«Θέλω το σηκώτι μου πίσω!»
Μεταφέρω στους αδελφούς του φόρουμ μιά πρόσφατη συνομιλία μου με γέροντα του Αγίου Όρους και παρακαλώ να την σχολιάσετε.
Ο διάλογος έχει περίπου ως εξής:
-Γέροντα υπάρχει αμαρτία στη μεταμόσχευση ήπατος;
-Ναί, εφʼ όσον η αφαίρεση του σηκωτιού γίνεται από άνθρωπο ζωντανό. Είναι φόνος!
-Γιατί , γέροντα , είναι φόνος; Η επέμβαση της αφαίρεσης του σηκωτιού γίνεται πάνω σε έναν άνθρωπο εγκεφαλικά νεκρό.
-Ναί, αλλά η καρδιά αυτού του άτυχου χτυπάει ακόμη! Ο εγκέφαλός του μπορει να μην αντιδρά, όμως η καρδιά λειτουργεί. Και εμείς οι ορθόδοξοι ξέρουμε ότι η καρδία είναι το κέντρο της ψυχής. Η ψυχή ζωοποιεί το σώμα. Άρα , όσο χτυπάει η καρδία, η ψυχή είναι ακόμη συνδεδεμένη με το σώμα. Ο άνθρωπος , ως ενότητα ψυχής - σώματος εξακολουθεί να υπάρχει....
- Δηλαδή, όταν οι γιατροί βγάζουν το σηκώτι από έναν τέτοιο άνθρωπο, ουσιαστικά τον δολοφονούν;
-Ναί, σίγουρα. Διότι του στερούν την δυνατότητα να ζήσει προσευχόμενος , έστω και σαν «φυτό». Επειδή στη κατάσταση αυτή ο άνθρωπος μπορεί να προσεύχεται στον Θεό μέσω του πνευματικού νοός του και της καρδίας του και όχι μέσω του εγκεφάλου του. Αυτό γίνεται όσο καιρό επιτρέπει ο Θεός να χτυπάει η σωματική καρδιά του....
-Και τι γίνεται με τον λήπτη ενός τέτοιου σηκωτιού; Έχει αμαρτία ο άρρωστος που δέχεται να κάνει αυτή την μεταμόσχευση;
-Ναί, είναι ένοχος, γιατί καρπούται προϊόν εγκλήματος! Είναι συνένοχος με τους γιατρούς. Οι γιατροί είναι μεν οι φυσικοί αυτουργοί του φόνου, αλλά ο λήπτης του σηκωτιού είναι ο ηθικός αυτουργός, επειδή ο λήπτης δέχεται ουσιαστικά να φονευθεί ένας συνάνθρωπός του , ώστε να σώσει την ζωούλα του! Ο θάνατός σου η ζωή μου....
-Γέροντα, σταμάτα! Είναι φριχτό αυτό που λές....
-Δεν σκέφτεσαι το φριχτώτερο; Ότι η ψυχή του δολοφονημένου βοά προς τον Θεό και προς τον λήπτη, λέγοντάς του : «δός μου το σηκώτι μου πίσω! Δεν είναι δικό σου...Γιατί με σκότωσες;»
-Μα γέροντα και άλλοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ζούν δοξάζοντας τον Θεό.
-Όλοι έχουν δεχθεί προϊόν μεγάλου εγκλήματος, φόνου, για να σώσουν την ζωή τους. Δυστυχώς είμαστε όλοι «ογδοϊτες», υπόλογοι στο έλεος του Θεού....
"Φέρε το συκώτι μου πίσω"!
Συντονιστής: Συντονιστές
kotsos
Η Ορθοδοξία ζει και αναπνέει από τον αέρα και την ευωδία των εμεπιεριών που έχουν αφήσει οι Πατέρες και προπάντων οι Άγιοι . Υπάρχουν πλήθος περιπτώσεων διδακτικών Βίων και μυρίπνοων λόγων Αγίων.
Βέβαια υπάρχει και μία άλλη μερίδα πιστών, οι οποίοι λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του σταυρού και να εκκόψουν το εγωιστικό θέλημα επιχειρούν να καινοφανήσουν και να αλλάξουν την Πίστη και το δόγμα μας.
Δεν προβαίνω σε κρίση. Κριτής είναι μόνο ο Θεός ο οποίος θα επανέλθει κρίναι ζώντας και νεκρούς. Κρούω όμως τον κώδωνου του κινδύνους μπρος στις προσπάθειες διαστρέβλωσης της Ορθοδοξίας.
Ευτυχώς που υπάρχουν τα γεροντάκια που με την προσευχή και την υψοποιό ταπείνωση του μας διδάσκουν τα νάματα της πίστεως. Δεν φοβούνται τον θάνατο αλλά την αμαρτία. Ο θάντος για αυτούς είναι μέσο για την ουράνια βασιλεία.
Ο καθείς και τα όπλα του όπως λέει και ο ποιητής
Βέβαια υπάρχει και μία άλλη μερίδα πιστών, οι οποίοι λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του σταυρού και να εκκόψουν το εγωιστικό θέλημα επιχειρούν να καινοφανήσουν και να αλλάξουν την Πίστη και το δόγμα μας.
Δεν προβαίνω σε κρίση. Κριτής είναι μόνο ο Θεός ο οποίος θα επανέλθει κρίναι ζώντας και νεκρούς. Κρούω όμως τον κώδωνου του κινδύνους μπρος στις προσπάθειες διαστρέβλωσης της Ορθοδοξίας.
Ευτυχώς που υπάρχουν τα γεροντάκια που με την προσευχή και την υψοποιό ταπείνωση του μας διδάσκουν τα νάματα της πίστεως. Δεν φοβούνται τον θάνατο αλλά την αμαρτία. Ο θάντος για αυτούς είναι μέσο για την ουράνια βασιλεία.
Ο καθείς και τα όπλα του όπως λέει και ο ποιητής
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Οι δημοσιεύσεις μεταφέρθηκαν στο αντίστοιχο τρέχον θέμα:
http://www.athos.edo.gr/modules.php?nam ... 9509#49509
Παρακαλώ πολύ μην ανοίγετε καινούργια θέματα όταν υπάρχει ήδη μια παρόμοια συζήτηση σε εξέλιξη.
http://www.athos.edo.gr/modules.php?nam ... 9509#49509
Παρακαλώ πολύ μην ανοίγετε καινούργια θέματα όταν υπάρχει ήδη μια παρόμοια συζήτηση σε εξέλιξη.