Σχετικά με την μανία της κατανάλωσης - απόκτησης υλικών πραγμάτων και την ελπίδας της ολοκλήρωσης μέσα από αυτά νομίζω πως αυτή η κατάσταση είναι στην ουσία μια θρησκεία, μια ειδωλολατρεία νέου τύπου, πάντα υπήρχε βέβαια αλλά σήμερα βλέπουμε πολύ έντονα να μπαίνει στην θέση της πίστης μας που είναι ανενεργή και έρχεται σε αντίθεση με την νηστεία-ελεημοσύνη, την εγκράτεια, το μέτρο, θα το γράψω απλά: για να κάνουμε σπατάλες και υπερβολές σημαίνει ότι η πείνα μας είναι μεγάλη και απεγνωσμένη.
Μιας και είμαστε σε μέρες νηστείας θέλω να πω πως ο π. Αλ. Σμέμαν στην "Μ. Σαρακοστή" λέει πως το πραγματικό νόημα της νηστείας είναι να πεινάσουμε.... για να καταλάβουμε πως η πείνα μας δεν είναι για τον άρτο αυτού του κόσμου μα για τον ¨επιούσιο¨ γνωστό το "ουκ επ΄άρτω ζήσεται άνθρωπος..." και ακόμα, σκεφτείται τον μυστικό δείπνο- είναι μια μορφή ¨κατανάλωσης"... σε αντιδιαστολή με τον καρπό που έφαγε ο Αδάμ και η Εύα... Ακόμα άκουσα την ομιλία του Μητροπολίτη Χατζηνικολάου Λαυρεωτικής για τα Χριστούγεννα ο ίδιος εξηγεί πως οι παλιοί χριστιανοί ήταν που επέμεναν να γίνει η νηστεία μεγαλύτερη... από μια εβδομάδα που ήταν στην αρχή... σε σαράντα ημέρες, μαζοχιστές θα μου πείτε ήταν οι άνθρωποι ή ζηλωτές....? Τίποτα από αυτά απλά ήξεραν πως χρειάζεται ακόμα και "θυσία" γιατί να νρεπόμαστε-φοβόμαστε να το πούμε, το να θες να ζείς χωρίς θυσία και δοκιμασίες σημαίνει πως δεν παραδέχεσαι την πτώση και την εισβολή της αμαρτίας μέσα στον κόσμο άρα δεν παραδέχεσαι και τον θάνατο οπότε περιορίζεις την ζωή σου σε τούτη εδώ την ζωή. Ο άνθρωπος όμως έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό τον κορεσμό, ο οποίος ίσως οδηγήσει στην απογοήτευση κάποια στιγμή και στην αλλαγή τρόπου ζωής, η άλλη ελπίδα είναι η Ορθόδοξη πίστη μας με την νηστεία, την εγκράτεια και την άσκηση...