Ο Micha έγραψε :
φίλε Σιλβερ, γνωρίζεις πως η προσπάθεια που γινεται απο τους φαναριωτες είναι να παρουσιασθεί ο εκαστοτε Κων/πόλεως ως οιωνεί "Πάπας" της Ανατολής και "εκπρόσωπος" των ορθοδόξων παγκοσμίως και το Φανάρι σαν "σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας" ,κατι που δεν ισχυει σε καμμια περίπτωση....
Αδελφέ εν Κυρίω Μicha , αυτή είναι η θέση των πανσλαυιστών της Μόσχας.
Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως από του σχίσματος και του αποχωρισμού του πάπα Ρώμης, έμεινε πρωτόθρονος, έχων τα πρεσβεία της τιμής, συμφώνως προς τον 28ον κανόνα της Δ' Οικουμενικής Συνόδου το 451. Είχε τον τίτλο του Οικουμενικού και του Παναγιωτάτου.
Προσωπικά λυπάμαι όταν βλέπω Έλληνες Ορθόδοξους να έχουν αυτή τη τοποθέτηση έναντι του εν δουλεία εισέτι Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.
Στην παναίρεση του οικουμενισμού, όλα τα Πατριαρχεία είναι εντός. Δεν είναι λόγος να έχουμε αυτή τη στάση έναντι του Οικ. Πατριαρχείου μας.
----------------------
Μάθαινα από ανθρώπους τίμιους ότι η κατήχηση των ξένων αναντίον της θρησκείας μας προοδεύει. Τότε κάπνισαν τα μάτια μου. Πάγω εις τον Κωλέτη, τον παίρνω σε μίαν κάμαρη, του λέγω: «Γνωρίζομεν της ενέργειες της μυστικές των ξένων οπού εργάζονται διά την θρησκεία μας – θρησκείαν δεν αλλάζομεν εμείς, ούτε την πουλούμεν! Μου λέγει· «Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβη μέτρα διά ’σένα. – Του είπα, κουσούρι να μην κάμης εσύ και η Κυβέρνησή σου!» Σηκώθηκα κ’ έφυγα. Τότε έστειλε στρατιώτες, την νύχτα, μου τρογύριζαν το σπίτι. Μίαν ημέρα έρχεται ο υποστράτηγος Γιατράκος. Μου λέγει : Σου παράγγειλα τόσες φορές θα σε σκοτώσουν χωρίς άλλο και θ’ αφήσης τόση φαμελιά εις τους πέντε δρόμους. Του είπα : Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ’νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάμουν.
( Ο ηρωiκός Έλληνας Ορθόδοξος στρατηγός Μακρυγιάννης)