Έκτρωση: Άρθρα για τις αλήθειες και τα ψέμματα.

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Έκτρωση: Άρθρα για τις αλήθειες και τα ψέμματα.

Δημοσίευση από Evi_J »

Άρθρα για τις εκτρώσεις.
Η έκτρωση κατά την γνώμη μου είναι μία εν ψυχρώ δολοφονία την οποία προσπαθούν να συγκαλύψουν οι φονιάδες -γνωστοί και ως "γιατροί"- που έχουν είτε χρηματικό κέρδος είτε -όπως νομίζουν- επιστημονικό. Έχοντας διαβάσει αρκετά ανατριαστικά άρθρα για το τι είναι ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ η έκτρωση είχα αμφιβολίες για το αν πρέπει να μεταδώσω τέτοια αίσχη.

Μετά από προτροπή του π. Αντωνίου όμως να ανεβάσω μερικά αποσπάσματα από τα ανατριχιαστικά εκείνα άρθρα, ανοίγω νέο θέμα, αποκλειστικά για αυτόν τον λόγο ελπίζοντας ΧΩΡΙΣ διάφορα σχόλια, υπέρ της σωτηρίας των αθώον βρεφών, μιας και που όντως δεν μπορούμε να σωπαίνουμε. Σκέφτηκα όμως, πρώτα να βάλω ως εισαγωγή ένα άλλο άρθρο (σιγά-σιγά θα βάζω και άλλα) πριν σας ρίξω στα βαθιά.

Το άρθρο αυτό είναι από ένα άλλο χριστιανικό site με πολλά θέματα τα οποία θα ήθελα να τα συζητήσουμε με τον καιρό ένα-ένα γι' αυτό αυτήν την στιγμή δεν βάζω το url του για να μην τα διαβάσετε μονομιάς. Επιφυλλάσομαι να προσθέσω το url αργότερα.

Θα ήθελα να διαβάσετε τα έντονα (bold) γράμματα του παρακάτω άρθρου και να προσπαθήσετε να τα θυμάστε κάθε φορά που ίσως θα χρειαστεί να παλέψετε αν τύχει και βρεθείτε σε κάποια μελλοντική έκτρωση.


Εκτρώσεις, προγαμιαίες σχέσεις και εξωσωματική γονιμοποίηση

Η αρχή και η πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης

Α) Εκτρώσεις

Έκτρωση ονομάζεται η φονική εκείνη ενέργεια , κατά την οποία ο άνθρωπος ο οποίος επρόκειτο να γεννηθεί , με τη συγκατάθεση της «μητέρας» του (πολλές φορές και όχι μονάχα εκείνης), καταλήγει στα σκουπίδια με μαρτυρικό τρόπο, ορισμένες φορές μάλιστα ενώ είναι ακόμα ζωντανός!!!

Η πράξη αυτή, η οποία σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο ιατρικός κόσμος ονομάζεται «τεχνητή διακοπή της κύησης», για την Εκκλησία αλλά και για κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, ο οποίος σέβεται, τιμά και υπολογίζει τον οποιοδήποτε συνάνθρωπό του, μαύρο ή λευκό, φτωχό ή πλούσιο, ανάπηρο ή αρτιμελή, σε οποιοδήποτε σημείο και αν αυτός βρίσκεται , είτε στο δρόμο, είτε στην εργασία του, είτε στο διπλανό σπίτι, είτε στο ίδιο σπίτι, είτε στην κοιλιά της μητέρας του, αποτελεί την πιο απάνθρωπη μορφή φόνου, γιατί απλούστατα στρέφεται εναντίον ενός παντελώς ανυπεράσπιστου ατόμου, «παγιδευμένου» μέσα στην αγάπη και τη θαλπωρή της μητρικής φιλοξενίας .

Πολλοί βέβαια θα σπεύσουν να υποστηρίξουν, πως όλα αυτά είναι ανόητες ηθικολογίες , διότι στην περίπτωση που εξετάζουμε δεν πρόκειται για άνθρωπο αλλά για ένα έμβρυο, το οποίο δεν είναι βιώσιμο!!! Δηλαδή ο άνθρωπος εκείνος , ο οποίος δεν είναι προς το παρών σε θέση να επιβιώσει έξω από τη μήτρα της μητέρας του, για αρκετούς ανθρώπους που θέλουν να λέγονται, να δείχνουν, να συμπεριφέρονται και (κυρίως) να πληρώνονται σαν επιστήμονες ,δεν είναι ζωντανός άνθρωπος , ούτε έχει ψυχή! Όταν όμως κάποια γυναίκα φέρει στον κόσμο πρόωρα το παιδί της , είτε στους έξι, είτε στους επτά, είτε στους οκτώ μήνες της εγκυμοσύνης της , οι ίδιοι «επιστήμονες» θα είναι που θα σπεύσουν να το ονομάσουν ζωντανό άνθρωπο, ο οποίος όμως και αυτός δεν θα μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα της μητέρας του και για το λόγο αυτό, θα του προσφέρουν απλόχερα (και με το αζημίωτο φυσικά), την προστασία της θερμοκοιτίδας. Αυτός, σύμφωνα με τις «πολιτισμένες» αντιλήψεις τους, θα είναι άνθρωπος με ψυχή, θα είναι άνθρωπος άξιος να ζήσει!!!

Όμως το έγκλημα αυτό δε βαραίνει μόνο τους «επιστήμονες», αλλά και όλους εμάς που ακολουθούμε , που παροτρύνουμε και που δεν αντιδρούμε, στην τακτική και τις ραδιουργίες του διαβόλου και των ανθρώπων του.

Εν τω μεταξύ τα επιστημονικά στοιχεία που θα παραθέσουμε παρακάτω, καταδεικνύουν τη ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει το παιδί, από τις πρώτες κιόλας ώρες (!) μετά τη σύλληψή του, στέλνοντας έτσι ένα σαφέστατο μήνυμα σε όλους μας, ότι δηλαδή η πορεία της ζωής του ανθρώπου είναι ενιαία, έχοντας για αφετηρία τη στιγμή της σύλληψης και όχι αυτή του τοκετού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επιστημονικά συμπεράσματα, μόλις έξι ώρες μετά τη σύλληψή του, το παιδί αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ιλιγγιωδώς και να διαφοροποιείται από τους γονείς του. Τέσσερις ημέρες μετά, μαζί με τα έξι εκατομμύρια γονίδιά του και αφού έχει περάσει μέσα από τις σάλπιγγες, έρχεται η στιγμή που θα εγκατασταθεί στη μήτρα .

Τη δεύτερη εβδομάδα έχει ήδη πολλαπλασιαστεί σε πάνω από οκτώ χιλιάδες κύτταρα . Τότε είναι που σχηματίζεται ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας (ένα προσωρινό όργανο που παρεμβάλλεται μεταξύ του παιδιού και της μητέρας και ρυθμίζει τη θρέψη του, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα και το οξυγόνο). Παρότι όμως τρέφεται και θερμαίνεται από τη μητέρα του, δεν έχουν το ίδιο αίμα . Μάλιστα η μητέρα αγνοεί ακόμα την ύπαρξή του, αφού περιμένει σε λίγες ημέρες την έμμηνο ροή της .

Την τρίτη εβδομάδα σχηματίζονται η σπονδυλική στήλη , το κεφάλι, οι πνεύμονες, το στομάχι, το έντερο και τα νεφρά του. Το συκώτι του είναι σε θέση να παράγει το αίμα του. Από τη δέκατη όγδοη ημέρα η μικρή καρδιά του αρχίζει να χτυπά!!!

Την τέταρτη εβδομάδα, συμπληρώνοντας τον πρώτο μήνα της ζωής του, οι κτύποι της καρδιάς του συγχρονίζονται με αυτούς της μητέρας του. Οι γάμπες του είναι σα μικρές φτερούγες και τα χέρια του έχουν σχηματιστεί. Είναι συνήθως η εβδομάδα που η μητέρα του θα αρχίσει να υποψιάζεται ότι υπάρχει, καθώς η περίοδός της καθυστερεί αισθητά .

Την πέμπτη εβδομάδα ξεχωρίζουν το κεφάλι , ο θώρακας και η κοιλιά του και παράλληλα σχηματίζονται τα μάτια του με τον αμφιβληστροειδή, το φακό και τα βλέφαρα . Ξεπροβάλλουν τα αυτιά και η μύτη του, ενώ στον εγκέφαλό του πρωτοεμφανίζεται η καταβολή του κέντρου του λόγου! Μπορεί μάλιστα να καταγραφεί ακόμα και το ηλεκτροκαρδιογράφημά του!

Την έκτη εβδομάδα διακρίνονται τα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια του. Στο τέλος της εβδομάδας είναι δυνατό να καταγραφούν τα εγκεφαλικά του κύματα, σε έναν κανονικό ηλεκτροεγκεφαλογράφο! Κι ωστόσο κάποιοι λένε πως ακόμα δεν έχει ψυχή...

Την έβδομη εβδομάδα ο εγκέφαλός του είναι τέλειος . Μπορεί να αισθανθεί και να αντιδρά σύμφωνα με τα ερεθίσματα . Ανοίγουν τα χείλη του, μπορεί να θηλάζει και να καταπίνει . Τα δάκτυλά του μακραίνουν και τα δακτυλικά του αποτυπώματα παίρνουν τη μορφή που θα έχουν σε όλη του τη ζωή. Μπορεί εύκολα να πιάσει ένα μικρό αντικείμενο!

Την όγδοη εβδομάδα , δηλαδή στους δύο μήνες, όλα τα όργανά του έχουν σχηματιστεί! Τώρα πια δεν θα δημιουργηθούν άλλα! Συνεχώς θα μεγαλώνει και οι λειτουργίες του θα τελειοποιούνται .

Την ένατη και τη δέκατη εβδομάδα λειτουργούν όλα του τα όργανα : Mύες και νεύρα συγχρονίζονται , κινεί χέρια και πόδια, πιπιλίζει το δάκτυλο. Αναπηδά και κολυμπάει στο ζεστό αμνιακό υγρό (νερό με διάφορους ηλεκτρολύτες σε θερμοκρασία σώματος, που προστατεύει το παιδί από τις απότομες κινήσεις και τους κραδασμούς του σώματος της μητέρας). Αν το τρυπούν αισθάνεται πόνο, ακούει τους ήχους και θυμάται τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας του.

Την ενδέκατη και τη δωδέκατη εβδομάδα, στους τρεις μήνες δηλαδή της ζωής του, η ομοιότητα που έχει πλέον με τους γονείς του στα χαρακτηριστικά και στα φερσίματα , είναι φανερή. Του φυτρώνουν τα μαλλιά και τα νύχια . Ξυπνάει, όταν η μητέρα του ξυπνάει, κοιμάται, όταν αυτή κοιμάται, είναι ήρεμο, όταν αυτή είναι ήρεμη. Όλες οι ψυχικές και εγκεφαλικές της μεταβολές , όπως επίσης και κάθε ουσία που χρησιμοποιεί, το επηρεάζουν. Όταν η μητέρα του ανησυχεί για εκείνο, το αισθάνεται. Αισθάνεται επίσης όταν αυτή καταλαμβάνεται από το αίσθημα της αγωνίας και ακόμη την καταλαβαίνει, όταν καμιά φορά εκείνη πάσχει από ιλίγγους , πονοκεφάλους, εμετούς , ναυτίες .


Μετά από όλα αυτά (και αφού επισημάνουμε το γεγονός ότι οι περισσότερες εκτρώσεις, γίνονται μετά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης , έως και τη συμπλήρωση του τρίτου), πιστεύουμε ότι θα ήταν
περιττό να αναφέρουμε κάτι περισσότερο, αφού τα παραπάνω επιστημονικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας , πως κάθε φορά που έχουμε τη σύλληψη ενός παιδιού, έχουμε ταυτόχρονα και τον ερχομό σε αυτόν τον κόσμο, ενός ακόμα ανθρώπου με ψυχή, ο οποίος αναπτύσσεται και θα αναπτύσσεται για αρκετά ακόμη χρόνια, εάν φυσικά το επιτρέψει η μητέρα του.

Αν όμως η μητέρα του έχει διαφορετική άποψη, τι γίνεται τότε ; Είναι πραγματικά ΦΡΙΚΤΟ, αλλά αξίζει να το αναλύσουμε , μήπως και βγει κάτι καλό για τα χιλιάδες υποψήφια θύματα, αλλά και για τις χιλιάδες υποψήφιες «Μήδειες».

Ένας τρόπος για να γίνει μία έκτρωση, είναι να κομματιάσει ο «γιατρός» ζωντανό το παιδί , μέσα στην κοιλιά της «μητέρας» του με ένα τροχισμένο γυριστό μαχαίρι!!! Ο τρόπος αυτός ονομάζεται «έκτρωση με διαστολή και απόξεση» ή αλλιώς «εμβρυοτομή».

Ένας άλλος τρόπος, είναι να ανοίξει ο «γιατρός» την κοιλιά της «μητέρας», να βγάλει το παιδί και να το σκοτώσει αμέσως, ή να το πετάξει σε έναν κουβά ζωντανό μέχρι να πεθάνει!!! Ο τρόπος αυτός ονομάζεται «έκτρωση με υστεροτομή», δηλαδή με χειρουργική επέμβαση. Με τον τρόπο αυτό, έχουν τη δυνατότητα κάποιοι «γιατροί», να κρατήσουν το παιδί στη ζωή ως «πειραματόζωο»!!!


Επίσης, πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι έχει καταγγελθεί επίσημα, πως πολλές γυναίκες στη Γερμανία και τη Γαλλία, πληρώνονται για να υποστούν καισαρική τομή, έτσι ώστε τα παιδιά που εγκυμονούν, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την παρασκευή καλλυντικών!!! Πολλές μάλιστα από αυτές τις παραπλανούν οι «γιατροί», λέγοντάς τους ψέματα ότι το παιδί τους είναι μογγολικό (ότι πάσχει δηλαδή από το «Σύνδρομο Down»)!!!

Ένας τρίτος τρόπος, είναι να αναρροφήσει ο «γιατρός» με μία σύριγγα λίγο αμνιακό υγρό, μέσα από τη μήτρα της «μητέρας», για να εκχύσει αλάτι, που θα κάψει το παιδί ζωντανό!!! Με τον τρόπο αυτό (που ονομάζεται «έκτρωση με δηλητηρίαση»), το παιδί θα πονάει φρικτά για πολλές ώρες, ώσπου να ξεψυχήσει!!!

Υπάρχουν κι άλλοι παρόμοιοι τρόποι για να απαλλαγεί μία «μητέρα» από ένα «βάρος», το οποίο εκείνη δημιούργησε και για το οποίο θα κληθεί μία ημέρα να δώσει εξηγήσεις, στον Παντογνώστη Χριστό, από τη θέση της φόνισσας, θέση που μπορεί να ξεπερνά σε δυσχέρεια ακόμα και τα φρικτά εκείνα βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλε το «βάρος» ή τα «βάρη» της σε αυτή τη ζωή . Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάει ότι όσο ζει στη γη, έχει τη δυνατότητα να μετανιώσει πραγματικά και να εξομολογηθεί τις αμαρτίες της , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συγχώρηση από τον Καρδιογνώστη Θεό.

Ας ρίξουμε όμως τώρα και μια ματιά, στις επιπτώσεις που δημιουργεί η έκτρωση στις γυναίκες :

* Η έκτρωση είναι τρεις φορές πιο επικίνδυνη από τον τοκετό.
* Στις τρεις ανήλικες γυναίκες που κάνουν έκτρωση, η μία υφίσταται επιπλοκές που μπορούν να την κάνουν στείρα .
* Ανάμεσα στις μητέρες που έχουν κάνει έκτρωση , μία στις τρεις υποφέρει από αποβολές, το 40% παρουσιάζει πρόωρους τοκετούς και άλλο ένα 40% , γεννά παιδιά με προβλήματα υγείας .
* Περισσότερες από το 75% των μητέρων που έχουν κάνει έκτρωση, παρουσιάζουν μετά σοβαρά ψυχολογικά και άλλα προβλήματα , όπως για παράδειγμα μελαγχολία, κατάθλιψη, τύψεις, αγωνίες , εφιαλτικά όνειρα , επιθετικές τάσεις και άλλα , που ορισμένες φορές φτάνουν μέχρι και τη διάλυση της συζυγικής ενότητας, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν όπως είναι φυσικό και τα άλλα παιδιά τους .


Για να οδηγηθεί όμως μια γυναίκα σε αυτό το έγκλημα, οι «πληγές» οι οποίες έχει δημιουργήσει μένοντας έγκυος , «αιμορραγούν» και ισοπεδώνουν οποιαδήποτε μορφή ηθικής αντίστασης που μπορεί να διαθέτει . Τέτοιες «πληγές» είναι : Aν η ηλικία της ή η οικονομική της κατάσταση, δεν της επιτρέπουν ακόμα να παντρευτεί, αν εκτιμάει περισσότερο την καριέρα της από το παιδί που έχει μέσα της, αν σκέφτεται το «τι θα πει ο κόσμος;» επειδή είναι ανύπαντρη, αν είναι ήδη παντρεμένη και το παιδί αυτό είναι καρπός μοιχείας , αν έχουν οικονομικά προβλήματα με το σύζυγο ή για κάποιον άλλο λόγο, έχουν αποφασίσει ότι δεν επιθυμούν πλέον άλλο παιδί, αν ο γιατρός της υποδεικνύει (αλήθεια ή ψέματα), ότι το παιδί μπορεί να πάσχει από το «Σύνδρομο Down» (να είναι δηλαδή μογγολικό), αν...αν...αν...

Συμπερασματικά , οι παγίδες που στήνει ο διάβολος στις γυναίκες , με σκοπό να μείνουν έγκυος χωρίς να το θέλουν, είναι αμέτρητες αλλά και σχετικές με τη λέξη ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ, η οποία όταν απουσιάζει από τη ζωή μας ,γινόμαστε εύκολη λεία στις ορέξεις του πονηρού.

Η μεγαλύτερη παγίδα όμως από αυτές ,η οποία εκτοξεύει κάθε χρόνο σε απίστευτα μεγέθη τον αριθμό των εκτρώσεων στη χώρα μας (αφού αυτές υπολογίζονται σε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες , επίσημες και ανεπίσημες), είναι οι προγαμιαίες σχέσεις.

Β) Προγαμιαίες σχέσεις

Όλοι (λογικά) γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία, απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις, για πολλούς και εξαιρετικά σημαντικούς λόγους, θέλοντας έτσι να προφυλάξει τα παιδιά Της από θανάσιμες αμαρτίες και επιβλαβείς ενέργειες .

Ίσως κάτι τέτοιο να φαντάζει εξωπραγματικό στη σημερινή εποχή, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ πανσεξουαλισμού και τηλεόρασης, αλλά δεν παύει να αποτελεί για τους συνειδητούς χριστιανούς (οι οποίοι λατρεύουν το Θεό και προσπαθούν να ακολουθούν τις Εντολές Του), τον τρόπο για να μην αμαρτάνουν με το θανάσιμο αμάρτημα της πορνείας, αλλά και τη μοναδική αξιόπιστη πρόληψη, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν ποτέ στη «μαύρη θεραπεία» των εκτρώσεων.

Εκτός όμως από τις εκτρώσεις, οι προγαμιαίες σχέσεις, έχουν οδηγήσει σε τραγικό τέλος ένα μεγάλο σύνολο απογοητευμένων συνανθρώπων μας, οι οποίοι λόγω των ερωτικών απογοητεύσεων που δοκίμασαν, κατέφυγαν σε ένα άλλο θανάσιμο αμάρτημα, την αυτοκτονία, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη νεανική ηλικία .

Επίσης, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τα εγκλήματα εξαιτίας του ερωτικού πάθους , που φωλιάζει στις καρδιές ορισμένων ανθρώπων όταν έρθει η απόρριψη από τον εφήμερο ερωτικό τους σύντροφο, αλλά και στις καλύτερες των περιπτώσεων την κατάθλιψη, τις μελαγχολίες και τα ψυχολογικά προβλήματα , που έρχονται να πλημμυρίσουν τις ψυχές τέτοιων θυμάτων.

Ακόμα, να επισημάνουμε και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν εκείνοι που συνάπτουν προγαμιαίες σχέσεις, αφού αποτελεί συχνό φαινόμενο η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, είτε από τον έναν ερωτικό σύντροφο στον άλλον, είτε αργότερα στους μέλλοντες συζύγους τους .

Τέλος, σαν ένα επιπλέον καταστροφικό αποτέλεσμα των προγαμιαίων σχέσεων, αξίζει να αναφερθεί και η δυσκολία έως και αδυναμία τεκνοποίησης, που αντιμετωπίζουν αρκετά ζευγάρια τα οποία διατηρούσαν προγαμιαίες σχέσεις στο παρελθόν, αφού εξαιτίας των συχνών εκσπερματώσεων από τον άνδρα , εξασθενεί το σπέρμα του, ενώ λόγω ενδεχόμενων εκτρώσεων, η γυναίκα δυσκολεύεται έως και αδυνατεί να συλλάβει .

Γ) Εξωσωματική γονιμοποίηση

Ο διάβολος όμως δεν σταματάει εδώ και γενικότερα δεν παύει ποτέ να εργάζεται . Πώς άλλωστε θα ήταν δυνατό να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που του παρουσιάζεται, από τη στιγμή που ορισμένα ζευγάρια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό της τεκνοποίησης, είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε τρόπο με οποιοδήποτε κόστος (ηθικό ή υλικό), αδιαφορώντας ακόμη και για το Θέλημα του Θεού. Αξιοποιώντας λοιπόν και ο σατανάς την επιθυμία τους αυτή, τους οδηγεί σε σκοτεινά δικά του μονοπάτια, τα οποία ο ίδιος (και σε συνεργασία με ορισμένους «επιστήμονες») έχουν πονηρά ονομάσει «σύγχρονες μεθόδους τεκνοποίησης», με πιο δημοφιλή αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με τη μέθοδο αυτή , η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο (η σύλληψη του παιδιού δηλαδή), γίνεται σε ένα τεχνητό περιβάλλον και όχι μέσα στο σώμα της γυναίκας, αφού πρώτα βεβαίως έχουν παραληφθεί τα σπερματοζωάρια από τον άνδρα και τα ωάρια από τη γυναίκα . Στη συνέχεια και αφού επιτευχθεί η σύλληψη αγνώστου αριθμού παιδιών (!), οι «γιατροί» χρησιμοποιώντας το άλλοθι ότι πρόκειται για έμβρυα (στα οποία οι περισσότερες δυτικές χώρες δεν αναγνωρίζουν ανθρώπινη υπόσταση, δεν τα θεωρούν πρόσωπα και δεν τους αναγνωρίζουν ανθρώπινα δικαιώματα), προχωρούν ακάθεκτοι προς το «Θεάρεστο» έργο
τους , ΑΦΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΡΙΑ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΤΟ 30% ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘEI ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ, ΕΝΩ ΤΟ 70% ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ( Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ; ) ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ!!!

Για παράδειγμα , αν εμφυτευθούν μέσα στη μήτρα της γυναίκας πέντε παιδιά, τουλάχιστον τα τρία είναι σίγουρο ότι θα υποχρεωθούν να χάσουν τη ζωή τους , αφού η επιτυχία αυτής της μεθόδου κατά κύκλο εμφυτεύσεως ανέρχεται στο 30% . Για να γεννηθεί δηλαδή ένα παιδί, ή αλλιώς για να υπάρξει η εγωιστική ικανοποίηση του ζευγαριού, που κατορθώνει να φέρει στον κόσμο ένα ΔΙΚΟ ΤΟΥ παιδί , πρέπει να καταπατηθεί η Εντολή του Θεού (ου φονεύσεις) και να θυσιαστούν έτσι κάποια άλλα αθώα αδέρφια του.

Πόσο μαρτυρική όμως μπορεί να γίνει μια τέτοια θυσία; Γιατί ποιος είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει πως για την εξέλιξη της γεννετικής επιστήμης , δεν χρησιμοποιούνται ως «πειραματόζωα» κάποια παιδιά από εκτρώσεις ή εξωσωματικές γονιμοποιήσεις ; Και για ποιο λόγο κάποιοι αδίστακτοι «επιστήμονες» θα άφηναν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία , να παρατηρήσουν το μοναδικό αυτό θέαμα που μπορεί να προσφέρει ένα ανήμπορο παιδί, τη στιγμή που προσπαθεί βίαια αποσπασμένο από τη μήτρα της μητέρας του, να επιβιώσει με τη «βοήθεια» και μόνο της «επιστήμης»;

Δ) Η αρχή και η πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης

Καταλήγοντας, θα είναι σωστό για όλους μας να εξετάσουμε την ιερή και αιώνια θέση της Εκκλησίας, αναφορικά με το Θείο Δώρο που ονομάζεται «Ζωή του ανθρώπου». Η Εκκλησία μας λοιπόν, διδάσκει ότι από τη στιγμή που πραγματοποιείται (με την Ευλογία του Θεού) η σύλληψη του παιδιού από τη μητέρα του, ο Θεός ταυτόχρονα προσθέτει το αθάνατο Κομμάτι της Ζωής, την Ψυχή. Από τότε ο άνθρωπος ξεκινάει να ζει, ως δισυπόστατο ον, αποτελούμενο μέχρι το βιολογικό τέλος της ζωής του από ψυχή και σώμα . Στη συνέχεια το σώμα επιστρέφει στη γη από όπου και αρχικά πλάσθηκε, ενώ η ψυχή οδηγείται στην Κρίση, με σκοπό να της γίνει γνωστό το μέρος που ενδέχεται να καταταγεί (και λέμε ενδέχεται διότι τα Μνημόσυνα, τα Τρισάγια και οι ελεημοσύνες από τους ζωντανούς, όταν γίνονται για την ωφέλεια μιας ψυχής, είναι δυνατό να αλλάξουν κάποια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της). O Παράδεισος ή η κόλαση, θα είναι το τελευταίο μέρος που θα καταταχτούμε οριστικά όλοι οι άνθρωποι, όταν θα αναστηθούμε με το άφθαρτο πλέον σώμα μας, την Ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας στη γη (τότε δηλαδή που θα κριθούν αμετάκλητα «ζώντες και νεκροί»).

Ας κατανοήσουμε λοιπόν, ότι ο δρόμος για τον Παράδεισο ή την κόλαση ξεκινάει από εδώ, αφού ο,τιδήποτε πράξουμε σε αυτή τη ζωή, έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάληξη που θα έχουμε στην αιώνια . Για το λόγο αυτό ο Κύριος μας έχει προειδοποιήσει χαρακτηριστικά, πως η ζωή του χριστιανού είναι σταυρός, τον οποίο θα πρέπει να σηκώνουμε και να υπομένουμε μέχρι τέλους, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε Εκείνος.

Η μάχη για τη Σωτηρία μας θα έχει αποτέλεσμα, μόνο αν πολεμήσουμε και νικήσουμε τους πειρασμούς του διαβόλου, τους οποίους επιτυχώς αντιμετώπισε και ο Ίδιος , αλλά και όλοι οι Άγιοι μετέπειτα, στεφανώνοντας τις προσπάθειές μας μέσα από τα απόρθητα «Οχυρά» της Προσευχής και της Εγκράτειας .
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1750
Εγγραφή: Τετ Σεπ 28, 2005 5:00 am
Τοποθεσία: USA

Δημοσίευση από Melpomeni »

Yparxei megali anagki na doume tin alitheia kata proswpo.
I pragmatikotita einai skliri ,kyriws gia toys athwous poy ekteloyntai kathimerina.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2005 5:00 am

Δημοσίευση από michail »

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ Η ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΚΑΛΟ ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΡΑΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ?ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΖΑΝΙ ΙΝΟΧ,ΚΑΙ ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΑΝΒΑΝΟΥΝ SPΕSΙΑL XΥΤΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ.ΟΣΟ ΔΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΤΡΑ Η ΚΡΙΝΟ ΘΑ ΣΥΝΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΓΕΝΑΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΜΟΙΦΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Οι εκτρώσεις και οι πόλεμοι των πολιτισμών

του Herman T. Engelhardt*

Μια διαπάλη μεταξύ των ασυμβίβαστων απόψεων της ηθικής και της πραγματικότητας

Η άμβλωση αποτελεί σήμερα μια ευρέως αποδεκτή ιατρική πρακτική και η αιτιολόγηση της ύπαρξής της μπορεί να αναζητηθεί στον χαρακτήρα και την κουλτούρα της κοινωνίας μας, η οποία την αποδέχεται. Παρόλα αυτά η Εκκλησία διαφοροποιεί την θέση της απέναντι σε αυτό το θέμα αναγνωρίζοντας την βιολογική και ηθική σημασία της νέας ανθρώπινης ζωής, η οποία μορφοποιείται με την ένωση του σπέρματος και του ωαρίου.

Η άμβλωση αποτελεί ένα είδος φόνου που διενεργείται σε παγκόσμια έκταση, συνήθως χωρίς καμιά αίσθηση ενοχής. Αποτελεί μια ευρέως αποδεκτή ιατρική πρακτική, η οποία υποστηρίζεται από πολυάριθμες κυβερνήσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο αριθμός των αγέννητων παιδιών που σκοτώνονται μέσα στην μήτρα της μητέρας τους σε παγκόσμια κλίμακα είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, του Καναδά, της Ρουμανίας, της Πολωνίας η της Ισπανίας. Είναι ίσως ισοδύναμο του να σκοτώνει κανείς ολόκληρο τον πληθυσμό της Γαλλίας ετησίως. 1 Η άμβλωση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ανατολική Ευρώπη, όπου τα προηγούμενα αθεϊστικά-κομμουνιστικά καθεστώτα διέσπασαν και διέλυσαν με βαρβαρότητα τον ορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό και τα ορθόδοξα χριστιανικά ιδρύματα. Στην ανατολική Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 90, υπήρχαν περίπου 75 αμβλώσεις ανά 1000 γυναίκες στο ηλικιακό φάσμα των 15 έως 44, σε σύγκριση με λιγότερες από 20 αμβλώσεις ανά 1000 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από όλες τις εγκυμοσύνες, στην Ρωσία το 57% αυτών τερματίστηκε με έκτρωση, στην Ουκρανία το 53%, στην Λευκορωσία το 52%, στην Ρουμανία το 47%, έναντι 13% στην Ισπανία. 2 Στην Ελλάδα 11% περίπου του συνόλου των κυήσεων καταλήγουν σε άμβλωση, σε σύγκριση με περίπου μία στις τέσσερις στις Ηνωμένες Πολιτείες. 3 Η διαδεδομένη πρακτική της άμβλωσης αποτελεί ειδικότερα όνειδος για χώρες των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά είναι κατεξοχήν ορθόδοξη.

Αυτή η σφαγή είναι δαιμονική, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο χειρότερο από τις ίδιες τις ανθρωποκτονίες. Υπάρχει μια συστηματική, πολιτιστικά στηριγμένη αδυναμία να γίνει αντιληπτή, πολύ περισσότερο να γίνει αποδεκτή, η δαιμονικότητα της άμβλωσης. Δεν είναι εφικτό να αιτιολογήσουμε την διαδεδομένη πρακτική της έκτρωσης, παρά εντός του χαρακτήρα και της σημασίας της κουλτούρας του κόσμου μέσα στην οποία αυτή εμφανίζεται. Το να ενεργήσει κανείς ανήθικα, αμαρτωλά, είναι σαφώς λανθασμένο. Αλλ ?μως, για την λανθασμένη πρακτική υπάρχει προσιτή θεραπεία, εφόσον αναγνωρισθεί το κακό. Ο ληστής επάνω στον σταυρό ξεκινά το ταξίδι του προς την μετάνοια και την σωτηρία, όταν αντιμετωπίζει την αλήθεια, «ημείς μεν δικαίως, άξια γαρ ων επράξαμεν απολαμβάνομεν» (Λουκ. 23:40). Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό γνώρισμα του σύγχρονου πολιτισμού είναι ακριβώς η αναισχυντία του. Η αναγνώριση του κακού της άμβλωσης είναι απούσα από τον αναδυόμενο, κυρίαρχο, εκκοσμικευμένο, παγκόσμιο πολιτισμό. Ο πολιτισμός αυτός αποτελεί σήμερα έναν δυνατό αντι-πολιτισμό στον χριστιανικό πολιτισμό, προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ δυό ασύμβατων αντιλήψεων της πραγματικότητας και της ηθικής. Αυτός ο πολιτισμός είναι προσηλωμένος στον μετασχηματισμό των κοινωνικών οργανισμών σε όλη την Ευρώπη και την βόρεια Αμερική. Θεραπεία για αυτές τις περιστάσεις μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια βαθειά αλλαγή της καρδιάς και του μυαλού, σε ένα άνοιγμα για άλλη μια φορά στην πλήρη σημασία του ανθρωπίνου καλού και της ευδοκίμησης του ανθρώπου: την ύπαρξη του Θεού και την ουσία της χριστιανικής ζωής. Η θεραπεία για την κρίση της άμβλωσης έγκειται στην ανάκτηση μιας ορθής θεώρησης της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αναπαραγωγής και ευδοκίμησης, μιας θεώρησης η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τον πολιτισμό του κόσμου: αυτής του ορθόδοξου χριστιανισμού.

Η αμαρτία στα ερείπια της Χριστιανοσύνης

Ένας παραδοσιακός χριστιανός ρωτά: «Πως μπορεί να υφίσταται μια τόσο διαδεδομένη αποδοχή της άμβλωσης; Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την άμβλωση με τέτοια ευκολία και με τόσο λίγη αποδοχή ενοχής»; Αυτό παραμένει ένας γρίφος, για τον λόγο ότι ο αυθεντικός χριστιανισμός παραδέχεται ότι:

(1) Όλη η πραγματικότητα και η ιστορία έχουν βαθύ νόημα: όλη η κοσμική και ανθρώπινη ιστορία προχωρεί από την Δημιουργία μέσω της Ενσάρκωσης και της Απολύτρωσης στην Τελική Κρίση, έτσι ώστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο καμιά προβληματική εγκυμοσύνη και κανένας πόνος που υφιστάμεθα να μην έχει διηνεκή σημασία.

(2) Όλα τα ανθρώπινα ενδιαφέροντα, οι ανησυχίες και οι θεωρήσεις της ανθρώπινης ευδοκίμησης πρέπει να τεθούν υπό την έποψη της αναζήτησης της αγιότητας, έτσι ώστε οποιεσδήποτε θυσίες και βάρη, που είναι κανείς υποχρεωμένος να αντέξει, έχουν τελικώς σημασία μόνο σε σχέση προς τον Θεό.

(3) Όλη η ανθρώπινη σεξουαλικότητα τοποθετείται μέσα στην αναζήτηση της σωτηρίας, έτσι ώστε όλη η σεξουαλική δραστηριότητα και αναπαραγωγή πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στον γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας που προσφέρουν την σεξουαλικότητα και την τεκνοποίησή τους στον Θεό.

Από την άποψη αυτής της θεώρησης του βαθύτερου νοήματος της πραγματικότητας, το ανθρώπινο αγαθό και η ανθρώπινη ευδοκίμηση, οι επιλογές σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλική δραστηριότητα και αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης, εκτιμώνται στην πληρότητα της σημασία τους με έναν τρόπο αδύνατο για έναν εκκοσμικευμένο πολιτισμό, επειδή όλες οι επιλογές ανακύπτουν μέσα στο πλαίσιο της παραδοχής της ύπαρξης του Θεού, ο Οποίος, ως προσωπικός Δημιουργός, περικλείει τους λόγους όλων των δημιουργημένων όντων. Όλα τα δημιουργήματα, συμπεριλαμβανομένων των καλών και ορθών ενεργειών, μοιάζουν με αστέρια σε έναν γαλαξία που περιστρέφεται γύρω από μια απέραντη κεντρική μαύρη τρύπα. Αν και η ζωή της μαύρης τρύπας είναι πολύ διαφορετική και κυβερνάται από νόμους διαφορετικούς από εκείνους του υπόλοιπου γαλαξία, καμιά κίνηση των αστεριών δεν μπορεί να εκτιμηθεί χωρίς αναφορά στην ογκώδη παρουσία της.4 Εφόσον ένας πολιτισμός χάσει την θέα του Θεού, τα πάντα αποπροσανατολίζονται εκ θεμελίων.

Αντίθετα, ο εκκοσμικευμένος πολιτισμός προσπαθεί να εντοπίσει ολόκληρη την ανθρώπινη ζωή, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους μέσα στον ορίζοντα του πεπερασμένου και του έμφυτου [φυσικού]. Η εκτίμησή του για τις ζημίες, τα οφέλη και τις υποχρεώσεις, είναι ως εκ τούτου βραχυπρόθεσμη (τ. ε. αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι προορίζονται για την αιωνιότητα) και συστηματικά ελλιπής. Η σεξουαλικότητα, ο γάμος και η αναπαραγωγή τίθενται μέσα σε ένα αδιάρρηκτο κολάζ των ατομικά προσανατολισμένων μεριμνών, οι οποίες αποτελούν μια λειτουργία ενός εκκοσμικευμένου, μετά-χριστιανικού πολιτισμού, ο οποίος μεταχειρίζεται:

(1)Το σύνολο της πραγματικότητας και της ιστορίας ως να μην είχε την ύψιστη σημασία: ο κόσμος θεωρείται ως προερχόμενος από το πουθενά, ότι κατευθύνεται προς το πουθενά και χωρίς σκοπό.

(2)Όλα τα ανθρώπινα ενδιαφέροντα, οι ανησυχίες και οι απολογισμοί της ανθρώπινης ανάπτυξης γίνονται επομένως αποδεκτά για το τι είναι ανάλογα με την χρήση που τυχαίνουν από τους ανθρώπους ως πρόσωπα.

(3)Κατά συνέπεια, όλη η ανθρώπινη σεξουαλικότητα τοποθετείται μέσα στον εκκοσμικευμένο υπολογισμό των έμφυτων [φυσικών] πλην και συν.

Αυτό σχετίζεται με μια θέση παρόμοια με εκείνη του σοφιστή Πρωταγόρα (460-377 π.Χ.), ο οποίος υποστήριζε ότι ολόκληρη η ηθική αλήθεια, κατουσίαν ολόκληρη η πραγματικότητα, θα πρέπει να ερμηνευθεί με μέτρο τον άνθρωπο. Όταν κάποιος είναι τυφλωμένος ως προς την ύπαρξη του θείου, τότε οι άνθρωποι γίνονται το μέτρο κάθε ηθικής.

Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά παραμόρφωση της εκτίμησης της σεξουαλικότητας και του γάμου. Ένα σύμπτωμα αυτών των αλλαγών είναι η δραστική μείωση των ευρωπαϊκών πληθυσμών, καθώς και η εύκολη αποδοχή της έκτρωσης. Οι Ευρωπαίες έχουν την τάση να αποφεύγουν να μένουν έγκυες, και όταν το πράττουν, συχνά σκοτώνουν το παιδί μέσα στην μήτρα, έχοντας σε όλη αυτήν την περίοδο την γνώμη ότι έχουν ενεργήσει υπεύθυνα. Τα παιδιά απαιτούν αυτοθυσία από τους γονείς τους, και όσο περισσότερα είναι τ
α παιδιά, τόσο μεγαλύτερη η θυσία. Επιπλέον, όσο βαρύτερη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο πειρασμός να σκοτώσουμε το αγέννητο παιδί και να αποφύγουμε τις ευθύνες του γονιού. Ειδικότερα γίνεται ευρέως αποδεκτό από τον εκκοσμικευμένο πολιτισμό ότι μια εγκυμοσύνη κατά την διάρκεια των εφηβικών χρόνων και λίγο μετά τα 20 μπορεί να διακυβεύσει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά σχέδια, και αποτελεί ως εκ τούτου ένα αβάσταχτο φορτίο. Ο εκκοσμικευμένος μετα-παραδοσιακός πολιτισμός δέχεται την άμβλωση:

(1) λόγω του φορτίου ενός ανεπιθύμητου παιδιού, (2) επειδή η μητέρα δεν συγκατατέθηκε με την εγκυμοσύνη, είτε (3) επειδή το παιδί στην μήτρα υποφέρει από ένα σοβαρό σωματικό ελάττωμα. Τα αγέννητα παιδιά απορρίπτονται.

Η ίδια η διαθεσιμότητα της άμβλωσης καθίσταται ένα είδος ασφάλειας απέναντι στα φορτία και τις διασπάσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφυλάσσοντας την προτεραιότητα που παρέχουν οι εκκοσμικευμένοι τρόποι ζωής στην εργασία, την σταδιοδρομία, την πραγμάτωση και ικανοποίηση του εγώ και την επιτυχία, τα οποία κατανοούνται μέσα στον ορίζοντα του έμφυτου [φυσικού]. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκκοσμικευμένος πολιτισμός καταφάσκει την ελευθερία επιλογής της άμβλωσης ως αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας5 στην διαδικασία απώλειας της ικανότητας διάκρισης της δαιμονικότητας της άμβλωσης και αυτής ακόμη της παιδοκτονίας.6 Εκείνοι που βολεύονται άνετα μέσα στον αναδυόμενο, κυρίαρχο, εκκοσμικευμένο, παγκόσμιο πολιτισμό, θεωρούν κατά διάστροφο τρόπο κακό να αποκλείσουν την προσφυγή στην άμβλωση, επειδή η έλλειψη εύκολης πρόσβασης στην άμβλωση θέτει σε αμφισβήτηση καθιερωμένους τρόπους ζωής. Πολλοί, κατά συνέπεια, διαμαρτύρονται, όταν οι γιατροί των εθνικών υπηρεσιών υγείας αρνούνται να παράσχουν, είτε ακόμη και να δώσουν παραπεμπτικό για έκτρωση (είτε να παράσχουν η να δώσουν παραπεμπτικό για προγεννητική διάγνωση έχοντας κατά νου μία πιθανή άμβλωση). Σε αυτόν τον εκκοσμικευμένο πολιτισμό θα φαινόταν ανάρμοστο. εάν οι ιατροί στους μαιευτικούς και γυναικολογικούς χώρους αρνούνταν να συμμετάσχουν στην εκμάθηση διαδικασιών άμβλωσης. Οι υπερασπιστές του κοσμικού πολιτισμού επιδιώκουν να αλλάξουν το ήθος των ιατρών και των εθνικών συστημάτων υγείας, διαβρώνοντας τις συνειδήσεις ιατρών, νοσοκόμων και σπουδαστών υγείας. Κάθε απειλή στην διαδεδομένη προσφυγή στην άμβλωση θεωρείται κατά διεστραμμένο τρόπο ανήθικη, ως προσπάθεια εξαναγκασμού για την επιβολή εγκυμοσυνών. Η προσφυγή στην άμβλωση γίνεται αντιληπτή με θετικούς όρους, ως ένα στοιχείο υπεύθυνης αναπαραγωγής, καθώς και ως αναπόσπαστο στοιχείο μιας κακώς νοούμενης ελευθερίας, ισότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενός ήθους το οποίο δεν διαθέτει χώρο για την βασική υποχρέωση η οποία δόθηκε από τον Χριστό. «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Μαρκ. 8:34). Ο εκκοσμικευμένος πολιτισμός έχει θεσμοποιήσει μια ριζική αντιστροφή των αξιών.

Η καταδίκη της άμβλωσης κατά την αποστολική εποχή και τους Πατέρες

Από την αποστολική εποχή ο χριστιανισμός αναγνώρισε ότι η έκτρωση είναι ασυμβίβαστη με την στροφή προς τον Θεό. Τα αρχαιότερα κείμενα που περιγράφουν την κατά Χριστόν ζωή αντιμετωπίζουν το ζήτημα της άμβλωσης. Παραδείγματος χάριν, στην Διδαχή των Αποστόλων, ένα έργο που συντάχθηκε μεταξύ των ετών 50 και 70 μ.Χ. (το οποίο μεταξύ άλλων καταδεικνύει ότι οι χριστιανοί νήστευαν τις Τετάρτες και τις Παρασκευές ήδη από την αποστολική εποχή), βρίσκει κανείς την άμβλωση να συγκαταλέγεται μεταξύ των σοβαρών αμαρτιών. «Δεν θα φονεύσεις, δεν θα μοιχεύσεις, δεν θα αρσενοκοιτεύσεις, δεν θα πορνεύσεις, δεν θα κλέψεις, δεν θα χρησιμοποιήσεις μαγεία, δεν θα χρησιμοποιήσεις [μαγικά]φίλτρα,7 δεν θα παράσχεις αμβλωθρίδια ούτε θα διαπράξεις παιδοκτονία».8 Μία παρόμοια ομάδα απαγορεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης για έκτρωση, ανευρίσκεται επίσης στην Επιστολή του Βαρνάβα του 1ου η 2ου αιώνα. «Δεν θα πορνεύσεις, δεν θα μοιχεύσεις, δεν θα αρσενοκοιτεύσεις... Δεν θα παράσχεις αμβλωθρίδια, δεν θα διαπράξεις παιδοκτονία».9 Η άμβλωση είχε ανέκαθεν καταδικαστεί από τον χριστιανισμό.

Αυτή η καταδίκη της άμβλωσης από τους Χριστιανούς συνεχίζεται αδιάπτωτη. Ο β καί ο γ αιώνας βρίθουν από χριστιανικές δηλώσεις κατά της άμβλωσης. Ο Σέπτιμος Τερτυλλιανός (160-240 μ.Χ.) για παράδειγμα, τόνισε ότι «σε μας, η δολοφονία είναι απαγορευμένη μια για πάντα. Δεν μας επιτρέπεται να καταστρέψουμε ούτε το έμβρυο στην μήτρα, εφ 'σον του παρέχεται αίμα για τον σχηματισμό ανθρωπίνου όντος. Το να εμποδιστεί η γέννηση ενός παιδιού είναι ένας συντομότερος δρόμος να θανατωθεί. Δεν υπάρχει διαφορά στο κατά πόσον κάποιος καταστρέφει μια ήδη γεννημένη ψυχή η επεμβαίνει στην γέννησή της. Πρόκειται περί ενός ανθρωπίνου όντος και περί ενός ατόμου εν τω γίνεσθαι, επειδή όλος ο καρπός είναι παρών στον σπόρο».10 Μια παρόμοια θέση βρίσκουμε στον Μηνούκιο Φήλικα (170-215μ.Χ.) στον Οκτάβιο. Το ήθος του χριστιανισμού από την αποστολική εποχή αναγνώριζε ως ανηθικότητα την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής.

Καθώς όμως ο χριστιανισμός ανέκαμψε από τους διωγμούς, εμφανίστηκαν συνοδικοί κανόνες κατά της άμβλωσης, οι οποίοι κατέφασκαν την υπόσταση του εμβρύου ως προσώπου. Ο πρώτος σημαντικός τοπικός συνοδικός κανόνας χρονολογείται από το 314 μ.Χ., όπου ο 21ος κανόνας της Αγκύρας μειώνει το επιτίμιο για την άμβλωση στα δέκα έτη (υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αφορούσε δια βίου ακοινωνησία). Στα 315 μ.Χ., ο 6ος κανόνας της Συνόδου της Νεοκαισαρείας, μιλώντας για το βάπτισμα της εγκύου γυναίκας αναγνωρίζει το παιδί εντός της μήτρας ως ξεχωριστό πρόσωπο. «Όσον αφορά στην έγκυο γυναίκα, θεσπίζομε ότι μπορεί να φωτιστεί όποτε το επιθυμεί. Καθότι σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται κοινωνία της γυναίκας με το παιδί, εξαιτίας του γεγονότος ότι κάθε πρόσωπο κατέχει δική του θέληση, η οποία αποδεικνύεται με την προσωπική ομολογία πίστεως».11 Το δεύτερο μέρος του κανόνα εκτιμά το παιδί στην μήτρα ως πρόσωπο που καθιστά αναγκαίο το προσωπικό του βάπτισμα. Το βάπτισμα της γυναίκας δεν επηρεάζει το βάπτισμα του παιδιού. Το παιδί πρέπει να γίνει ξεχωριστά δεκτό στην Εκκλησία και να βαπτισθεί, κάτι το οποίο είναι εφικτό μόνο μετά την γέννηση.

Η κανονική καταδίκη της άμβλωσης επαναλαμβάνεται καθόλη την διάρκεια των πρώτων δύο τρίτων της πρώτης χιλιετίας, παρουσιάζοντας σταθερά την άνευ εξαιρέσεων καταδίκη της άμβλωσης. Επί παραδείγματι, ο Μέγας Βασίλειος στον δεύτερό του κανόνα απαγορεύει την άμβλωση, όπως κάνει και ο άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στον 21ο κανόνα του. Ειδικότερα, η άμβλωση καταδικάζεται από τον 91ο κανόνα της Πενθέκτης Συνόδου, η οποία εκφράζει κανόνες δύο οικουμενικών συνόδων. Αυτή η συνεπής θέση του ορθόδοξου χριστιανισμού γίνεται αποδεκτή, χωρίς να τεθεί ποτέ το ερώτημα του κατά πόσον το έμβρυο είναι εμψυχωμένο, πολύ περισσότερο [χωρίς] να τεθεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πρώιμες και ύστερες αμβλώσεις. Έτσι έχουν τα πράγματα, αν και είναι πασίγνωστο ότι η απόδοση της Εξόδου από τους Εβδομήκοντα [Ο ] διακρίνει μεταξύ εξεικονισμένου και μη εξεικονισμένου εμβρύου, μεταξύ πρώιμης και όψιμης αποβολής εξαιτίας ζημίας που προκλήθηκε από τρίτο άτομο.

Το θέμα των Ο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένης της ιδιόρρυθμης επίδρασης των δυτικών χριστιανικών κύκλων της δεύτερης χιλιετίας. Το κείμενο έχει ως εξής: «Εάν δε μάχωνται δυό άνδρες και πατάξωσιν γυναίκα εν γαστρί έχουσαν, και εξέλθη το παιδίον αυτής μη εξεικονισμένον, επιζήμιον ζημιωθήσεται -καθότι αν επιβάλη ο ανήρ της γυναικός, δώσει μετά αξιώματος- εάν δε εξεικονισμένον ην, δώσει ψυχήν αντί ψυχής, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος, χείρα αντί χειρός, πόδα αντί ποδός, κατάκαυμα αντί κατακαύματος, τραύμα αντί τραύματος, μώλωπα αντί μώλωπος» (Εξ. 21:22-25).12 Το εν χρήσει κείμενο [textus receptus] των Εβραίων έχει ως εξής: «Αν δυό συμπλακούν και πέσουν πάνω σε μια γυναίκα έγκυο και της προκαλέσουν αποβολή, χωρίς άλλες συνέπειες, τότε ο υπαίτιος θα τιμωρηθεί με υποχρεωτική καταβολή της αποζημιώσεως που θα του ζητήσει ο σύζυγος της εγκύου, σύμφωνα με δικαστική απόφαση. Αν όμως προκληθεί σωματική βλάβη στην γυναίκα, τότε θα εφαρμόσετε την αρχή ζωή αντί ζωής, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος, χέρι αντί χεριού, π
όδι αντί ποδιού, έγκαυμα αντί εγκαύματος, πληγή αντί πληγής, χτύπημα αντί χτυπήματος».13 Ο στίχος 22 του τρέχοντος εβραϊκού κειμένου δεν κάνει καμιά διάκριση μεταξύ ασχημάτιστων και διαμορφωμένων εμβρύων, ενώ ο στίχος 23 εστιάζει μόνο σε τραυματισμούς ενηλίκων που βλάπτονται σε μια διένεξη.

Δυό σημεία πρέπει να σημειωθούν. Κατ αρχάς, το κείμενο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της άμβλωσης, αλλά αντ αυτού αφορά σε μια περίπτωση ακούσιας ανθρωποκτονίας. Δεύτερον, η απόδοση των Ο δεν είναι πιο ελαστική, αλλά στην πραγματικότητα περισσότερο εξειδικευτική αναφορικά με την τιμωρία για ακούσια ανθρωποκτονία απ ότι η σύγχρονη εβραϊκή εκδοχή. Η έκδοση των Ο δύναται κατά συνέπεια να γίνει κατανοητή ως ένα ενδιάμεσο βήμα μεταξύ της περισσότερο χαλαρής προσέγγισης που επιτρέπεται από τον Μωϋσή και της περισσότερο απαιτητικής και πλήρους κατανόησης, η οποία πραγματοποιείται στον χριστιανισμό. Όπως μας υπενθυμίζει ο Χριστός αναφορικά με την περίπτωση του διαζυγίου, «ο Μωυσής επέτρεψε να χωρίζετε τις γυναίκες σας, γιατί είστε σκληρόκαρδοι» [Ματθ. 19:8 ], ο μωσαϊκός νόμος έλαβε υπόψη του την σκληροκαρδία και, σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον, απαιτούσε λιγότερα από τους Εβραίους από όσα απαιτούνται από τους Χριστιανούς.

Αυτό που είναι σημαντικό για τους Χριστιανούς είναι ότι μια διάκριση μεταξύ διαμορφωμένων και ασχημάτιστων εμβρύων, εμψυχωμένων και μη εμψυχωμένων εμβρύων, απορρίπτεται διαρρήδην ως μη έχουσα θεολογική σημασία για τους ορθοδόξους χριστιανούς. Ο Μέγας Βασίλειος εκφράζεται ξεκάθαρα κατά της αποδοχής μιας τέτοιας διάκρισης αναφορικά με την ηθική υπόσταση της έκτρωσης στην επιστολή του προς Αμφιλόχιον (Επιστολή 188). «Εκείνη που κατέστρεψε σκόπιμα ένα έμβρυο υπέχει την ποινή του φόνου. Και δεν υπάρχει σε μας ακριβής έλεγχος του κατά πόσον το έμβρυο ήταν διαμορφωμένο η ασχημάτιστο».14 Αυτή η θέση του Μεγάλου Βασιλείου πρέπει να αντιπαρατεθεί σε δυό μείζονα ζητήματα, το πρώτο ηθικό και το δεύτερο βιβλικό. Το ηθικό ζήτημα αφορά στην υποχρέωση των χριστιανών να μην χύνουν αθώο ανθρώπινο αίμα, μια υποχρέωση που αντικατοπτρίζει μια θεμελιώδη βιβλική απαγόρευση (Γεν. 9:6), η οποία είναι ανεξάρτητη από κάθε ζήτημα περί εμψυχώσεως και η οποία εκφράζεται στην άνευ εξαιρέσεων χριστιανική καταδίκη της άμβλωσης από την αποστολική εποχή. Το δεύτερο θέμα είναι βιβλικό και διττό. Κατ αρχάς, όπως σημειώνεται ήδη, η εκδοχή της Εξόδου των Ο δεν μειώνει, αλλά καθιστά αυστηρότερη την δικαστική τιμωρία που απαιτείται από την Έξοδο για την περιγραφόμενη ακούσια ανθρωποκτονία. Δεύτερον, ο,τι απαιτείτο για τους Ιουδαίους υπό τις 613 διατάξεις του μωσαϊκού νόμου γενικώς και σε αναφορά με την άμβλωση ειδικότερα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περαιτέρω προσεκτική εξέταση για να καθορίσει το τι απαιτείται από τους χριστιανούς. Το Ταλμούδ, για παράδειγμα, αναγνωρίζει ότι ο νόμος αναφορικά με την άμβλωση είναι αυστηρότερος για τους ben Noah (Εθνικούς) απ ότι για τους Ιουδαίους (Sanhedrin 57b), έτσι ώστε σύμφωνα, τουλάχιστον, με ορισμένους ορθόδοξους εβραίους ακαδημαϊκούς, ενώ η άμβλωση θα ήταν επιτρεπτή σε πολλές περιστάσεις για τους Εβραίους, δεν θα ήταν επιτρεπτή για τους ben Noah (Εθνικούς). Η άμβλωση για έναν εθνικό αφορά στην παραβίαση μιας από τις επτά απαγορεύσεις της Διαθήκης του Νώε και αποτελεί έγκλημα κεφαλικής ποινής.15 Εν ολίγοις, αυτές οι ορθόδοξες εβραϊκές αυθεντίες συμφωνούν με τον Μέγα Βασίλειο: δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς, όπως έκανε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον Μεσαίωνα,16 κρίνοντας από τις απαιτήσεις του μωσαϊκού νόμου όσον αφορά στην ακούσια ανθρωποκτονία σε σχέση με το τι απαιτείται από τους χριστιανούς αναφορικά με την άμβλωση. Ο ορθόδοξος χριστιανισμός, αντίθετα με την Δύση, αναγνωρίζει ότι ο μωσαϊκός νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ ευθείας ως οδηγός για μια κατάλληλη κατανόηση της ηθικής της άμβλωσης. Η θέση του Μεγάλου Βασιλείου και οι κανόνες της Εκκλησίας, οι οποίοι επικυρώθηκαν από τον Μέγα Φώτιο (810-895) στο Σύνταγμα Κανόνων και στον Νομοκάνονα (όπως αναθεωρήθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΣΤ ), περιχαρακώνουν τον ορθόδοξο χριστιανισμό από τις διάφορες καινοτομίες αναφορικά με την άμβλωση, που προέκυψαν στις αρχές του 12ου αιώνα στην λατινική Εκκλησία.

Τοποθέτηση των βιολογικών δεδομένων σε μία ορθά ταξινομημένη θεολογική προοπτική

Βλέπει κανείς μόνο εκείνο, για το οποίο γνωρίζει πως να το αναζητήσει. Εάν δεν γνωρίζει κανείς την ύπαρξη των μικροβίων, δεν γνωρίζει πως να τα αναζητήσει, πολύ περισσότερο πως να τα δει. Κατά συνέπεια, παρόμοια, εάν κάποιος έχει κλειστή την καρδιά του στον Θεό, αποτυγχάνει να Τον δει, αλλά επίσης αγνοεί και τον τρόπο να Τον προσεγγίσει. Οι συνέπειες της εσφαλμένης λατρείας περιλαμβάνουν, όπως τονίζει ο απόστολος Παύλος στην Ρωμ. 1, 23-28, την διαστροφή των παθών κάποιου και την διαστρέβλωση της συνείδησής του. Εάν κάποιος εναγκαλιστεί τον εκκοσμικευμένο πολιτισμό, δεν αντιλαμβάνεται σωστά τι διακυβεύεται στην σεξουαλικότητα, την αναπαραγωγή και την άμβλωση. Εάν κάποιος προσανατολίζει ορθά τον εαυτό του προς τον Θεό, εύκολα αναγνωρίζει την βασική βιολογική και ηθική σημασία του ζυγώτη, της νέας ανθρώπινης ζωής, η οποία μορφοποιείται με την ένωση του ανδρικού σπέρματος και του ωαρίου. Αν και υφίσταται μια πιθανότητα διδυμοποίησης μετά από αυτό το σημείο, τόσο στην φύση όσο και μέσω παράνομων εργαστηριακών vitro τεχνικών, και μολονότι υφίσταται μια μεγάλη και απρόκλητη απώλεια πρόωρων εμβρύων, μπορεί κανείς να αποδεχτεί μαζί με τον Μέγα Βασίλειο ότι οιαδήποτε πράξη δολοφονίας αυτής της νέας ανθρώπινης ζωής έχει ηθικές συνέπειες ισοδύναμες με την ανθρωποκτονία, όπως το έχουν καθαρά αποδεχτεί οι χριστιανοί εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια. Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορούν επίσης να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πράξη κατά του ζυγωτικού κυττάρου, και δεν αντιμετωπίζουν, όπως στην Δύση, ένα υποτιθέμενο δίλημμα ανάμεσα στην μη αναγνώριση του εμβρύου ως προσώπου, είτε την αναγνώριση της υποχρέωσης να εγείρουν ιατρικές παρεμβάσεις, ώστε να αποτρέψουν την πρώιμη φυσικώ τω τρόπω συμβαίνουσα απώλεια εμβρύου. Αντ αυτού, θα αντιληφθεί κάποιος ότι δεν έχει θέση μία ηθική διάκριση μεταξύ διαμορφωμένου και ασχημάτιστου εμβρύου. Επιπλέον, μπορεί κανείς να δει το πρώιμο στάδιο της ζωής ενός νέου παιδιού που αναπτύσσεται και αναμένει να γεννηθεί. Οι δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής που δείχνουν πράγματι το ζωντανό, αναπτυσσόμενο παιδί στην μήτρα της μητέρας του, βοηθούν εντυπωσιακά την παρουσίαση της πραγματικότητας και της ζωής του παιδιού που σύντομα θα γεννηθεί.

Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί βιώνουν μια αδιάσπαστη εκτίμηση του πως να εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή από την σύλληψή της, και να αναγνωρίζουν ότι η αφαίρεση αυτής της ζωής απαγορεύεται. Ζουν σε μία ζωηρή εκτίμηση του γιατί η σεξουαλικότητα και η αναπαραγωγή πρέπει να τοποθετούνται μέσα στην ζωή μιας χριστιανικής οικογένειας, η οποία αναζητά χωρίς εγωϊσμούς να αναπαραχθεί και να αναθρέψει παιδιά με αγάπη για την βασιλεία των ουρανών.





* Ο Herman T. Engelhardt είναι Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Rice University και ομότιμος καθηγητής του Baylor College of Medicine, Houston, Texas.

Μετάφραση από την αγγλική π. Γεώργιος Κανάκης, Μ.Α. (μτφρ.)













Σημειώσεις

1. Μια ανάλυση των παγκόσμιων στοιχείων δείχνει ότι κάπου μεταξύ 36 και 53 εκατομμυρίων αγέννητων παιδιών σκοτώνεται κάθε έτος με αμβλώσεις. X. K. Henshaw, Unintended Pregnancy 30 (1998), 24-29, 46. Βλέπε επίσης, Wendy R. Ewart και Beverly Winikoff, Toward Safe and Effective Medical Abortion, Science 281 (July 24, 1998), 520-1.
2. http://www.johnstonsarchive.net/policy/ ... 33pd2.html, ενημερωμένα στις 23 Μαρτίου 2004.
3. http://www.johnstonsarchive.net/policy/ ... reece.html (ενημερωμένη ιστοσελίδα στις 23 Μαρτίου 2004).
4. Στο έργο του Πλάτωνα Ευθύφρων δεν υποστηρίζεται απλά ότι ο Θεός εγκρίνει το αγαθό, το ορθό και το άγιο επειδή είναι αγαθό, ορθό και άγιο, ούτε αυτό σημαίνει απλά ότι εκείνο που είναι αγαθό, ορθό και άγιο είναι τέτοιο επειδή ο Θεός το εγκρίνει. Μάλλον, συμβαίνει το πλάσμα, συμπεριλαμβανομένης της αγαθότητας, της ορθότητας και της στροφής ενός πλάσματος προς την αγιότητα, να δύνανται να κατανοηθούν σε σχέση με τον Θεό, το Αδημιού
ργητο Ον.
5. Ο Πρωταγόρας απέκρουε την ύπαρξη του θείου και διατεινόταν ότι «Ο άνθρωπος είναι το μέτρο για όλα τα πράγματα, για εκείνα που είναι αυτό που είναι και για εκείνα που δεν είναι ο,τι δεν είναι». Διογένης Λαέρτιος, Περί βίων και γνωμών των εν φιλοσοφία ευδοκιμησάντων ΙΧ. 51, μτφρ. R. D. Hicks (Cambridge, ΜΑ: Harvard University Press, 2000), τ. 2, σσ. 463, 465. Βλέπε επίσης, Σέξτος Εμπειρικός, Πυρώνειοι υποθέσεις, Ι. 216, μτφρ. R. G. Bury (Cambridge, ΜΑ: Harvard University Press, 1976), τ. 1, σ. 131. Όταν η εστίαση στρέφεται από τον Θεό στον άνθρωπο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν ανατίθεται πλέον στον Θεό, αλλά πραγματώνεται από τους ανθρώπους στην ελεύθερή τους βούληση και την ισότιμη αξιοπρέπειά τους.
6. Η βρεφοκτονία ήταν ευρέως αποδεκτή στον εθνικό ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό. Βλέπε, για παράδειγμα, Πλάτων, Πολιτεία τ. 459 κ.εξ., καθώς και τα σχόλια του Κικέρωνα αναφορικά με την δ δέλτο του ρωμαϊκού νόμου της δωδεκαδέλτου. «Καταστροφή παραμορφωμένων βρεφών»: Κικέρων: Ταχεία φόνευση, καθώς επιτάσσει η Δωδεκάδελτος σύμφωνα με την οποία ένα αποκρουστικά παραμορφωμένο παιδί οφείλει να φονευθεί». Ε.Η. Warmington (εκδ. και μτφρ.), Remains of Old Latin, τ. 3, The Twelve Tables (Cambridge, ΜΑ: Harvard University Press, 1979), σ. 441. Στην πράξη, η βρεφοκτονία χρησιμοποιήθηκε ευρέως για να απορριφθεί ένας προβληματικός γόνος. Ο σύγχρονος φιλόσοφος και θεωρητικός της ηθικής του Princeton University, Peter Singer αναγνωρίζει και χαίρει που ο σύγχρονος πολιτισμός έχει μοιάσει στον αρχαίο εθνικό πολιτισμό στο ζήτημα της απώλειας της ικανότητας διάκρισης του κακού του φόνου ενός εμβρύου κι ενός ανθρώπινου νηπίου. Όπως υποστηρίζει ο Singer, ο φόνος ενός εμβρύου είτε ενός ανθρώπινου βρέφους θα πρέπει να θεωρηθεί ηθικά αντίστοιχος με τον φόνο ενός μη ανθρώπινου ζώου ψυχολογικής ανάπτυξης παρομοίου επιπέδου. Βλέπε, για παράδειγμα, Singer, Animal Liberation (New York: Avon Books, 1990), σσ. 81-82, 240.
Εδώ, ο Singer έχει μία σημαντικά βαθιά αντίληψη της εθνικής ηθικής, η οποία δέχεται την άμβλωση ως μέσο τερματισμού της εγκυμοσύνης. Στηλιτευόμενο αυστηρά από τις χριστιανικές ηθικές αντιλήψεις, παραμένει δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τον πολιτισμό αυτό να δικαιολογήσει κάποιες ξεκάθαρες ηθικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του φόνου ενός εμβρύου και του φόνου ενός νεαρού νηπίου, μεταξύ εμβρυοκτονίας και βρεφοκτονίας. Για τον λόγο αυτό ο εθνικός κόσμος δέχτηκε την βρεφοκτονία το ίδιο εύκολα με την άμβλωση. Όπως το τοποθετεί ο Singer, «το να φονεύεις ανεπιθύμητα βρέφη είτε να τους επιτρέπεις να πεθάνουν είναι συνήθης πρακτική στις περισσότερες κοινωνίες σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και προϊστορία. Την βρίσκουμε, για παράδειγμα, στην αρχαία Ελλάδα... Η ευρεία υποστήριξη για ιατρική βρεφοκτονία σημαίνει ότι, αντί να προσπαθούμε να βρούμε που θα χαράξουμε τις διαχωριστικές γραμμές, θα πρέπει να δεχθούμε ότι η ανάπτυξη του ανθρώπινου όντος, από τον ζυγώτη στο έμβρυο, από το έμβρυο στο νεογνό, και από το νεογνό στο μεγαλύτερο παιδί, είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία δεν μας προσφέρει καθαρές γραμμές οριοθέτησης μεταξύ των σταδίων». Singer, Rethinking Life and Death: The Collapse of our Traditional Ethics (New York: St. Martinʼs Griffin, 1994), σσ. 129,130.
7. Ο όρος φαρμάκευσις δυνατόν να χαρακτηρίζει την πρακτική της μαγείας είτε ίσως ακόμη και την παραγωγή ερωτικών φίλτρων κατά των οποίων φέρεται ο Μ. Βασίλειος στον 8ο κανόνα του.
8. Διδαχή των Αποστόλων ΙΙ.2, μτφρ. Krisopp Lake (Cambridge, ΜΑ: Harvard University Press, 1965), τ. 1, σσ. 311,313.
9. "Επιστολή Βαρνάβα» εν Apostolic Fathers, μτφρ. Krisopp Lake (Cambridge, ΜΑ: Harvard University Press, 1965), ΧΙΧ 4-5, τ. 1, σ. 403.
10. Τερτυλιανός, «Απολογία» 9.8, εν Apologetical, μτφρ. Rudolf Arbesmann, Sr. Emily Joseph Daly, Edwin A. Quain (Washington, DC: Catholic University of America Press, 1950), σσ. 31-32.
11. «Οι ιε΄ Κανόνες της εν Νεοκαισαρεία τοπικ?ς Συνόδου ερμηνευόμενοι», εν Πηδάλιον της νοητής νηός της Μιας Αγίας Καθολικης καί Αποστολικης των Ορθοδόξων Εκκλησίας ητοι απαντες οι ιεροί καί θειοι Κανόνες, εκδ. Αγάπιος ιερομόναχος καί Νικόδημος μοναχός, (Αθ?ναι: εκδοτικός οικος Αστήρ-Παπαδημητρίου, 1982) σ. 389.
12. Η Αγία Γραφή, Παλαιά Διαθήκη, (Αθ?ναι, εκδ. Γιοβάνη), τ. Α΄, σ. 200.
13. Η Αγία Γραφή (Παλαιά καί Καινή Διαθήκη), μετάφραση από τά πρωτότυπα κείμενα (Αθήνα, Ελληνική Βιβλική Εταιρία, 1997), σ. 96.
14. Βασίλειος ο Μέγας, Επιστολές, μτφρ. Sr. Agnes Way (Washington, DC: Catholic University of America Press, 1955), τ. 2, σ. 12.
15. Baruch A. Brody, The Use of Halachic Material Discussions of Medical Ethics, Journal of Medicine and Philosophy 8 (1983), 317-328.
16. Corpus Juris Canonici Emendatum et Notis Illustratum cum Glessae: decretalium d. Gregorii Papae Noni Compilatio (Rome, 1585), Glossa ordinaria τ. 5, τίτλος 12, κέφ. 20, σ. 1713. Μεταξύ των ετών 1234 καί 1869, εκτός της περιόδου 1588-1591, η Ρωμαϊκή Εκκλησία δέν θεωρούσε τήν πρώιμη έκτρωση φόνο.
17. Ο Θωμάς Ακινάτης, επηρεασμένος από την αριστοτελική βιολογία καί φιλοσοφία (βλέπε, για παράδειγμα, Αριστοτέλης, Περί ζώων γενέσεως, 2.3.736 a-b καί Περί των ζώων ιστορίαι, 7.3.583b) αδυνατούσε να δεχθεί το κακό τ?ς πρώιμης άμβλωσης, κάτι τό οποίο οδήγησε αυτόν καί τούς συνεχιστές του να διακρίνουν μεταξύ της ανθρώπινης βιολογικής και ανθρώπινης προσωπικής ζωής, και από το οποίο λανθασμένα αρύσθηκαν τόσο ηθική όσο καί κανονική σημασία (στο να μήν αντιλαμβάνονται την πρώιμη άμβλωση ώς ισότιμη της ανθρωποκτονίας). Βλέπε Θωμάς Ακινάτης, Aristoteles Stagiritae: Politicorum seu de Rebus Civilibus, βιβλίο VΙΙ, ?νάγνωσμα ΧΙΙ, εν Opera Omnia (Paris: Vives, 1875), τ. 26, σ. 484. Βλέπε, επίσης, Θωμάς Ακινάτης, Shuma Thelogica, Ι, Q 118, αρθ. 2, απάντηση στην αντίρρηση 2.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Ναυπλιώτη
(Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού)

Όποια και αν είναι η απάντηση, υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει για να δει το φως μια ζωή, μια ζωή που ίσως ήταν καταδικασμένη σε θάνατο πριν ακόμη γεννηθεί: «Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού». Πρόκειται για μια ανθρωπιστική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βοηθάει κάθε γυναίκα, άγαμη ή έγγαμη που βρίσκεται σε δυσκολία εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Προσφέρει δωρεάν και με διακριτικό τρόπο συμβουλές, βοήθεια ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, πρακτική και νομική κάλυψη.

Φέρνει την ενδιαφερόμενη σε επικοινωνία με τα πρόσωπα ή τους οργανισμούς που απαιτεί η κάθε περίπτωση και σέβεται την τυχόν επιθυμία για διατήρηση της ανωνυμίας της.

Η προσπάθεια του Συλλόγου και η ανεκτίμητη προσφορά του στη «μητέρα και στο μωρό της» μας έδωσαν το έναυσμα να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να παρουσιάσουμε το έργο του.

Για το σκοπό αυτό συναντηθήκαμε με το Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου και Αγιογράφο κ. Γιάννη Ναυπλιώτη, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη.

«Χριστιανική Φοιτητική Ένωση»: Θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα και η προσπάθεια οργάνωσης ενός τέτοιου Συλλόγου;

κ. Γιάννης Ναυπλιώτης: Η ιδέα ξεκίνησε πριν 15 χρόνια περίπου στα πλαίσια της προσπάθειάς μου να δω που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια κι έτσι γνώρισα ανθρώπους μέσα από το χώρο της Εκκλησίας που ασχολούνταν μʼ αυτό το θέμα, ωστόσο παρατήρησα ότι δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη κίνηση. Παράλληλα μʼ αυτούς τους ανθρώπους και με τη συνδρομή διαφόρων συλλόγων κι άλλων φορέων, αρχίσαμε να εκδίδουμε έντυπα σχετικά με το θέμα των εκτρώσεων, μοιράζοντάς τα κατά χιλιάδες δωρεάν σε όλη την Ελλάδα. Απʼ την αρχή αυτής της προσπάθειας συνεργαστήκαμε με το σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Χριστόδουλο.

Δεν ξεκίνησε, λοιπόν, η προσπάθεια αυτή από την υπερβολική αγάπη μας για τα παιδιά, αλλά από την αδιαφορία της κοινωνίας και την αδράνεια της Πολιτείας. Αισθανθήκαμε ντροπή να δηλώνουμε Χριστιανοί, να εκκλησιαζόμαστε, να συμμετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας κι απʼ την άλλη να εθελοτυφλούμε στην ανάγκη του κόσμου που ζητούσε ενημέρωση και βοήθεια στο θέμα των εκτρώσεων.

Η ουσιαστική και πρακτική βοήθειά μας προς κάθε γυναίκα η οποία απευθύνεται σε μας και έχει πέσει στον πειρασμό της έκτρωσης ήρθε πριν από 3 χρόνια με την επίσημη ίδρυση του Συλλόγου.

«Χ.Φ.Ε.»: Ποιοι στελεχώνουν αυτό το έργο και ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει κανείς για να συνεργαστεί με το Σύλλογο;

κ. Γιάννης Ναυπλιώτης: Με την ίδρυση του Συλλόγου, καλέσαμε τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό , την πρεσβυτέρα του, η οποία ανέλαβε και πρόεδρος και άλλους σημαντικούς ανθρώπους όπως τον Κώστα Ζουράρη, καθηγητή Πανεπιστημίου και άλλους επιφανείς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ευαισθησίες στα θέματα υπογεννητικότητας, καθώς και πολλούς ιερείς.

Σημαντικό μέρος των ανθρώπων που στελεχώνουν την προσπάθεια του Συλλόγου είναι οι εθελοντές διαφόρων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων όπως γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ιερείς, δικηγόροι κ.α. που αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο και προάγουν το έργο του Συλλόγου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουμε μια ομάδα εθελοντριών κοινωνικής πρόνοιας που απαρτίζεται από 50 κοπέλες και κυρίες, οι οποίες είναι υπό την επίβλεψη των δύο κοινωνικών λειτουργών του Συλλόγου.

Το έργο όλων των εθελοντών είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας και έχουμε ανάγκη από οποιονδήποτε επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγέλματος.

«Χ.Φ.Ε.»: Πώς σας γνωρίζουν και έρχονται σε επικοινωνία μαζί σας οι γυναίκες που χρειάζονται τη βοήθειά σας και τι είδους βοήθεια τους προσφέρετε;

κ. Γιάννης Ναυπλιώτης: Μας γνωρίζουν από τα φυλλάδια και το έντυπο υλικό που μοιράζουμε όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σʼ ολόκληρη την Ελλάδα. Αφού, λοιπόν, επικοινωνήσουν μαζί μας, η ομάδα κοινωνικής πρόνοιας που αναφέραμε προηγουμένως βλέπει αρχικά το πρόβλημα, μέλη της πηγαίνουν, βλέπουν το περιστατικό, τι συμβαίνει, την οικογενειακή κατάσταση και μετά αναλαμβάνει κάποια εθελόντρια η οποία έχει ειδικευτεί στα συγκεκριμένα ζητήματα με σεμινάρια. Πέρα απʼ αυτό, οι εθελόντριες θα συμπαρασταθούν ψυχολογικά, οικονομικά, με όποιο τρόπο μπορούν οι ίδιες, αλλά και ο σύλλογος με κάποιο μηνιαίο επίδομα, τρόφιμα, ρούχα εγκυμοσύνης, γάλατα, βρεφικά είδη, πάνες, ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα παιδί. Κρατούν μάλιστα συνεχή επαφή με τις μητέρες μέχρι το παιδί να φτάσει στο δημοτικό σχολείο.

Παράλληλα, η κοινωνική υπηρεσία και οι ιερείς πνευματικοί, προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια της κοπέλας και του νεαρού, να λυθεί το οικογενειακό πρόβλημα και να έχουμε γάμο (αν πρόκειται για άγαμη), αλλά και στις έγγαμες συνδράμουν όσο μπορούν. Αυτό είναι το ένα μέρος της βοήθειας που παρέχει ο Σύλλογος, δηλαδή η άμεση βοήθεια στις γυναίκες που τους τηλεφωνούν.

Ακόμα ο σύλλογος σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες οργανώνει εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια με ελεύθερη είσοδο, πάνω σε θέματα που αφορούν το μωρό και τη μητέρα, όπως είναι η προγεννετική αγωγή καθώς και η νομική προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, στις δραστηριότητες του συλλόγου, είναι η οργάνωση μιας ομάδας αντιμετώπισης του μετεκτρωτικού συνδρόμου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την παροχή ψυχολογικής βοήθειας στις γυναίκες που υποφέρουν από μετεκτρωτικό σύνδρομο.

Τέλος, ο σύλλογος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα γνωστό ως «υιοθετήστε ένα παιδάκι...» σκοπός του οποίου είναι να πειστούν όλο και πιο πολλοί Έλληνες να γίνουν ανάδοχοι γονείς παιδιών. Η υποχρέωση των ανάδοχων γονέων είναι η διάθεση κάθε μήνα του ποσού των 30.000 δρχ. στην οικογένεια ή μητέρα που θα υποδείξει ο Σύλλογος σε συνεργασία με τους ίδιους και φυσικά οι ανάδοχοι γονείς θα έχουν άμεση επαφή με το παιδί και τη μητέρα του όποτε θελήσουν.

Ωστόσο, όλο αυτό το έργο, καθώς και η δημιουργία ενός ξενώνα για τις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη, που βρίσκεται στα άμεσα σχέδια του συλλόγου, απαιτούν πολλά χρήματα για να πραγματοποιηθεί. Oι πόροι του συλλόγου είναι κυρίως από δωρεές του κόσμου χωρίς να υπάρχει καμία βοήθεια από την Πολιτεία. Oυσιαστικά ο σύλλογός μας είναι ένα μικρό υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών, παρʼ όλʼ αυτά η αδιαφορία της Πολιτείας και της Νομαρχίας απέναντι στο έργο αυτό είναι σκανδαλώδης. Μόνο κάποιοι βουλευτές μας θυμούνται σε προεκλογική περίοδο ή στις γιορτές στέλνοντας κάρτες με ευχές για Χρόνια Πολλά.

«Χ.Φ.Ε.»: Από την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο και από τις περιπτώσεις που έχετε συναντήσει, ποιο συμπέρασμα βγάζετε για τους λόγους που οδηγούν τις γυναίκες στην έκτρωση, είναι οικονομκοί, είναι η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία;

κ. Γιάννης Ναυπλιώτης: Κατʼ αρχήν, τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει ο σύλλογος μέσα στα 3 χρόνια δράσης του, ξεπερνούν τα 500. Κάθε μήνα έχουμε περίπου 150 περιστατικά που βλέπουμε μερικά από αυτά είναι καινούργια ενώ σε κάποια άλλα δίνεται λύση και το πρόβλημα παύει να υφίσταται.

Τώρα, όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν μια γυναίκα στην έκτρωση, αυτοί είναι κυρίως ψυχολογικοί.

Το οικονομικό πρόβλημα, είναι πρόσχημα. Το βασικό πρόβλημα των γυναικών όταν απευθύνονται σʼ εμάς είναι το ψυχολογικό. Κι αυτό επειδή κάθε γυναίκα είναι ευαίσθητη, έχει ανάγκη από στηρίγματα όταν βρεθεί σʼ αυτή την κατάσταση. Ένα πιάτο φαγητό θα το βρει οπουδήποτε. Εκείνο που χρειάζεται είναι κάπου να στηριχτεί, νʼ ακουμπήσει. Σε όποια γυναίκα πεις εγώ είμαι εδώ, σε στηρίζω, κράτα το παιδί, το κρατάει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δικαιολογεί την παραπάνω θέση μου, είναι μιας κοπέλας 18 χρόνων που ήρθε και μας είπε ότι είναι έγκυος, ότι θέλει να κρατήσει το παιδί ενώ οι γονείς της και οι γονείς του συντρόφου της δεν ήθελαν. Εμείς της είπαμε πως θα την στηρίξουμε, της δώσαμε οικονομική και υλική βοήθεια και όταν η κοπέλα πήγε σπίτι της και είδαν οι γονείς της, που ήταν φτωχοί άνθρωποι, ότι υπάρχει ένας σύλλογος που στήριξε το παιδί τους ψυχολογι
κά, οικονομικά, υλικά, αμέσως άλλαξαν γνώμη και αυτοί και οι γονείς του νεαρού, τους βρήκαμε κουμπάρο, παντρεύτηκαν, βάφτισαν το μωρό τους και τώρα πια έχουμε έναν ευτυχισμένο γάμο, μια ευτυχισμένη οικογένεια και μάλιστα νομίζω πως περιμένουν τώρα το δεύτερο παιδάκι τους.

«Χ.Φ.Ε.»: Τελειώνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε για το αν οι σύντροφοι των γυναικών, σε περιπτώσεις άγαμων μητέρων και σύμφωνα πάντα με την εμπειρία σας, συμπαρίστανται σʼ αυτές ή αν αντίθετα τις εγκαταλείπουν αποφεύγοντας τις ευθύνες που και εκείνους βαραίνουν.

κ. Γιάννης Ναυπλιώτης: Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι έχει επικρατήσει η άποψη να βοηθήσουμε την ανύπαντρη μητέρα. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να παρεξηγηθούμε. Δεν λέμε μπράβο σου που είσαι ανύπαντρη μητέρα. Εμάς η γραμμή μας όπως άλλωστε και της Εκκλησίας δε λέει μπράβο στην άγαμη μητέρα. Λέμε: είσαι ανύπαντρη μητέρα; Να σε στηρίξουμε, να σε βοηθήσουμε να φτιάξεις τη ζωή σου, να παντρευτείς εάν το θέλεις, να κάνεις οικογένεια. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θέλουμε να επικροτήσουμε το γεγονός της κοπέλας που έξω από το μυστήριο του γάμου γεννάει ένα παιδί. Θα θέλαμε το παιδί αυτό να γεννηθεί μέσα στο γάμο. Η εκλογή της κάθε κοπέλας είναι προσωπική της υπόθεση, αλλά η γνώμη η δική μας όπως και της Εκκλησίας είναι η τεκνογονία μέσα στο γάμο κι όχι η ανύπαντρη μητέρα.

Στις περιπτώσεις λοιπόν, των ανύπαντρων κοριτσιών που βρίσκονται στο δίλημμα του να κρατήσουν ή όχι μόνες τους ένα παιδί, το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού, τους εγκαταλείπει. Συνήθως, δεν έχουν στο πλευρό τους για στήριγμα ούτε τους γονείς τους ούτε το σύντροφό τους.

Κλείνοντας λοιπόν, αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Ναυπλιώτη που αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Γνωρίζοντας το έργο του συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού και διαπιστώνοντας την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για υλική και οικονομική βοήθεια νομίζουμε πως αξίζει όλοι να ενισχύσουμε, όπως μπορούμε, αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Γιατί «δεν είναι άραγε υποκρισία να καταβάλλονται τόσες προσπάθειες για τη βελτίωση και διατήρηση της ζωής, ενώ χιλιάδες άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο πριν ακόμη γεννηθούν;» Ας μην ξεχνάμε πως οι εκτρώσεις στην Ελλάδα στέλνουν κάθε χρόνο 600.000 παιδιά στα σκουπίδια.

Όποιος λοιπόν, θέλει να ενισχύσει το Σύλλογο Προστασίας αγέννητου παιδιού, είτε δουλεύοντας σʼ αυτόν εθελοντικά, είτε δίνοντας κάποια υλική βοήθεια σε είδος ή ακόμα και χρήματα, μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπευθύνους του συλλόγου στο τηλέφωνο: 210 88 28 788. Η Διεύθυνση των γραφείων του συλλόγου είναι Ηπείρου 28 Τ.Κ. 10433 Αθήνα, Fax 8235121.

Για τη δημιουργία του ξενώνα για εγκύους που είναι στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου υπάρχουν οι εξής λογαριασμοί:
• Εθνική Τράπεζα: 065296009-56
• Εμπορική: 45261794.
• Πίστεως: 123-002101-120879

Η παρουσία του συλλόγου στο Internet απʼ όπου και μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες είναι στη διεύθυνση http://www.unborn.gr, e-mail: unborn@unborn.gr

Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι οι εκδόσεις «Εγρήγορση» ανήκουν στο σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, οι οποίες ασχολούνται με θέματα που συντελούν στο σεβασμό της ζωής των αγέννητων παιδιών τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα (π.χ. θέματα οικοδομής στην Oρθοδοξία, η οποία εξασφαλίζει το σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο «εξ άκρας συλλήψεως» και διαμορφώνει υπεύθυνους γονείς).

Τα έσοδα των εκδόσεων είναι ο μόνος πόρος που διαθέτει ο Σύλλογος, εκτός από τις δωρεές.

Από τις εκδόσεις «Εγρήγορση» κυκλοφορούν:
-Το σώμα του Χριστού και ο κήπος τον τέρψεων (κείμενα μαρτυρίας για τις προγαμιαίες σχέσεις)
-Η αποκάλυψη του Θεού στην ανθρώπινη καρδιά,
Ιερομονάχου Σεραφείμ Ρόουζ
-Επιστροφή στην ελευθερία (κείμενα για το μυστήριο της εξομολόγησης)
-Η Ορθοδοξία και η θρησκεία του μέλλοντος, Ιερομονάχου Σεραφείμ Ρόουζ
-Οι εκτρώσεις στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας, Μαρίας Δημητριάδου
-Περί αγάπης, μετανοίας και ακατάληπτου του Θεού, ιερομονάχου Διονυσίου Βογλού
-Εξωσωματική γονιμοποίηση
-Μεταμοσχεύσεις

xfe.gr
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

ΕΚΤΡΩΣΗ: «ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ»

Ένας Ιταλός νομομαθής ο Ραφαέλο Bellestrini έγραψε πριν περίπου εκατό χρόνια: «Η έσχατη απόδειξη, ότι ένας λαός έφθασε στο έσχατο σημείο ηθικής καταπτώσεως, θα είναι η εποχή, που η έκτρωση θα θεωρείται κάτι το κοινωνικά ανεκτό και συνηθισμένο».

Σήμερα στον 21ο αιώνα, μήπως φτάσαμε σʼ αυτό το έσχατο σημείο;

Έκτρωση, μια λέξη που ηχεί συχνά στʼ αφτιά μας. Τι είναι όμως, έκτρωση; Ποια η γνώμη της ιατρικής επιστήμης; Ποια η θέση της Εκκλησίας μας; Τι λένε οι στατιστικές μελέτες για το φαινόμενο των εκτρώσεων που συνεχώς αυξάνει και των γεννήσεων που ολοένα και μειώνονται;

«Αφού αρχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο... δεν έχεις πεθάνει από έκτρωση. Ευχαρίστησε το Θεό αλλά και τη μητέρα σου γιʼ αυτό».

ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Έκτρωση είναι η αυτόματη ή η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, πριν την 24η εβδομάδα, όταν δηλαδή το έμβρυο δεν είναι ακόμη βιώσιμο ή είναι μικρότερο των 500 γρ.

O όρος έκτρωση περιλαμβάνει τόσο την αυτόματη διακοπή της εγκυμοσύνης, την κατά το κοινώς λεγόμενο «αποβολή», όσο και την άμβλωση ή τεχνητή ή προκλητή έκτρωση, που είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης που γίνεται από γυναικολόγο πριν το έμβρυο καταστεί βιώσιμο, με τη συναίνεση και αίτηση της εγκύου.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα των εκτρώσεων. Στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (Γενεύη, 1948) όπου ψηφίστηκε «η διακήρυξη περί ηθικών αρχών της Γενεύης», ο γιατρός υπόσχεται ελεύθερα και επί του λόγου της τιμής του ότι «θα διαφυλάσσω το μέγιστο δυνατό σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή» και ότι «δε θα επιτρέψω να παρεμβάλλεται μεταξύ του καθήκοντός μου και των ασθενών μου η θεώρηση της θρησκείας, εθνικότητας, φυλής, πολιτικής τοποθέτησης και κοινωνικής κατάστασης» και ότι «ακόμη και υπό απειλή δε θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου εναντίον της ανθρωπότητας».

Το 1974 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Oμοσπονδία των ιατρών που σέβονται την ανθρώπινη ζωή που διακηρύσσει ότι «το αγέννητο παιδί είναι βιολογικά από την αρχή ακόμη της σύλληψης μια εντελώς ξεχωριστή από τη μητέρα ανθρώπινη ύπαρξη, που αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα από την πνευματική ή φυσική άποψη».


O ίδιος ο όρκος του Ιπποκράτη, που δίνουν όλοι οι Έλληνες γιατροί, αναφέρει πως «δε θα δώσω σε κανένα φάρμακο θανάσιμο, ούτε τέτοια συμβουλή, ούτε σε γυναίκα θα δώσω εκτρωτικό φάρμακο» . («Ου δώσω δε ουδενί φάρμακον θανάσιμον, ουδέ γυναικί πεσσόν φθόριον δώσω»).

Oι γιατροί που ανεύθυνα παροτρύνουν τις εγκύους να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους παραβιάζουν τον προσωπικό τους όρκο και δρουν με καθαρά ιδιοτελή κίνητρα. Εξάλλου ο γιατρός, ανεξάρτητα από τα προσωπικά του αισθήματα, έχει καθήκον να γνωρίζει τα ιατρικά γεγονότα σε σχέση με την έκτρωση και να τα κοινοποιεί στους ασθενείς του, αλλά δεν υποχρεούται να εκτελεί εκτρώσεις ενάντια στις ηθικές του αρχές.

Σταθμό στο δίκαιο της έκτρωσης αποτελεί η υπʼ αριθμ. 452/93 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Φλωρίνης, η οποία αθώωσε τον αναισθησιολόγο Ιω. Ζούμπο, κατηγορούμενο γιατί αρνήθηκε για λόγους θρησκευτικής συνείδησης να συνεργασθεί σε έκτρωση.

Η διακοπή της εγκυμοσύνης γίνεται με την εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών ή φαρμακευτικών μεθόδων και διαφόρων συνδυασμών τεχνικών και φαρμακευτικών μεθόδων. Στις χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνονται η απόξεση και η αναρρόφηση με αντία κενού, ενώ στη φαρμακευτική μεθοδολογία χρησιμοποιείται κυρίως η ωκυτοκίνη.

Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική γνώμη, η επίδραση της έκτρωσης στην άμεση φυσική κατάσταση της άρρωστης είναι σπανίως σοβαρή, αλλά είναι γνωστό ότι ακόμη και κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες η έκτρωση, (όπως κάθε οιαδήποτε ασφαλής εγχείρηση) εμφανίζει ένα ελάχιστο έστω κίνδυνο πρόκλησης θανάτου της εγκύου. O αντίλογος των θιασωτών της ελεύθερης έκτρωσης είναι πως αποτελεί επιβεβαιωμένο πλέον γεγονός ότι η συχνότητα των μητρικών θανάτων έχει παρουσιάσει κάμψη με την αύξηση της δυνατότητας διεξαγωγής νόμιμων εκτρώσεων. Από την άλλη μεριά, όμως, είναι γνωστή στους γυναικολόγους η ενοχλητικά υψηλή αναλογία των μακροπρόθεσμων συνεπειών της έκτρωσης, ιδιαίτερα όταν γίνονται κάτω από συνθήκες «παρανομίας».

Συνηθέστερες επιπλοκές που εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα είναι: το τραχηλικό shock που εμφανίζεται με βραδυκαρδία και απώλεια συνείδησης και ακολουθείται από σπασμούς, η δυσκολία στη διαστολή του τραχήλου, που είναι συχνή σε άτοκες νεαρές γυναίκες, η διάτρηση της μήτρας και η αιμορραγία που αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου. Ακόμη πολύ πιθανές επιπλοκές (σε ποσοστό 5-7%) είναι ο τραυματισμός του τραχήλου και οι λοιμώξεις, που είναι επίσης αιτία θανάτου.

Τέλος πιθανές συνέπειες της έκτρωσης είναι: η στειρότητα και η μετέπειτα νοσηρότητα της γυναίκας, η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου που μπορεί να προκαλέσει αργότερα πρόωρο τοκετό, τα ελλιποβαρή νεογνά, η δημιουργία χρόνιας φλεγμονής και η υπογονιμότητα.

Επιπλέον, από την άποψη ψυχολογικών συνεπειών από την ίδια την έκτρωση είναι αναμφίβολο ότι οι αλλαγές στο κοινωνικό και το πολιτικό κλίμα έχουν ελαττώσει σημαντικά το ψυχολογικό τραύμα που συνδέεται με την επέμβαση. Βεβαίως, είναι πολύ συνηθισμένη η βραχείας διάρκειας περίοδος ενοχής και κατάθλιψης μετά την έκτρωση, ενώ κάθε γυναίκα που προσέρχεται για έκτρωση χρειάζεται ψυχολογική παρακολούθηση.

Επιπλέον, είναι γεγονός πως οι εκτρώσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της μητέρας. Σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον το 19% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση υποφέρουν από διαγνώσιμη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή. Το 30-50% των γυναικών που έχουν υποστεί έκτρωση αναφέρουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή (έλλειψη αίσθησης απόλαυσης ή αποστροφή προς το σεξ, αυξημένος πόνος κ.ά.). Η έκτρωση συνδέεται ακόμη και με αύξηση του καπνίσματος και της χρήσης οινοπνεύματος, ακόμη και με χρήση ναρκωτικών. Τέλος, μια έκτρωση μπορεί να ενέχεται για την παραμέληση ή κακοποίηση παιδιών που γεννιούνται μελλοντικά καθώς και για απρόβλεπτα προβλήματα στις σχέσεις των ζευγαριών, ενώ οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μια έκτρωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προβούν σε νέες εκτρώσεις στο μέλλον.

ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Aς λάβουμε κατʼ αρχήν υπόψη μας ότι ο υπέρτατος και θεμελιώδης νόμος του Κράτους είναι το Σύνταγμα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, στο Σύνταγμα του 1975/86 κατευθυντήρια αρχή που πρέπει να διέπει όλες τις διατάξεις του, καθώς και την εφαρμογή του τίθεται η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (άρθρο 2) . Άλλωστε και στο άρθρο 5 ρητά πλέον και πιο συγκεκριμένα ορίζεται ότι αποστολή της Πολιτείας είναι η προστασία της ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου.

Επομένως το έμβρυο ως ιδιαίτερη ψυχοσωματική ύπαρξη έχει τα ίδια δικαιώματα για τη ζωή και πρέπει να τυγχάνει του ίδιου σεβασμού, όπως και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, αφού η ιατρική επιστήμη διακηρύσσει ότι η αρχή του ανθρώπινου όντως ανάγεται στη στιγμή της σύλληψης (γονιμοποίησης). Επομένως, το έμβρυο θα έπρεπε να απολαμβάνει κάθε δικαίωμα που αναγνωρίζεται σε κάθε Έλληνα πολίτη. Αλλά βλέπετε τα έμβρυα δεν έχουν φωνή ώστε να υπερασπισθούν τον εαυτό τους από τη φυσική διάθεση της μητέρας τους και της κοινωνίας μας.

Αξιοσημείωτο είναι, όμως, και το άρθρο 21 το οποίο θέτει κάτω από τα προστατευτικά πέπλα της πολιτείας τους θεσμούς της μητρότητας, του γάμου και της οικογένειας, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους. Τα κοινωνικά αυτά δικαιώματα δεσμεύουν άμεσα το κράτος, ώστε να επιλέγει εκείνες τις λύσεις που προωθούν την προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και του γάμου.

Σε αντιστρατήγηση των προαναφερόμενων διατάξεων καθώς και ανάλογων διατάξεων άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Παγκόσμιας Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ψηφίστηκε ο νόμος 1906/86, ο οποίος επιτρέπει την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ελεύθερα στους 3 πρώτους μήνες. Σύμφωνα με τα άρθρα 1-5 του προαναφερόμενου νόμου, η «αποποινικοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση» της έκτρωσης είναι πλέον πραγματικότητα.

Η δι
αφορά είναι πολύ σημαντική και έγκειται στο γεγονός ότι με τον όρο «αποποινικοποίηση» το δίκαιο δέχεται ότι η άμβλωση ήταν πάντα και θεωρείται ακόμα έγκλημα κατά της ζωής, ένας φόνος απλώς αίρεται το αξιόποινό της. Εξακολουθεί δηλαδή να είναι άδικη πράξη, αλλά δεν τιμωρείται.

Κι όμως, ενώ η αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι προφανής, τα νομικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του είναι ικανά να παρασύρουν τους αφελείς και ανενημέρωτους να ταχθούν με τον «προοδευτισμό» του.

«Το σώμα, μας ανήκει» ισχυρίζονται ορισμένες φεμινίστριες, καθώς ο νέος νόμος αποτελεί εγγύηση της προστασίας του δικαιώματός τους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Ξεχνούν, φαίνεται, ότι η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Άρα η ανθρώπινη ζωή και δη του εμβρύου της οποίας η απόλυτη αξία απαιτεί τη μεγαλύτερη προστασία και υπερισχύει από κάθε άλλο δικαίωμα, δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της ελευθερίας της εγκύου ή καλύτερα στο βωμό της καλοπέρασης και της επιλογής των εύκολων λύσεων, ίσως και στην αποφυγή του κοινωνικού διασυρμού, αφού πλέον θα διαπράττουν έγκλημα με την ευχή του... νόμου!

Η πραγματική και φανερή εγκληματικότητα, ως ένα επιπλέον επιχείρημα, οδηγεί και αυτό σε αδιέξοδο. Με τη δικαιολογητική βάση ότι «έτσι κι αλλιώς εκτρώσεις γίνονται», οι υποστηρικτές του νόμου ζητούν τη νομιμοποίηση της κατάστασης. Ας αναλογιστούμε, όμως, το άτοπο και το χάος στο οποίο θα καταλήγαμε αν νομιμοποιούνταν εγκλήματα, επειδή οι νόμοι που τα τιμωρούν δεν είναι 100% αποτελεσματικοί. Επειδή πολλοί καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή, καταργούμε τους φορολογικούς νόμους;

Το τραγελαφικό, όμως, της υπόθεσης αποκαλύπτει το άρθρο 1711 ΑΚ το οποίο αναγνωρίζει ανθρώπινη προσωπικότητα στο έμβρυο, καθώς το καθιστά κληρονόμο απʼ τη στιγμή της σύλληψης και όχι απʼ τη στιγμή της γέννησης.

Αλήθεια, αυτή η πρόδηλη αντίφαση μεταξύ διατάξεων νόμου τι σημαίνει; Μήπως τελικά κρίνεται πιο σημαντική η αναγνώριση περιστασιακών δικαιωμάτων από την αναγνώριση του δικαιώματος της ίδιας της ζωής; Αν δεν είναι αυτός ο νόμος κατάντημα, τότε τι είναι; Σίγουρα όχι απονομή δικαιοσύνης...

ΑΠΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Tα παρακάτω νούμερα δείχνουν εμφανώς το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τη μείωση του πληθυσμού στις νεαρές ηλικίες. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στη γενικευμένη τάση των ζευγαριών να αποφεύγουν τη γέννηση πολλών παιδιών, κάτι που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της αντισύλληψης και των εκτρώσεων. Υπάρχει η άποψη πως η τάση αυτή είναι δικαιολογημένη, καθώς με τις υπάρχουσες συνθήκες (εργαζόμενες μητέρες, πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, καταναλωτικός τρόπος ζωής) είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οικογένειες με περισσότερα από 2 παιδιά. O αντίλογος στην άποψη αυτή είναι πως λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες κατορθώνουν να έχουν πολύτεκνες οικογένειες και να αυξάνουν τον πληθυσμό τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μια Ελλάδα που όχι μόνο δεν αυξάνει σε ικανοποιητικό βαθμό τον πληθυσμό της, αλλά και ο πληθυσμός αυτός κυριολεκτικά «γερνά», αφού ο αριθμός των ηλικιωμένων συνεχώς αυξάνεται ενώ των νέων μειώνεται. O δημογραφικός αυτός μαρασμός έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, όσο και στο δεδομένο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας (προβλήματα στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην εκπαίδευση, ιδίως στους περιφερειακούς νομούς).

Είναι γεγονός πως οι εκτρώσεις αυτές καθαυτές δεν αποτελούν κύρια αιτία του δημογραφικού προβλήματος, μια και ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός αναφορικά με το συνολικό αριθμό θανάτων. Παρόλα αυτά, απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση των απόψεων περί οικογενειακού προγραμματισμού, η οποία θα μειώσει τις εκτρώσεις και τη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων και θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακοπή της κατάρρευσης των γεννήσεων και την σε σημαντικό βαθμό αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Μήπως τελικά η Ελλάδα μας που «ποτέ δεν πεθαίνει» ζητά τώρα να αυτοκτονήσει;

ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ – ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Όταν μιλάμε για εκκλησιαστική άποψη δεν εννοούμε τη γνώμη που έχουν για το θέμα των εκτρώσεων μερικοί αρχιερείς ή έστω όλοι, αλλά η διδασκαλία της Εκκλησίας, της αλήθειας που κήρυξε ο Ιησούς Χριστός.

Η Εκκλησία αντιμετωπίζουσα το θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τα αναπάντεχα υψηλά ποσοστά φυγοτεκνίας και ολιγοτεκνίας, δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα να αφαιρεί ζωή, γεγονός που πηγάζει από την αγάπη που δίδαξε ο Χριστός και που διέπει κάθε πτυχή της χριστιανικής πίστης. O μόνος που χαρίζει τη ζωή και μπορεί να αποφασίζει για το θάνατο είναι ο ίδιος ο Θεός. Γι αυτό και η μητρότητα είναι μια ευλογία ώστε η κλήση του Δημιουργού Θεού στους ανθρώπους: «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» να γίνει πραγματικότητα.

Για την τεκνοποιία γίνεται επανειλημμένως λόγος στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. O Ιησούς Χριστός με τον ερχομό του έδωσε το πλήρες νόημά της, αφήνοντας πνευματικούς απογόνους, αυξάνοντας δηλαδή το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία.

Η άμβλωση, επομένως, είναι ενέργεια που ευθέως έρχεται σε αντίθεση με την κλήση του Θεού για τεκνοποιία. Γιʼ αυτό και η χριστιανική κοινότητα θεωρούσε και θεωρεί την πράξη αυτή ως εγκληματική γιατί κατά την ευαγγελική ηθική κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη.

«Oυ φονεύσεις» μας επιτάσσει η έβδομη εντολή. Είναι το σημείο που τα πορίσματα της σύγχρονης ιατρικής, ανθρωπολογίας, βιοχημείας και βιολογίας συμφωνούν με τη διδαχή της Εκκλησίας ότι η έκτρωση είναι φόνος. Συνέπεια της παράβασης αυτής της εντολής είναι ότι «η φθείρασα κατʼ επιτήδευσιν φόνου δίκην υπέχει» καθώς και ότι «αι τά αμβλωθρίδια διδώσαι φάρμακα, φονεύτριαι εισί καί αυταί· καί αι δεχόμεναι τά εμβρυοκτόνα δηλητήρια» (Μ. Βασιλείου κανών β΄ και η΄ αντίστοιχα).

Δεν πρέπει άλλωστε, να λησμονούμε ότι το επιτίμιο των φονέων είναι βαρύτατο και από απόψεως χρόνου και από απόψεως βαρύτητας. Oι άνθρωποι, μάλιστα, που προβαίνουν σε εκτρώσεις των παιδιών τους ομοιάζουν με τον Ηρώδη που έσφαξε τα 14.000 νήπια για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του και να διευκολύνει τις επιδιώξεις του. Θα ήταν πάντως δυνατό να θεωρηθούν χειρότεροι ακόμα και από τον Ηρώδη, αφού τα 14.000 νήπια τουλάχιστον δεν ήταν τέκνα του Ηρώδη.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό της Χ.Φ.Ε. «ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ».
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

«ΕΚΑΝΑ ΕΩΣ 62.000 ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ!»
Ἡ ἐξομολόγησις ἑνός γυναικολόγου

Ο ιατρός Στόϊαν Άδάσεβιτς είναι μοναδικός γυναικολόγος εις την Σερβίαν, ο οποίος δημοσίως ώμολόγησεν ότι η εκτρωσις είναι φόνος, δια τον όποιον ευθύνονται τόσον ο ιατρός, όσον και η μητέρα. Μόλις έκυκλοφόρησε (σερβιστί) το βιβλίον του «Η άγιότης της ζωής», το οποίον είναι μία συλλογή των άρθρων του περί της ενδομητρίου παιδοκτονίας.

Η συνέντευξίς του δημοσιευθείσα εις την «Όρθοδοξίαν» (περιοδικόν της Σερβικης Εκκλησίας), συγκλονίζει τόσον με την είλικρίνειάν της, όσον και με το περιεχόμενόν της. Το πλέον άρμόζον όνομα αυτής της συνεντεύξεως θα ήτο —μία δημοσία έξομολόγησις και η μετάνοια! Παραθέτομεν εν μέρος αυτής της πολυτίμου μαρτυρίας:

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Ποία ήτο η στιγμή, πού καταλάβατε ότι έκτελών την έκτρωσιν, φονεύετε το άνθρώπινον όν;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Είμαι ιατρός, γνωρίζω τάς πράξεις μου, είμαι ένοχος δι' όλας τάς φρικαλεότητας πού έκανα εργαζόμενος ως γυναικολόγος και είμαι υποχρεωμένος να μαρτυρήσω, να αφυπνίσω, να προειδοποιήσω ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης ουσιαστικώς είναι φόνος του άγεννήτου ανυπεράσπιστου παιδιού. Εις τάς οριζομένας υποχρεώσεις της εργασίας μου ήσαν και αι νόμιμοι αμβλώσεις. Τότε δεν έγνώριζα ότι πράττω φόνον, τώρα, όμως, υποστηρίζω και γνωρίζω ότι η αμαρτία μου ενώπιον του Θεού είναι μεγάλη. Εις το Πανεπιστήμιον έδιδάχθην ότι το παίδι είναι ζωντανόν, μόλις γεννηθή με το πρώτον του κλάμα. Προ του κλάματος υπάρχει μόνον ως εν των οργάνων της μητέρας του: ως εις οδούς, ως εις νεφρός, ως η σκωληκοειδής άπόφυσις.

Έκανα από 48.000 έως 62.000 εκτρώσεις! Τούτο είναι ως να έχω εξαφανίσει μίαν όλόκληρον πόλιν. Το Βελιγράδιον έχει τόσα νοσοκομεία και αρκετάς Ιδιωτικάς κλινικάς, ένθα γίνονται αι εκτρώσεις! Εις τα τέλη της δεκαετίας του '80 ενεφανίσθη το υπερηχογράφημα με την διαγνωστικήν του δυνατότητα και μου έφερε πολλάς εκπλήξεις. Είδα το έμβρυον, τους κτύπους της καρδιάς του, τάς κινήσεις, το άνοιγμα του στόματος του· εις τα μεγαλύτερα έμβρυα παρετήρησα το «πιπίλισμα» του άντίχειρος· το έμβρυον εσκέπτετο και ησθάνετο, διότι αντέδρα εις τους βαθείς διαπεραστικούς ήχους επιταχύνον τας κινήσεις του. Και ύστερα από 4-5 λεπτά, όσον διαρκεί η άμβλωσις, το έμβρυον τούτο, αυτό το ίδιον άνθρώπινον όν, κείται τεμαχισμένον μεταξύ των εργαλείων εις το τραπέζι.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Πότε έπαύσατε να κάνετε εκτρώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Αυτό πού θα σας διηγηθώ τώρα, είναι όχληρόν και πάρα πολύ έπίπονον, αλλά δεν είναι δυνατόν να ώραιοποιούμεν κάτι, το οποίον άφ' εαυτού είναι φρικτόν. Προς θλίψιν και δυστυχίαν μου το 1988 έκανα την άμβλωσιν εις μίαν προχωρημένην εγκυμοσύνην των 4,5 μηνών. Κατά την διάρκειαν αυτής της έγχειρήσεως, της οποίας τάς λεπτομέρειας δεν ημπορώ να περιγράψω άνευ ταραχής, φρικιών άνεκάλυψα τον φονέα εντός μου. Μία έγχείρησις, η οποία έπρεπε να είναι μία πράξις ρουτίνας, μετετράπη εις ένα πραγματικόν έφιάλτην. Με την πρώτην κίνησιν του θλάστου έβγαλα το χεράκι και το έρριξα επάνω εις το τραπέζι των εργαλείων. Ιδού — το νεύρον του χεριού έπεσεν εις την άκρην της κομπρέσσας βρεγμένης με το ιώδιον. Το ιώδιον ερέθισε το νεύρον και το μικρούλικον χεράκι άρχισε να συσπάται. Με την επόμενην κίνησιν έβγαλα το πόδι. Και συνέβη το ιδιον — τώρα έτρεμε και εσυσπάτο το πόδι. Κάτι όμοιον δεν μου είχε συμβή ποτέ πριν. Ύστερον προσεπάθησα με τον θλάστην να συλλάβω και την καρδίαν, η οποία ακόμη εκτύπα και υπό τον θλάστην έκανε σπασμούς ολοέν και άργότερον... και άργότερον και επί τέλους έπαυσε.

Τότε εσυνειδητοποίησα ότι έπραξα φόνον, ότι έθανάτωσα τον άνθρωπον. Η γυναίκα αιμορραγεί πολύ, η ζωή της έκινδύνευε. Προσηυχήθην: «Κύριε, βοήθησε με να σώσω αυτήν την γυναίκα και τιμώρησε εμένα!». Έκτοτε ποτέ μου δεν επανέλαβα όμοίαν πράξιν. Έτυχε η νέα μου γνώσις να συμπίπτη με την αποψιν της Εκκλησίας —ότι το έμβρυον είναι ζωντανόν ήδη από την σύλληψίν του, δηλαδή από την στιγμήν της γονιμοποιήσεως του ωαρίου.

Η ενδομήτριος παιδοκτονία είναι πολύ μεγαλυτέρα και βαρυτέρα αμαρτία από τον απλούν φόνον, επειδή το έμβρυον εντός της μήτρας είναι άδύναμον να άμυνθή, ενώ δεν πταίει δια τίποτε· μόνον εκείνο είναι άνευ του προσωπικού πταίσματος εις όλον το άνθρώπινον γένος, διότι δεν έγεννήθη καν.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Δια το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έμβρυα, τα εκτρωθέντα κατά την διακοπήν της εγκυμοσύνης -τόσον την φυσικήν όσον και την τεχνητώς προκαλουμένην- δεν χρειάζεται η άδεια της μητέρας του εμβρύου. Ποία είναι η τύχη αυτών των τεμαχισμενων μικροσκοπικών σωμάτων;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Σπανίως διερωτάται κανείς, τί συμβαίνει με αυτά τα έμβρυα εις τα νοσοκομεία μας. Εις την χώραν μας κανείς δεν ανακοινώνει και δεν δημοσιεύει πληροφορίας αυτού του είδους. Δεν υπάρχουν αι κατάλληλοι βάσεις δια την έπιστημονικο-ερευνητικήν έργασίαν και δια την χρήσιν αυτών των εμβρύων εις την φαρμακευτικήν βιομηχανίαν, διότι τούτο είναι εξαιρετικώς δαπανηρόν. Και προς το παρόν, όσον γνωρίζω, δεν υπάρχουν καν αι συνθήκαι δια την έμπορευματοποίησιν. Εις ημάς αυτά τα έμβρυα αντιμετωπίζονται ως Ιατρικόν απόβλητον. Εναποτίθενται εις τους μαύρους σάκκους, μαζί με τα λοιπά όργανα τα απομείναντα από διαφόρους εγχειρήσεις εις τους ενήλικας ασθενείς και καίγονται όλα ως απόβλητα.

Ως κοινωνία είμεθα υποχρεωμένοι να προστατεύωμεν το παιδί ιατρικώς, ηθικώς, δικαστικώς και νομικώς, διότι πρέπει να έχη όλα τα δικαιώματα, τα όποια έχει ένας ενήλιξ. Τούτο είναι το καθήκον μας προς όλα τα μέλη της κοινωνίας μας.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Υπάρχει η ακριβής στατιστική πληροφορία περί του αριθμού των διαπραττομένων εκτρώσεων εις την Σερβίαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Είναι αδύνατον να ύπάρχη εν τέτοιον είδος της στατιστικής και όλαι αι σχετικοί πληροφορίαι είναι ψευδείς. Η μία στατιστική μας ενημερώνει ότι έχομεν 120.000 αμβλώσεις τον χρόνον, η άλλη στατιστική μας ενημερώνει ότι αυτός ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος - 420.000 αμβλώσεις τον χρόνον. Εγώ θεωρώ ότι εις εν γεννημένον παιδί αντιστοιχούν 25 αμβλώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Τί άποψιν έχετε δια το ζήτημα της άντισυλλήψεως;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Η αντισύλληψις σημαίνει το πράττειν εναντίον της συλλήψεως. Την ταξινομώ εις τρία είδη: Το πρώτον είδος είναι η εγκράτεια και είναι επιτετραμμένον· το δεύτερον είδος είναι η ικανοποίησις της ορμής άνευ εκσπερματώσεως και δεν είναι έπιτετραμμένον· το τρίτον είδος είναι σατανικόν και δίδει την δυνατότητα της εφαρμογής μιας ολοκλήρου σειράς εις την ουσίαν αμβλωτικών μέσων, αλλά τα οποία ονομάζουν αντισυλληπτικά: το "σπιράλ", το "χάπι" κ.λπ.

Τί είναι το «σπιράλ»; Είναι εν μηχανικόν στοιχείον, το οποίον εισάγεται εις την μήτραν, δια να προκαλέση την στείρωσιν. Το κάθε "σπιράλ" είναι αμβλωτικόν. Τα πρώιμα τεστ της εγκυμοσύνης αποδεικνύουν ότι αι γυναίκες, έχουσαι το "σπιράλ", εγκυμονούν περισσοτέρας φοράς τον χρόνον. Το "σπιράλ" μόνον εμποδίζει το έμβρυον να εμφυτευθή εις την μήτραν και εκείνο συνεπώς αποθνήσκει εις την ηλικίαν της μιας εβδομάδος. Το ίδιον πράγμα έχομεν καί με τα «χάπια»· ταύτα εμποδίζουν την ωρί-μανσιν του ωαρίου, αλλοιώνουν τον βλεννογόνον χιτώνα της μήτρας, ώστε να μη γίνη δεκτική δια το έμβρυον.

Υπάρχουν πολλαί απληροφόρητοι γυναίκες, αι οποίαι αφελώς υιοθετούν την κοινήν ανεύθυνον στάσιν απέναντι εις το ζήτημα τούτο. Είδατε τα μέσα ενημερώσεως, τα γυναικεία περιοδικά, τας έκπομπάς —και ηκούσατε κάπου ή ποτέ κανένα λόγον εναντίον των εκτρώσεων, των αντισυλληπτικών μέσων και της εξωσωματικής γονιμοποιήσεως;

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Τί είναι η εξωσωματική γονιμοποίησις;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Το έχω κάνει και αυτό. Υποστηρίζω ότι η εξωσωματική γονιμοποίησις είναι κακόν. Γονιμοποιούνται περισσότερα ωάρια, ενίοτε 10, 20 και παραπάνω, γίνεται διαφοροποίησις και θανατώνεται πάν περισσευούμενον εμβρυον, δια να διευκολυνθή η επιβίωσις το πολύ τριών εμβρύων. Εάν ληφθούν περισσότερα από τα τρία, τότε είναι ανάγκη να μειώσωμεν τον αριθμόν των, διότι η μήτρα δεν θα αντείχε την κυοφορίαν.



(Μετάφρασις από τα σερβικά: Μίλιτσα Βέσκωφ)



Ὀρθόδοξος Τύπος, 1579, 7/1/05, σ. 3.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1041
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 28, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ¨οπου γη και Πατρις
Επικοινωνία:

Η ΑΠΟΒΟΛΗ

Δημοσίευση από Harrys1934 »

NIKOSZ έγραψε:«ΕΚΑΝΑ ΕΩΣ 62.000 ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ!»
Ἡ ἐξομολόγησις ἑνός γυναικολόγου

Ο ιατρός Στόϊαν Άδάσεβιτς είναι μοναδικός γυναικολόγος εις την Σερβίαν, ο οποίος δημοσίως ώμολόγησεν ότι η εκτρωσις είναι φόνος, δια τον όποιον ευθύνονται τόσον ο ιατρός, όσον και η μητέρα. Μόλις έκυκλοφόρησε (σερβιστί) το βιβλίον του «Η άγιότης της ζωής», το οποίον είναι μία συλλογή των άρθρων του περί της ενδομητρίου παιδοκτονίας.

Η συνέντευξίς του δημοσιευθείσα εις την «Όρθοδοξίαν» (περιοδικόν της Σερβικης Εκκλησίας), συγκλονίζει τόσον με την είλικρίνειάν της, όσον και με το περιεχόμενόν της. Το πλέον άρμόζον όνομα αυτής της συνεντεύξεως θα ήτο —μία δημοσία έξομολόγησις και η μετάνοια! Παραθέτομεν εν μέρος αυτής της πολυτίμου μαρτυρίας:

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Ποία ήτο η στιγμή, πού καταλάβατε ότι έκτελών την έκτρωσιν, φονεύετε το άνθρώπινον όν;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Είμαι ιατρός, γνωρίζω τάς πράξεις μου, είμαι ένοχος δι' όλας τάς φρικαλεότητας πού έκανα εργαζόμενος ως γυναικολόγος και είμαι υποχρεωμένος να μαρτυρήσω, να αφυπνίσω, να προειδοποιήσω ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης ουσιαστικώς είναι φόνος του άγεννήτου ανυπεράσπιστου παιδιού. Εις τάς οριζομένας υποχρεώσεις της εργασίας μου ήσαν και αι νόμιμοι αμβλώσεις. Τότε δεν έγνώριζα ότι πράττω φόνον, τώρα, όμως, υποστηρίζω και γνωρίζω ότι η αμαρτία μου ενώπιον του Θεού είναι μεγάλη. Εις το Πανεπιστήμιον έδιδάχθην ότι το παίδι είναι ζωντανόν, μόλις γεννηθή με το πρώτον του κλάμα. Προ του κλάματος υπάρχει μόνον ως εν των οργάνων της μητέρας του: ως εις οδούς, ως εις νεφρός, ως η σκωληκοειδής άπόφυσις.

Έκανα από 48.000 έως 62.000 εκτρώσεις! Τούτο είναι ως να έχω εξαφανίσει μίαν όλόκληρον πόλιν. Το Βελιγράδιον έχει τόσα νοσοκομεία και αρκετάς Ιδιωτικάς κλινικάς, ένθα γίνονται αι εκτρώσεις! Εις τα τέλη της δεκαετίας του '80 ενεφανίσθη το υπερηχογράφημα με την διαγνωστικήν του δυνατότητα και μου έφερε πολλάς εκπλήξεις. Είδα το έμβρυον, τους κτύπους της καρδιάς του, τάς κινήσεις, το άνοιγμα του στόματος του· εις τα μεγαλύτερα έμβρυα παρετήρησα το «πιπίλισμα» του άντίχειρος· το έμβρυον εσκέπτετο και ησθάνετο, διότι αντέδρα εις τους βαθείς διαπεραστικούς ήχους επιταχύνον τας κινήσεις του. Και ύστερα από 4-5 λεπτά, όσον διαρκεί η άμβλωσις, το έμβρυον τούτο, αυτό το ίδιον άνθρώπινον όν, κείται τεμαχισμένον μεταξύ των εργαλείων εις το τραπέζι.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Πότε έπαύσατε να κάνετε εκτρώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Αυτό πού θα σας διηγηθώ τώρα, είναι όχληρόν και πάρα πολύ έπίπονον, αλλά δεν είναι δυνατόν να ώραιοποιούμεν κάτι, το οποίον άφ' εαυτού είναι φρικτόν. Προς θλίψιν και δυστυχίαν μου το 1988 έκανα την άμβλωσιν εις μίαν προχωρημένην εγκυμοσύνην των 4,5 μηνών. Κατά την διάρκειαν αυτής της έγχειρήσεως, της οποίας τάς λεπτομέρειας δεν ημπορώ να περιγράψω άνευ ταραχής, φρικιών άνεκάλυψα τον φονέα εντός μου. Μία έγχείρησις, η οποία έπρεπε να είναι μία πράξις ρουτίνας, μετετράπη εις ένα πραγματικόν έφιάλτην. Με την πρώτην κίνησιν του θλάστου έβγαλα το χεράκι και το έρριξα επάνω εις το τραπέζι των εργαλείων. Ιδού — το νεύρον του χεριού έπεσεν εις την άκρην της κομπρέσσας βρεγμένης με το ιώδιον. Το ιώδιον ερέθισε το νεύρον και το μικρούλικον χεράκι άρχισε να συσπάται. Με την επόμενην κίνησιν έβγαλα το πόδι. Και συνέβη το ιδιον — τώρα έτρεμε και εσυσπάτο το πόδι. Κάτι όμοιον δεν μου είχε συμβή ποτέ πριν. Ύστερον προσεπάθησα με τον θλάστην να συλλάβω και την καρδίαν, η οποία ακόμη εκτύπα και υπό τον θλάστην έκανε σπασμούς ολοέν και άργότερον... και άργότερον και επί τέλους έπαυσε.

Τότε εσυνειδητοποίησα ότι έπραξα φόνον, ότι έθανάτωσα τον άνθρωπον. Η γυναίκα αιμορραγεί πολύ, η ζωή της έκινδύνευε. Προσηυχήθην: «Κύριε, βοήθησε με να σώσω αυτήν την γυναίκα και τιμώρησε εμένα!». Έκτοτε ποτέ μου δεν επανέλαβα όμοίαν πράξιν. Έτυχε η νέα μου γνώσις να συμπίπτη με την αποψιν της Εκκλησίας —ότι το έμβρυον είναι ζωντανόν ήδη από την σύλληψίν του, δηλαδή από την στιγμήν της γονιμοποιήσεως του ωαρίου.

Η ενδομήτριος παιδοκτονία είναι πολύ μεγαλυτέρα και βαρυτέρα αμαρτία από τον απλούν φόνον, επειδή το έμβρυον εντός της μήτρας είναι άδύναμον να άμυνθή, ενώ δεν πταίει δια τίποτε· μόνον εκείνο είναι άνευ του προσωπικού πταίσματος εις όλον το άνθρώπινον γένος, διότι δεν έγεννήθη καν.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Δια το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έμβρυα, τα εκτρωθέντα κατά την διακοπήν της εγκυμοσύνης -τόσον την φυσικήν όσον και την τεχνητώς προκαλουμένην- δεν χρειάζεται η άδεια της μητέρας του εμβρύου. Ποία είναι η τύχη αυτών των τεμαχισμενων μικροσκοπικών σωμάτων;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Σπανίως διερωτάται κανείς, τί συμβαίνει με αυτά τα έμβρυα εις τα νοσοκομεία μας. Εις την χώραν μας κανείς δεν ανακοινώνει και δεν δημοσιεύει πληροφορίας αυτού του είδους. Δεν υπάρχουν αι κατάλληλοι βάσεις δια την έπιστημονικο-ερευνητικήν έργασίαν και δια την χρήσιν αυτών των εμβρύων εις την φαρμακευτικήν βιομηχανίαν, διότι τούτο είναι εξαιρετικώς δαπανηρόν. Και προς το παρόν, όσον γνωρίζω, δεν υπάρχουν καν αι συνθήκαι δια την έμπορευματοποίησιν. Εις ημάς αυτά τα έμβρυα αντιμετωπίζονται ως Ιατρικόν απόβλητον. Εναποτίθενται εις τους μαύρους σάκκους, μαζί με τα λοιπά όργανα τα απομείναντα από διαφόρους εγχειρήσεις εις τους ενήλικας ασθενείς και καίγονται όλα ως απόβλητα.

Ως κοινωνία είμεθα υποχρεωμένοι να προστατεύωμεν το παιδί ιατρικώς, ηθικώς, δικαστικώς και νομικώς, διότι πρέπει να έχη όλα τα δικαιώματα, τα όποια έχει ένας ενήλιξ. Τούτο είναι το καθήκον μας προς όλα τα μέλη της κοινωνίας μας.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Υπάρχει η ακριβής στατιστική πληροφορία περί του αριθμού των διαπραττομένων εκτρώσεων εις την Σερβίαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Είναι αδύνατον να ύπάρχη εν τέτοιον είδος της στατιστικής και όλαι αι σχετικοί πληροφορίαι είναι ψευδείς. Η μία στατιστική μας ενημερώνει ότι έχομεν 120.000 αμβλώσεις τον χρόνον, η άλλη στατιστική μας ενημερώνει ότι αυτός ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος - 420.000 αμβλώσεις τον χρόνον. Εγώ θεωρώ ότι εις εν γεννημένον παιδί αντιστοιχούν 25 αμβλώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Τί άποψιν έχετε δια το ζήτημα της άντισυλλήψεως;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Η αντισύλληψις σημαίνει το πράττειν εναντίον της συλλήψεως. Την ταξινομώ εις τρία είδη: Το πρώτον είδος είναι η εγκράτεια και είναι επιτετραμμένον· το δεύτερον είδος είναι η ικανοποίησις της ορμής άνευ εκσπερματώσεως και δεν είναι έπιτετραμμένον· το τρίτον είδος είναι σατανικόν και δίδει την δυνατότητα της εφαρμογής μιας ολοκλήρου σειράς εις την ουσίαν αμβλωτικών μέσων, αλλά τα οποία ονομάζουν αντισυλληπτικά: το "σπιράλ", το "χάπι" κ.λπ.

Τί είναι το «σπιράλ»; Είναι εν μηχανικόν στοιχείον, το οποίον εισάγεται εις την μήτραν, δια να προκαλέση την στείρωσιν. Το κάθε "σπιράλ" είναι αμβλωτικόν. Τα πρώιμα τεστ της εγκυμοσύνης αποδεικνύουν ότι αι γυναίκες, έχουσαι το "σπιράλ", εγκυμονούν περισσοτέρας φοράς τον χρόνον. Το "σπιράλ" μόνον εμποδίζει το έμβρυον να εμφυτευθή εις την μήτραν και εκείνο συνεπώς αποθνήσκει εις την ηλικίαν της μιας εβδομάδος. Το ίδιον πράγμα έχομεν καί με τα «χάπια»· ταύτα εμποδίζουν την ωρί-μανσιν του ωαρίου, αλλοιώνουν τον βλεννογόνον χιτώνα της μήτρας, ώστε να μη γίνη δεκτική δια το έμβρυον.

Υπάρχουν πολλαί απληροφόρητοι γυναίκες, αι οποίαι αφελώς υιοθετούν την κοινήν ανεύθυνον στάσιν απέναντι εις το ζήτημα τούτο. Είδατε τα μέσα ενημερώσεως, τα γυναικεία περιοδικά, τας έκπομπάς —και ηκούσατε κάπου ή ποτέ κανένα λόγον εναντίον των εκτρώσεων, των αντισυλληπτικών μέσων και της εξωσωματικής γονιμοποιήσεως;

ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Τί είναι η εξωσωματική γονιμοποίησις;

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Το έχω κάνει και αυτό. Υποστηρίζω ότι η εξωσωματική γονιμοποίησις είναι κακόν. Γονιμοποιούνται περισσότερα ωάρια, ενίοτε 10, 20 και παραπάνω, γίνεται διαφοροποίησις και θανατώνεται πάν περισσευούμενον εμβρυον, δια να διευκολυνθή η επιβίωσις το πολύ τριών εμβρύων. Εάν ληφθούν περισσότερα από τα τρία, τότε είναι ανάγκη να μειώσωμεν τον αριθμόν των, διότι η μήτρα δεν θα αντείχε την κυοφορίαν.



(Μετάφρασις από τα σερβικά: Μίλιτσα Βέσκωφ)



Ὀρθόδοξος Τύπος, 1579, 7/1/05, σ. 3.

n
Απλά λέγεται αποβολη και δεν θα καθίσω στο ζήτημα που το έχω ακούσει αμέτρητες φορές από θεολόγους και ιερείς σαν να έχουν καταπιεί όλοι τους την ίδια κασετα χωρίς καμία παραλαγή. Μετά από αυτό εσείς συνεχίστε την υψυλή θεολογία και την επιστήμη. Την περασμένη Κυριακή στο κήρυγμα του Ευαγγελίου άκουσα το ίδιο πράγμα και την έχω στίσει του παπάκου μας σε κοντό χρονικό διάστημα θα του κάνω επίθεση. Δηλαδή τι είναι αυτό. Το να ρίξει η γυναίκα το έμβριο το οποίον είναι ένας καινούριος άνθρωπος που μεγαλώνει μέσα της ,Ναι είναι αμαρτία, και ακούει εκείνη η γυναίκα που έκανε αυτό το αμάρτημα και στενάζει Εάν μου πει κάποιος ότι έχει ακούσει ποτέ σε μιά τέτοια ομηλία ότι αν όχι ο υπεύθυνος της πράξεως είναι ο άντρας έστω εποιηκώς ότι έχει ένα μερίδιο 50% γιατί αυτός είναι που δημιουργεί την γκρίνια και ο οποίος στο τέλος δίνει και τα λευτά για τα έξοδα, Και τι γίνεται; Εδώ είναι το μεγάλο σφάλμα λογο αμάθειας ΝΑΙ αμάθειας αυτών που μιλούν για το ζήτημα αυτό .Ο άντρας αφού δεν του έχουν ρίξει καμία ευθύνη τα ξηράφια μας ,δεν αισθάνεται καμία τύψη περί της αμαρτίας και έτσι το αμάρτημα το παίρνει μαζί του μέχρι τάλους, και αν ακόμη έχει πάει για εξομολόγηση αυτό ούτε που περνάει από το μυαλό του να το αποβάλει> Το αμάρτημα όχι το ένβριο Όπου ακούω αυτο το κήρυγμα τάχα μου, ποτέ δεν το αφίνω να περάσει ντούκο. Κάντε και εσείς το ίδιο για να μη μένει ο άντρας ανίδεως της αμαρτίας του Αυτά από τον Χάρη
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Χάρη έχεις δίκιο. Στην έκτρωση η γυναίκαι και ο γιατρός είναι οι δολοφόνοι και ο άντρας ο συνεργός. Σίγουρα φταίει άσχετα αν έχει μικρό μερίδιο. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως όταν ο άντρας δεν θέλει και η γυναίκα το κάνει μόνη της, όταν εκε΄λινος την πιέζει, όταν εξαφανίζεται και της λέει να κάνει ότι καταλαβαίνει, κλπ.
Αν τα πιάσουμε όλα δεν τελειώνουμε ούτε του χρόνου.
Μιλάμε για την γυναίκα που έχει τον τελευταίο λόγο. Αν γνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι έγκλημα τότε σαφώς θα ελαττωθούν οι εκτρώσεις. Γιατί δεν φιλοδοξούμε να εξαφανιστούν βέβαια :roll:
<div><img width="111" height="148" border="0" src="ierosolimitisa.jpg" /></div>
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”