Το πρόβλημα της αλλαγής του ημερολογίου

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Πως νομίζεται ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της αλλαγής του ημερολογίου;

Να επιστρέψει η Εκκλησία της Ελλάδος στο παλιό ημερολόγιο
18
30%
Να γίνει συγχώνευση της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις αντίστοιχες του παλιού ημερολογίου
4
7%
Να δημιουργηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος ειδικό καθεστώς για τους οπαδούς του παλιού ημερολογίου άμοιο με του Αγίου Όρους
18
30%
Να επριστρέψουν οι οπαδοί του παλιού ημερολογίου στην Εκκλησία της Ελλάδος άνευ όρων
17
28%
Άλλο (διευκρινήστε παρακάτω)
4
7%

Σύνολο ψήφων: 61

nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Εγώ βλέπω ότι πάμε για ρεκόρ δημοσιεύσεων σ΄ένα topic κι αν τις στίψεις όλες το συμπέρασμα είναι ότι όπου υπάρχει φανατισμός χάνεται η αλήθεια.

Λύση μπορεί να δοθεί μόνο αν ο κάθε άνθρωπος πάψει να βασίζεται σ΄αυτό που σκέφτεται και νομίζει ο ίδιος και προσπαθήσει (αν είναι δυνατόν) με καθαρό μυαλό να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλει ο Θεός.

Κατανόηση της Αγίας Γραφής και των Πατέρων μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος. Αλλοιώς η ανάγνωση των Ιερών Κειμένων μόνο με τη λογική του ανθρώπου οδηγεί σε πλάνη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αιρετικοί, αλλά ακόμη κι οι εχθροί του Χριστού χρησιμοποιούν τις Γραφές για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους.

Και για νά 'χει κάποιος τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος στην ερμηνεία των Ιερών Κειμένων είναι απαραίτητη η ταπείνωση. Το Άγιο Πνεύμα δεν ανέχεται τον εγωισμό και την υπερηφάνεια.

Επίσης η ταπείνωση δεν συμβιβάζεται με το φανατισμό και τη μισαλλοδοξια.
ROMFAIA
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ROMFAIA »

Αφήστε το παιδια...το μάθαμε πια, το εμπεδώσαμε....Για όλα υπέυθυνοι είναι οι παλιοημερολογίτες....και όπως πολύ ωραία είχε κάποτε πει ενας αδελφός σ΄αυτό το φορουμ...πότε θα μας μαζέψει επιτέλους η αστυνομία να γλυτώσετε εσεις οι ταπεινοί από εμας τους μισαλόδοξους και φανατικούς....

Ναι φίλε siner έτσι όπως τα λες είναι: ο λύκος κι αν εγέρασε.....σωστά το είπες
μόνο που κανείς εξ΄ημών των ...φανατικών και μισαλοδόξων των Ταλιμπάν όπως συχνά μας αποκαλούν δεν κατηγόρησε εσάς για αιρετικούς....

Αντίθετα, φορτώθηκα τον "τίτλο" της αιρετικής και γω και τα αδέλφια μου από κάποιους "φίλους" του φορουμ. Και γω δεν θα έπρεπε να μιλήσω....ΟΧΙ για να δείξω ταπείνωση.....

Το ξαναείπα και θα το ξαναπω: Πόρνη ναι, άρπαγας ναι, φονιάς και εγκληματίας....αλλά αιρετική δεν είμαι και δεν δέχομαι κανέναν να με αποκαλεί έτσι.

ΚΑΝΕΝΑΝ !!!
Πόσο μάλλον κάποιον που ποιμένα και ποιμενάρχη του δέχεται τον "Αγιώτατο Πάπα της Ρώμης" ....Δεν πρέπει να μιλάμε .Οχι . Απαγορεύεται μου είπε κάποιος να μιλώ για τον οικουμενισμό και για τον πατριάρχη.

Κόψτε λοιπόν και σε μας τις γλώσσες (τα χέρια) όπως κάποτε στον Αγιο Μάξιμο τον Ομολογητή....Την θυμάστε την ιστορία?

Η αγάπη σας περισσεύει για όλους, αν λέγεται αγάπη το να αφήνεις στην τύφλα του τον αιρετικό και μάλιστα να συμπροσεύχεσαι μαζί του, μα για μας...τους "φανατικούς" και "μισαλόδοξους" σιχαμένους παλιοημερολογίτες φωτιά και τσεκούρι και χαρακτηρισμοί...

Τι κι΄αν οι Ιεροί κανόνες απαγορεύουν τις συμπροσευχές....τι κι΄αν χύθηκε αίμα στο παρελθόν...
Σήμερα οι ...φωτισμένοι γεροντάδες συστήνουν στο άβουλο ποίμνιο ήπιους τόνους....και αυτό το λέμε "αγάπη". Αλλά βγαίνουν οι λοστοί οταν πρόκειται για τους Εσφιγμενίτες μοναχούς....Το έγκλημα ....Δεν μνημονεύουν τον αιρετικό....
Ας φτιάξουμε τον Χριστό στα μέτρα μας λοιπόν....Για να νιώθουμε δικαιωμένοι...μα "ο καιρός εγγύς.."

Εγώ μέσα από αυτό το φορουμ έρχομαι μόνο να ευχηθώ σε όλους
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ό,τι και αν σημαίνει αυτό

Συγχωρέστε με
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Γειά σου Ζωή, πάντα αδικημένη. Πάντως αδέλφια θα το ξαναπώ με κάθε επίγνωση της αλήθειας, κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τους οπαδούς tου ¨πάτριου¨ημερολογίου σαν αιρετικούς, διότι η πίστη τους είναι ακριβώς η ίδια με τη δική μας. Για πλάνη και απομάκρυνση απ΄ την Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί η μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη, αλλά όχι για αίρεση.

Πάντως κι εσείς Ζωή Οικουμενιστές μας ανεβάζετε, αιρετικούς μας κατεβάζετε άρα μην λες ότι τον όρο αιρετικοί τον χρησιμοποιεί μόνο η μια πλευρά.

Αδέλφια γιορτάζουμε την ερχόμενη βδομάδα όλοι ταυτόχρονα τα πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου, τί καλά που θα ήταν να την γιορτάζαμε και μαζί, για σκεφτήτε το λίγο.
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από anny »

Αγαπητέ μου Νίκο,παρακολουθώντας τα θέματα και την προσωπική ανάπτυξη του καθενός απο μέρους των φίλων του ιστοχώρου παρατήρησα οτι είσαι από εκείνους που δρούν συμφιλιωτικά και με πνεύμα αγάπης.Βέβαια υπάρχουν και ελάχιστοι που έχουν σίγουρα την πρόθεση να το κάνουν αλλά ίσως λόγω ιδιοσυγκρασίας διατηρούν υψηλούς τόνους.Αλλά είναι θεωρώ θετικό και αυτό γιατί και η αντιπαράθεση δείχνει οτι είμαστε άνθρωποι κληρονομώντας την πτωτικότητά μας και η προσπάθειά μας έγκειται στην πρόθεσή μας με την βοήθεια του Θεού να καθαρθούμε.Η τοποθέτησή σου σ αυτό το θέμα όμως Νίκο θα μου επιτρέψεις να πω οτι είναι λίγο άστοχη.Η αλλαγή του ημερολογίου δεν είναι θέμα ερμηνείας της Αγ,Γραφής ούτε Ιερών κειμένων για να εμπεριέχεια χροιά προσωπικής εκκοσμικευμένης παρερμηνείας.Είναι ένα γεγονός.Από τότε που θεσπιστηκε το εορτολόγιο βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου από τους Πατέρες μέχρι το 1924 (10 Μαρτίου)οι Ορθόδοξοι γιόρταζαν ενιαία.Από τότε επεβλήθη η καινοτομία με απώτερο σκοπό οχι φυσικά την αστρονομική διόρθωση,αλλά το πρώτο βήμα καλής θέλησης προς τον Πάπα για τον μετέπειτα Οικουμενισμό.Διακόπηκε λοιπόν η συνέχεια επειδή το ήθελαν κάποιοι ταγοί της Ορθοδοξίας.Οι απλοί που έμειναν πιστοί στην παράδοση χλευαστικά ονομάζονται μεχρι τις μέρες μας Παλαιομερολογίτες.Λέξη συνυφασμένη πλέον με την αγραμματοσύνη,την ξεροκεφαλιά και το περιθώριο της (Ορθοδοξίας) καθότι δεν έχουν παχηλά πτυχία διδακτορικές διατριβές και γνώση απο τα Πανεπιστήμια του κόσμου τούτου.Αρνούνται από τότε το μνημόσυνο του Πατριάρχου και της Ελλαδικής εκκλησίας.Αλλά από τον Μεταξάκη και μετά επέδειξε κανείς Πατριάρχης πόνο για το τότε σχίσμα μεταξύ των μελών της Αγίας εκκλησίας?Μάλλον όχι.Στον αντίποδα βέβαια έχουμε τον πόνο των εκκλησιαστικών Αρχών για συμφιλίωση με τον Πάππα.Και φτάσαμε αισίως στη σημερινή κατάσταση συμπροσευχών και συλλειτουργιών.Ομως αν και στο παρελθόν στα 120 έτη της εικονομαχίας δεν υπήρχαν οι πνευματικοί πηρήνες αντίστασης σαν τον Αγ,Ιωάννη τον Δαμασκηνό ίσως σήμερα δεν θα αναπνέαμε αέρα Ορθοδοξίας.Οι Αγ.Κολλυβάδες διαφώνησαν με αιματηρές επιπτώσεις μόνο για την τότε καινοτομία των μνημοσύνων κατά την Κυριακή το θέμα του ημερολογίου ειναι υποδεέστερο?Νίκο να είσαι σίγουρος πως αν πας σε μια εκκλησία με το Παλαιό ημερολόγιο έτσι απλά σαν επισκέπτης θα δεις το κεράκι που ανάβεις οτι είναι αγνό για την προσφορα της προσευχής σου και σου το αφήνουν να κάψει μέχρι τέλους.Θα ακούσεις την λειτουργία όχι υπό το φως των πολυελαίων αλλά υπό του ταπεινού φωτός των καντηλιιών.Και ο άμισθος από το κράτος ιερέας θα σου πει τις ευχές με την ψυχή του και όχι φερόμενος ως δημόσιος υπάλληλος που θέλει να τελειώσει γρήγορα την εργασία του και την κάνει συνοπτικά.Δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα υπάρχου και με το νέο ημερολόγιο ιερωμένοι με τα παραπάνω γνωρίσματα αλλά δυστυχως είναι πενιχρή μειοψηφία.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

anny έγραψε:Αγαπητέ μου Νίκο,παρακολουθώντας τα θέματα και την προσωπική ανάπτυξη του καθενός απο μέρους των φίλων του ιστοχώρου παρατήρησα οτι είσαι από εκείνους που δρούν συμφιλιωτικά και με πνεύμα αγάπης.
Γι αυτό αγαπητη Άννυ θα εμμείνω στο συμφιλιωτικό πνεύμα και δεν θα σου απαντήσω στην επιχειρηματολογία σου, γιατί αν ανατρέξεις στην αρχή του θέματος θα δεις, ότι εγώ άνοιξα αυτό το θέμα για ν΄ αναζητήσουμε λύση του προβλήματος κι όχι επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Δεν μ΄ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο εγώ τη λύση του προβλήματος αναζητώ.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Καλά ας αγιαστούμε με το νέο , ας δεχτούμε τη θεία Χάρη ας έχουμε χάρισμα Αγίου πνεύματος και πνεύμα καθαρό και τότε αλλάζουμε και ημερολόγιο
Αν η αγιότητα της ψυχής μας έχει να κάνει με 13 μέρες διαφορά ....
Τότε μετακινήστε τις καλές πράξεις που είχατε σκοπό να τις κάνετε 23 του μήνα στις 10 του μήνα
ilaros
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από ilaros »

Θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου. Συγχωρέστε με μόνο που δεν έχω το χρόνο να διαβάσω και τις 23 σελίδες που προηγήθηκαν και μπορεί να επαναλάβω ήδη γεγραμμένα.

Προσωπικά θεωρώ ότι το ερώτημα "παλαιό ή νέο ημερολόγιο;" είναι παγίδα. Είναι ανάλογο με αυτό που έθεσαν στον Κύριο οι Φαρισαίοι: "να πληρώνουμε φόρους στον Καίσαρα ή όχι;" για να πάρουν την απάντηση "απόδοτε ουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ". Και εκείνο το ερώτημα ήταν παγίδα για αυτό ακόμα και ο ίδιος ο Κύριος που είχε τη δυνατότητα να πει ξακάθαρα ναι ή όχι, απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει, έδωσε όμως με όμορφο τρόπο το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούμαστε. Τα συμπεράσματα που βγάζω εγώ από αυτή την απάντηση είναι πάνω κάτω:
1. χρειάζεται διάκριση σε τέτοια ερωτήματα
2. πρέπει να σεβόμαστε την κοσμική (ή όποια άλλη) εξουσία
3. να μην απολυτοποιούμε τα πάντα, δεν υπάρχει πάντα σωστό και λάθος ή με άλλα λόγια να μην υποβιβάζουμε τον Θεό στα ανθρώπινα μέτρα (στην προσπάθεια δήθεν να τον φτάσουμε).

Το θέμα είναι να μην μπλέκεται κανείς σε τέτοια ερωτήματα γιατί όσο παλεύει να δώσει σωστή απάντηση τόσο χειρότερα τα κάνει. Και όπως και στην περίπτωση του Κυρίου ανάλογη απάντηση θα πρέπει να δώσουμε και στο ερώτημα "παλαιό ή νέο;".
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

nkope έγραψε:
anny έγραψε:Αγαπητέ μου Νίκο,παρακολουθώντας τα θέματα και την προσωπική ανάπτυξη του καθενός απο μέρους των φίλων του ιστοχώρου παρατήρησα οτι είσαι από εκείνους που δρούν συμφιλιωτικά και με πνεύμα αγάπης.
Γι αυτό αγαπητη Άννυ θα εμμείνω στο συμφιλιωτικό πνεύμα και δεν θα σου απαντήσω στην επιχειρηματολογία σου, γιατί αν ανατρέξεις στην αρχή του θέματος θα δεις, ότι εγώ άνοιξα αυτό το θέμα για ν΄ αναζητήσουμε λύση του προβλήματος κι όχι επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Δεν μ΄ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο εγώ τη λύση του προβλήματος αναζητώ.

Μπορουμε λοιπον να αρχισουμε επιτελους να γραφουμε γι αυτο το θεμα ΜΟΝΟΝ αν εχουμε να προτεινουμε λυση για συμφιλιωση?
Και μονον αν ειμαστε διατεθειμενοι ο καθενας μας προσωπικα και συλλογικα να συμβαλλει σ`αυτη τη λυση?
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
dionisis
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από dionisis »

Εχουμε από την μια παλαιοημερολογίτες..
Από την άλλη νεοημερολογίτες..
Και Οικουμενισμός..

Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και είναι υψίστης σημασίας για την συνέχεια στα του ημερολογίου είναι ο Οικουμενισμός!

Μπορούμε να ενώσουμε τις φωνές μας μπροστά σε αυτήν; Το πρώτο βήμα τότε έχει γίνει! Θα είναι απόδειξη αγάπης προς την Ορθοδοξία μας..

Το επόμενο βήμα θα το φέρει ο Κύριος..
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

dionisis έγραψε:Εχουμε από την μια παλαιοημερολογίτες..
Από την άλλη νεοημερολογίτες..
Και Οικουμενισμός..

Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και είναι υψίστης σημασίας για την συνέχεια στα του ημερολογίου είναι ο Οικουμενισμός!

Μπορούμε να ενώσουμε τις φωνές μας μπροστά σε αυτήν; Το πρώτο βήμα τότε έχει γίνει! Θα είναι απόδειξη αγάπης προς την Ορθοδοξία μας..

Το επόμενο βήμα θα το φέρει ο Κύριος..

Ενωμενοι πολεμαμε καλυτερα.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”