Aπαντω μεσα από την εμπειρία μου...δλδ απο τα γεγονοτα που εχουν υποπέσει στην αντιληψη μου...οσα λεγει ο αγιος γεροντας αφορουν τους παντες...δεν εξαιρειται κανεις....στα διακονηματα-επαγγελματα μας ολοι κανουμε λαθη κατα καιρους...justin έγραψε: Εδώ θάθελα να σε ρωτήσω: η λέξη "έγκλημα" που χρησιμοποιεί ο Άγιος αφορά , κατά την γνώμη σου , τον μέσο τίμιο ορθόδοξο πνευματικό;
Και πάλι σε ερωτώ . Eίναι τίμιο να δυσφημείται το σύνολο των ορθοδόξων πνευματικών , ότι ακολουθούν εξοντωτικές παπικές αντιλήψεις παραθέτοντας αποσπάσματα του Αγίου Πορφυρίου , που ναι μεν σοφά νουθετεί, πλήν όμως ελαχίστους σφάλοντες πνευματικούς; Δεν κάνουμε την αμαρτία να απομακρύνουμε έτσι τον κόσμο από την ιερά εξομολόγηση; Αυτό είναι το ερώτημά μου αλλά μαζί και το παράπονό μου...
Όσο αφορά τα της "πλάνης"...Δεν θα ήμουν και τόσο σίγουρος. Ας αφήσουμε τον χρόνο να μιλήσει. Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν και οι πλανεμένοι γίνονται σοφοί , ενώ οι σοφοί πλανεμένοι...
πιο επιρρεπεις ειναι οσοι θεωρουν τους εαυτους τους "γέροντες"....και εκπίπτουν έτσι ευκολα στην πλανη του γεροντισμού...(βλ.αγιο Ιγνατιο Μπρατσιανινωφ)
οπως λεει στην Κλιμακα,πολλοι μουτσοι παριστανουν τους καπεταναιους...
στα περι πλάνης....ο χρονος παντα ειναι αδιαψευστος..μονο που για καποιους οταν παρελθει ο χρονος ισως ειναι πολυ αργά...γι αυτο και μίλησα για νηψη νωριτερα...