Απορίες για την Παλαιά Διαθήκη
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
Το συγκεκριμένο χωρίο από τους Ψαλμούς (για τα μωρά και τις πέτρες) από τους νηπτικούς Πατέρες (μπορείς να ψάξεις στην Φιλοκαλία, εκδόσεις το Περιβόλι της Παναγίας, έχει και ευρετήριο στο τέλος ο κάθε τόμος με τα αγιογραφικά χωρία) ερμηνεύεται αλληγορικά:
Βρέφη της Βαβυλώνας είναι οι κακοί λογισμοί, τους οποίους καλείται ο Χριστιανός να αποκρούει, να συντρίβει πάνω στην πέτρα, όπου πέτρα είναι ο Χριστός, δηλαδή το Όνομα του Ιησού Χριστού.
Δηλαδή, υπονοείται η κατάσταση της νήψης, της φυλακής του νοός.
Το έχω διαβάσει, γι'αυτό το γράφω. Μπορείς όμως να ψάξεις για τα συγκεκριμένα χωρία να το διασταυρώσεις.
Βρέφη της Βαβυλώνας είναι οι κακοί λογισμοί, τους οποίους καλείται ο Χριστιανός να αποκρούει, να συντρίβει πάνω στην πέτρα, όπου πέτρα είναι ο Χριστός, δηλαδή το Όνομα του Ιησού Χριστού.
Δηλαδή, υπονοείται η κατάσταση της νήψης, της φυλακής του νοός.
Το έχω διαβάσει, γι'αυτό το γράφω. Μπορείς όμως να ψάξεις για τα συγκεκριμένα χωρία να το διασταυρώσεις.
Aυτό όμως πως να ερμηνευθεί ;anideos έγραψε:Δευτερονόμιο 22 (13,20-21): "Eάν δέ τις λάβη γυναίκα ... και μη ευρεθή παρθένια ... εξάξουσι την νεάνιν επί τας θύρας του οίκου του πατρός αυτής, και λιθοβολήσουσιν αυτήν εν λίθοις, και αποθανείται".
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις πάντως
Βρήκα και άλλη απάντηση σε άλλο φόρουμ που γράφαν το εξής
Καταρχήν ο ψαλμός αυτός είναι του προφήτη Ιερεμία και αναφέρεται στην πτώση του βασιλείου του Ιούδα το 587 π.Χ. από τους Βαβυλώνιους. Για αυτό και λέει ότι κάθισαν και έκλαψαν και άφησαν τα όργανα τα μουσικά και θυμόντουσαν τον παλιό καλό καιρό. Ότι αρνήθηκαν να τραγουδήσουν στους κατακτητές και ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ την Ιερουσαλήμ παρά το ότι βρίσκονται σε ξένη χώρα (βαβυλώνια αιχμαλωσία).
Ως προς τον επίμαχο στίχο με μια απλή ανάγνωση θα δει κανείς ότι δεν εκστομίζεται από τον προφήτη Ιερεμία αλλά από τους υιούς Εδώμ γνωστούς και Ιδουμαίους, που ήταν απόγονοι του Ησαύ ή αλλιώς Εδώμ γιου του Ιακώβ και αδερφού του Ισαάκ. Οι Ιδουμαίοι λοιπόν λένε αυτά τα λόγια εκφράζοντας το μίσος τους προς τους Ιουδαίους καθώς μολονότι εξ ιδίου αίματος διαβάζοντας τις Βασιλείες βλέπουμε τη φοβερή τους έχθρα με τους Ιουδαίους και τις νίκες των τελευταίων.
Η πίκρα λοιπόν για αυτές τις ήττες σε συνάρτηση με το επερχόμενο τέλος του βασιλείου του Ιούδα και το προαιώνιο μίσος τους οδήγησαν τους Ιδουμαίους να πουν αυτά τα λόγια τα οποία μετέπειτα ο προφήτης Ιερεμίας συμπεριέλαβε στον ψαλμό.
Re: Απορίες για την Παλαιά Διαθήκη
Για πλήρη απάντηση στα παρακάτω, δες εδω: http://tinyurl.com/2crvs4anideos έγραψε:Γειά σας
Καλώς σας βρήκα
Διάβαζα σε ένα site που κατηγορούσαν τον Χριστιανισμό και την Παλαιά Διαθήκη πλήθος κατηγοριών βασισμένα σε στίχους από την Παλαιά Διαθήκη
Ενιωσα ότι έχουν δίκιο αν είναι αυτό το νόημά τους
Επειδή όμως έχω πιο πολύ εμπιστοσύνη στην πίστη μας και στο Θεό και επειδή και ο ίδιος ο Χριστός συκοφαντήθηκε από τους Εβραίους θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να μου εξηγήσει τον παρακάτω ψαλμό
Είναι δυνατόν να υπάρχει φράση που να λέει "Μακάριος όποιος λιώσει τα μωρά πάνω σε πέτρες" ; είναι πραγματικά τρομαχτική απαράδεκτη από κάθε σκέψη εικόνα που δεν αρμόζει σε έναν Θεό της Απειρης αγάπης
Μήπως το "εδαφιεί προς τη πέτραν" δεν σημαίνει ότι θα λιώσει τα μωρά πάνω στις πέτρες αλλά είναι κάτι μεταφορικό ;
Αν είναι και είναι κάτι μεταφορικό να το γράψω σε εκείνο το blogspot γιατί επιρρεάζει κόσμο και κάνει κακό αυτό
Ευχαριστώ παιδιά
Ψαλμός ΡΛΣΤ΄. 136
Επί των ποταμών Βαβυλώνος, εκεί εκαθίσαμεν και εκλαύσαμεν εν τω μνησθήναι ημάς της Σιών. Επί ταις ιτέαις εν μέσω αυτής εκρεμάσαμεν τα όργανα ημών· ότι εκεί επηρώτησαν ημάς οι αιχμαλωτεύσαντες ημάς λόγους ωδών και οι απαγαγόντες ημάς, ύμνον· ΄Ασατε ημίν εκ των ωδών Σιών. Πώς άσωμεν την ωδήν Κυρίου επί γης αλλοτρίας; Εάν επιλάθωμαι σου, Ιερουσαλήμ, επιλησθείη η δεξιά μου· κολληθείη η γλώσσα μου τω λάρυγγί μου, εάν μη σου μνησθώ, εάν μη προανατάξωμαι την Ιερουσαλήμ, ως εν αρχή της ευφροσύνης μου. Μνήσθητι, Κύριε, των υιών Εδώμ, την ημέραν Ιερουσαλήμ, των λεγόντων· Εκκενούτε, εκκενούτε, έως των θεμελίων αυτής. Θυγάτηρ Βαβυλώνος η ταλαίπωρος, μακάριος, ός ανταποδώσει σοι το ανταπόδομα σου, ό ανταπέδωκας ημίν. Μακάριος, ός κρατήσει και εδαφιεί τα νήπια σου προς την πέτραν
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία: