Άγγελοι

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από blurcode »

Ότι;
vtsimp
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

Δημοσίευση από vtsimp »

Αγαπητε μου αδελφε, θα χρειαστει να πουμε λιγα περι των αγγελων απο την Δογματικη της Ορθοδοξου Εκκλησιας.
Πλάστηκαν απο τον Θεό πριν απο την δημιουργία του κόσμου.
Είναι λογικές και αόρατες υπάρξεις, πνεύματα καθαρά και λεπτότατα, που δεν περιγράφονται σωματικώς, και η φύση τους είναι ανάλαφρη και ευκίνητη.
Δεν είναι πανταχού παρόντες,όπως είναι μόνο ο Θεός, και όταν βρίσκονται στον ουρανό δεν είναι στη γη. Και όταν στέλλονται στη γη απο τον Θεό, τότε δεν είναι στον ουρανό.
Είναι, όμως, αεικίνητοι, έχουν όλο το συμπαχούν όλο το σύμπαν στη διαθεσή τους, κινούνται με κάθε ευχέρεια, χωρίς να εμποδίζονται απο τίποτε (τείχη, πόρτες, κλειδαριές κ.λ.π.).
Είναι αμέσως κοντά μας και απο την προθυμία τους να μας διακονήσουν με αγάπη και απο την ταχύτητά τους.
Κατοικία τους είναι οι ουρανοί και οι "ουρανοί των ουρανών", "πλησιέστερα κατα τόπον της αιωνίου και μακαρίας ζωής".
Ένα μέρος απο αυτούς είναι ενώπιον του θρόνου του θεού.
Δια να γίνουν αντιληπτοί απο τους ανθρώπους μπορούν και πέρνουν ανθρώπινο σώμα.
Κανένας απο τους αγγέλους δεν είναι παιδί,ούτε νεανίας, ούτε γέρος, αλλά "διαμένουσινεν τη καταστάσει τη οποία εξ αρχής εκτίσθησαν, ακεραίας και ατρέπτου της συστάσεως σωζομένης", λ'εγει ο Μ. Βασίλειος.
Δεν μιλούν και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους όπως οι άνθρωποι, διότι δεν έχουν γλώσσα και αυτιά και λοιπά όργανα του σώματος, αλλά "μεταδίδουν προς αλλήλους τα ίδια νοήματα και βουλεύματα".
Δεν έχουν φύλο σωματικό. Δεν είναι ανδρες ή γυναίκες, γιατί ειναι πνεύματα.
Τροφή τους είναι τα νοήματα και οι λόγοικαι οι πράξεις της αγάπης και το ότι βλέπουν, κατα το δυνατό, τον Θεόν.
Είναι αθάνατοι με την χάρη του Θεού.
Είναι ελεύθεροι και αυτεξούσιοι, άγιοι με την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και την επιμονή τους στο καλό.
Είναι δυνατοί ως υπερφυσικό βαθμό.
Έχουν γνώση μεγάλη, πολύ ανώτεροι απο τους ανθρώπους, "ως φώτα δεύτερα νοερά εκ του πρώτου και ανάρχου φωτός τον φωτισμόν έχοντα", λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
Είναι αναρίθμητοι - πάρα πολλοί. "Χίλιαι χιλιάδες και μύριαι μυριάδες". "Άπειροι οι δήμοι των ασωμάτων δυνάμεων ", λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσοστομος. Και συμπληρώνοι οτι υπάρχουν και άλλοι που ούτε τα ονοματά τους δεν γνωρίζουμε.
Υπάρχει μεταξύ τους ιεραρχία και διαβάθμησις και αποτελούν εννέα τάγματα.
Έργο των αγγέλων είναι, κυρίως, το " κατά φύσιν τω κάλλει του Θεού ενατενίζειν και αυτόν δοξάζειν διννεκώς". Η άπαυστη αυτή δοξολογία των αγγέλων είναι φυσική συνέπεια της μακαρίας ζωήςτους κοντά στον Θεό, τον οποίο, βλέποντες όλο και περισσότερο τις άπειρες τελειότητες του, θαυμάζουν και λατρεύουν και αινούνκαι προσκυνούν και ευχαριστούν, απολλαμβάνοντες το θείο κάλλος.
Μετά απο αυτό έργο των αγγέλων είναι η συμπαράσταση και βοήθεια των ανθρώπων, με αγαθές και φωτεινές και σωτήριες σκέψεις, και δύναμη και λύτρωση απο κάθε κακό.
Σε κάθε άνθρωπο έχει δώσει ο Θεός φύλακα άγγελο Ο προφήτης και ψαλμωδός Δαυίδβεβαιώνει ότι "παρεμβάλει άγγελος Κυρίου κύκλω των φοβουμένων αυτών και ρύσεται αυτούς".

"Ότε εγεννήθησαν άστρα ήνεσάν με φωνή μεγάλη πάντες αγγελοί μου".Ιώβ λη΄,7
Πρόσταξε ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Δημιουργός, και στην προσταγή Του δημιουργήθηκαν οι αναρίθμητοι γαλαξίες με τα τρισσεκατομμύρια αστέρια. Το καθένα με το μεγεθός του. Το βάρος του. Την ταχύτητά του . Την τροχιά του. Κι όλα σε ένα αρμονικό σύνολο. Χωρίς καμιά σύγκρουση ποτέ ¨ενας μαγαλειώδης αρμονικός χορός. Είδαν τούτο το θείο έργο οι αγγελοί του Θεού και θαύμασαν, κι όλοι μαζί έψαλαν δοξολογικούς ύμνους με τις παναρμόνιες φωνές τους:
"Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ πλήρης ο ουρανός της δόξης Σου! Αλληλούϊα!"
Πρώτοι οι Άγιοι Άγγελοι δοξολόγησαν τον Ύψιστο και Παντοδύναμο Δημιουργό για την δημιουργία των άστρων!

Δες. Ο Τρισάγιος Θεός καλεσε τους αγίους αρχαγγέλους Του: Γαβριήλ, Μιχαήλ, Ραφαήλ, και όλα τα αγγελικά τάγματα: Αγγέλους, Αρχαγγέλους, Θρόνους, Κυριότητες, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις,Χερουβείμ και Σεραφείμ.
Ήρθαν εκείνοι πετώντας και στάθηκαν μπροστά στον ολοφώτινο θρόνο του Κυρίουτου παντός και ΄κλιναν ταπεινά τα πανέμορφα προσωπά τους, και συμμάζεψαν την άγια υπαρξή τους περιμένοντας νε βαθύτατο σεβασμό να ακούσουν.
Τότε ακτινοβόλησε γλυκο και ειρηνικό φως άκτιστο δόξης και καταύγασε την υπόστασή τους και άκουσαν πολλής πατρικής αγάπης παλλόμενη φωνή:
Πηγαίνετε στα πλασματά μου, στα παιδιά μου της γης, και διακονείστε τα στην ψυχή και το σώμα, γιατί είναι κληρονόμοι της βασιλείας μου.
Ευλογητός ει, Κύριε , ακούστηκε τότε παναρμόνιος και δοξολογικός αγγελικός ύμνος, κι έκλιναν περισσότερο την κεφαλή τους και την υπαρξή τους.
Εις οδόν ειρήνης, αντήχησε μεγαλοπρεπής, πατρική, θερμή, ευχαριστημένη η φωνη του Θεού μες στις υπάρξεις τους.
Κίνησαν ολοπρόθυμα οι άγγελοινα λειτουργήσουν στη διακονία που τους ανατέθηκε.
Τούτη την ώρα ο επουράνιος Πατέρας έκανε μιά απ΄τις μεγάλες ευεργεσίες Του στους ανθρώπους.
"Ουχί πάντες οι άγγελοι εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν;"(Έβρ. α΄, 14)

Απόσπασμα απο το βιβλίο ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗΣ ΜΟΝΗΣ "ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΗΣ[/list]
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ix8ys »

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση....
vtsimp έγραψε:"Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ πλήρης ο ουρανός της δόξης Σου! Αλληλούϊα!"
Αλήθεια, ο Σαβαώθ ποιος είναι; Ο Θεός; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό το όνομα;
vtsimp έγραψε:Απόσπασμα απο το βιβλίο ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗΣ ΜΟΝΗΣ "ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΗΣ
Ελπίζω να πωλείται στα βιβλιοπωλεία....
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το άγιον. Τριάς αγία, δόξα σοι.
Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού, φύλαξον με
blurcode
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από blurcode »

ix8ys έγραψε:Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση....
vtsimp έγραψε:"Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ πλήρης ο ουρανός της δόξης Σου! Αλληλούϊα!"
Αλήθεια, ο Σαβαώθ ποιος είναι; Ο Θεός; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό το όνομα;

Παντωκράτορας
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

blurcode έγραψε:Αλήθεια, ο Σαβαώθ ποιος είναι; Ο Θεός; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό το όνομα;

Παντωκράτορας
http://www.oodegr.com/oode/biblia/gxbx/kef3.htm
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από anny »

Ο σκοπός της δημιουργίας των αγγέλων φανερώνεται από τον Αγ.Ιωάννη τον Χρυσόστομο,ο οποίος λέγει οτι ο Θεός έδωσε ύπαρξη και ζωή γι'αυτούς τους ίδιους,με κίνητρο την "εκστατική"του αγάπη και με σκοπό να συμμεριστούν ως λογικά όντα τη μακαριότητά του.Μετέχουν στη Θεία μακαριότητα και τρέφονται με τη διαρκή θέα του προσώπου του Θεού.Αυτή η συμμετοχή στην Θεία μακαριότητα ωθεί τις αγγελικές δυνάμεις σε μια συνεχή ανοδική πορεία,σε μια πορεία προς την πνευματική τελειότητα.Οι Αγγελοι που δεν ακολούθησαν τον Εωσφόρο στην αποστασία του,απέκτησαν το χάρισμα της τέλειας ατρεψίας προς το κακό.Αυτό συνέβη με την ενανθρώπιση ,τη σταυρική θυσία και την Ανάσταση του Χριστού,αφού έμαθαν οτι ο δρόμος που οδηγεί στην ομοίωση με τον Θεό δεν είναι η έπαρση αλλά η ταπείνωση.Τασ τάγματα των αγγέλων είναι εννέα και ταξινομούνται σε τρεις τρίχορες ιεραρχίες ή ταξιαρχίες.Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι,Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι, Αγγελοι. Ιδίωμα της πρώτης ιεραρχίας είναι η πύρινη σοφία και η γνώση των ουρανίων,ενώ έργο τους ο θεοπρεπής ύμνος του "γελ". Η δεύτερη έχει ως ιδίωμα τη διευθέτηση των μεγάλων πραγμάτων και την διενέργεια θαυμάτων,ενώ έργο τους είναι ο ύμνος¨Αγιος,Αγιος,Αγιος"Τέλος ιδίωμα της τρίτης ιεραρχίας είναι η εκτέλεση θείων υπηρεσιών και έργο τους είναι ο ύμνος Αλληλούϊα.
Άβαταρ μέλους
Harrys1934
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ

Δημοσίευση από Harrys1934 »

NIKOSZ έγραψε:
blurcode έγραψε:Αλήθεια, ο Σαβαώθ ποιος είναι; Ο Θεός; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό το όνομα;

Παντωκράτορας
http://www.oodegr.com/oode/biblia/gxbx/kef3.htm

Φίλε Νίκο δεν ήθελα να σου απαντίσω ειλικρηνά για να μην γίνει πάλι καμία κακή ερμηνεία των γραπτών γιαυτό σκεπτόμουν πολύ πριν γράψω. Λοιπόν λέω ΄οτι την Αγία Γραφή που έχεις και το έχω δεί σε πολλούς είναι της Βιβλικής ετερίας που δημιουργήθηκε στην Αγγλία το 1804 η οποία ετερία έχει κανει μεταφράσεις πάνω από χίλιες γλώσσες και διαλέκτους. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν έχει το αρχικό κείμενο αλλά έχει κάνει μετάφραση από το ελληνικό στην δική της γλώσσα. Στο κυρίως Ορθόδοξο τύπο δεν υπάρχι πουθενά η λέξξις ΓΙΑΧΒΕ Αλλά μόνο το όνομα μου είναι Κύριος ¨Εξδος ΣΤ-3-και ΄όπου αλλού .¨Αρρα τι γίνετε; γινόμαστε ιεραπόστολοι των ιαχωβάδων οι οιποίοι κρατώντας αυτήν την γραφή στην βάζουν μπροστά σου και σου λένε κοίτα το όνομα του Θεού είναι γιαχβέ. Το ξέρω βολεύει αυτη η Γραφή γιατί τα έχει όλλα σε ένα βιβλίο, αλλά μας βάζει σε λάθος δρόμο. Ούτε στους ψαλμούς υπάρχει το όνομα Γιαχβέ στο αρχικό κείμενο, αλλά μόνο μερικοί που ερμηνεύουν τον ψαλμό από άγνοια βάζουν το όνομα αυτό Λέω λοιπον αν νομίζεις ότι δεν είναι έτσι τότε πες μου πως είναι Πολύ φιλικά Χάρης
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΡΗ

Δεν εχω καμμια τετοια γραφη απλως βρηκα αυτο το κειμενο στην σελιδα της
oode.gr και το παρεθεσα !

Δεν εχω περισσοτερες γνωσεις επι του θεματος !

Συγνωμη αν εκανα κατι που σε στεναχωρησε εσενα η καποιους αλλους !

Οτι επιθυμεις
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Βρηκα και αυτα...

http://www.oodegr.com/oode/theos/onoma1.htm

http://www.oodegr.com/oode/theos/onoma2.htm

http://www.apologitis.com/gr/ancient/bi ... 1%D7%C2%C5

Αν καποιος ειναι γνωστης του θεματος θα παρακαλουσα να μας εξηγησει
γιατι εγω ειμαι ακομη νηπιο στα πνευματικα !

Ευχαριστω και παλι συγνωμη
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”