Χρυσόστομος Σμύρνης Άγιος ή όχι

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Iosif
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Iosif »

konstantinoupolitis έγραψε: ενώ πασίγνωστος κληρικός μου απευθύνθηκε δημόσια λέγοντας επι λέξει "εμένα μου μίλησε ο Θεός".
Τι είπε ο Θεός σε εκείνο τον κληρικό, που είπε ΔΗΜΟΣΙΩΣ ότι τού μίλησε ο Θεός ;
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».
elenas
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από elenas »

PATIENT έγραψε:
YiaVi έγραψε: Συγγνώμη, αλλά ο πατήρ Ευθύμιος Τρικαμηνάς είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, έχει γενικότερα ακραίες θέσεις...
Oπως; --> 1) ...2)...3)...κλπ.

Kαι αν διαφωνούμε με κάποιες απόψεις του , τι μας εμποδίζει να διαβάσουμε αυτά που λέει επι του θέματος και μετά να τον καταδικάσουμε;

Oσο για τη Μητρόπολη Δημητριάδος (που λέει ο elenas) αυτή δεν είναι που διοργάνωσε συνέδριο με προτεστάντες και τους κάλεσαν στο τέλος σε Θ.Λειτουργία; Tους έδωσαν μάλιστα και αντίδωρο όπως αναφέρθηκε ΚΑΙ απο τον π.Ζήση στην ομιλία που κυκλοφόρησε και σε αυτο εδώ το φόρουμ.

Αναφέρθηκα στο γεγονός της απομάκρυνσης του π. Ευθυμίου που είναι πραγματικό.
Το αν Ο μητροπολίτης είναι σωστός ή όχι είναι άλλο θέμα και βεβαίως εγώ δεν θα το πραγματευτώ.
Και αν θυμάμαι καλά δεν τον απεμάκρυνε ο Ιγνατιος.
PATIENT
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από PATIENT »

Aπο όσα διάβασα παραπάνω καταλήγουν ορισμένοι να συμφωνούν με την αγιοποίηση του Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Αρα δικαιούμαι να συμπεράνω ότι του οφείλεται πάσα τιμή αγίου , όπως για παράδειγμα:
Σύνθεση ακολουθίας (ήδη έχει γίνει), ανέγερση ναού προς τιμήν του, βάπτιση παιδιών με το όνομα Χρυσόστομος προς τιμήν του κ.α.
Ας δούμε όμως μια περίληψη των όσων έγραψε στο βιβλίο του ο π. Ευθύμιος, στην εφημερίδα Ο.Τ. τεύχη 1659 -60 , για πληρέστερη ενημέρωση επί του θέματος.

Εικόνα

Εικόνα
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Είναι καλό που παρατίθεται εδώ η αντίθετη άποψη, ώστε να υπάρχει και η βασική περι του αντιθέτου γνώμη.

Ο τρόπος με τον οποίο γενικά ομιλεί ο πατήρ Ευθύμιος για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης έστω και αν θεωρηθεί μόνο εθνομάρτυς είναι απαράδεκτος για άτομο που έδωσε την ψυχή του και ένα ένα τα μέλη του σωματός του.

Ούτε μπορεί, χθεσινός ων, να μου τον αντιπαραβάλει με τον Στέπανιτς. Έλεος !

Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά το όλο θέμα το κίνησε ο π. Αυγουστίνος και χωρίς αυτόν τα πράγματα δεν θα είχαν φθάσει, ίσως, ήδη στην αναγνώριση. Και περι της Ορθοδοξίας και του αντιοικουμενικού του π. Αυγουστίνου δεν νομίζω να υπάρχει αντίλογος, έστω και αν κανείς δεν είναι αλάθητος και άρα ούτε και αυτός.

Στον επιφανή κληρικό, απάντησα επίσης δημόσια πως "δεν αντιδρώ αρνητικά σε δηλώσεις αποκαλύψεως, υπο την φιλοσοφία του "και ποιός είσαι εσύ και αξιώθηκες κάτι τέτοιο" καθώς "το Πνεύμα όπου θέλει πνει", αλλά εφόσον έχει προκληθεί σκανδαλισμός με το όλο θέμα, οφείλατε να το αναφέρετε δημόσια ότι είχατε τέτοια εμπειρία, αληθινή ή πλανεμένη, και όχι να το πείτε ως φωτοβολίδα τώρα που βρέθηκε κάποιος και επικαλέσθηκε το παρόν.
Όταν δε τελείωσε το Συνέδριο και πήρα την ευχή του, μου είπε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, με τέτοιο τρόπο που δεν διατηρώ αμφιβολίες ότι δεν είχε τέτοια εμπειρία, αλλά το είπε για λόγους εντυπώσεων.
PATIENT
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από PATIENT »

konstantinoupolitis έγραψε:
Τα παραπάνω τα είπα δημόσια και σε συνέδριο περι Οικουμενισμού στη Θεσσαλονίκη το 2004 αν θυμάμαι καλά. Και επειδή μετά την τοποθέτηση μου έγινε "λίγος" ντόρος, μετά με έπιασαν διάφοροι, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι ζηλωτές ιερείς και θεολόγοι, μερικά απο τα ονόματα των οποίων κατα καιρούς αναφέρονται εδώ. Τιμώ την προσφορά τους αλλά διαφώνησα σε αυτό. Πασίγνωστος θεολόγος μου είπε "ότι εδώ είμαστε όλοι Ορθόδοξοι και δεν πρέπει να διαφωνούμε", ενώ πασίγνωστος κληρικός μου απευθύνθηκε δημόσια λέγοντας επι λέξει "εμένα μου μίλησε ο Θεός".
Δηλαδή στο συνέδριο περί Οικουμενισμού ανακατεύτηκε και το θέμα του Χρυσόστομου Σμύρνης;
Aν επιτρέπεται με ποιά ιδιότητά σου πήρες μέρος στο συνέδριο εκείνο (γιατί δεν γνωρίζω ποιός είσαι) και αν είχες την καλοσύνη να μας μεταφέρεις εδώ αυτά που είπες και εκεί, αν και εφόσον τα έχεις και σε ηλεκτρονική μορφή.
konstantinoupolitis έγραψε: Ο τρόπος με τον οποίο γενικά ομιλεί ο πατήρ Ευθύμιος για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης έστω και αν θεωρηθεί μόνο εθνομάρτυς είναι απαράδεκτος για άτομο που έδωσε την ψυχή του και ένα ένα τα μέλη του σωματός του.
Ούτε μπορεί, χθεσινός ων, να μου τον αντιπαραβάλει με τον Στέπανιτς. Έλεος !
Συμφωνώ ως προς το πρώτο σκέλος της φράσης σου.
Απο την άλλη διακρίνω μια αποφυγή σχολιασμού επί της ουσίας των θέσεων Ευθυμίου .
Σύμφωνα με τα όσα γράφει, βγαίνει το συμπερασμα ότι είναι μόνον εθνομάρτυρας ή τον αδικεί και είναι κάτι παραπάνω;
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από paroikos »

Kαι το γνωστό "Αμήν" στο τέλος ως κερασακι στην τούρτα "Τέκτονας" ο Χρυσόστομος". Τι λέμε τωρα; Οι Τέκτονες μόνο μετά θάνατον "αποκαλύπτουν" τα μέλη ή δήθεν μέλη τους. Γιατί άραγε; Μπορεί να διασταυρώσει την πληροφορία αυτή πέραν από τους καταλόγους των ίδιων των Τεκτόνων; Κάποτε υπήρχε το χόμπυ να σκοτώνουν κάποιοι την ώρα τους ψάχνοντας Τέκτονες. Ξεπερασμένη μόδα πλέον μόδα και ολίγον βαρετή....21ος αι.!!! Τα ντεπόν μου ρε παιδιά με αυτούς τους αφορισμούς! Ας προσκομίσουν τουλάχιστον κάποιο σοβαρό ή σοβαροφανές, έστω, στοιχείο για την τεκτονική ιδιότητα του Σμύρνης, να χει και λίγο δράκο το σίριαλ...
parmenas
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από parmenas »

Σε καμία περίπτωση η υπαρξη θαυμάτων δεν είναι υποχρεωτκό κριτήριο για ανακύρηξη αγιότητας. Εκατοντάδες ανακυρημένοι άγιοι δεν είχαν ιχνος θαύματος. Το απόλυτο κριτήριο είναι το τι θα πει ο λαός.

Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι πρέπει η θαυματουργία να γίνει ένα από τα απαραίτητα κριτίρια.

paroikos έγραψε:Η αγιότητα προϋποθέτει ύπαρξη:
α) ορθού δόγματος
β) ορθού ήθους
γ) ύπαρξη θαυμάτων.
Ο Σμύρνης Χρυσόστομος ήταν Εθνομάρτυρας. Ο Νουρεντίν τον έδωσε στον όχλο εξαιτίας εθνικών-πολιτικών επιλογών του. Η στάση του ήταν ηρωϊκή, αλλά δείγματα αγιότητος δεν έχει δείξει. Προσωπικά πιστεύω, δεν ξέρω πάλι, ότι ο Χρυσόστομος Σμύρνης ήταν μια ηρωϊκή προσωπικότητα, ένας πραγματικός ποιμένας, αλλά όχι άγιος.
relis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από relis »

Ζήτω ο εθελουσίως υπό των βαρβάρων κατασφαγιασθείς,
Αγιος, ήρωας, Ελληνας, Χρυσόστομος Σμύρνης.
Την ευχή του νά έχουμε.

Καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από paroikos »

parmenas έγραψε:Σε καμία περίπτωση η υπαρξη θαυμάτων δεν είναι υποχρεωτκό κριτήριο για ανακύρηξη αγιότητας. Εκατοντάδες ανακυρημένοι άγιοι δεν είχαν ιχνος θαύματος. Το απόλυτο κριτήριο είναι το τι θα πει ο λαός.

Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι πρέπει η θαυματουργία να γίνει ένα από τα απαραίτητα κριτίρια.

paroikos έγραψε:Η αγιότητα προϋποθέτει ύπαρξη:
α) ορθού δόγματος
β) ορθού ήθους
γ) ύπαρξη θαυμάτων.
Ο Σμύρνης Χρυσόστομος ήταν Εθνομάρτυρας. Ο Νουρεντίν τον έδωσε στον όχλο εξαιτίας εθνικών-πολιτικών επιλογών του. Η στάση του ήταν ηρωϊκή, αλλά δείγματα αγιότητος δεν έχει δείξει. Προσωπικά πιστεύω, δεν ξέρω πάλι, ότι ο Χρυσόστομος Σμύρνης ήταν μια ηρωϊκή προσωπικότητα, ένας πραγματικός ποιμένας, αλλά όχι άγιος.

Έχω την εντύπωση ότι η ύπαρξη θαυμάτων αποτελεί κριτήριο αγιότητος. Όταν στέλνεται ο σχετικός φάκελος, θα πρεπει μέσα να υπάρχουν μαρτυρίες σημείων και θαυμάτων και μάλιστα αξιόπιστες.
elenas
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από elenas »

Συγχωρείστε μου την παρέμβαση - δεν είμαι θεολόγος- αλλά μήπως το πάμε πολύ μακριά - και απομακρυνόμαστε από την ουσία- διυλίζοντας τώρα και τις αγιοποιήσεις;
Δηλαδή έχουμε λύσει όλα τα υπαρξιακά μας και έχουμε φθάσει σε τέτοιο βαθμό προσωπικής τελείωσης που λέμε "για να δούμε είναι άγιος αυτός ή εκείνος";
Aς υποθέσουμε ότι ο Χρυσόστομος δεν δικαιούται -τυπικά- αγιοποίησης και εμείς του έχουμε απονείμει τιμές αγίου. Σε τί μπορεί να μας βλάψει αυτό από την στιγμή που έχει δώσει την ζωή του για την πατρίδα και την πίστη με μαρτυρικό τρόπο; (Δεν αγιοποιούμε δα και τον Διοκλητιανό!)
Αντίθετα αν είναι όντως άγιος (για τον Θεό) ρισκάρουμε πολλά -έως και να γίνουμε βλάσφημοι...
Τέλος, μακάρι να είμαστε πάντα τόσο αναλυτικοί και απαιτητικοί και με τους εαυτούς μας!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”