Ένα μοναδικό περιστατικό συνέβη στην Καλιφόρνια, όπως το παρουσιάζουν τα περιοδικά. Μια οικολόγος, η Τζούλια Μπατερφλάι Χίλ, ηλικίας 23 ετών, έζησε 738 ημέρες πάνω σε ένα δένδρο “γιά να μη αφήση την εταιρεία PACIFIC LUMBER να κάνει ξυλεία ένα δάσος με σεγκόγιες, τα πανύψηλα δένδρα, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Καλιφόρνια”. Και η Τζούλια “έζησε δύο ολόκληρα χρόνια σαν πουλί στην κορυφή ενός δένδρου. Όχι για να ξεφύγη από τους ανθρώπους, αλλά για να τους εμποδίση να αφανίσουν ένα αιωνόβιο δάσος της Καλιφόρνια”.
Βέβαια αυτή η απόφασή της δεν ήταν χωρίς κίνδυνο και δυσκολίες. “Οι άνθρωποι της Εταιρείας την απειλούσαν, έβαζαν τα ελικόπτερά τους να περνούν ξυστά από την “Λούνα” κιʼ έκοβαν τα γειτονικά δένδρα, για να της δείξουν πώς, όπου νάναι θα ʼρθει και η σειρά της”. Όμως “η Τζούλια πέρασε από φοβερή σωματική ταλαιπωρία, κινδύνευσε από την κακοκαιρία, αμφισβητήθηκε, έπληξε, έχασε την αίσθηση του χρόνου, αλλά δεν έκανε πίσω”. Τελικά νίκησε αφού η Εταιρεία αναγκάσθηκε να υπογράψη συμφωνία με την οικολόγο για την προστασία των δασών.
Διαβάζοντας το περιστατικό αυτό εθαύμασα για την θέληση της νεαρής αυτής οικολόγου, για την αποφασιστικότητα, αλλά και την μεγάλη ανδρεία της. Κατεσκεύασε στο δένδρο μια πλατφόρμα και πάνω σε αυτή έστησε την σκηνή της και παρέμεινε εκεί δυο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να κατεβή, ζώντας με τα φρούτα και μερικά τρόφιμα που της έφερναν οι φίλοι της. Και θυμήθηκα τον Νίτσε που έγραφε: “Εκείνος που έχει ένα σκοπό στην ζωή μπορεί να αντέξει σχεδόν στο κάθε τί”. Ο άνθρωπος έχει μέσα του μεγάλες δυνάμεις και μπορεί να πραγματοποιήση τα πιο παράτολμα όνειρα, αρκεί να έχη όραμα, θέληση και σκοπό.
Επομένως, κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθή ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίση διάφορες δοκιμασίες και προβλήματα στην ζωή του, να υπερβή δυσκολίες και τραγικές καταστάσεις. Αν θέλη μπορεί να υπερβή τα πάντα, ιδιαιτέρως με την δύναμη του Χριστού.
Επίσης, εκείνο που σκέφθηκα αμέσως, διαβάζοντας αυτό το οικολογικό περιστατικό, είναι ότι οι άνθρωποι για να διατηρήσουν την κτίση κάνουν πολλές “τρέλλες”. Πόσο όμως μεγαλύτερες “τρέλλες” πρέπει να γίνονται για τον Δημιουργό της κτίσεως και όλης της δημιουργίας!! Στον Κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου λέγεται: “ουκ ελάτρευσαν τη κτίση οι θεόφρονες παρά τον Κτίσαντα”. Οι θεόφρονες δεν λατρεύουν την κτίση περισσότερο από τον Κτίσαντα, δηλαδή τον Θεό. Έχει αξία η κτίση, που προσφέρει το οξυγόνο στον άνθρωπο για να ζήση, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει ο Κτίστης, ο Θεός, που προσφέρει το πνευματικό οξυγόνο για την ψυχή του ανθρώπου.
Ζούμε σε μια εποχή που πραγματικοί Χριστιανοί είναι όσοι κάνουν πνευματικές “τρέλλες” για τον Κτίστη της κτίσεως και όσοι αγαπούν τον Κτίστη παρά και υπέρ την κτίση.
Σεβασμ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος Βλάχος
parembasis.gr
Η κτίση και ο Κτίστης
Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές
Η κτίση και ο Κτίστης
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Στην Ελλάδα η φύση πεθαίνει
Οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλείψει το περιβάλλον και αφήνουν στην τύχη τους ευπαθή οικοσυστήματα
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ
Η λίμνη Κορώνεια έγινε υγρός τοξικός τάφος για εκατοντάδες πουλιά. Οι κάτοικοι στη Θήβα και στις περιοχές γύρω από τα Οινόφυτα πίνουν νερό με χρώμιο. Το παραποτάμιο δάσος της Κερκίνης έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο της αρχικής του έκτασης εξαιτίας μιας αδιέξοδης διαχείρισης. Η λίμνη Βεγορίτιδα έχει απολέσει περίπου το 90% του όγκου της και η στάθμη της έχει πέσει κατά περίπου 40 μέτρα. Οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλείψει το περιβάλλον και έχουν αφήσει στην τύχη τους ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ξέσπασαν άγρια και οι πυρκαϊές για να αναδειχθεί η γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα προστασίας του φυσικού πλούτου.
Ηρθαν μετά το κυνήγι για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση, τις νομοθεσίες για τον περιορισμό των δασικών εκτάσεων αλλά και την αναπτυξιακή λογική που χωρά άφθονο τσιμέντο σε περιοχές-φιλέτα. Η παράκτια ζώνη και σημαντικοί βιότοποι «αξιοποιούνται» από μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές μονάδες ή θυσιάζονται στον βωμό της οικιστικής ανάπτυξης.
Μετά τις καταστροφές στην Ηλεία το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανασυγκρότησης ξεκίνησε από την παραλιακή ζώνη της Ζαχάρως. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στον Δήμο Ζαχάρως 2.500 στρέμματα - μέρος των οποίων προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 - για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Ο δήμος με τη σειρά του είναι έτοιμος να παραδώσει τη δημόσια γη σε επενδυτές. Οι πιέσεις στον φυσικό πλούτο της χώρας από αυθαίρετες ή πρόχειρα σχεδιασμένες παρεμβάσεις καθημερινά αυξάνονται και η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει μια κατ' εξοχήν καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική.
Η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος έμεινε στα αζήτητα. «Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν πήρε το μήνυμα. Παρά τα εύκολα παχιά λόγια, το περιβάλλον παραμένει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», σύμφωνα με τον Ν. Χρυσόγελο, από τους Οικολόγους Πράσινους. Από το 1936, οπότε ιδρύθηκε ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, ως σήμερα δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Πολλές φυσικές περιοχές δέχονται πιέσεις από επεκτάσεις καλλιεργειών, διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα, παράνομη δόμηση και απόθεση απορριμμάτων.
Κορώνεια - Βόλβη
Η λίμνη Κορώνεια έχει γίνει τάφος για εκατοντάδες πουλιά
Τις τελευταίες ημέρες στην Κορώνεια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σοβαρότατο περιστατικό μαζικών θανάτων πουλιών, το οποίο δεν αποκλείεται να οφείλεται σε βοτουλισμό ή σε τοξικά κυανοβακτήρια. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί εκατοντάδες νεκρά πουλιά από τη λίμνη Κορώνεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και από συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων. Η αδιαφορία και η ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών πλήττουν για τρίτη φορά (η πρώτη ήταν το 1995 και η δεύτερη το 2004) μια λίμνη διεθνούς σημασίας - η περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης παλεύει χρόνια να ξεκινήσει την ουσιαστική λειτουργία του, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και στήριξης τον καθιστά ανίκανο να επιτελέσει το έργο του.
Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύθηκε σε παλαιότερο τεύχος (21 Οκτωβρίου 2006) του επιστημονικού εντύπου «Environmental monitoring and assessment», κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Η χημική ρύπανση από γεωργικά φάρμακα και απόβλητα, αστικά και βιομηχανικά, απειλεί την Κορώνεια και τη Βόλβη με αφανισμό. Σε μετρήσεις που έγιναν ανιχνεύθηκαν ενώσεις φωσφόρου, αζώτου, νιτρικά και επικίνδυνα χημικά στοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις. Τα εργοστάσια, οι εντατικές καλλιέργειες και οι ρίψεις ανεπεξέργαστων λυμάτων συνεχίζουν να πλήττουν το υδάτινο οικοσύστημα, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για σωτήριες παρεμβάσεις. Μάλιστα η υπόθεση της Κορώνειας είναι ανοιχτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα
Παρά το ότι είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη και επομένως είναι πιο εύκολο να επιτηρηθεί, και εδώ τα προβλήματα περισσεύουν. Πολύ συχνά μάλιστα δεν ευθύνονται μόνο παρανομούντες ιδιώτες αλλά και οι ίδιες οι δημόσιες υπηρεσίες. Πριν από μία εβδομάδα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στελέχη του τοπικού φορέα διαχείρισης κατέγραψαν ένα ακόμη περιστατικό μπαζώματος της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου από εργολάβο του Δήμου Εχεδώρου μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και προχώρησαν στις σχετικές καταγγελίες. Εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη και άλλη σχετική καταγγελία κατά του ίδιου δήμου για παλαιότερο μπάζωμα της λιμνοθάλασσας.
Στροφιλιά
Η ανεξέλεγκτη πρόσβαση οχημάτων στο δάσος Στροφιλιάς και στην παράκτια ζώνη έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό και στην υποβάθμιση του Δάσους Κουκουναριάς και στην καταστροφή των θινών. Το Δάσος Κουκουναριάς στη Στροφιλιά, το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα τρία δάση Κουκουναριάς της Ελλάδας, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα αναγέννησης και σταδιακά υποβαθμίζεται.
Ολυμπος
Ακόμη και μέσα στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου - περιοχή Natura έχει διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί δρόμος προς το παλιό χιονοδρομικό του στρατού, σε υψόμετρο πάνω από τα 2.300 μ., με προοπτική τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στον Ολυμπο, από την πλευρά του Ν. Λάρισας. Τέτοιοι δρόμοι διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες, όπως η λαθροθηρία αγριόγιδων.
Ταΰγετος
Η πρόσφατη πυρκαϊά αποτέφρωσε περίπου 110.000 στρέμματα δάσους και θαμνώνων. Η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura και έχει προταθεί να γίνει εθνικό πάρκο. Η διάνοιξη δρόμων κοντά σε φαράγγια και σημαντικές για τα πουλιά περιοχές αποτελεί σημαντική απειλή για το ευαίσθητο οικοσύστημα. Από την πλευρά του Ν. Λακωνίας αυξάνεται η εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, που σημαίνει διάνοιξη και άλλων δρόμων, επεμβάσεις και αλλοίωση του τοπίου.
Πάρνωνας
Στην περιοχή έχει προταθεί να γίνει οικολογικό πάρκο. Η εφετινή πυρκαϊά έκαψε περίπου 150.000 στρέμματα δάσους και θαμνώνων. Στη λιμνοθάλασσα του Μούστου που είναι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή υπάρχει πίεση για εκτός σχεδίου δόμηση.
Βάϊ
Τεράστια και αμφιλεγόμενη επένδυση στα κτήματα της Μονής Τοπλού προβλέπει ότι τα επόμενα 80 χρόνια το φοινικόδασος του Βάι και η γύρω περιοχή της βορειοανατολικής χερσονήσου της Κρήτης με τις παραλίες της θα «αξιοποιούνται» από τη βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd. Εδώ και χρόνια οι τοπικοί πολιτικοί παραγοντες στηρίζουν την επένδυση, ενώ δεν έχουν λείψει και οι φωνές κριτικής από βουλευτές της Κρήτης. Πρόσφατα η κυβέρνηση και η Εκκλησία «ευλόγησαν» σχέδιο-μαμούθ για δημιουργία ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων και υδροβόρων γηπέδων γκολφ. Αντίθεση έχει εκφρασθεί από οικολόγους - Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη» - αλλά και πολίτες από τους δήμους Σητείας και Ιτάνου. Η κριτική τους εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχει για το περιβάλλον της περιοχής η επένδυση - περιοχή Natura, έλλειψη νερού, όγκος της μεγάλης κλίμακας τουριστικής επένδυσης.
Τυμπάκι
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη» αντιτίθεται στα σχέδια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να κατασκευάσει έναν τεράστιο διαμετακομιστικό σταθμό κλειστού τύπου στον κόλπο της Μεσσαράς, τον οποίο βαφτίζει «πύλη του Νότου», με ξένους επενδυτές, χωρίς να αποκαλύπτει τις πραγματικές του διαστάσεις. Σύμφωνα με το δίκτυο, το έργο θα δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιου χώρου και εδάφους για την κατασκευή του σταθμού-μαμούθ. Καθημερινά θα ελλιμενίζονται εκατοντάδες υπερμεγέθη πλοία και κανείς δεν μπορεί
να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σοβαρού ατυχήματος. Το έργο θα δημιουργήσει όχληση στη θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta) στον Κομμό και θα υποβαθμίσει την ακτογραμμή σχεδόν σε όλη τη Νότια Κρήτη. Οπως καταγγέλλουν οι οικολόγοι της Κρήτης, η αλιεία θα περιοριστεί δραματικά, η αέρια ρύπανση θα πολλαπλασιαστεί, οι καλλιέργειες θα υποβαθμιστούν, αρχαιολογικά μνημεία θα απειληθούν και η περιοχή θα μεταμορφωθεί τελικά σε έναν γκρίζο και ξένο βιομηχανικό τόπο.
Υγρότοπος Λούτσας
Η περιοχή έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά καιρούς. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν ο απερχόμενος δημοτικός άρχοντας αποφάσισε να μπαζώσει το μεγαλύτερο μέρος του υγροτόπου. Παρά τις παρεμβάσεις που έκαναν περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, δεν κατέστη δυνατόν να σταματήσουν τα έργα κατά την εξέλιξή τους, με αποτέλεσμα να μπαζωθεί μεγάλο τμήμα του υγροτόπου. Μετά από σειρά καταγγελιών βγήκαν αποφάσεις που υποχρεώνουν τον Δήμο Αρτέμιδας να αποκαταστήσει τον χώρο όπως ήταν πριν από τα μπαζώματα.
Υγρότοπος Βραυρώνας
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδος βλέπουν τον παρακείμενο υγρότοπο γεμάτο σκουπίδια και μπάζα. Μάλιστα ενίοτε ακούνε τους πυροβολισμούς των λαθροθηρών, οι οποίοι δεν φαίνεται να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τον υγρότοπο διασχίζουν εναέρια καλώδια ρεύματος, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να σκοτώνονται πουλιά από την πρόσκρουση σε αυτά. Και όλα αυτά σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής, αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας και έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγροτόπους της Αττικής.
Λίμνη Βεγορίτιδα
«Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας λίμνης που επί 45 χρόνια υφίσταται τη ληστρική ανθρώπινη εκμετάλλευση και οδηγείται στην ολοσχερή καταστροφή με την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, της αυτοδιοίκησης αλλά και με τη συνενοχή της τοπικής κοινωνίας» αναφέρουν σε έκθεσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σήμερα η λίμνη έχει απολέσει περίπου το 90% του όγκου της και η στάθμη της έχει πέσει κατά περίπου 40 μέτρα. Η πτώση της στάθμης συμπαρέσυρε και τον υπόγειο υδροφορέα, που τροφοδοτούσε τα νερά του στη λίμνη. «Η μείωση του όγκου της λίμνης φτάνει τα 20 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε 12 χρόνια η Βεγορίτιδα μπορεί να εξαφανιστεί» αναφέρουν οι «πράσινοι». Επιπλέον στα νερά της ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνέπεια της υποβάθμισης των νερών της λίμνης είναι η μείωση της ιχθυοπαραγωγής και η εξαφάνιση της καραβίδας, του κορέγονου, της πρασινοκέφαλης πάπιας, του πελεκάνου και η εμφάνιση του τσιρονιού, που αντέχει σε κακής ποιότητας νερά.
Αλιάκμονας
Η αποσπασματική διαχείριση των νερών του κατά νομό ή κατά υπουργείο, οι αλληλοσυγκρουόμενες προτεραιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και η υποβάθμιση των νερών του με βιομηχανικά, γεωργικά και αστικά απόβλητα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον του ποταμού. Κυριότεροι χρήστες είναι η ΔΕΗ και οι δήμοι Καστοριάς και Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, μεγάλος εκτιμάται ότι είναι και ο όγκος των υδάτων που αντλείται διαρκώς - όπως καταγγέλλεται, ο κάθε νομός προγραμματίζει νέα αρδευτικά ερήμην των άλλων. Οι ποσότητες που αντλούνται δεν καταγράφονται ούτε ελέγχονται συστηματικά. Στα νερά του Αλιάκμονα οι επιστήμονες ανίχνευσαν αμίαντο και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ αρκετοί οικισμοί αλλά και βιομηχανίες χρησιμοποιούν τον ποταμό ως αποδέκτη αποβλήτων.
Νέστος
Οι λίμνες γλυκού νερού του Νέστου - βορειοανατολικώς της Χρυσούπολης (Καβάλας) - καταστρέφονται καθώς έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες ασύμβατες με τη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος, όπως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις όχθες, απόθεση απορριμμάτων κτλ. Το Δέλτα Νέστου και οι λίμνες του προστατεύονται από το δίκτυο «Φύση 2000» και τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Επίσης έχουν ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο «Λίμνες Ζωής», στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές λίμνες από όλον τον κόσμο.
Δέλτα Εβρου
Δίπλα στον σημαντικότερο υγρότοπο της Ευρώπης για τη μετανάστευση των πουλιών - προστατεύεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία - θα κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης του πετρελαίου. «Παρ' ότι ο κίνδυνος για τον υγρότοπο είναι άμεσος και προφανής, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί ως σήμερα ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων» καταγγέλλει ο επιστημονικός διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Τ. Δημαλέξης. Πέρα από την κατασκευή του αγωγού, προβλήματα, μικρότερης κλίμακας, δημιουργούν οι εκατοντάδες παράνομες καλύβες εντός της προστατευόμενης περιοχής, οι οποίες χρησιμοποιούνται από κυνηγούς που διανυκτερεύουν στην περιοχή, παρ' ότι το κυνήγι απαγορεύεται. Ακόμη, η ανεξέλεγκτη βόσκηση και οι φωτιές που μπαίνουν το φθινόπωρο από κτηνοτρόφους και κυνηγούς αποτελούν μια σοβαρή απειλή. Ακόμη, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου (Παράρτημα Διδυμοτείχου), ένας από τους παραποτάμους του Εβρου, ο Ερυθροπόταμος, που διατρέχει το Διδυμότειχο, αντιμετωπίζεται από τους αρμοδίους ως χωματερή.
Βιστωνίδα - Πόρτο Λάγος
Η αυθαίρετη δόμηση (π.χ., Βελώνη), οι εναποθέσεις οικιακών απορριμμάτων, ο ευτροφισμός και η αλλοίωση της υδρολογίας λόγω υπεραντλήσεων πληγώνουν τον υγρότοπο, αν και η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. «Η Μονή Βατοπαιδίου, επικαλούμενη χρυσόβουλο του 1080, διεκδικεί την κυριότητα του χώρου προκειμένου να τον αξιοποιήσει τουριστικά με ξενοδοχεία κτλ.» σημειώνει ο κ. Δημαλέξης. Δύο αποικίες ερωδιών, πολλά αρπακτικά και φοινικόπτερα αποτελούν τους σημαντικότερους «κατοίκους» της περιοχής, ενώ στην περιοχή διαχειμάζουν και οι αργυροπελεκάνοι.
Κερκίνη
Η Κερκίνη, ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα υδρόβια πουλιά, αναπαραγόμενα και μεταναστευτικά, υποφέρει εδώ και δεκαετίες από το πολύ έντονο εποχικό ανεβοκατέβασμα της στάθμης του νερού, αφού χρησιμοποιείται και ως αρδευτικό - αντιπλημμυρικό έργο. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο της αρχικής του έκτασης το πολύτιμο παραποτάμιο δάσος όπου φωλιάζουν τα σπάνια πουλιά. Κάθε χρόνο καταστρέφονται αρκετές φωλιές σπάνιων πουλιών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη
Καταπατήσεις, επιχωματώσεις, ρύπανση και φαινόμενα υποβάθμισης σημαντικών υγροτόπων «πατάνε» στην αδράνεια της κρατικής μηχανής και της ανοχής των αρμοδίων, διαπιστώνει και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Πλήθος αναφορών από πολίτες έχουν φθάσει στην ανεξάρτητη αρχή, όπως για εκσκαφές και εκτεταμένες επιχωματώσεις στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, για αυθαίρετες κατασκευές στο Λούρο, για εκτεταμένες αμμοληψίες στον Αχελώο. Στη λίμνη της Καστοριάς η κατασκευή με επίχωση μεγάλης τσιμεντένιας προβλήτας από τον Δήμο Μακεδνών προκάλεσε την παρέμβαση της Αρχής, κατεδαφίστηκε η αυθαίρετη προβλήτα, απομακρύνθηκαν τα υλικά κατασκευής και διαπιστώθηκε η επαναφορά της ακτογραμμής στην αρχική της μορφή.
Στην περιοχή Αλυκής Κοπανά (Νέας Λαμψάκου) λόγω εναπόθεσης σκουπιδιών και άχρηστων υλικών από εκσκαφές υπήρξε αλλοίωση του υγροτόπου. Επειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στον Δήμο Ληλαντίων. Στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Λυσιμαχείας μεγάλης έκτασης αργιλοληψία, καταπατήσεις, καθώς και απόθεση άχρηστων υλικών από εκσκαφές και απορριμμάτων. Οι παρανομίες διευκολύνονταν από το νομικό πλαίσιο καθώς η υπ' αριθ. 22306/2006 ΚΥΑ, με την οποία θεσμοθετήθηκε η νομική προστασία της λίμνης, δεν προσδιόριζε τις ακριβείς συντεταγμένες των ορίων προστασίας της.
Το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο Αγρινίου, μετά την παρέμβαση της Αρχής, επέβαλε πρόστιμο για τις αργιλοληψίες.
Το ΒΗΜΑ, 23/09/2007
Οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλείψει το περιβάλλον και αφήνουν στην τύχη τους ευπαθή οικοσυστήματα
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ
Η λίμνη Κορώνεια έγινε υγρός τοξικός τάφος για εκατοντάδες πουλιά. Οι κάτοικοι στη Θήβα και στις περιοχές γύρω από τα Οινόφυτα πίνουν νερό με χρώμιο. Το παραποτάμιο δάσος της Κερκίνης έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο της αρχικής του έκτασης εξαιτίας μιας αδιέξοδης διαχείρισης. Η λίμνη Βεγορίτιδα έχει απολέσει περίπου το 90% του όγκου της και η στάθμη της έχει πέσει κατά περίπου 40 μέτρα. Οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια έχουν εγκαταλείψει το περιβάλλον και έχουν αφήσει στην τύχη τους ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ξέσπασαν άγρια και οι πυρκαϊές για να αναδειχθεί η γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα προστασίας του φυσικού πλούτου.
Ηρθαν μετά το κυνήγι για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση, τις νομοθεσίες για τον περιορισμό των δασικών εκτάσεων αλλά και την αναπτυξιακή λογική που χωρά άφθονο τσιμέντο σε περιοχές-φιλέτα. Η παράκτια ζώνη και σημαντικοί βιότοποι «αξιοποιούνται» από μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές μονάδες ή θυσιάζονται στον βωμό της οικιστικής ανάπτυξης.
Μετά τις καταστροφές στην Ηλεία το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανασυγκρότησης ξεκίνησε από την παραλιακή ζώνη της Ζαχάρως. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στον Δήμο Ζαχάρως 2.500 στρέμματα - μέρος των οποίων προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 - για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Ο δήμος με τη σειρά του είναι έτοιμος να παραδώσει τη δημόσια γη σε επενδυτές. Οι πιέσεις στον φυσικό πλούτο της χώρας από αυθαίρετες ή πρόχειρα σχεδιασμένες παρεμβάσεις καθημερινά αυξάνονται και η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει μια κατ' εξοχήν καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική.
Η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος έμεινε στα αζήτητα. «Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν πήρε το μήνυμα. Παρά τα εύκολα παχιά λόγια, το περιβάλλον παραμένει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», σύμφωνα με τον Ν. Χρυσόγελο, από τους Οικολόγους Πράσινους. Από το 1936, οπότε ιδρύθηκε ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, ως σήμερα δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Πολλές φυσικές περιοχές δέχονται πιέσεις από επεκτάσεις καλλιεργειών, διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα, παράνομη δόμηση και απόθεση απορριμμάτων.
Κορώνεια - Βόλβη
Η λίμνη Κορώνεια έχει γίνει τάφος για εκατοντάδες πουλιά
Τις τελευταίες ημέρες στην Κορώνεια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σοβαρότατο περιστατικό μαζικών θανάτων πουλιών, το οποίο δεν αποκλείεται να οφείλεται σε βοτουλισμό ή σε τοξικά κυανοβακτήρια. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί εκατοντάδες νεκρά πουλιά από τη λίμνη Κορώνεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και από συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων. Η αδιαφορία και η ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών πλήττουν για τρίτη φορά (η πρώτη ήταν το 1995 και η δεύτερη το 2004) μια λίμνη διεθνούς σημασίας - η περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης παλεύει χρόνια να ξεκινήσει την ουσιαστική λειτουργία του, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και στήριξης τον καθιστά ανίκανο να επιτελέσει το έργο του.
Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύθηκε σε παλαιότερο τεύχος (21 Οκτωβρίου 2006) του επιστημονικού εντύπου «Environmental monitoring and assessment», κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Η χημική ρύπανση από γεωργικά φάρμακα και απόβλητα, αστικά και βιομηχανικά, απειλεί την Κορώνεια και τη Βόλβη με αφανισμό. Σε μετρήσεις που έγιναν ανιχνεύθηκαν ενώσεις φωσφόρου, αζώτου, νιτρικά και επικίνδυνα χημικά στοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις. Τα εργοστάσια, οι εντατικές καλλιέργειες και οι ρίψεις ανεπεξέργαστων λυμάτων συνεχίζουν να πλήττουν το υδάτινο οικοσύστημα, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων για σωτήριες παρεμβάσεις. Μάλιστα η υπόθεση της Κορώνειας είναι ανοιχτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα
Παρά το ότι είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη και επομένως είναι πιο εύκολο να επιτηρηθεί, και εδώ τα προβλήματα περισσεύουν. Πολύ συχνά μάλιστα δεν ευθύνονται μόνο παρανομούντες ιδιώτες αλλά και οι ίδιες οι δημόσιες υπηρεσίες. Πριν από μία εβδομάδα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στελέχη του τοπικού φορέα διαχείρισης κατέγραψαν ένα ακόμη περιστατικό μπαζώματος της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου από εργολάβο του Δήμου Εχεδώρου μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και προχώρησαν στις σχετικές καταγγελίες. Εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη και άλλη σχετική καταγγελία κατά του ίδιου δήμου για παλαιότερο μπάζωμα της λιμνοθάλασσας.
Στροφιλιά
Η ανεξέλεγκτη πρόσβαση οχημάτων στο δάσος Στροφιλιάς και στην παράκτια ζώνη έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό και στην υποβάθμιση του Δάσους Κουκουναριάς και στην καταστροφή των θινών. Το Δάσος Κουκουναριάς στη Στροφιλιά, το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα τρία δάση Κουκουναριάς της Ελλάδας, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα αναγέννησης και σταδιακά υποβαθμίζεται.
Ολυμπος
Ακόμη και μέσα στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου - περιοχή Natura έχει διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί δρόμος προς το παλιό χιονοδρομικό του στρατού, σε υψόμετρο πάνω από τα 2.300 μ., με προοπτική τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στον Ολυμπο, από την πλευρά του Ν. Λάρισας. Τέτοιοι δρόμοι διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες, όπως η λαθροθηρία αγριόγιδων.
Ταΰγετος
Η πρόσφατη πυρκαϊά αποτέφρωσε περίπου 110.000 στρέμματα δάσους και θαμνώνων. Η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura και έχει προταθεί να γίνει εθνικό πάρκο. Η διάνοιξη δρόμων κοντά σε φαράγγια και σημαντικές για τα πουλιά περιοχές αποτελεί σημαντική απειλή για το ευαίσθητο οικοσύστημα. Από την πλευρά του Ν. Λακωνίας αυξάνεται η εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, που σημαίνει διάνοιξη και άλλων δρόμων, επεμβάσεις και αλλοίωση του τοπίου.
Πάρνωνας
Στην περιοχή έχει προταθεί να γίνει οικολογικό πάρκο. Η εφετινή πυρκαϊά έκαψε περίπου 150.000 στρέμματα δάσους και θαμνώνων. Στη λιμνοθάλασσα του Μούστου που είναι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή υπάρχει πίεση για εκτός σχεδίου δόμηση.
Βάϊ
Τεράστια και αμφιλεγόμενη επένδυση στα κτήματα της Μονής Τοπλού προβλέπει ότι τα επόμενα 80 χρόνια το φοινικόδασος του Βάι και η γύρω περιοχή της βορειοανατολικής χερσονήσου της Κρήτης με τις παραλίες της θα «αξιοποιούνται» από τη βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd. Εδώ και χρόνια οι τοπικοί πολιτικοί παραγοντες στηρίζουν την επένδυση, ενώ δεν έχουν λείψει και οι φωνές κριτικής από βουλευτές της Κρήτης. Πρόσφατα η κυβέρνηση και η Εκκλησία «ευλόγησαν» σχέδιο-μαμούθ για δημιουργία ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων και υδροβόρων γηπέδων γκολφ. Αντίθεση έχει εκφρασθεί από οικολόγους - Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη» - αλλά και πολίτες από τους δήμους Σητείας και Ιτάνου. Η κριτική τους εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχει για το περιβάλλον της περιοχής η επένδυση - περιοχή Natura, έλλειψη νερού, όγκος της μεγάλης κλίμακας τουριστικής επένδυσης.
Τυμπάκι
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη» αντιτίθεται στα σχέδια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να κατασκευάσει έναν τεράστιο διαμετακομιστικό σταθμό κλειστού τύπου στον κόλπο της Μεσσαράς, τον οποίο βαφτίζει «πύλη του Νότου», με ξένους επενδυτές, χωρίς να αποκαλύπτει τις πραγματικές του διαστάσεις. Σύμφωνα με το δίκτυο, το έργο θα δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιου χώρου και εδάφους για την κατασκευή του σταθμού-μαμούθ. Καθημερινά θα ελλιμενίζονται εκατοντάδες υπερμεγέθη πλοία και κανείς δεν μπορεί
να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σοβαρού ατυχήματος. Το έργο θα δημιουργήσει όχληση στη θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta) στον Κομμό και θα υποβαθμίσει την ακτογραμμή σχεδόν σε όλη τη Νότια Κρήτη. Οπως καταγγέλλουν οι οικολόγοι της Κρήτης, η αλιεία θα περιοριστεί δραματικά, η αέρια ρύπανση θα πολλαπλασιαστεί, οι καλλιέργειες θα υποβαθμιστούν, αρχαιολογικά μνημεία θα απειληθούν και η περιοχή θα μεταμορφωθεί τελικά σε έναν γκρίζο και ξένο βιομηχανικό τόπο.
Υγρότοπος Λούτσας
Η περιοχή έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά καιρούς. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν ο απερχόμενος δημοτικός άρχοντας αποφάσισε να μπαζώσει το μεγαλύτερο μέρος του υγροτόπου. Παρά τις παρεμβάσεις που έκαναν περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, δεν κατέστη δυνατόν να σταματήσουν τα έργα κατά την εξέλιξή τους, με αποτέλεσμα να μπαζωθεί μεγάλο τμήμα του υγροτόπου. Μετά από σειρά καταγγελιών βγήκαν αποφάσεις που υποχρεώνουν τον Δήμο Αρτέμιδας να αποκαταστήσει τον χώρο όπως ήταν πριν από τα μπαζώματα.
Υγρότοπος Βραυρώνας
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδος βλέπουν τον παρακείμενο υγρότοπο γεμάτο σκουπίδια και μπάζα. Μάλιστα ενίοτε ακούνε τους πυροβολισμούς των λαθροθηρών, οι οποίοι δεν φαίνεται να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τον υγρότοπο διασχίζουν εναέρια καλώδια ρεύματος, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να σκοτώνονται πουλιά από την πρόσκρουση σε αυτά. Και όλα αυτά σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής, αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας και έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγροτόπους της Αττικής.
Λίμνη Βεγορίτιδα
«Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας λίμνης που επί 45 χρόνια υφίσταται τη ληστρική ανθρώπινη εκμετάλλευση και οδηγείται στην ολοσχερή καταστροφή με την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, της αυτοδιοίκησης αλλά και με τη συνενοχή της τοπικής κοινωνίας» αναφέρουν σε έκθεσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σήμερα η λίμνη έχει απολέσει περίπου το 90% του όγκου της και η στάθμη της έχει πέσει κατά περίπου 40 μέτρα. Η πτώση της στάθμης συμπαρέσυρε και τον υπόγειο υδροφορέα, που τροφοδοτούσε τα νερά του στη λίμνη. «Η μείωση του όγκου της λίμνης φτάνει τα 20 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε 12 χρόνια η Βεγορίτιδα μπορεί να εξαφανιστεί» αναφέρουν οι «πράσινοι». Επιπλέον στα νερά της ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνέπεια της υποβάθμισης των νερών της λίμνης είναι η μείωση της ιχθυοπαραγωγής και η εξαφάνιση της καραβίδας, του κορέγονου, της πρασινοκέφαλης πάπιας, του πελεκάνου και η εμφάνιση του τσιρονιού, που αντέχει σε κακής ποιότητας νερά.
Αλιάκμονας
Η αποσπασματική διαχείριση των νερών του κατά νομό ή κατά υπουργείο, οι αλληλοσυγκρουόμενες προτεραιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και η υποβάθμιση των νερών του με βιομηχανικά, γεωργικά και αστικά απόβλητα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον του ποταμού. Κυριότεροι χρήστες είναι η ΔΕΗ και οι δήμοι Καστοριάς και Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, μεγάλος εκτιμάται ότι είναι και ο όγκος των υδάτων που αντλείται διαρκώς - όπως καταγγέλλεται, ο κάθε νομός προγραμματίζει νέα αρδευτικά ερήμην των άλλων. Οι ποσότητες που αντλούνται δεν καταγράφονται ούτε ελέγχονται συστηματικά. Στα νερά του Αλιάκμονα οι επιστήμονες ανίχνευσαν αμίαντο και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ αρκετοί οικισμοί αλλά και βιομηχανίες χρησιμοποιούν τον ποταμό ως αποδέκτη αποβλήτων.
Νέστος
Οι λίμνες γλυκού νερού του Νέστου - βορειοανατολικώς της Χρυσούπολης (Καβάλας) - καταστρέφονται καθώς έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες ασύμβατες με τη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος, όπως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις όχθες, απόθεση απορριμμάτων κτλ. Το Δέλτα Νέστου και οι λίμνες του προστατεύονται από το δίκτυο «Φύση 2000» και τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Επίσης έχουν ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο «Λίμνες Ζωής», στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές λίμνες από όλον τον κόσμο.
Δέλτα Εβρου
Δίπλα στον σημαντικότερο υγρότοπο της Ευρώπης για τη μετανάστευση των πουλιών - προστατεύεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία - θα κατασκευαστεί ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης του πετρελαίου. «Παρ' ότι ο κίνδυνος για τον υγρότοπο είναι άμεσος και προφανής, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί ως σήμερα ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων» καταγγέλλει ο επιστημονικός διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Τ. Δημαλέξης. Πέρα από την κατασκευή του αγωγού, προβλήματα, μικρότερης κλίμακας, δημιουργούν οι εκατοντάδες παράνομες καλύβες εντός της προστατευόμενης περιοχής, οι οποίες χρησιμοποιούνται από κυνηγούς που διανυκτερεύουν στην περιοχή, παρ' ότι το κυνήγι απαγορεύεται. Ακόμη, η ανεξέλεγκτη βόσκηση και οι φωτιές που μπαίνουν το φθινόπωρο από κτηνοτρόφους και κυνηγούς αποτελούν μια σοβαρή απειλή. Ακόμη, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου (Παράρτημα Διδυμοτείχου), ένας από τους παραποτάμους του Εβρου, ο Ερυθροπόταμος, που διατρέχει το Διδυμότειχο, αντιμετωπίζεται από τους αρμοδίους ως χωματερή.
Βιστωνίδα - Πόρτο Λάγος
Η αυθαίρετη δόμηση (π.χ., Βελώνη), οι εναποθέσεις οικιακών απορριμμάτων, ο ευτροφισμός και η αλλοίωση της υδρολογίας λόγω υπεραντλήσεων πληγώνουν τον υγρότοπο, αν και η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. «Η Μονή Βατοπαιδίου, επικαλούμενη χρυσόβουλο του 1080, διεκδικεί την κυριότητα του χώρου προκειμένου να τον αξιοποιήσει τουριστικά με ξενοδοχεία κτλ.» σημειώνει ο κ. Δημαλέξης. Δύο αποικίες ερωδιών, πολλά αρπακτικά και φοινικόπτερα αποτελούν τους σημαντικότερους «κατοίκους» της περιοχής, ενώ στην περιοχή διαχειμάζουν και οι αργυροπελεκάνοι.
Κερκίνη
Η Κερκίνη, ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα υδρόβια πουλιά, αναπαραγόμενα και μεταναστευτικά, υποφέρει εδώ και δεκαετίες από το πολύ έντονο εποχικό ανεβοκατέβασμα της στάθμης του νερού, αφού χρησιμοποιείται και ως αρδευτικό - αντιπλημμυρικό έργο. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει συρρικνωθεί στο ένα δέκατο της αρχικής του έκτασης το πολύτιμο παραποτάμιο δάσος όπου φωλιάζουν τα σπάνια πουλιά. Κάθε χρόνο καταστρέφονται αρκετές φωλιές σπάνιων πουλιών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη
Καταπατήσεις, επιχωματώσεις, ρύπανση και φαινόμενα υποβάθμισης σημαντικών υγροτόπων «πατάνε» στην αδράνεια της κρατικής μηχανής και της ανοχής των αρμοδίων, διαπιστώνει και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Πλήθος αναφορών από πολίτες έχουν φθάσει στην ανεξάρτητη αρχή, όπως για εκσκαφές και εκτεταμένες επιχωματώσεις στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, για αυθαίρετες κατασκευές στο Λούρο, για εκτεταμένες αμμοληψίες στον Αχελώο. Στη λίμνη της Καστοριάς η κατασκευή με επίχωση μεγάλης τσιμεντένιας προβλήτας από τον Δήμο Μακεδνών προκάλεσε την παρέμβαση της Αρχής, κατεδαφίστηκε η αυθαίρετη προβλήτα, απομακρύνθηκαν τα υλικά κατασκευής και διαπιστώθηκε η επαναφορά της ακτογραμμής στην αρχική της μορφή.
Στην περιοχή Αλυκής Κοπανά (Νέας Λαμψάκου) λόγω εναπόθεσης σκουπιδιών και άχρηστων υλικών από εκσκαφές υπήρξε αλλοίωση του υγροτόπου. Επειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στον Δήμο Ληλαντίων. Στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Λυσιμαχείας μεγάλης έκτασης αργιλοληψία, καταπατήσεις, καθώς και απόθεση άχρηστων υλικών από εκσκαφές και απορριμμάτων. Οι παρανομίες διευκολύνονταν από το νομικό πλαίσιο καθώς η υπ' αριθ. 22306/2006 ΚΥΑ, με την οποία θεσμοθετήθηκε η νομική προστασία της λίμνης, δεν προσδιόριζε τις ακριβείς συντεταγμένες των ορίων προστασίας της.
Το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο Αγρινίου, μετά την παρέμβαση της Αρχής, επέβαλε πρόστιμο για τις αργιλοληψίες.
Το ΒΗΜΑ, 23/09/2007
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό