Ορθοδοξία και τεχνολογία

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Να ρωτήσω
Εφτιαξα ένα αυτοσχέδιο ψυγείο
Ράφια από ξύλο και χοντρό αλάτι
Τα φρούτα τα βάζω στο αλάτι ή όχι ?
Ευχαριστώ

(Ολες τις αμαρτίες της έλυσα . Το ψυγείο έμεινε )
Καλή Σαρακοστή
kotsos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από kotsos »

Πολλοί αντιδρούν σε οποιαδήποτε άποψη προκρίνει την στέρηση και την αποφυγή ανέσεων για την μετοχή στο θείο. Με τις απόψεις μου σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιώ την χρήση της τεχνιολογίας ούτε την εισαγωγή της καινοτομίας στην Ορθόδοξη αντιμετώπιση της ζωής. Απλώς θεωρώ ότι η προσπάθεια μας για την επικοινωνία με τον Θεό απαιτεί μεγάλο αγώνα μακρύα από τις σειρήνες του κόσμου και των ανέσεων. Δεν είπα ότι θα αποκοπείς από τον κόσμο αλλά όσο προσπαθείς να εισέρχεσε στην ατμόσφαιρα του Θείου τόσο θα συνειδητοποείς πόσο απέχει η κοσμική ζωή από την πνευματική. Μην επιχειρούμε να διαχωρίσουμε την ζωή μας από αυτή των Μοναχών. Η μόνη μας διαφορά είναι ο γάμος. Ο κόσμικος και αγρυπνία θα κάνει και άσκηση και προσευχή. Ένας συνεχόμενος αγώνας είναι και αυτός.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

kotsos έγραψε: Η μόνη μας διαφορά είναι ο γάμος..
E οχι αγάπη μου με συγχωρείς ..... αλλά δεν είναι το ίδιο να πάει στο θέατρο ένας λαϊκός ή να πάει στη ταβέρνα να πλακώσει 2 μπυρίτσες ή να πάει να ακούσει κάνα ρεμπέτικο με μια παρεούλα με το να πάει ο μοναχός
Καλή Σαρακοστή
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία δεν είναι κακή. Εμείς οι άνθρωποι κάνουμε κακή ή καλή χρήση της τεχνολογίας! Ας μην ξεχνάμε ότι η ιατρική - συνήθως - προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα, αλλά και ότι κορυφαία τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης και στις "έξυπνες" βόμβες και γενικά στα όπλα αιχμής.
Από την άλλη, η κοινωνία μας, με την μεγάλη αφθονία υλικών, αντί να ευχαριστεί τον Θεό για την ύπαρξή τους και να δίνει λίγο από το - τεράστιο - περίσσευμά τους σ' αυτούς που πεθαίνουν από πείνα (αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πραγματικά ευχαριστεί τον Κύριο), αρέσκεται στο να απολαμβάνει μια ζωή υλικών ανέσεων και χλιδής, αδιαφορώντας για τη δυστυχία των υπολοίπων πλασμάτων του Θεού, των υπολοίπων αδελφών μας!
Αυτή η ζωή των ανέσεων και της χλιδής ναι, μας απομακρύνει από τον Δημιουργό μας και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνουμε! Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να προσευχηθούμε μέσα σε μια βίλα και κάτω από το κλιματιστικό μας! Αλλά η προσευχή δεν θα είναι τόσο θερμή, όσο θα μπορούσε να είναι υπό την έλλειψη ανέσεων! Η επικοινωνία μας δηλαδή με τον Δημιουργό μας θα έχει κάποια παράσιτα! Αντίθετα η προσευχή είναι καθαρή και πύρινη όπου υπάρχει στέρηση, όπου υπάρχει πόνος! Γι' αυτό και ο Γέροντας Παίσιος, μας προτρέπει να απλοποιήσουμε τη ζωή μας (για τους μοναχούς λέει ότι η απλή ζωή είναι μονόδρομος).
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως τώρα; Να ξαναγυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων; Όχι βέβαια! Δεν χρειάζονται ακρότητες, ή υπερβολές! Αν όμως δείξουμε μια καλή διάθεση, ζητήσουμε τη γνώμη του πνευματικού μας και προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε, νομίζω ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καλή πνευματική πορεία!
kotsos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από kotsos »

lovethink έγραψε:
kotsos έγραψε: Η μόνη μας διαφορά είναι ο γάμος..
E οχι αγάπη μου με συγχωρείς ..... αλλά δεν είναι το ίδιο να πάει στο θέατρο ένας λαϊκός ή να πάει στη ταβέρνα να πλακώσει 2 μπυρίτσες ή να πάει να ακούσει κάνα ρεμπέτικο με μια παρεούλα με το να πάει ο μοναχός
Υπάρχει μια διαφορετική θεώρηση της Ορθοδοξίας. Το κοσμικό στοιχείο όσο εισχωρεί στους πιστούς άλλο τόσο διαβρώνει και αλλοτριώνει την Πίστη. Η ψυχή εύκολα κηλιδώνετε μέσα από τις κοσμικές παραστάσεις. Εκτός και αν οι ψυχαγωγικές σας δραπετεύσεις πράγματι αγωγούν την ψυχή και δεν την μολύνουν....Πιστεύω σε μια Ορθόδοξη Πίστη και ζωή όπως εκείνη των Αγίων και όχι προσαρμοσμένη στις απολαύσεις του σύγχρονου παγκοσμιοιποιημένου παρόντος.
Όπως καθένα πιστός μπορεί να περάσει ήσυχα την ώρα του και πάντα εντός των πλαισίων που δεν ταλανίζουν την ψυχή έτσι και ο μοναχός στον λίγο ελεύθερο χρόνο του μπορεί να περπατήσει, να συνομιλήσει με άλλους μοναχούς να διαβάσει. Όπως ο μοναχός έτσι και ο πιστός επιστρέφοντας από την εργασία του, με τα παιδάκια του να κλαίνε, τις υποχρεώσεις του να στροβιλίζουν στο μυαλό αγωνίζετε και κάθεται το βράδυ στο προσευχητάρι του και ρποσεύχετε ο Θεός να τον ελεήσει. Αν συνεχίσει μία δύο ώρες παραπάνω θυσιάζοντας από τον ύπνο του ο Θεός το λόγίζει σαν αγρυπνία και άσκηση. Ο πιστός δεν νηστεύει; Δεν αποφεύγει ότι του προξενεί την αμαρτία; Ίδια είναι η ζωή μας ένας δρόμος προς την σωτηρία. Μια αδυσώπητη μάχη με τον εαυτό μας, τον κόσμο και τον διάβολο. Ίδια τα μέσα και ίδιος ο στόχος. Από την μία το αγιασμένο ράσο από την άλλη οι υποχρεώσεις της οικογένειας.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Kαλά άστο μη το συνεχίζεις ξέρω ....... του παλαιού και συ
30 χρόνια ο άλλος έχει να ανοίξει λέει τηλεόραση γιατί είναι του σατανά
Λυπάμαι
Εμείς στην ΕΠΙΣΗΜΗ εκκλησία της Ελλάδος πάμε ΚΑΙ θέατρο
Καλή Σαρακοστή
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Εγώ, λοιπόν, νομίζω ότι το ερώτημα τεχνολογία ή όχι τεχνολογία, κι αν ναι πόση, είναι ένα ψευτοδίλημα. Ο Κυρίος, πιστεύω, αν ερχόταν σήμερα στον κόσμο θα χρησιμοποιούσε τόση τεχνολογία, όση θα του ήταν απαραίτητη για το έργο Του. Σημασία έχει να μην ξεφεύγει κανείς απ΄το στόχο του. Ο στόχος μας είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Άλλος θα μπει σ΄αυτήν χωρίς νά ΄χει δική του ούτε μια βελόνα για ράψιμο, κι άλλος θα μπει κι ας έχει βίλες και κότερα. Σημασία έχει ο καθένας αυτά που έχι πως τα χρησιμοποιεί. Τα χρησιμοποιεί για την Αγάπη του Θεού, για την αγάπη των συνανθρώπων του, ή τα έχει ειδωλοποιήσει και ζει για να τα υπηρετεί.

Μπορεί κάποιος να είναι σκλάβος τον επίγειων αγαθών και της τεχνολογίας, έστω κι αν έχει ελάχιστα, ενώ άλλος απλά να τα χρησιμοποιεί για το σωστό σκοπό έστω κι αν έχει πάρα πολλά. Υπάρχουν τέτοιες ιστορίες στο Γεροντικό, όπως και στις ομιλίες του π΄Αθανασίου Λεμεσού.

Το πόσα πρέπει νά 'χει κάποιος χωρίς να τον εμποδίζουν στη σωτηρία της ψυχής τους, εξαρτάται από το ποιος είναι. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Άλλος μπαίνει σε πειρασμό με το παραμικρό κι άλλος δεν μπαίνει ούτε με τον κόσμο ολόκληρο. Χρειάζεται μεγάλη διάκριση και προπαντώς πνευματική ζωή και συχνή επαφή με τον Πνευματικό μας οδηγό.

Ένα κριτήριο, για το αν είμαστε εξαρτημένοι από τα υλικά αγαθά που μας περιβάλλουν και την τεχνολογία, είναι το πόσο θα μας στοίχιζε αν τα χάναμε. Κάντε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας και προσπαθήστε ν΄απαντήσετε ειλικρινά.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

nkope έγραψε:Ένα κριτήριο, για το αν είμαστε εξαρτημένοι από τα υλικά αγαθά που μας περιβάλλουν και την τεχνολογία, είναι το πόσο θα μας στοίχιζε αν τα χάναμε. Κάντε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας και προσπαθήστε ν΄απαντήσετε ειλικρινά.
Θα μου στοίχιζε και ΠΟΛΥ μάλιστα για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμα τα πληρώνω
Πήρα δάνειο για να πάρω μια κουζίνα ηλεκτρική της προκοπής και όχι με την παλιά που έκανε να βράσει τα μακαρόνια κάνα μισάωρο
Τώρα αν είμαι κοσμικός επειδή πήρα μια καλή κουζίνα και δεν θέλω να μου τη κλέψουν επειδή ακόμα τη πληρώνω, οκ είμαι κοσμικός :roll: :( :? 8O
Καλή Σαρακοστή
kotsos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από kotsos »

lovethink έγραψε:Kαλά άστο μη το συνεχίζεις ξέρω ....... του παλαιού και συ
30 χρόνια ο άλλος έχει να ανοίξει λέει τηλεόραση γιατί είναι του σατανά
Λυπάμαι
Εμείς στην ΕΠΙΣΗΜΗ εκκλησία της Ελλάδος πάμε ΚΑΙ θέατρο
Καταρχήν μια είναι η Εκκλησία και δεν υπάρχουν κατακερματισμοί του επιτρέπειν και απαγορεύειν. Θαυμάζω την δύναμη σου να μην επηρεάζεσαι από τις επιδράσεις των κοσμικών παραστάσεων. Εγώ ο άθλιος είμαι αδύναμος και προσπαθώ με τον τρόπο μου να αποφεύγω ότι κηλιδώνει το άσπιλο της ψυχής. Τι να κάνουμε είμαι πιο αδυνάμος. Εγώ δεν είπα ότι αποφεύγω Θέατρο ή τις διάφορες άλλες ψυχαγωγικές δραπετεύσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Απλώς προσπαθώ οι διάφορες αποδράσεις μου να προστατεύουν την αδυναμία μου. Προσπαθώ τις απόψεις μου να τις δικαιολογώ με τα λόγια και την ζωή των Αγίων και όχι με διαστρεβλωμένες απόψεις . Δεν είπα ότι δεν βλέπω τηλεόραση αλλά αποφεύγω να την βλέπω. Η επίδραση της είναι όχι μόνο αρνητική αλλά καταστροφική όσο και αν θέλετε να μερικοί να υπερασπιστείτε την ωφελιμιστική της διάσταση. Σίγουμε έχουμε μια διαφορεική θεώρηση του Θείου. Μία διαφορετική αντιμετώπιση των Αγίων.Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κάτι είχε πει στο παρελθόν για την τηλεόραση και την επίδραση της. Αν η σύγχρονη γενιά δεν το απόδεχετε δικαίωμα της. Δεν θα αλλάξουμε όμως τους Αγίους και τι έχουν πει.
Μην όμως υποβιβάζεις το δικαίωμα της γνώμης του άλλου. Η ένδεια επιχειρημάτων πάντα οδηγεί σε μία αλλαζονική αντιμετώπιση του διαφορετικού. Έχουμε να κάνουμε με το επιμελείσθαι δε ψυχής πράγματος αθανάτου. Η Ορθοδοξία χωρίς Ορθοπραξία είναι κάτι κενό. Ψάξε στους Πατέρες την λύση και όχι στις σύγχρονες ερμηνείες του κοσμοπολιτισμού.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

kotsos έγραψε:.Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κάτι είχε πει στο παρελθόν για την τηλεόραση και την επίδραση της..
Nαι το γνωρίζουμε
Δεν είχε πει ότι η τηλεόραση είναι ο σατανάς
Αλλά ότι θα μπαίνει από τη τηλεόραση εφόσον βλέπουμε βλακείες
Στο χέρι μας είναι
Η τηλεόραση έχει ντοκυμανταίρ , έχει θεία λειτουργία για όσους δεν μπορούν να πάνε εκκλησία το πρωί ή είναι ασθενείς στο κρεββάτι τους , παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν οικονομική άνεση να ακούσουν λίγη μουσική ή να δουν κάποια καλή ταινία
Μια παλιά καλή ελληνική ταινία να τους χαρίσει λίγο το χαμόγελο
Εκτός κι αν είναι ο Βέγγος του ΣΑΤΑΝΑ
Η Βλαχοπούλου του ΣΑΤΑΝΑ
Η Βουγιουκλάκη του ΣΑΤΑΝΑ
Η Βασιλειάδου του ΣΑΤΑΝΑ ( η κυρά μας η μαμή :p ) και πάει λέγοντας

Χαίρομαι που ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ πάει ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ και αγαπάει ΚΑΙ τη τέχνη
Καλή Σαρακοστή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”