Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα!Evi_J έγραψε:123Μην νομίζεις σε παρακαλώ ότι επειδή εμείς έχουμε βολευτεί έτσι μας είναι όλα αυτά απαραίτητα. Εγώ δεν έχω στο σπίτι μου ρεύμα αρκετές ώρες την ημέρα όσο κουφό και αν ακούγεται.123 έγραψε:Μήπως θα έπρεπε να μην έχουν ούτε ρεύμα αφού πριν πολλές εκατοντάδες χρόνια δεν είχαν? Μήπως θα πρέπει να κοιμούνται στις πέτρες αφού κάποιοι το έκαναν?
Στην αρχή από σύμπτωση βέβαια επειδή χάλασαν τα καλώδια της ΓΕΝΙΚΗΣ εγκατάστασης και καταλαβαίνεις ότι αυτό θέλει κάμποσα λεφτά (δεν μιλάμε για μια λάμπα δηλ) και αφού δεν τα είχα έμεινα χωρίς ρεύμα για πολλές μέρες αλλά μετά όταν ειδα και τα καλά του δεν με ξύνισε καθόλου. Αντιθέτως με το που φτιάχτηκε αποφάσισα ότι δεν μου είναι και τόσο απαραίτητο και έτσι αν και τώρα έχω την δυνατότητα να έχω ρεύμα δεν το χρησιμοποιώ αν δεν είναι ανάγκη (ψυγείο π.χ ή ραδιόφωνο για να ακούω πειραϊκή εκκλησία). Και να σου πω και το αστείο; Στην αρχή είχα πάθει στέρηση. Όμως πίστεψε με. ΟΛΑ μέα στο μυαλό μας είναι. Δεν έχεις παρατηρήσει ότι την στέρηση την παθαίνουμε "κατά τύχη" όταν ο εγωισμός μας φτάνει σύννεφο και σκεφτόμαστε σαν παιδιά που λένε συνέχεια "το σέλω, το σέλω...";
Πρώτον δεν το θέλουμε εμείς. Το θέλησαν οι ίδιοι. Και ήξεραν πολύ καλά τι θα αντιμετώπιζαν όταν πήραν την απόφαση να γίνουν μοναχοί. Και αυτό ακριβώς είναι το ΩΡΑΙΟ. Ότι το ήξεραν. Και όμως το ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ!! Δεν είναι υπέροχο που έχουν την ελευθερία τους να αποφασίζουν όπως θέλουν (και όχι όπως θέλουμε εμείς για να.... λέει μας συμβουλεύουν λες και εμείς είμαστε ανίκανοι να διαβάσουμε τα λόγια του Θεού ΑΝ θέλαμε)Μα τι λέτε τέλος πάντων? Γιατί τους θέλετε να υποφέρουν?
Δεύτερον: Μήπως ο Θεός;; Αυτό δεν ζητάει από μας; Βασανιστήρια για 100 χρόνια για ελευθερία εις τους αιώνες των αιώνων;
Προσωπικά εγώ ήμουν πάντα ειλικρηνής με τον εαυτό μου. Είπα: ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να νηστέψω, το ξέρω αλλά ΑΝ τύχει και είναι τετάρτη ή παρασκευή και το θυμηθώ θα προσπαθήσω. Το ξέρεις ότι από τότε (10 χρόνια πριν περίπου) από όσες φορές το θυμήθηκα έχω αποτύχει 3 ή 4 φορές; Όπως είπα ΟΛΑ στο μυαλό μας είναι....ενώ κανείς από μας δεν στερείται ούτε το γαλατάκι του δυο φορές τη βδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή).
Η σωστή χρήση βασίζεται στην σωστή κρίση. Η σωστή κρίση ειναι μόνο του Θεού. Άρα ότι λέμε εμείς είναι απλά ο εγωισμός μας.... Απόδειξη; Λέμε "όλα βασίζονται σε Αυτόν" (κάτι που είναι αλήθεια βέβαια) και επαναπαυόμαστε ότι όλα θα πάνε καλά μόνο και μόνο επειδή έτσι νομίζουμε... Λες και εμείς δεν πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο.Παιδιά όλα τα έργα είναι ευλογημένα από τον Θεό αρκεί να γίνεται σωστή χρήση.
Για τα εγκόσμια θέλουμε να μας καθοδηγούν ή για τα του Θεού; Για του Θεού θέλουμε βέβαια. Και αυτοί τι έκαναν; Προσευχή. Εσύ ξέρεις κανένα καλύτερο τρόπο από την προσευχή και την οποία... μάντεψε: μπορούμε να την κάνουμε και εμείς βρε!!! :D Και που σίγουρα θα έχει και βαθύτερη προσέγγισει προς την ψυχή μας.Πως θέλουμε να μας καθοδηγούν αν δεν ενημερώνονται για τα εγκόσμια?
Αν ο π. Πορφύριος και ο π. Παϊσιος (και όλοι οι υπόλοιποι άγιοι φυσικά) ενημερώθηκαν από το Άγιο Πνεύμα τότε εμείς γιατί δεν μπορούμε; Πάλι το θέμα είναι η δική μας προσπάθεια και όχι μερικών ανθρώπων που αποφάσισαν να προσπαθήσουν φεύγοντας από τον κόσμο και που εμε΄ςι τους γίναμε κολιτσίδα...Κι από που θα ενημερωθούν? Πέστε εσείς....
Άγιο Όρος Wi-Fi Zone
Συντονιστής: Συντονιστές
Αγαπητή Evi_J (και Κατερίνα) έχεις πάρει λίγο προσωπικά τις θέσεις μου ή μου φάνηκε? Δεν ενοούσα εσένα κορίτσι μου. Όπως για νηστεία και ρεύμα κλπ. Γιατί θα σου πω κι εγώ πως όλα τα καλοκαίρια μου έκανα διακοπές σε κάμπιγκ χωρί τα στοιχειώδη κι όχι μόνο το φως.
Φυσικά μιλάω για τους περισσότερους.
Κι αν η συμβουλή των γερόντων είναι προσευχή τότε να μην δέχονται επισκέπτες. Τι τους θέλουν? Για ευλογία? Την παίρνουν από τους εγκόσμιους. Και να μην βγαίνουν ποτέ από το Άθως, να μην έχουν πνευματικοπαίδια ανάμεσα στους λαϊκούς, να μην επιτελούν έργο αλλά μόνο προσευχή κι αυτό θα λένε στους ανθρώπους.
Κι αν η συμβουλή των γερόντων είναι προσευχή τότε να μην δέχονται επισκέπτες. Τι τους θέλουν? Για ευλογία? Την παίρνουν από τους εγκόσμιους. Και να μην βγαίνουν ποτέ από το Άθως, να μην έχουν πνευματικοπαίδια ανάμεσα στους λαϊκούς, να μην επιτελούν έργο αλλά μόνο προσευχή κι αυτό θα λένε στους ανθρώπους.
Εγώ προσωπικά δεν καταφέρθηκα εναντίον σου , ούτε για πλάκα..Συμφωνησα με τις απόψεις της Evi_j γιατί πολύ απλά με εκφράζουν..123 έγραψε:Αγαπητή Evi_J (και Κατερίνα) έχεις πάρει λίγο προσωπικά τις θέσεις μου ή μου φάνηκε? Δεν ενοούσα εσένα κορίτσι μου. Όπως για νηστεία και ρεύμα κλπ. Γιατί θα σου πω κι εγώ πως όλα τα καλοκαίρια μου έκανα διακοπές σε κάμπιγκ χωρί τα στοιχειώδη κι όχι μόνο το φως.
Το να έρχεται σε επαφή ένας κοσμίκος με ένα μοναχό δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με αυτά που γράφονται..
Υπάρχουν γεροντάδες που βγαίνουν απο το Αγιο Όρος για λόγους υγείας και μόνο, που δεν δέχονται τίποτα το κοσμικό και φυσικά αυτοί είναι και οι πιο παλιοί..Αυτοί που εξακολουθούν να στηρίζουν την παράδοση..
Το κινητό για παράδειγμα, που κουβαλούν πολλοί μοναχοί πάνω τους,άλλοι γεροντάδες δε το θέλουν καθόλου και δεν επιτρέπουν ούτε τους υποτακτικούς τους να έχουν..
Όλα τα πράγματα έχουν την αρχή τους, ξεκινάνε με κατι το παραμικρό και συνεχίζουν..Ελα μωρέ αυτό δεν πειράζει, το άλλο δε πειράζει , μέχρι που και εγώ δεν ξέρω που θα φτάσουμε..
Προτιμώ, εγώ που είμαι μέσα στον κόσμο να έχω πρότυπο και ταγούς πνευματικούς που να είναι απαλλαγμένοι απο όλα οσα προσωπικά εμένα με πνίγουν , αλλά δεν έχω τη δύναμη να απαγκιστρωθώ..
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Εύη και Κατερίνα ξέρετε πως συμφωνώ και με τις δύο...
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... ght=#19753
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... ght=#19746
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... sc&start=0
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... ght=#19753
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... ght=#19746
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... sc&start=0
Επειδή είσαι από τα λίγα άτομα που μιλάει με λογική και όχι με το "το σέλω, το σέλω" των παιδιών. Οι αντιρρήσεις που εκφέρεις βασίζονται στα προβλήματα που υπάρχουν στα αλήθεια ως προβλήματα του ανθρώπου (π.χ οι σωματικές ανάγκες που είπα πριν με τον Μέγα Αντώνιο) και όχι αντιρρήσεις εγωιστικές. Συγνώμη αν φάνηκε σαν να σου κολλάω.123 έγραψε:Αγαπητή Evi_J (και Κατερίνα) έχεις πάρει λίγο προσωπικά τις θέσεις μου ή μου φάνηκε?
Αν μου επιτρέπεις:.... Μην μιλάς για τους περισσότερους. ΔΕΝ έχεις ευθύνη για τους αυτούς. Άσε τους ιδίους να μιλήσουν. Αν μιλήσεις εσύ επαναπαύονται ότι έχουν δίκιο μόνο και μόνο επειδή το λέει κάποιος άλλος. Έτσι εσύ παίρνεις στους δικούς σου ώμους τις πράξεις των άλλων. Αυτό δεν είναι δίκαιο ούτε για σένα ούτε γι' αυτούς. ( Είναι; ) Ας κρίνει ο καθένας μόνος του τις δυνάμεις του...μιλάω για τους περισσότερους.
Και υπάρχει και χειρότερο. Για φαντάσου αυτό που λες να είναι ΛΑΘΟΣ!! Φαντάζεσαι τις συνέπειες; (Γιατί νομίζεις ότι όλοι οι άγιοι πάνε στην έρημο; Για να αποφύγουν όλο αυτό.)
Από όσο έχω διαβάσει είναι θέλημα Θεού. Για να "παρασύρουν" τους απλούς και καλούς ανθρώπους στον δρόμο Του. Αν έχεις παρατηρήσει οι σπουδαίοι άγιοι δεν ήθελαν να βγουν στον κόσμο λόγο ταπεινότητας.Κι αν η συμβουλή των γερόντων είναι προσευχή τότε να μην δέχονται επισκέπτες. Τι τους θέλουν? Για ευλογία?
Ναι ακριβώς. Η προσευχή δεν είναι που δίνει το έλεος του Κυρίου; Και έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσο μεγάλο είναι αυτό το έλεος; (Εγώ πολλές φορές προσπάθησα αλλά ποτέ μου δεν κατόρθωσα να το καταλάβω) Τι άλλο θέλουμε; Αν το καταλάβουμε και είναι 10 φορές καλύτερο από ότι ελπίζουμε τότε τι άλλο χρειαζόμαστε εκτός από προσευχή;Και να μην βγαίνουν ποτέ από το Άθως, να μην έχουν πνευματικοπαίδια ανάμεσα στους λαϊκούς, να μην επιτελούν έργο αλλά μόνο προσευχή κι αυτό θα λένε στους ανθρώπους.
σελιδα 1115 ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
ΜΟΝΑΧΟΣ:(o) ανδρας που αφιερωνεται στον Θεο απαρνουμενος τα εγκοσμια και διαγει ασκητικο βιο σε μοναστηρι
Αν και δεν εχει σημασια η προσωπικη μου θεση,αν το νεο μετρο ερχεται σε συγκρουση με την εννοια μοναχος τοτε μαλλον δεν ειναι σωστο,αν δεν ερχεται σε συγκρουση τοτε μαλλον ειναι για καλο...Σε καθε περιπτωση στο ευλογημενο Αγιο Ορος εχει μερικες χιλιαδες μοναχων ,ας αποφασισουν αυτοι τι ειναι σωστο και τι οχι παντοτε με την φωτιση του Θεου..Εμας δεν μας πεφτει λογος νομιζω...
ΜΟΝΑΧΟΣ:(o) ανδρας που αφιερωνεται στον Θεο απαρνουμενος τα εγκοσμια και διαγει ασκητικο βιο σε μοναστηρι
Αν και δεν εχει σημασια η προσωπικη μου θεση,αν το νεο μετρο ερχεται σε συγκρουση με την εννοια μοναχος τοτε μαλλον δεν ειναι σωστο,αν δεν ερχεται σε συγκρουση τοτε μαλλον ειναι για καλο...Σε καθε περιπτωση στο ευλογημενο Αγιο Ορος εχει μερικες χιλιαδες μοναχων ,ας αποφασισουν αυτοι τι ειναι σωστο και τι οχι παντοτε με την φωτιση του Θεου..Εμας δεν μας πεφτει λογος νομιζω...
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
πάντως το www.monaxos.gr λέει άλλα ... (ορθόδοξα ??? - help please)
το www.monachos.gr ανήκει σε μηχανικό απο την Θεσσαλονίκη...
το www.monachos.gr ανήκει σε μηχανικό απο την Θεσσαλονίκη...
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εύη, θα μου επιτρέψεις να αναλύσω λίγο τις θέσεις μου ΄πιπανοντας αρκετό χώρο....
Όταν είπα ότι παίρνεις προσωπικά τις θέσεις μου ενοούσα ότι αυτά που λέω αφορούν τους περισσότερους άσχετα αν εγώ είμαι ή όχι μέσα σ αυτούς. Και σου έφερα το παράδειγμα με το ρεύμα. Μπορώ κι εγώ (όπως κι εσύ κι άλλοι) να ζήσω και χωρίας αυτό. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν και οφείλω να το σεβαστώ.
Και θα μιλώ για τους περισσότερους γιατί αν δεν μιλήσω εγώ θα μιλήσουν τα στατιστικά στοιχεία. Σου είπα όμως ότι δεν κρίνω κανέναν ... απλή διαπίστωση κάνω...
Ούτε που το σκέφτηκα ότι μου "κολλάς"...πως σούρθε αυτό?
Όσο για την προσευχή και το έργο...λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.
Ο Κύριος ξέρει τι ανάγκες έχει ο καθένας και τι κρύβει η καρδιά του και συνδράμει με την Θεία Του Πρόνοια. Η προσευχή των μοναχών και βέβαια βοηθάει...αλοίμονο αν δεν το πίστευα...
Όμως προτιμώ (εκτός από την προσευχή) τους μοναχούς, κάποιους θαυμάσιους που γνώρισα, να έρχονται εδώ μέσα στην αμαρτία να βοηθάνε έμπρακτα τους ανθρώπους. Ξέρεις πόσους έχουν βάλει στον δρόμο του Θεού αυτοί οι μοναχοί?
Οι Πατέρες έχουν πει, κι έναν να σώσεις από την αμαρτία τότε σώθηκες κι εσύ.
Σκέψου τι θεάρεστο έργο κάνουν όταν έρχονται δυο ή τρεις φορές τον χρόνο εδώ μαζί μας και μας καθοδηγούν!!!!!
Και στις δύσκολες μέρες που ζούμε τους έχουμε περισσότερο ανάγκη.
Όταν είπα ότι παίρνεις προσωπικά τις θέσεις μου ενοούσα ότι αυτά που λέω αφορούν τους περισσότερους άσχετα αν εγώ είμαι ή όχι μέσα σ αυτούς. Και σου έφερα το παράδειγμα με το ρεύμα. Μπορώ κι εγώ (όπως κι εσύ κι άλλοι) να ζήσω και χωρίας αυτό. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν και οφείλω να το σεβαστώ.
Και θα μιλώ για τους περισσότερους γιατί αν δεν μιλήσω εγώ θα μιλήσουν τα στατιστικά στοιχεία. Σου είπα όμως ότι δεν κρίνω κανέναν ... απλή διαπίστωση κάνω...
Ούτε που το σκέφτηκα ότι μου "κολλάς"...πως σούρθε αυτό?
Όσο για την προσευχή και το έργο...λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.
Ο Κύριος ξέρει τι ανάγκες έχει ο καθένας και τι κρύβει η καρδιά του και συνδράμει με την Θεία Του Πρόνοια. Η προσευχή των μοναχών και βέβαια βοηθάει...αλοίμονο αν δεν το πίστευα...
Όμως προτιμώ (εκτός από την προσευχή) τους μοναχούς, κάποιους θαυμάσιους που γνώρισα, να έρχονται εδώ μέσα στην αμαρτία να βοηθάνε έμπρακτα τους ανθρώπους. Ξέρεις πόσους έχουν βάλει στον δρόμο του Θεού αυτοί οι μοναχοί?
Οι Πατέρες έχουν πει, κι έναν να σώσεις από την αμαρτία τότε σώθηκες κι εσύ.
Σκέψου τι θεάρεστο έργο κάνουν όταν έρχονται δυο ή τρεις φορές τον χρόνο εδώ μαζί μας και μας καθοδηγούν!!!!!
Και στις δύσκολες μέρες που ζούμε τους έχουμε περισσότερο ανάγκη.