eortologio_gr έγραψε:
Με αγάπη εν Χριστώ ...δηλώνω οτι δεν νήστευσα αλλά ότι κοινώνησα την βραδυά της Ανάστασης γιατι λέει τότε όλα συγχωρούνται...
Πήρα την Αγια Κοινωνία απο τον Δεπότη Χίου αυτοπροσώπως ...
[/size]
Με αγαπη Χριστού κι εγώ θα σου πω αγαπητέ οτι το να κοινωνάς την Κυριακή του Πάσχα χωρίς νηστεία (έστω το Μ.Σάββατο) είναι λάθος, και θα πρέπει να το εξομολογηθείς. Οι άνθρωποι που είναι έξω από την εκκλησία βρίσκουν ως δικαιολογία το "νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες" του αγίου Ιωάννου για να πουν οτι μπορείς να κοινωνήσεις χωρίς νηστεία το Πάσχα. Ο άγιος όμως αναφέρει το συμπόσιο της πίστεως και φυσικά δεν λέει για την νηστεία για την Θεία κοινωνία αλλά για την μεγάλη Σαρακοστή. Το άλλο μέγα ατόπημα που συνηθίζεται είναι να κοινωνούν χωρίς εξομολόγηση, παρερμηνεύοντας το ίδιο κείμενο, λαθεμένα. Το περίεργο βέβαια είναι οτι ο κόσμος αυτός επιμένει να κοινωνήσει χωρίς προετοιμασία και του κακοφαίνεται όταν του πεις οτι κάνει λάθος, θεωρώντας οτι μονο με το Χ.Ο. στην ταυτότητα αποκτά αναφαίρετο δικαίωμα στην Θεία Κοινωνία.Από την άλλη βέβαια ούτε συζήτηση για αυστηρή νηστεία έστω και για μερικές ώρες του Μ.Σαββάτου ή της Μ Τετάρτης γιατι "θα πέσω κάτω", "δεν αντέχω", "αυτά είναι για τα μοναστήρια και τους παπάδες" κλπ. Πέρα από αυτούς που συνοστίζονται την Μεγάλη Πέμπτη και κοινωνούν "για το καλό" (λες και άλλες μέρες δεν υπάρχει Θεία Κοινωνία) νομίζω οτι οι χριστιανοί που γνωρίζουν και προσπαθούν έστω για το λίγο, καταλαβαίνουν οτι απαιτείται έστω μια ελάχιστη προετοιμασία για να δεχθούν το Χριστό, πάντα με οδηγίες ενός πνευματικού για το ποια θα είναι αυτή. Το οτι σε κοινώνησε ο ίδιος ο Δεσπότης δεν σου περιορίζει τις ευθύνες καθώς δεν είναι δυνατό να κάνουμε ανάκριση σε όσους πάνε να κοινωνήσουν για το αν προετοιμάστηκαν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Και για να μην βγω εκτός θέματος τα σαλιγκάρια είναι νηστίσημα, όπως και τα καλαμάρια και όστρακα διότι δεν περιέχουν αίμα απ'όσο γνωρίζω. Προσωπικά εγώ τα απολαμβάνω ως φαγητό αλλά περι ορέξεως κολοκυθόπιτα (ενίοτε και νηστίσημη!)