Απορίες.... (περί καθολικών)

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Απορίες.... (περί καθολικών)

Δημοσίευση από ix8ys »

Χριστός Ανέστη!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω δυο πραγματάκια για τους καθολικούς.

1) Ποια είναι η θέση των καθολικών για το Άγιο Φως; (και κυρίως ποια είναι η θέση τους στο γεγονός ότι το ανάβει μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης)
2) Οι λαϊκοί καθολικοί, νηστεύουν;
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το άγιον. Τριάς αγία, δόξα σοι.
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού, φύλαξον με
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Σου απαντώ φίλε πολύ σύντομα στις ερωτήσεις σου:
1. Για το Άγιον Φως δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει τους Ρωμαιοκαθολικούς. Είτε το θεωρούν απάτη, είτε όχι, δεν νομίζω ότι πολυασχολούνται, για να μην πω και καθόλου.

2. Ούτε οι λαϊκοί ούτε οι κληρικοί Ρ/καθολικοί νηστεύουν πλέον. Η νηστεία θεωρείται προαιρετική ήδη από τη 2η Βατικανή Σύνοδο (1961) και είναι υπόθεση προσωπική, όχι της Εκκλησίας. Για να το κάνω πιο λιανά, δεν θεωρείται αμαρτία το να τρως κρέας ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παλαιότερα οι Ρ/καθολικοί έτρωγαν ψάρι την Παρασκευή και τη Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά τώρα τρώνε κανονικότατα, ακόμη και το πρωί της Κυριακής πριν την Κοινωνία τους. Ορισμένοι πολύ παραδοσιακοί Ρ/καθολικοί τηρούν κάποιες νηστείες, αλλά αυτό γίνεται από δική τους προαίρεση και οι ίδιοι είναι περιθωριοποιημένοι εντός της εκκλησίας τους. Ξέρω τέτοιους Ρ/καθολικούς και έχουμε και αλληλογραφία (είναι Γάλλοι και έζησαν ένα διάστημα στην Ελλάδα).

Γενικά, η Ρ/καθολική εκκλησία είναι απόλυτα εκκοσμικευμένη και ως προς τις νηστείες ουσιαστικά δεν διαφέρει από τους προτεστάντες που τις έχουν όλες καταργήσει. Στο Καθολικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η τράπεζα των φοιτητών έχει αυγό! Μου το είπε γνωστός μου από τα χρόνια των σπουδών μου στο Παρίσι (τώρα κληρικός) που ήταν οικότροφος εκεί.
prentzaeleni
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

RE

Δημοσίευση από prentzaeleni »

STHN EROTHSH ........TH PISTEYOUN OI KATHOLHKOI GIA TO AGIO FOS?

DEN GNORIZOYN !!!!!!

DEN KSEROYN KAN OTI YPARXEI AGIO FOS

KAI OXI MONO O KOSMOS .MA OYTE OI IEREIS

OSO GIA TH NHSTEIA?

THN MEGALH PARASKEYH TRONE PSARI;

DYSTIXOS!!!!!!!!!

LENE POS EINE AMARTIA NA FANE KATI ALLO
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ix8ys »

Κι όμως, είχα την εντύπωση ότι το παίρνουν το Φως στο Βατικανό. Τέσπα, ίσως να μην θυμάμαι καλά. Αλήθεια, όταν ο Πατριάρχης φέρνει το Φως, εκτός των άλλων ομολογιών, παρευρίσκονται και καθολικοί στην όλη διαδικασία;
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το άγιον. Τριάς αγία, δόξα σοι.
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού, φύλαξον με
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”