Δεν θα σας έγραφα, γιατί ίσως να ενοχλώ με την εμφάνιση του ονόματός μου στις συζητήσεις σας. Όμως θεώρησα υποχρέωσή μου να σας κοινοποιήσω μία έκληση για βοήθεια από την Σκόπελο, που κινδυνεύει μία Εκκλησία (Σιναΐτικο Μετόχι) της Ζωοδόχου Πηγής.
Ευχαριστώ έστω που θα το διαβάσετε :
Στο νησι μου την Σκοπελο, Βορειες Σποράδες υπαρχει μια εκκλησια η οποια ειναι Σιναίτικο Μετόχι η Ζωοδόχος Πηγη, η οποια βρισκεται απένατι απο το σπιτι μου, για την ακριβεια και το χωραφι μας εδω παλια στην εκκλησια ανηκε.
Πριν καποια χρονια η εκκλησια ή μαλλον το Μοναστηρι πουλήθηκε σε ιδιώτες και εκτοτε ειναι "ιδιωτικο" οσο ζουσε η πρωτη γενια ιδιοκτησιας τα πραγματα ηταν ας πουμε καλα, τωρα το μοναστηρι εχει βρεθει στα χερια καποιας κυριας η οποια ας πουμε οτι δεν εχει πορους ή την θεληση ή να μην επαναλαβω σχολια άλλα μη εξακριβωμενα με αποτελεσμα μια Ιερα Μονη θησαυρος πνευματικος για το νησι μας να εχει πεσει σε μεγαλη εγκαταλειψη.
Εχει ξεπουληθει η πλειοψηφια της περιουσιας του Μοναστηριου και καποιες εικονες ταματα κτλ δεν τα ξαναειδαμε.
Οι κατοικοι του νησιου προσφερθηκαν απειρες φορες να βοηθησουν για αναστηλωση και αρκετοι μαστοροι επιθυμουν να εργασθουν δωρεαν και να καμουν παλι το Μοναστηρι οπως ηταν, αλλα η ιδιοκτητρια το αρνειται δεν γνωριζω γιατι ακριβως. Καποιοι φιλοι μου εχουν ηδη ενημερωσει την Μονη Σινα οι οποιοι απαντουν οτι επιθυμουν πολυ να βοηθήσουν αλλα χρειαζονται την εγκριση του Μητροπολιτη Χαλκιδος που ανηκει η Σκόπελος και καποια νομική υποστηριξη. Εχει ειδοποιηθει και η αρχαιολογικη υπηρεσια επισης
Σας τα λεω αυτα διότι το τελειωτικο χτυπημα στην εκκλησια εγινε πριν λιγες μερες, με την καταρευση του μισου σχεδον τεμπλου απο σαρακι μια και κατα την ταπεινη μου γνωμη ποτε δεν εγινε καλη συντηρηση και επιπλεον μπαζει νερο απο την σκεπη.
Οι εικονες στην εκλησια ειναι ζωγραφισμενες απο Σιναιτες μοναχους και ειναι του 15ου νομιζω αιώνα καθως και του Αγοραστου του Κρητός, λεγεται δε, οτι η μικρη εικονα της Ζωοδοχου Πηγης η οποια ηλθε στην θαλασσα απο την Πόλη την εποχη της εικονομαχιας οτι ειναι μια απο τις εικονες του αποστολου Λουκα.
Το ζητημα τωρα ειναι μη τυχον και πουληθουν κρυφα εικονες απο την εκκλησια και φυγουνε απο τον τοπο μια και οι ιδιοκτητες δηλωσαν προθεση να κλεισει η εκκλησια, πραγμα που αναστατωσε αρκετο κοσμο μεταξυ των οποιων και μενα, διοτι πισω απο κλειστες πορτες δεν ξερει κανεις τι γινεται, και οι εκκλησιες ειναι για να λειτουργουν και να εκλησιαζεται ο κοσμος οχι να να τις κρατανε κλειστες, Τουρκια δεν γιναμε ακομα.
Σας παρακαλω αν καποιος έχει γνωριμιες σε ιερατικους κυκλους ή γνωριζει τον Χαλκιδος η εχει καποιον τροπο να βοηθησει ας το κανει
Έκληση για Βοήθεια
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
Μητρόπολη Χαλκίδας
Ἕδρα: Χαλκίδα, Βάκη 21, Τ.Κ. 341 00
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail): imchalk@tph.gr
Τηλεομοιότυπο (FAX): 22210. 61505
Πρωτοσύγκελλος: Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, τηλ. 22210. 81060
Γραφείο Μητροπολίτου:
Εισηγητής: Ἀρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, τηλ. 22210. 22502
Ἕδρα: Χαλκίδα, Βάκη 21, Τ.Κ. 341 00
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail): imchalk@tph.gr
Τηλεομοιότυπο (FAX): 22210. 61505
Πρωτοσύγκελλος: Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, τηλ. 22210. 81060
Γραφείο Μητροπολίτου:
Εισηγητής: Ἀρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, τηλ. 22210. 22502
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Το θέμα αρχίζει να παίρνει καλή τροπή και ας είναι καλά ο Christos μας που με έχει φέρει σε επαφή με άνθρωπο κλειδί για την υπόθεση, στον οποίο έστειλα την επιστολή και ανταποκρίθηκε ΑΜΕΣΑ.
Ήδη με πήρε τηλέφωνο ο Κος Καλομοιράκης που είναι Αρχαιολόγος και έχει επαφές με το Υπουργείο, και μου είπε ότι αύριο θα το θέσει στην επιτροπή αρχαιοτήτων προς συζήτηση και μάλιστα μέ διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ.
Μάλιστα πήρα και μήνυμα από την κοπέλα που έκανε την έκληση και μου είπε ότι σήμερα κι όλας επισκέφθηκαν την Εκκλησία αυτή, ομάδα αρχαιολόγων.
Οπότε πιστεύω ότι τα πράγματα πήγαν καλά με την ευλογία της Παναγίας μας και του Κυρίου μας.
Σας ευχαριστώ για όλα
Άγγελος
Ήδη με πήρε τηλέφωνο ο Κος Καλομοιράκης που είναι Αρχαιολόγος και έχει επαφές με το Υπουργείο, και μου είπε ότι αύριο θα το θέσει στην επιτροπή αρχαιοτήτων προς συζήτηση και μάλιστα μέ διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη Εκκλησία ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ.
Μάλιστα πήρα και μήνυμα από την κοπέλα που έκανε την έκληση και μου είπε ότι σήμερα κι όλας επισκέφθηκαν την Εκκλησία αυτή, ομάδα αρχαιολόγων.
Οπότε πιστεύω ότι τα πράγματα πήγαν καλά με την ευλογία της Παναγίας μας και του Κυρίου μας.
Σας ευχαριστώ για όλα
Άγγελος