Άγγελοι

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Άγγελοι

Δημοσίευση από ix8ys »

Καλημερίζω την παρέα.

Τις τελευταίες μέρες με έχει απασχολήσει αρκετά το θέμα των Αγγέλων και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες\ερωτήσεις τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Πριν λίγο διάβασα το εξής σε ένα βιβλίο και θα ήθελα την γνώμη σας.
Γύρω στο 500 μ.Χ., ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης γράφει το βιβλίο Ουράνια Ιεραρχία, όπου και απαριθμεί εννιά κατηγορίες αγγέλων:

Χερουβείμ, Σεραφείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις, Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

Ίσως να φανεί περίεργο για πολλούς πως, για τους Χριστιανούς μυστικιστές όπως ο Διονύσιος, οι Αρχάγγελοι έρχονται προτελευταίοι στον κατάλογο της ιεραρχίας, ενώ τα Χερουβείμ, τα ανώτερα όντα της ιεραρχίας έχουν το προνόμιο να μπορούν να βλέπουν κατάματα τον Θεό. Σύμφωνα με την ίδια αποκρυφιστική σχολή, μόνο οι τρεις τελευταίες κατηγορίες ασχολούνται με τις ανθρώπινες υποθέσεις. Οι Αρχές προστατεύουν ολόκληρα έθνη, οι αρχάγγελοι διοικούν τους αγγέλους και εμφανίζονται μόνο σε ξεχωριστά άτομα και στιγμές, ενώ οι Άγγελοι ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα, και κάποιοι λένε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του άγγελο-προστάτη.
Ας ξεχάσουμε τις «περίεργες» λέξεις του κειμένου (όπως: μυστικιστής, αποκρυφιστής κτλ) και ας εστιάσουμε στην ουσία του κειμένου. Οι απορίες που μου δημιουργούνται λοιπόν είναι:

1) Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης έγραψε όντως αυτό το βιβλίο (και αν ναι, ξέρετε αν πωλείτε; )
2) Έχετε ξανακούσει αυτόν τον κατάλογο της ιεραρχίας τψν Αγγέλων;
3) Είχα την εντύπωση πως κανένα πλάσμα του κόσμου (άνθρωπος ή άγγελος) δεν έχει δει το πρόσωπο του Θεού
4) Η παράδοση της Εκκλησίας μας και οι Γραφές τι αναφέρουν για τους Αγγέλους;
5) Είχα την εντύπωση ότι οι Αρχάγγελοι είναι αυτοί που προστατεύουν τα έθνη.

....και επίσης....

6) Τι είναι τα Τάγματα των Αγγέλων;
7) Τι δυνάμεις έχουν οι Άγγελοι;
8 ) Ο αριθμός τους είναι σταθερός;

Προσωπικά, το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω για τους Αγγέλους είναι ότι έχουν και αυτοί την δυνατότητα της «ελεύθερης βούλησης»

Τέλος, σας συστήνω να δείτε την ταινία «City of Angels» με τον Nicolas Cage και την Meg Ryan ( http://www.imdb.com/title/tt0120632/ ), όχι τόσο για το πως παρουσιάζει τους Αγγέλους, όσο για τα ηθικά διδάγματα της.
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το άγιον. Τριάς αγία, δόξα σοι.
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού, φύλαξον με
blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από blurcode »

2) Φυσικά.
3) Ισαϊας (στο Ναό του Σολομώντα, αναφέρωνται και δύο Χερουβείμ να πλαισιώνουν τον Θεό) & όσοι είδαν τον Ιησού Χριστό.
4) Πως είναι και οι Άγγελοι κτίσματα του Θεού.

7) Η Παλαιά Διαθήκη μας πληροφορεί πως μόνο ένας Άγγελος θανάτωσε 180.000 στρατιώτες σε ένα μόνο βράδυ.

Δεν διαπίστωσα κάποιο ηθικό δίδαγμα όταν την είδα. Εσύ τι διαπίστωσες;
prentzaeleni
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

RE

Δημοσίευση από prentzaeleni »

KSERO POS OLOI EXOUME TON FYLAKA AGGELO MAS.

ETSI LEH O PNEYMATIKOS MOY.

KAI O ROLOS TOY EINE NA MAS PROSTATEYH

DYSTIXOS POLES FORES EMEIS TON APOMAKRHNOYME ME TOIS

AMARTIES MAS
alexakis
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από alexakis »

Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης ήταν βουλευτής του Αρείου Πάγου όταν κύρηξε ο Απ. Παύλος στην Αθήνα. Άρα δεν έγραψε βιβλίο το 500μ.Χ.
Άβαταρ μέλους
agioreiths
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Re: Άγγελοι

Δημοσίευση από agioreiths »

ix8ys έγραψε:Καλημερίζω την παρέα.

Τις τελευταίες μέρες με έχει απασχολήσει αρκετά το θέμα των Αγγέλων και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες\ερωτήσεις τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Πριν λίγο διάβασα το εξής σε ένα βιβλίο και θα ήθελα την γνώμη σας.
Γύρω στο 500 μ.Χ., ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης γράφει το βιβλίο Ουράνια Ιεραρχία, όπου και απαριθμεί εννιά κατηγορίες αγγέλων:

Χερουβείμ, Σεραφείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις, Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

Ίσως να φανεί περίεργο για πολλούς πως, για τους Χριστιανούς μυστικιστές όπως ο Διονύσιος, οι Αρχάγγελοι έρχονται προτελευταίοι στον κατάλογο της ιεραρχίας, ενώ τα Χερουβείμ, τα ανώτερα όντα της ιεραρχίας έχουν το προνόμιο να μπορούν να βλέπουν κατάματα τον Θεό. Σύμφωνα με την ίδια αποκρυφιστική σχολή, μόνο οι τρεις τελευταίες κατηγορίες ασχολούνται με τις ανθρώπινες υποθέσεις. Οι Αρχές προστατεύουν ολόκληρα έθνη, οι αρχάγγελοι διοικούν τους αγγέλους και εμφανίζονται μόνο σε ξεχωριστά άτομα και στιγμές, ενώ οι Άγγελοι ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα, και κάποιοι λένε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του άγγελο-προστάτη.
Ας ξεχάσουμε τις «περίεργες» λέξεις του κειμένου (όπως: μυστικιστής, αποκρυφιστής κτλ) και ας εστιάσουμε στην ουσία του κειμένου. Οι απορίες που μου δημιουργούνται λοιπόν είναι:

1) Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης έγραψε όντως αυτό το βιβλίο (και αν ναι, ξέρετε αν πωλείτε; )
2) Έχετε ξανακούσει αυτόν τον κατάλογο της ιεραρχίας τψν Αγγέλων;
3) Είχα την εντύπωση πως κανένα πλάσμα του κόσμου (άνθρωπος ή άγγελος) δεν έχει δει το πρόσωπο του Θεού
4) Η παράδοση της Εκκλησίας μας και οι Γραφές τι αναφέρουν για τους Αγγέλους;
5) Είχα την εντύπωση ότι οι Αρχάγγελοι είναι αυτοί που προστατεύουν τα έθνη.

....και επίσης....

6) Τι είναι τα Τάγματα των Αγγέλων;
7) Τι δυνάμεις έχουν οι Άγγελοι;
8 ) Ο αριθμός τους είναι σταθερός;

Προσωπικά, το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω για τους Αγγέλους είναι ότι έχουν και αυτοί την δυνατότητα της «ελεύθερης βούλησης»

Τέλος, σας συστήνω να δείτε την ταινία «City of Angels» με τον Nicolas Cage και την Meg Ryan ( http://www.imdb.com/title/tt0120632/ ), όχι τόσο για το πως παρουσιάζει τους Αγγέλους, όσο για τα ηθικά διδάγματα της.
Πολύ διαφωτιστικο βιβλίο είναι η " Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως " του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού το οποίο πωλείται σε όλα τα ορθόδοξα βιβλιοπωλεία
Πριν την Ανάσταση, υπάρχει πάντα ο Γολγοθάς ...
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ix8ys »

Καλησπερίζω την παρέα. Ύστερα από μια πιο λεπτομερή έρευνα που έκανα βρήκα τα εξής:
ix8ys έγραψε: 1) Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης έγραψε όντως αυτό το βιβλίο;
Όχι, αλλά και ναι! :) Όχι, γιατί ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης δεν έζησε το 500 μ.Χ. βεβαίως βεβαίως, αλλά ήταν σύγχρονος του Απ. Παύλου. Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης που φέρετε να έχει γράψει το βιβλίο αυτό είναι το ψευδώνυμο ενός αιρετικού Σύρου μοναχού που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE% ... E%B7%CF%82

Όσο για το πρόσωπο του Θεού, δεν το έχει δει κανείς. Μόνο το πρόσωπο του Ιησού Χριστού έχουμε δει.
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το άγιον. Τριάς αγία, δόξα σοι.
blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

ix8ys έγραψε: [..] Μόνο το πρόσωπο του Ιησού Χριστού έχουμε δει.
Άρα έχετε δει το πρόσωπο του Θεού.
(τι πίνω εεε;)
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από silver »

Ο ix8ys έγραψε :
Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης που φέρετε να έχει γράψει το βιβλίο αυτό είναι το ψευδώνυμο ενός αιρετικού Σύρου μοναχού που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://el.wikipedia.org
Τι θα γίνει αδελφέ ; σε κάθε μας θρησκευτικό πρόβλημα θα τρέχουμε στη
wikipedia γιά απαντήσεις;
Τι λέει η Εκκλησία μας επ' αυτού;

Παρεμπιπτόντως, γνωρίζεις τι είναι η wikipedia; Κάθε ένας μπορεί να προσθέσει ό,τι θέλει στο θεματολόγιό της!

======================
Ετραβούσαν λοιπόν αυτόν (τον Όσιο Μάξιμο τον Ομολογητή) οι απεσταλμένοι, ασκεπή και ανυπόδητον καθ’ όλην την οδοιπορίαν (από Ρώμης εις Κων/πολιν)…. Όταν δε τους έφεραν από την εξορία(τον Όσιο Μάξιμο και τους δύο μαθητάς του), έβαλε ο μονοθελητής βασιλεύς Κώνστας, σοφούς ανθρώπους, Αρχιερείς και άρχοντας να καταπείσουν τον Αγιον αλλά δεν ηδυνήθησαν ούτε με λόγους ούτε με απειλάς. Λαβών ο έπαρχος τον Άγιον και τους μαθητάς αυτού εισήλθεν εις το πραιτώριον, και πρώτον μεν ήπλωσαν τέσσαρες τον θείον Μάξιμον και τον έδερον άσλαγχνα, χωρίς να λυπηθή ο μιαρός έπαρχος το γήρας του ή τα ρυτιδωμένα και αδυνατισμένα από την εγκράτειαν μέλη του, μάλιστα δε τοσούτον αυτόν εξέσχισαν, ώστε εβάφη από το αίμα όλον το έδαφος και δεν έμεινε μέλος του σώματος ή μέρος της σαρκός αυτού απλήγωτον, αλλά ήτο μία πληγή όλον το άγιον σώμα του. Τη επαύριον παρέστησαν και πάλιν τους Αγίους εις το κριτήριον, ήσαν δε από τας πληγάς πρησμέναι και μαύραι αι σάρκες των τοσούτον, ώστε ανέδιδον δυσοσμίαν αφόρητον. Παρά ταύτα όμως δεν τους ελυπήθησαν οι άσπλαγχνοι, αλλά διά να δώσουν σφοδροτέραν βάσανον και δριμυτέραν παίδευσιν, δεν τους εθανάτωσαν εντελώς αλλ’ ανέσπασαν την θεολόγον του Αγίου γλώσσαν από τον φάρυγγα διά να μη έχη πλέον λαλιάν να ελέγχη την κακοδοξίαν και αγνωσίαν των…
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ix8ys »

silver έγραψε:Τι θα γίνει αδελφέ ; σε κάθε μας θρησκευτικό πρόβλημα θα τρέχουμε στη
wikipedia γιά απαντήσεις;
Τι λέει η Εκκλησία μας επ' αυτού;

Παρεμπιπτόντως, γνωρίζεις τι είναι η wikipedia; Κάθε ένας μπορεί να προσθέσει ό,τι θέλει στο θεματολόγιό της!
Καλησπέρα.

Νομίζω ότι ξέρω τι είναι η wikipedia, μια και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μέρος της δουλείας μου. Δεν είναι μια εγκυκλοπαίδεια (όπως μπορεί να νομίζουν αρκετοί) αλλά είναι η άποψη της πλειοψηφίας για κάποια θέματα. Αν διάβαζες παλαιότερα μηνύματα μου, ίσως να έβρισκες κάποια στα οποία εξέφραζα την απορία μου για τις απόψεις που έχουν κάποιοι π.χ. για την Ορθόδοξη Μακεδονική Εκκλησία. Ωστόσο, αν βρω κάποιο άρθρο που νομίζω ότι με καλύπτει και κατά την γνώμη μου βοηθά στην κατανόηση κάποιου θέματος, δεν θα διστάζω να το βάλω σαν link.

Υ.Γ.1 Δυστυχώς δεν βρήκα πηγές για το τι λέει η εκκλησία μας για τον Ψευδό-Διονύσιο και γενικότερα για τους Αγγέλους. Αν ξέρεις, σε παρακαλώ πες μου, μια και με απασχολεί αρκετά το θέμα.

Υ.Γ.2 ....και ηρεμία. Μην γίνεσαι επιθετικός χωρίς λόγο. Όλα θα τα βρούμε, αρκεί να υπάρχει καλή καρδιά, κατανόηση και (πάνω απ' όλα) αγάπη :)

Υ.Γ.3 Μια συμβουλή προς όλους: Όταν μπαίνετε σε κάποιο φόρουμ, διαβάστε παλιά μηνύματα.
blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

silver έγραψε:[..]
Παρεμπιπτόντως, γνωρίζεις τι είναι η wikipedia; Κάθε ένας μπορεί να προσθέσει ό,τι θέλει στο θεματολόγιό της![..]
Παρεμπιπτόντως την wikipedia την έχει κάποιος που είχε (πιθανόν να έχει ακόμα) πορνοσελίδα.
Θεωρείται κύριο μέσο για να προπαγανδήσεις κάποιο θέμα, να σπιλώσεις κάποιο όνομα ή να γράψεις ό,τι βλακεία θες (δείτε το debate για τους Σπαρτιάτες οπού αναφέρουν ιστορικά στοιχεία με βάση την ταινία 300 για παράδειγμα).
Το σίγουρο είναι πως μέσα εκεί θα βρεις ό,τι αιρετική άποψη θες.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”