Ποια είναι η αγαπημένα σας παραβολή;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Iosif έγραψε:
lovethink έγραψε:
Iosif έγραψε:Εάν θυμάμαι καλά, οι Άγιοι τής Εκκλησίας, βρίσκουν μέσα στην παραβολή τού καλού Σαμαρείτη, ολόκληρο το Σωτήριο έργο τού Θεού προς την ανθρωπότητα.
Αυτός που έπεσε στούς ληστές ( δαίμονες ), είναι ολόκληρη η αμαρτωλή ανθρωπότητα.
Ο καλός Σαμαρείτης, είναι ο Σωτήρας Χριστός.
Το πανδοχείο όπου παραδίνεται, γιά φροντίδα και θεραπεία, ο κτυπημένος άνθρωπος, είναι η Εκκλησία τού Ιησού Χριστού.
Ο Ιησούς Χριστός, υπόσχεται στον πανδοχέα ( όλοι οι κληρικοί ), να τον ανταμείψει για όσα θα προσφέρει στον άρρωστο ( αμαρτωλή ανθρωπότητα ).
Που την είδες εσύ αυτή τη μετάφραση και ερμηνεία ?
Την είδα στα κείμενα τών Αγίων πατέρων τής Εκκλησίας.
Δεν είναι αυτό όμως που ήθελε να πει ο Χριστός
Μη τρελλαθούμε κι όλας
Καλή Σαρακοστή
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

123 έγραψε:Έτσι ακριβώς είναι Μάνο. Οι ερμηνείες δόθηκαν από τους Αγίους Πατέρες.

Και συμπληρώνω: "άνθρωπός τις κατέβαινεν από Ιερουσαλήμ....." εννοεί την πτώση του ανθρώπου στις αμαρτίες...

Όταν περιποιήθηκε τον χτυπημένο με οίνο και έλειον εννοεί τα Μυστήρια της Εκκλησίας...

Τα δύο Δηνάρια που έδωσε στον Πανδοχέα είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη....
Κρίμα και εγώ που νόμιζα ότι έπρεπε να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας αν τον δούμε φτωχό και χτυπημένο
Πείτε μου έτσι , να δίνω μόνο στην εκκλησία χρήματα

Επίσης η παραβολή του Ασώτου
Πατέρας είναι η εκκλησία
Ασωτος είναι ο Πάπας ( που θα επιστρέψει μια μέρα )
Ο αλλος αδερφός είναι εδώ το φόρουμ που γκρινιάζει
:roll:
Καλή Σαρακοστή
Katerinar
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Katerinar »

Θα συμφωνήσω με τον lovethink..Επειδή έτυχε να κάνουμε ανάλυση της παραβολής του καλού Σαμαρείτη στη σχολή, η παραβολή αυτή έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στο πλησίον και ειδικά ακόμα και στον εχθρό μας..

Εκείνη την εποχή ο κύκλος του πλησίον για τους φαρισαίους συμπεριλάμβανε μόνο αυτούς και τους ομοίους τους...Όποιος ήταν εκτός δεν γινόταν αποδεκτός απο αυτούς....

Εδώ βλέπουμε τον καλό Σαμαρείτη που παραβλέπει τις όποιες διαφορές που έχει με τον συνάνθρωπο του και τον βοηθάει, τον περιθάλπει, στην κυριολεξία του σώζει τη ζωή..

Η αγάπη και η θυσία δεν πρέπει να έχει σύνορα, διακρίσεις, δεν πρέπει να περιμένει την ανταπόδωση και πρέπει να δίνεται απλόχερα σε όλους, φίλους και εχθρούς..

Ετσι όπως μας διδάσκει ο Χριστός..
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Katerinar έγραψε:Θα συμφωνήσω με τον lovethink..Επειδή έτυχε να κάνουμε ανάλυση της παραβολής του καλού Σαμαρείτη στη σχολή, η παραβολή αυτή έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στο πλησίον και ειδικά ακόμα και στον εχθρό μας..

Εκείνη την εποχή ο κύκλος του πλησίον για τους φαρισαίους συμπεριλάμβανε μόνο αυτούς και τους ομοίους τους...Όποιος ήταν εκτός δεν γινόταν αποδεκτός απο αυτούς....

Εδώ βλέπουμε τον καλό Σαμαρείτη που παραβλέπει τις όποιες διαφορές που έχει με τον συνάνθρωπο του και τον βοηθάει, τον περιθάλπει, στην κυριολεξία του σώζει τη ζωή..

Η αγάπη και η θυσία δεν πρέπει να έχει σύνορα, διακρίσεις, δεν πρέπει να περιμένει την ανταπόδωση και πρέπει να δίνεται απλόχερα σε όλους, φίλους και εχθρούς..

Ετσι όπως μας διδάσκει ο Χριστός..
Πολύ όμορφη εξήγηση και εγώ αυτό ήξερα και αυτό καταλαβαίνω
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος lovethink την Τρί Ιαν 23, 2007 2:01 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Καλή Σαρακοστή
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από 123 »

Παιδιά, ο Χριστός όταν έλεγε μια παραβολή είχε δύο στόχους. Ό ένας ήταν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ο άλλος ήταν να μας μεταφέρει κάποια θεολογικά, δογματικά θέματα.
Κι αυτά που λέτε ισχύουν κι αυτά που λέμε πάλι ισχύουν.
Katerinar
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Katerinar »

123 έγραψε:Παιδιά, ο Χριστός όταν έλεγε μια παραβολή είχε δύο στόχους. Ό ένας ήταν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και ο άλλος ήταν να μας μεταφέρει κάποια θεολογικά, δογματικά θέματα.
Κι αυτά που λέτε ισχύουν κι αυτά που λέμε πάλι ισχύουν.
Προσωπικά δεν το είπα εγώ, διδάχτηκα τη συγκεκριμένη ερμηνεία στη Θεολογική Σχολή που φοιτούσα..Εγώ προσωπικά είμαι το τελευταίο άτομο στον κόσμο που θα επιχειρίσω να δώσω κάποια ερμηνεία..Δογματική ερμηνεία πάντως δε δόθηκε απο τον καθηγητή μου, παρά μόνο αυτή πυο ανέφερα.. ..
Iosif
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Iosif »

Να έχετε υπόψη όλοι σας, ότι όλη η Αγία Γραφή, ερμηνεύεται ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ από τούς Αγίους.
Η ερμηνεία που δίνω εγώ προσωπικά, ή ο κάθε άλλος, δεν έχει βαρύτητα μέσα στην Εκκλησία.

Προσωπικά, δεν έχω απολύτως καμία διάθεση, να αρνηθώ τις ερμηνείες που έδωσαν οι Άγιοι.
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».
GiorgosDuess
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από GiorgosDuess »

Tou Asotou.
ICXC
katerina71
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από katerina71 »

Θα συμφωνήσω για την παραβολή του ασωτου υιού. Δίνει μεγάλη παρηγοριά στους απελπισμένους.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”