ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ ΕΔΩ
ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΥΧΑΙΑ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ(IZNIC) ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
σ.σ. Μεταφράζω απο τουρκικά δημοσιεύματα. Παρότι παρακολουθώ καθημερινά αρχαιολογικά sites, το έμαθα εχθές γιατί το βράβευσαν οι ξένοι ως μια απο τις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 2014.
Μια επαγγελματική ομάδα κατάδυσης κινηματογράφησε και φωτογράφισε την ανακαλυφθείσα προσφάτως(2014) Παλαιοχριστιανική Βασιλική στην Λίμνη της Νικαίας(Iznic). Είναι μια σπάνια κληρονομιά, λένε τα ειδικά στελέχη που έκαναν την πρώτη κατάδυση μέσα στα ερείπια της περίπου 1.600 χρόνων Βασιλικής, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από τη λίμνη Ιζνίκ κατά τη διάρκεια μιας αεροφωτογράφισης. Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική, η οποία φέρει ίχνη αρχιτεκτονικής του πρώιμου Χριστιανισμού, βρέθηκε περίπου 20 μέτρα από την ακτή.
Μια επαγγελματική ομάδα κατάδυσης, η οποία έφτασε στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, περιοχή Νικαίας(Iznic) μετά από πρόσκληση του Δήμου Προύσας, μαζί με μια ομάδα από τον Οργανισμό «Ανατολία», σάρωσε σε λεπτομέρειες την Βασιλική. Οι ειδικοί στην καταδυτική ομάδα έκαναν τις τεχνικές παρατηρήσεις και μετρήσεις στο κύριο σώμα της Βασιλικής.
Η καταδυτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων του Διευθυντή Ενάλιας Φωτογραφίας Ταχσίν Ceylan, του ενάλιου αρχαιολόγου Emre Savaş και της κατόχου του ρεκόρ υποβρύχιας κατάδυσης Şahika Ercüment μετέβη προς την περιοχή όπου η Βασιλική ανακαλύφθηκε.
Η ομάδα, η οποία συνοδεύτηκε από τους αρχαιολόγους του Μουσείου Νικαίας-Iznic Directorae, παρέμεινε κάτω από το νερό για περίπου 2,5 ώρες. Το Ιερό τα κλίτη, που διαχωρίζουν την δομή σε τρία κύρια μέρη, κινηματογραφήθηκαν στενά και φωτογραφήθηκαν.
Η «HDN» Ercümen είπε ότι συμμετείχε σε κατδύσεις σε βαθιά νερά σε απόπειρες ρεκόρ, το βάθος της βυθισμένης Βασιλική ήταν ρηχό για αυτήν, αλλά βαθιά από την άποψη της Ιστορίας. Είπε: «Ήταν μια ειδική περίπτωση το να βουτήξω σε ένα τέτοιο σημαντικό σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον Χριστιανισμό. Μια καλή επιστημονική ομάδα δημιουργήθηκε εδώ και εντάχθηκα ως δύτης χωρίς αεροθάλαμο. Όντας υποβρυχίως σε φέρνει πίσω 1,600 χρόνια. Πιστεύω ότι αυτά τα τμήματα της ιστορίας αλλά και οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ θα έρθουν εδώ για να βουτήξουν μέσα στις επόμενες ημέρες".
Ο Διευθυντής φωτογραφίας Ceylan είπε ότι εργάζονταν για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να πει τίποτα για τα ενάλια αρχαιολογικά ευρήματα υποβρύχια και ότι θα δώσουν τα στοιχεία τους στο Μουσείο.
"Στελέχη μουσείων θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που λαμβάνονται υποβρυχίως. Αυτό θα είναι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για να ξεκινήσει αυτή η περιοχή ως προστατευόμενη ή να το χρησιμοποιήσει για καταδυτικές δράσεις. Ως υποβρύχιος δύτης, ελπίζω ότι θα συμβάλει στον καταδυτικό τουρισμό", δήλωσε ο Ceyla.
Το μέλος και εκπαιδευτής καταδύσεων της Τουρκικής Υποβρύχιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Καταδύσεων Kubilay Kılıç είπε ότι το έργο τους με τους αρχαιολόγους έδειξε ότι ήταν μια αρκετά μεγάλη εκκλησία με υπολογιζόμενο 1 μέτρο τοίχους. Είπε ότι η κατασκευή θα πρέπει να τεθεί υπό προστασία, προσθέτοντας: "Λέγεται ότι έχει μια ιστορία 1.600 χρόνων. Έχει ημικυκλική αψίδα στην είσοδο(νάρθηκα;), δύο κλίτη(διπλό νάρθηκα ή διμερές πρόναο;) και κιβωτιόσχημοι(;). Είναι μια πολύ όμορφη πολιτιστική κληρονομιά».
Οι Αρχαιολόγοι, Ιστορικοί και Ιστορικοί της Τέχνης, οι οποίοι εργάζονται για την εκκλησία, εκτιμούν ότι η δομή κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού που εκδηλώθηκε στην περιοχή το 740. Ανακάλυψαν ότι χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Νεοφύτου, ο οποίος μαρτύρησε σε ηλικία 16 ετών υπό Ρωμαίων στρατιωτών το 303 πριν το διάταγμα των Μεδιολάνων, που θέσπισε μια μόνιμη θρησκευτική ανοχή για τον Χριστιανισμό μέσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ο καθηγητής Mustafa Şahin Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Uludağ είπε, ότι εξήχθησαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη Βασιλική. «Η εκκλησία», είπε, «χτίστηκε τον 4ο με 5ο αιώνα, καθώς εμφανίζει ομοιότητα με την Αγία Σοφία Νικαίας/ Iznic». .
Ο Σαχίν, επίσης, δήλωσε ότι συνάντησαν το όνομα «Άγιος Νεόφυτος», προσθέτοντας, ότι ο Νεόφυτος είναι μεταξύ των Αγίων και Ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού(ο διωγμός 303-5) και Γαλερίου(305-311), όταν οι απαγορεύσεις και οι διώξεις κατά των Χριστιανών ήταν συχνές. Σύμφωνα με πηγές, ο ίδιος ήταν ένας Άγιος ο οποίος σκοτώθηκε από τους Ρωμαίους στρατιώτες το 303, 10 χρόνια πριν το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που απελευθέρωσε τον Χριστιανισμό". Δήλωσε, επίσης, ότι η εκκλησία ιδρύθηκε με το όνομά του στον τόπο όπου σκοτώθηκε(αποτελεί δηλαδή το Μαρτύριό του) και πως η ημερομηνία κατασκευής του ναού δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί, μόνο, μετά το 313.
Η Ανακάλυψη της Μαρτυριακής Βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 1080
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
- Τοποθεσία: Μακεδονία