
Ο Θεός μαζί μας και καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και με έχει απασχολήσει και εμένα αρκετά...
Μπορεί να μην έχω παιδιά, έχω όμως συγγενείς στις μικρές ηλικίες.

Πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τον τελευταίο καιρό...παρατηρώ όμως πόσο μεθοδευμένα, ύπουλα και σιωπηλά γίνονται όλα αυτά...είναι εκλπηκτικό!!

Καλό είναι να αποφεύγουμε ότι κυκλοφορεί από Disney...δεν ξέρω για τα παλιότερα (Μίκυ κλπ), αλλά τα νέα του στυλ Χιονάτη, Σταχτομπούτα κλπ κλπ είναι για να αποφεύγοντε...περιέχουν πολλά υποσυνείδητα μυνήματα ακατάλληλου περιεχομένου. Μάλιστα υπάρχει και μια ιστοσελίδα που αναφέρει κάποια, αν τη βρω θα την βάλω.
Όλα επί των ημερών μας?! ;-)
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Re: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δημοσίευση από lovethink »

Oσο αφορά τα DVD συμφωνώ ότι είναι επικίνδυνα κάποιες φορές , να φέρετε μια γιαγιά στο σπίτι να τα περιγράφει
Οσο αφορά τα παραμύθια ΑΥΤΟ ΕΛΕΙΠΕ !!!!! να πάψουμε να λέμε παραμύθια
Αμα είναι το παιδί μας να μεγαλώσει σε ένα κόσμο χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει και κακία και μάγισσες και ότι πρέπει να νικάει το καλό (διότι αυτό γίνετε στα παραμύθια) ε τότε τι να πω .......
Αμα είναι να μεγαλώνουμε το παιδί μας με τη ψευδαίσθηση ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ !!!! τότε ....... τη βάψαμε
Εμένα μου άρεσε το παραμύθι με τον Σγούμπο και τη κακιά Λάμια :lol:
Αυτά με τις χιονάτες πολύ γλυκανάλατα
Οσο για τον DISNEY έχω πάνω στο κρεββάτι μου έναν ΜΙΚΥ και μια ΜΙΝΙ !!!!!! ΕΧΩ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΜΟΥ !!!!!!!!
ΑΠΑΠΑΠΑ Τώρα θυμήθηκα έχω και έναν Donald !!!!
Να θυμηθώ να το γράψω σε ένα χαρτί να το εξομολογηθώ
Αμάρτησα .... αγόρασα έναν Donald :roll:
Αχ δε μπορώ τέτοια .......
Υστερόγραφο (Σπέτζουρα ναι η ΣταχτοΜΠΟΥΤΑ περνάει πολλά υποσυνείδητα μηνύματα είναι βέβαιο ..... για τη Σταχτοπούτα δε νομίζω όμως :lol: )
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 14, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Ηλίας @ Θεσσαλονίκη

Re: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δημοσίευση από stratos »

lovethink έγραψε: και τη κακιά Λάμια :lol:
την κακια λαμια ε; :lol:
Εικόνα
max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 519
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: BE

Re: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δημοσίευση από max1 »

lovethink έγραψε: Οσο για τον DISNEY έχω πάνω στο κρεββάτι μου έναν ΜΙΚΥ και μια ΜΙΝΙ !!!!!! ΕΧΩ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΜΟΥ !!!!!!!!
ΑΠΑΠΑΠΑ Τώρα θυμήθηκα έχω και έναν Donald !!!!
Να θυμηθώ να το γράψω σε ένα χαρτί να το εξομολογηθώ
Αμάρτησα .... αγόρασα έναν Donald :roll:
Δεν είπαμε κι έτσι. Ο Μίκυ είναι μια χαρά. Αυτό που ανέφερα με τη Χιονάτη και τους δαίμονες είναι της MODERN TIMES.
Πάντως της ίδιας εταιρίας είναι και ένα που λέγεται η περιπέτεια του Αγ. Βασίλη που είναι καταπληκτικό.
Η ΣταχτοΜΠΟΥΤΑ δεν ξέρω ποιανού είναι :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”