Πώς πρέπει να προσευχόμαστε;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

vasilikh
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Πώς πρέπει να προσευχόμαστε;

Δημοσίευση από vasilikh »

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

1. Νὰ λέμε τὴν προσευχή μας ἀργὰ καὶ καθαρά. Ὄχι μὲ βιασύνη, ἀλλὰ μὲ ἀγάπη πρὸς τὸ Θεό.

2. Πρὶν προσευχηθοῦμε νὰ ἔχουμε συγχωρήσει ὅλους ὅσους μᾶς ἔχουν ἀδικήσει ἤ μᾶς ἔχουν στενοχωρήσει στὴ ζωή μας.

3. Νὰ μάθουμε νὰ ἀγαποῦμε τὴν προσευχή μας μὲ τρόπο ταπεινό.

4. Γιὰ νὰ καρποφορήσει μία προσευχὴ χρειάζεται βαθειὰ ταπείνωση καρδιᾶς καὶ μυστηριακὴ ζωή.

5. Ἡ προσευχὴ ἀποδίδει περισσότερο ὅταν ἔχουμε ἐξομολογηθεῖ καθαρὰ καὶ ἔχουμε κοινωνήσει τὸ Πανάγιον Σῶμα καὶ Αἷμα τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

6. Νὰ προσευχόμαστε χωρὶς εἰκόνες στὸ νοῦ μας, ἀλλὰ νὰ προσέχουμε τὰ λόγια της προσευχῆς μὲ κατάνυξη καὶ εὐλάβεια.

7. Ὅσο περισσότερο προσευχόμεθα, τόσο περισσότερο αἰσθανόμαστε τὴν παρουσία τοῦ Θεού.

Επισκεφθείτε :http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodox ... _guide.htm
<<Αδιαλείπτως προσεύχεσθε>>,<<Μην ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΣΑΙ όταν χύνεις δάκρυα στήν προσευχή σου. Είναι ο Χριστός που άγγιξε τα μάτια σου και μπόρεσες να δείς νοερό φώς.>>
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Σ΄αυτό το πολύ ουσιαστικό κείμενο θά 'θελα να προσθέσω δυο τρία πράγματα ακόμη, που προέρχονται απ΄τη φτωχή εμπειρία μου.

Η προσευχή χρειάζεται ησυχία και συγκέντρωση. Γι αυτό στο σπίτι μας πρέπει νά 'χουμε ένα μέρος όπου θα βάλουμε τις εικόνες μας και θα πηγαίνουμε εκεί όταν θέλουμε να προσευχηθούμε (το ταμείον που λέει ο Κύριος).

Για να μπορέσουμε ν΄ αποσπάσουμε το νου μας απ΄τα καθημερινά και να τον στρέψουμε μέσα μας, καλά είναι να διαβάσουμε ένα πνευματικό βιβλίο ή να χρησιμοποιούμε κάποιά απ΄τις τυποποιημένες ακολουθίες της Εκκλησίας μας, π.χ. Μικρό Απόδειπνο, Μεσονυκτικό, ολόκληρη αν μπορούμε ή ένα τμήμα της.

Μέσα στην ακολουθία μπορούμε να εντάξουμε τη δική μας προσωπική προσευχή, όπου κάνουμε ένα απολογισμό της μέρας μας, θα ευχαριστούμε τον Κύριο για όλα τα καλά που έγιναν ή κάναμε, θα ζητάμε συγχώρηση για τα λάθη μας και θα ζητάμε απ΄τον τη βοήθειά Του για όσα ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνάμεις μας, αλλά και την ευλογία Του και σε ΄κείνα που περνούν απ΄το χέρι μας.

Η ώρα της προσευχής πρέπει να είναι καθημερινή και ιερή, δηλαδή να μην την παραλείπουμε, εκτός κι αν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Μην περιμένουμε να έχουμε τη διάθεση για να προσευχηθούμε γιατί αυτό θα συμβεί σπάνια. Θα ξεκινάμε την προσευχή μας την καθορισμένη ώρα και θα προσφέρουμε αυτό που μπορούμε, δηλαδή την ποσότητα της προσευχής, για την ποιότητα θα φροντίσει η Θεία Χάρι.

Το γεμάτο στομάχι όπως και το ποτό δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση στην προσευχή, γι αυτό καλά είναι το βράδυ να μην βαραίνουμε το στομάχι μας και να τρώμε μερικές ώρες πριν πάμε για ύπνο.

Εγώ πρσωπικά προτείνω η προσευχή να είναι το τελευταίο πράγμα, που θα κάνετε κάθε μέρα και μετά απ΄την προσευχή να μην κάνετε τίποτε άλλο, εκτός ίσως απ΄το να διαβάσετε ένα πνευματικό βιβλίο. Τότε να δείτε πόσο αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμάστε ήρεμα και χωρίς εφιάλτες. Η τηλεόραση πριν και μετά τη βραδυνή προσευχή μάλλον δεν βοηθάει.

Όποιος μπορεί να λέει την ευχή μέσα του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κάνει κάτι που δεν απασχολεί το μυαλό του, π.χ. όταν οδηγεί, θα κερδίσει μεγάλη ευλογία. Και μη σας φαίνεται αυτό εύκολο γιατί δεν είναι. Δοκιμάστε και θα δείτε.
Ioan
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ioan »

Πολύ σας ευχαριστώ παιδιά για τις συμβουλές-οδηγίες περί προσευχής. Είναι πράγματι πολύτιμες. Να είστε καλά.
barefoot
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

Δημοσίευση από barefoot »

ola kala ki ola wraia....eimai kainourgios sto forum auto ...den mporw na pw oti eimai kai o kaluteros xristianos.....alla h sygkerimenh apanthsh ...dhladh egxhridio proseyxhs mou fantazei polu akurh......Pisteyw oti o ka8enas mas mporei na proseuxi8ei opote to exei anagkh kai eite dei tv eite de dei ktl ktl ktl

nkope έγραψε:Σ΄αυτό το πολύ ουσιαστικό κείμενο θά 'θελα να προσθέσω δυο τρία πράγματα ακόμη, που προέρχονται απ΄τη φτωχή εμπειρία μου.

Η προσευχή χρειάζεται ησυχία και συγκέντρωση. Γι αυτό στο σπίτι μας πρέπει νά 'χουμε ένα μέρος όπου θα βάλουμε τις εικόνες μας και θα πηγαίνουμε εκεί όταν θέλουμε να προσευχηθούμε (το ταμείον που λέει ο Κύριος).

Για να μπορέσουμε ν΄ αποσπάσουμε το νου μας απ΄τα καθημερινά και να τον στρέψουμε μέσα μας, καλά είναι να διαβάσουμε ένα πνευματικό βιβλίο ή να χρησιμοποιούμε κάποιά απ΄τις τυποποιημένες ακολουθίες της Εκκλησίας μας, π.χ. Μικρό Απόδειπνο, Μεσονυκτικό, ολόκληρη αν μπορούμε ή ένα τμήμα της.

Μέσα στην ακολουθία μπορούμε να εντάξουμε τη δική μας προσωπική προσευχή, όπου κάνουμε ένα απολογισμό της μέρας μας, θα ευχαριστούμε τον Κύριο για όλα τα καλά που έγιναν ή κάναμε, θα ζητάμε συγχώρηση για τα λάθη μας και θα ζητάμε απ΄τον τη βοήθειά Του για όσα ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνάμεις μας, αλλά και την ευλογία Του και σε ΄κείνα που περνούν απ΄το χέρι μας.

Η ώρα της προσευχής πρέπει να είναι καθημερινή και ιερή, δηλαδή να μην την παραλείπουμε, εκτός κι αν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Μην περιμένουμε να έχουμε τη διάθεση για να προσευχηθούμε γιατί αυτό θα συμβεί σπάνια. Θα ξεκινάμε την προσευχή μας την καθορισμένη ώρα και θα προσφέρουμε αυτό που μπορούμε, δηλαδή την ποσότητα της προσευχής, για την ποιότητα θα φροντίσει η Θεία Χάρι.

Το γεμάτο στομάχι όπως και το ποτό δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση στην προσευχή, γι αυτό καλά είναι το βράδυ να μην βαραίνουμε το στομάχι μας και να τρώμε μερικές ώρες πριν πάμε για ύπνο.

Εγώ πρσωπικά προτείνω η προσευχή να είναι το τελευταίο πράγμα, που θα κάνετε κάθε μέρα και μετά απ΄την προσευχή να μην κάνετε τίποτε άλλο, εκτός ίσως απ΄το να διαβάσετε ένα πνευματικό βιβλίο. Τότε να δείτε πόσο αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμάστε ήρεμα και χωρίς εφιάλτες. Η τηλεόραση πριν και μετά τη βραδυνή προσευχή μάλλον δεν βοηθάει.

Όποιος μπορεί να λέει την ευχή μέσα του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κάνει κάτι που δεν απασχολεί το μυαλό του, π.χ. όταν οδηγεί, θα κερδίσει μεγάλη ευλογία. Και μη σας φαίνεται αυτό εύκολο γιατί δεν είναι. Δοκιμάστε και θα δείτε.
:roll: :roll:
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από silver »

Η τηλεόραση πριν και μετά τη βραδυνή προσευχή μάλλον δεν βοηθάει.

Μιά...δόση από Σατανά και μιά από Χριστό, ....είμαστε και με τους δυό

Είμαστε καταπληκτικοί!! ¨ονειρα γλυκά..........

========================
έως πότε εσείς θα χωλαίνετε και από τα δύο πόδια και θα κλίνετε πότε εδώ και πότε εκεί; Εάν ο Κύριος είναι αληθινός, ακολουθήσατε αυτόν. Εάν όμως ο Σατανάς είναι ο πραγματικός θεός λατρεύσατε αυτόν (Βασ. ΙΗ:21).
Ioan
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ioan »

barefoot έγραψε:ola kala ki ola wraia....eimai kainourgios sto forum auto ...den mporw na pw oti eimai kai o kaluteros xristianos.....alla h sygkerimenh apanthsh ...dhladh egxhridio proseyxhs mou fantazei polu akurh......Pisteyw oti o ka8enas mas mporei na proseuxi8ei opote to exei anagkh kai eite dei tv eite de dei ktl ktl ktl
Καλώς ήρθες! Χριστός Ανέστη!
Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω εν μέρει. Εχεις δίκιο γράφοντας ότι ο καθένας μπορεί να προσευχηθεί όποτε το έχει ανάγκη. Σύμφωνοι. Ας συμπληρώσω όμως, πως η ανάγκη προσευχής υπάρχει πάντα. Αυτό που διαφέρει είναι η επθυμία και η θέληση.

Αλλά γιατί απορρίπτεις τη γνώμη του nkope; Εχω την εντύπωση πως μια δοκιμή θα μας πείσει. Κι εσένα κι εμένα. Αν κάποιος έχει κάποιες εμπειρίες μου φαίνεται λογικό και καλό να θέλει να τις μοιραστεί μαζί μας.
Βρίσκω τις προτροπές του nkope αρκετά σημαντικές και πολλές από αυτές τις έχω δοκιμάσει και επιβεβαιώνω την αποτελεσματικότητά τους.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

Δημοσίευση από lovethink »

vasilikh έγραψε:ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

1. Να λέμε την προσευχή μας αργα και καθαρά. Οχι με βιασύνη, αλλα με αγάπη προς το Θεό.

Οπως δηλαδή ακούμε τους ψάλτες σε κάποιους ναούς που δεν καταλαβαίνουμε γρι από τη γρηγοράδα και το μάσημα των λέξεων ?
Ωραία 8)

Δεν μπορούν να υπάρχουν ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
Αρκεί η καρδιά
Εσύ και ο Θεός
Μαζί
Μπορείς να προσευχηθείς ακόμα και όταν βλέπεις τηλεόραση
Ακόμα και όταν κοιμάσαι
Ακόμα και όταν είσαι στη δουλειά
Το ΑΧ σου να είναι προσευχή
Προσευχή το χαμόγελό σου
Προσευχή το ζεστό σου άγγιγμα σε κάποιον που έχει να τον αγγίξει ανθρώπινο χέρι στοργικά χρόνια

Το πως θα προσευχηθείς αφορά μόνο εσένα και Τον Θεό
Ο Θεός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος σε φορολογική υπηρεσία που περιμένει να του πάρεις τα απαραίτητα χαρτιά για να ακούσει το αίτημά σου

Ας προσευχόμαστε και έχει ο Θεός

Αλλωστε στην ίδια τη Καινή Διαθήκη νομίζω κάπου λέει να μην ψάχνουμε τρόπους να προσευχηθούμε με ωραία λόγια και και και και
:)
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΑΝΤΑ

Δημοσίευση από Harrys1934 »

Ioan έγραψε:
barefoot έγραψε:ola kala ki ola wraia....eimai kainourgios sto forum auto ...den mporw na pw oti eimai kai o kaluteros xristianos.....alla h sygkerimenh apanthsh ...dhladh egxhridio proseyxhs mou fantazei polu akurh......Pisteyw oti o ka8enas mas mporei na proseuxi8ei opote to exei anagkh kai eite dei tv eite de dei ktl ktl ktl

Μια σύντομη ιστοριούλα ίσως να αλάξεις γνώμη καινούριε φίλε τις παρέας μας. Κάποια μέρα είχε πιάσει μια μεγάλη βροχή για ώρες ώστε ένα ποτάμι που παντα ήταν ξερό αυτήν την φορά γέμησε και αυτό. Είχε γίνει ένα καλό πέρασμα για τους ανθρώπους γιατί γλύτωναν πολύ δρόμο . Σε μια στιγμή είδα έναν που ήθελε να περάσει απέναντι από το ποτάμι. Γονάτησε και άρχησε να κάνει προσευχή για αρκετή ώρα. Αφού τελείωσε την προσευχή μπαίνει μέσα στο ποτάμι προσπαθώντας να περάσει απέναντι αλλά δεν τα κατάφερε. Σε λίγο ήρθε κάποιος άλλος έκανε βιαστικά τον Σταυρό του και πέρασε απέναντι εύκολα. Ο Ασκητής που έμενε εκεί κοντά έμεινε με ανοιχτό το στόμα, κα με φόβο Θεού ρωτά Κύριε γιατί ό ένας που έκανε τόση ώρα προσευχή πνίγηκε στο ποτάμι και ο άλλος με έναν μόνο Σταυρό που έκανε πέρασε? και η απάντηση είναι αυτή που χριαζόμαστε όλοι μας. Γιατί αυτός που πνίγηκε έκανε προσευχή τώρα που είδε τον κίνδυνο, ενώ ο άλλος προσεύχετε πάντα. Ευχαριστό Χάρης

Καλώς ήρθες! Χριστός Ανέστη!
Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω εν μέρει. Εχεις δίκιο γράφοντας ότι ο καθένας μπορεί να προσευχηθεί όποτε το έχει ανάγκη. Σύμφωνοι. Ας συμπληρώσω όμως, πως η ανάγκη προσευχής υπάρχει πάντα. Αυτό που διαφέρει είναι η επθυμία και η θέληση.

Αλλά γιατί απορρίπτεις τη γνώμη του nkope; Εχω την εντύπωση πως μια δοκιμή θα μας πείσει. Κι εσένα κι εμένα. Αν κάποιος έχει κάποιες εμπειρίες μου φαίνεται λογικό και καλό να θέλει να τις μοιραστεί μαζί μας.
Βρίσκω τις προτροπές του nkope αρκετά σημαντικές και πολλές από αυτές τις έχω δοκιμάσει και επιβεβαιώνω την αποτελεσματικότητά τους.
elenas
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Re: ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

Δημοσίευση από elenas »

Το ΑΧ σου να είναι προσευχή,

λέει ο Μάνος και το βρίσκω πολύ συγκινητικό και περισσότερο επίκαιρο από κατεστημένους τρόπους, καθώς η προσευχή είναι επ-ανάσταση και δεν μπαίνει σε φόρμες.
Βεβαίως τρόποι βοηθητικοί της συγκέντρωσης υπάρχουν και πιθανόν διαφορετικοί για τον καθένα. Διαφωνώ ωστόσο με την παρουσίαση ως οδηγιών ... χρήσεως.
Αναγνωρίζω την καλή πρόθεση αλλά αμφισβητώ το αποτέλεσμα!
creative256
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από creative256 »

Βεβαίως τρόποι βοηθητικοί της συγκέντρωσης υπάρχουν και πιθανόν διαφορετικοί για τον καθένα. Διαφωνώ ωστόσο με την παρουσίαση ως οδηγιών ... χρήσεως.
Αναγνωρίζω την καλή πρόθεση αλλά αμφισβητώ το αποτέλεσμα!

Πρέπει από κάπου να γίνει η αρχή .
Ηξερα για την ορθοδοξία απο τα μικρά μου χρόνια . Έμαθα μηχανικά και με αποστηθιση αρκετά πράγματα στο σχολείο . έκανα το σταυρό μου αμετρητες φορέ βλέποντας άλλους να τον κανουν .όλα αυτά στα 18 τα ήξερα.
Κατανόησα την αξία των οσων πιστεύουμε και πίστεψα ειλικρινά όταν διάβασα την Καινή Διαθήκη (αφού τελείωσα το σχολείο ).Ασυγκρίτως περιεκτικότερη από κάθε σχολικό εγχειρίδιο . Προσευχήθηκα και δεν ήξερα πραγματικά πως να προσευχηθώ . Το συζήτησα αρχικά με ένα λαικό που μου έδωσε και την Φιλοκαλία και κάποια άλλα βιβλία και μου ειπε για την νοερά προσευχή .
Για τους αρχάριους στην πίστη ,χρειάζονται και οδηγίες . Από κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς .όχι οδηγίες ως φόρμα απαρέγκλιτη , αλλά ως συμβουλή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”