Yunan έγραψε:ΙΔΕΑ!
Λοιπόν , δεν κανονίζουμε για τον επόμενο μήνα μία συνάντηση-προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, και όποιος έχει απορίες ας τις θέσει ανοικτά στον Παναγιώτατο...
Αϊντε, ίσως να είναι και ένας καλός λόγος συνάντησης των Νοτίων με τους Βορείους στην Πόλη. :)
Να μετρήσουμε και τα παλικάρια...
Οσον αφορά τα εδέσματα;
Ανεπιφύλακτα προτείνω Ιskeder Kebap (Κεμπάπ του Μ.Αλεξάνδρου)
Tα ερωτήματα τα έχουν θέσει και άλλοι πριν από εμάς, και έχουν πάρει απάντηση από τον Παναγιώτατο. Τη γνωστή απάντηση, "εμείς απλώς διαλεγόμεθα εν αγάπη...κλπ, κλπ". Για συγχοροστασίες φυσικά κουβέντα. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή πέρυσι τον Νοέμβριο είχε πει ότι ο όρος "αδελφές Εκκλησίες" είναι σωστός, εφόσον τον χρησιμοποίησε τον 13ο αι. (νομίζω) ένας πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (μου διαφεύγει το όνομα) στην αλληλογραφία του με τον πάπα. Αν επειδή τον χρησιμοποίησε τον όρο ένας πατριάρχης τον 13ο αιώνα (όταν ακόμη οι διαφορές με τους Λατίνους ήταν οι μισές από όσες σήμερα), ο όρος αυτός εκκλησιολογικά είναι σωστός, ε τί να πω...
Κάιποια πρόσφατη απάντηση που μου μετέφερε κάποιος (και θεωρώ την πληροφορία αξιόπιστη) ήταν "κάντε εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε, και αφήστε εμάς". Τώρα, ειπώθηκε έτσι, δεν ειπώθηκε, τί να σας πω....
Κάποια απάντηση του Παναγιωτάτου σε σχετικές ενστάσεις προσκυνητών είχε δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα του Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, αλλά την έχουν κατεβάσει. Νομίζω όμως ότι μπορεί κανείς, αν το ζητήσει, να του τη στείλουν.
http://www.aegean.gr/agios-therapontas/
Όσο για το Βόρειοι και Νότιοι, δεν μου πολυαρέσει ο διαχωρισμός, ενίοτε μάλιστα μου μυρίζει λίγο...
Υπάρχουν και πάμπολλοι Βόρειοι που έγιναν έξαλλοι στις 30/11/2006, να είστε σίγουροι, το ξέρω από πρώτο χέρι.
Το αίμα τους για να ελευθερωθεί η Βόρεια Ελλάδα, οι Νότιοι το έχυσαν, οι ενίοτε και υποτιμητικά αντιμετωπιζόμενοι από το πατριαρχικό περιβάλλον (έχω ιδίαν πείρα από μπηχτή ανθρώπου του περιβάλλοντος αυτού στο Φανάρι, όταν του είπα ότι είμαι Αθηναίος....).
Φαντάζομαι ότι η πρόταση αυτή του Yunan να ταξιδέψουμε στην Πόλη να είναι η απάντησή του σε ερώτημα που είχα υποβάλει στους άγαν πατριαρχικούς του φόρουμ (και νομίζω ότι αυτόν τον τίτλο τον δικαιούται πάνω από όλα ο ίδιος). Δηλαδή, είχα ρωτήσει αν θεωρούν ότι έχει ποιμαντική ευθύνη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης έναντι των ευάριθμων Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο - που πολλοί είναι και ποίμνιό του - οι οποίοι σκανδαλίζονται, όχι τόσο με τον διάλογο, αλλά με τις λειτουργικές συμπροσευχές και με κινήσεις όπως η αμοιβαία αναγνώριση του Βαπτίσματος με τους Λουθηρανούς της Γερμανίας.
Επ' αυτού να πω ότι, για μένα τουλάχιστον, πέρα από την οικονομική πλευρά του ζητήματος (δεν έχουμε τη δυνατότητα τόσο εύκολα να κάνουμε ταξιδάκια για να κάνουμε ερωτησούλες δίκην αφελών και "μαζεμένων" παιδίων του κατηχητικού, εμάς δεν μας τα πληρώνει κανένα Υπ.Εξ. τα έξοδα , εδώ και για κανένα μεγάλο επιστημονικό συμπόσιο όπου συμμετέχουμε με ανακοίνωση τρομάζουμε να πάρουμε λίγα λεφτά), φέτος ο Ιούνιος είναι όλος μήνας νηστείας. Των Αγίων Αποστόλων γαρ και το Πάσχα νωρίς. Να σκάσω τόσα λεφτά, έστω (που δεν τά' χω) να πάω στην Πόλη και να νηστεύω και από πάνω, ε κρίμα δεν είναι;;;
Άρα, δεν είναι θέμα παλληκαριάς, όπως το θέτει ο Yunan. Το λέω γιατί δήλωσε ότι έτσι θα "μετρήσει τα παλικάρια", υπονοώντας προφανώς ότι ενώπιον του Πατριάρχη δεν θα κάναμε "κιχ" οι εδώ αντιδρώντες. Προσωπικά, έχω τον τρόπο και την παιδεία να πω αυτό που πιστεύω στον άλλο, διπλωματικά, κόσμια και ευγενικά και χωρίς να τον θίξω. Άρα, όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, δεν μπορεί να μετρήσει την παληκαριά μου από το αν θα αποδεχτώ την πρόσκληση-πρόκλησή του να πάω στην Πόλη. Εκτός και αν γνωρίζει τον τρόπο, με τις γνωριμίες του, ώστε το Πατριαρχείο να μου καλύψει τα έξοδα (έστω, μόνο σε εμένα, η γυναίκα μου δεν μπορεί)
Λες να μου κλείσουν και το στόμα έτσι, με τα δωράκια και τα κεράσματα;;;
Είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος πάντως.