Χαρισματικοί!

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 871
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 28, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Χαρισματικοί!

Δημοσίευση από filtor »

Στο ξεκίνημα της πνευματικής μας ζωής - και όχι μόνο - όλοι αναζητήσαμε να βρούμε χαρισματικούς γέροντες να στηρίξουν την πίστη μας.
Να μας δώσουν ένα σημάδί ότι όλα αυτά που γράφονται για τους αγίους είναι σημερινή πραγματικότητα και είναι καρποί της άσκησης με την παραχώρηση του Θεού πάντα.
Τι σημαίνει όμως ότι ένας γέροντας "είναι χαρισματικός";
Ποια είναι τα γνωρίσματα σε σχέση με κάποιον πλανεμένο;
Ποια χαρακτηριστικά αποδίδονται και προβάλλονται από τους αδαείς - όπως εγώ δηλαδή - σε αυτούς που είναι υπερβολικά;
Ποια χαρίσματα μπορεί να εμφανίσει ένας διορατικός;

Ας ξεκινήσουμε μια συζήτηση με αυτά που ξέρει και πιστεύει ο καθένας μας για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.
Πάντως δεν θα ξεχάσω έναν φίλο μου, μυημένο στα πνευματικά που έλεγε : "φοβού τους χαρισματικούς!"... :roll:
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 871
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 28, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Ποια χαρίσματα μπορεί να εμφανίσει ένας χαρισματικός;
(...και όχι "διορατικός")
plou73
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 217
Εγγραφή: Δευ Δεκ 19, 2005 6:00 am

Δημοσίευση από plou73 »

Νομίζω η ταπείνωση ...επίσης νομίζω πως δεν θα θέλει οι άλλοι να τον έχουν για ταπεινό,θα αποφεύγει πολύ τον έπαινο
plou73
theodorosuper
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 18, 2008 5:00 am

Re: Χαρισματικοί!

Δημοσίευση από theodorosuper »

Διορατικός σημαίνει ότι έχει διόραση, δηλαδή βλέπει πράγματα που δεν βλέπει το μάτι, π.χ. ότι κάποιος δεν έχει εξομολογηθεί εδώ και χρόνια...
Όμως, θέλει προσοχή. Ο Άγιος Αντώνιος μας είπε ότι "πληροφορίες" μας δίνουν και οι δαίμονες, και το Άγιο Πνεύμα. Για αυτό μια από τις μεγαλύτερες αρετές
είναι η διάκριση.
Από το Γεροντικο :

Μερικοί μοναχοί από ένα μοναστήρι έβλεπαν κάτι όνειρα και έβγαιναν αληθινά.

Απορούσαν, λοιπόν, πώς συνέβαινε, εκείνο που έβλεπαν το βράδυ στη φαντασία, να το συναντούνε ξημέρωμα στη πράξη και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, αν ήταν από φώτιση Θεού, ή συνεργεία των δαιμόνων.

Μια μέρα ξεκίνησαν, φέρνοντας μαζί τους και ένα γαϊδουράκι, να πάνε να ρωτήσουν τον Άγιο Αντώνιο. Στα μισά του δρόμου όμως, καθώς πήγαιναν, ψόφησε το γαϊδουράκι, κι’ έτσι πήγανε μονάχοι τους και παρουσιαστήκαν.

Ο Άγιος Αντώνιος μόλις τους είδε να τον πλησιάζουν, πριν ακόμα τον χαιρετίσουν, τους λέει:

-«Ψόφησε λοιπόν το γαϊδουράκι στο δρόμο;»

Εκείνοι απόρησαν ακόμη περισσότερο και του λένε: «Μα πώς το ξέρεις, Αββά Αντώνιε, ότι το γαϊδουράκι ψόφησε στο δρόμο ;»

Κι’ εκείνος τους απήντησε : «Μου το είπαν οι δαίμονες πριν έλθετε σεις».

Τότε πλέον, έλυσαν την απορία τους και κατάλαβαν, ότι και οι δαίμονες είναι δυνατόν να βάζουν στο νου των ανθρώπων τα μέλλοντα, για να τους εξαπατήσουν.

Κάποτε ο Άγιος Αντώνιος είδε όλες τις παγίδες του διαβόλου απλωμένες πάνω στη γη κι’ απόρησε λέγοντας μόνος του : «Και ποιός μπορεί να τις περάσει ;»

Ακούσθηκε λοιπόν φωνή από τον ουρανό και είπε ; «Η ταπεινοφροσύνη».

Προσοχή! το ότι κάποιος βλέπει το παρελθόν ή το παρόν δεν λέει κάτι. Αυτό το ξέρουν και οι δαίμονες, ως άυλα όντα. Το μέλλον όμως, Μόνο ο Θεός το γνωρίζει 100%.
Βέβαια, οι δαίμονες έχουν εμπειρια χιλιάδων ετών. Οπότε μπορούν να κάνουν υποθέσεις που ίσως πραγματοποιηθούν. Έτσι πλανάνε πολλούς!
Ο Θεός μας λέει καθαρά στην Αγία Γραφή πως να ξεχωρίζουμε τους ψευδοπροφήτες, και αυτό γίνεται με 2 τρόπους. Πρώτον με το να λένε πράγματα που δεν έχουν σχέση με τις
διδασκαλίες τις Αγίας Γραφής ή να είναι αλαγμένα με δικές τους ερμηνίες. Και δεύτερον με το να δούμε αν κάποιος πει ότι θα γίνει κάτι, και αυτό ΔΕΝ γίνει. Εκεί γνωρίζουμε καθαρά
ότι κάποιος είναι ψευδοπροφήτης. Ο πνευματικός μου μου έχει πει. Ο Πονηρός μπορεί με την εμπειρία του να πέσει κάποιες φορές μέσα, στα μελλούμενα, όμως δεν θα είναι 100% μέσα, και εκεί
θα γνωρίζουμε, ότι ο πονηρός λαλεί από τον άνθρωπο-ψευδοπροφήτη, και όχι το Άγιο Πνεύμα.
Είχα μια γνωστή που πήγε σε μια Κυρία γιατί είχε ακούσει ότι "βρίσκει" πολλά. Αυτή πήγε και όντως η Κυρία αυτή, παρ'όλο που την έβλεπε για πρώτη φορά τις είπε λεπτομέρειες από την ζωή της,
που η φίλη τρόμαξε (μέχρι και το από που είναι ο δεσμός της την είπε...και πολλά άλλα).... αυτή ξαναπήγε, αφού θαύμασε την διορατικότητα της κυρίας αυτής. Το παρελθόν της, της το είπε, το παρόν της, της το είπε, μετά της είπε για κάτι μελλοντικό..... που όμως όχι μόνο δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, αλλά τα ακριβώς αντίθετα.
Το παρελθόν και το παρόν, ο πονηρός τα γνωρίζει, και με αυτήν την γνώση πλανεί πολλούς!! όμως για το μέλλον κάνει μόνο ικασίες που βασίζονται στην πολυετή εμπειρία του, που όμως δεν επαληθεύονται πάντα, διότι είναι ικασίες, και όχι αληθινή γνώση του μέλλοντος. Αληθινή Γνώση του μέλλοντος έχει μόνο ο Θεός, και με το Πνεύμα του το Άγιο, την γνώση αυτή την αποστελει στους αληθινούς Αγίους Του.
Η φίλη μου πήγε εξομολογήθηκε και δεν ξαναπήγε ποτέ στην γυναίκα αυτή.

Χρειάζεται προσοχή, διότι ο πονηρός θέλει να πλανέψει μέχρι και τους εκλεκτούς. Οπότε, δεν είναι λίγοι και οι πλανεμένοι, και "πονηρώς διορατικοί".
Θέλει πολύ προσοχή αδελφοί μου.

Πάντως, ο λογισμός μου μου λέει, πως αν μπορεί κάποιος να θέσει κάποια γνωρίσματα ως σημάδια της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος σε κάποιον άνθρωπο ή γέροντα, είναι η ΑΚΡΑ ταπείνωση
και περί του ιδίου αληθής ελεεινολογία, η ΑΚΡΑ και έκδηλη αγάπη και αυτοθυσία για τον συνάνθρωπο και την σωτηρία του, η Ειρήνη και η γαλήνη στο πρόσωπο, και η ακτημοσύνη. (Αρετές που είχε στον ύψιστο βαθμό, ο Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”