Αρετές και κακίες

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ntinoula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1428
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Θεσσαλῶν Νίκη

Αρετές και κακίες

Δημοσίευση από ntinoula »

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αρετές είναι δεμένες μεταξύ τους αποτελώντας μια ιερή αλυσίδα. Έτσι η προσευχή ξεκινάει από την αγάπη. Η αγάπη από τη χαρά. Η χαρά από την πραότητα. Η πραότητα από την ταπεινοφροσύνη. Η ταπεινοφροσύνη από τη διακονία. Η διακονία από την ελπίδα. Η ελπίδα από την πίστη. Η πίστη από την υπακοή. Η υπακοή από την απλότητα.

Επίσης και οι κακίες είναι αλυσίδα μεταξύ τους: το μίσος από το θυμό. Ο θυμός από την υπερηφάνεια. Η υπερηφάνεια από την κενοδοξία. Η κενοδοξία από την απιστία. Η απιστία από την σκληροκαρδία. Η σκληροκαρδία από την αμέλεια. Η αμέλεια από τη χαύνωση. Η χαύνωση από την ολιγωρία. Η ολιγωρία από την ακηδία (= αφροντισιά). Η ακηδία από την ανυπομονησία. Και τέλος η ανυπομονησία από τη φιληδονία.

(Από τις ομιλίες του Αγ. Μακαρίου του Αιγυπτίου)
Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.
Iosif
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 885
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 15, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Αττική

Δύο σχετικά καί σπουδαιότατα πατερικά βιβλία.

Δημοσίευση από Iosif »

Δύο σπουδαιότατα καί εγκυρότατα βιβλία, πού ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΟΛΕΣ τίς κακίες καί ΟΛΕΣ τίς αρετές, μία πρός μία χωριστά, είναι τά επόμενα:
1) «Γνώθι σαυτόν», τού Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως τού θαυματουργού, εκδόσεις Νεκτάριου Παναγόπουλου στήν Αθήνα.
2) «Πανδέκτης τών Θεοπνεύστων Γραφών», τού Αγίου Αντιόχου Μοναχού τής Λαύρας τού Αγίου Σάββα.
2α) Αυτό τό βιβλίο κυκλοφορεί στό πρωτότυπο κείμενο, ελαφρά διορθωμένο καί συμπληρωμένο από τόν Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως, από τίς εκδόσεις «Ορθόδοξος κυψέλη» Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Νεκτάριος τό προορίζει σάν συμπλήρωμα τού προηγούμενου βιβλίου «Γνώθι σαυτόν».
2β) Τό ίδιο βιβλίο, τού Αγίου Αντιόχου, κυκλοφορεί καί στήν σειρά «Έλληνες πατέρες τής Εκκλησίας - Φιλοκαλία τών νηπτικών καί ασκητικών», σέ ΕΝΑ ΜΟΝΟ τόμο, μέ πρωτότυπο κείμενο καί νεοελληνική μετάφραση, μέ τίτλο ( περίπου ) «Άπαντα Αντιόχου Μοναχού».
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”