"Πρώτος μεταξύ ίσων ο Πάπας"

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Thomas15n έγραψε:
aposal έγραψε:Νομίζω ότι είναι υπερβολικό να καταδικάζουμε την συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών, ότι δεν λένε την αλήθεια!
Έχουμε πάρει όλοι μας φόρα και καταδικάζουμε την ηγεσία της Εκκλησίας, έχοντας την συνείδησή μας ήσυχη! Έχει γίνει μόδα πλέον!
Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ πραγματικά ορθόδοξος χριστιανός που να καταδικάζει οποιονδήποτε επίσκοπο από μόδα ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ.
Απλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μιά άλλη μόδα στους Ορθοδόξους, να παρουσιάζουν τις αιρέσεις και ειδικά τον παπισμό ως ΑΔΕΛΦΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ με μυστήρια χάρη και απόστολική διαδοχή. Αυτή η μόδα έχει υποκινήσει όλα αυτά που λέμε. Όταν ήταν ο μακαριστός Σεραφείμ ύπήρχε αυτή η "μόδα" να κατηγορούν επισκόπους γιά θέματα πίστεως με οποιαδήποτε αίρεση άποδεκτή ή όχι, σαφώς ΟΧΙ άρα τί έγινε και εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια αυτή η "μόδα" όπως λες οι λαϊκοί και κάποιοι κληρικοί να βάλλουν κατά ορισμένων επισκόπων, τί έγινε τρελλαθήκαμε ομαδικά παραφρονήσαμε και δεν ξέρουμε τί λέμε! Την άφιξη του τέως πάπα στην Ελλάδα ποιός την προκάλεσε εμείς οι λαϊκοί; την διοργάνωση στο Άγιο Ανδρέα το 2005 την συνάντηση του ΠΣΕ εμείς οι λαϊκοί; το ταξίδι του Μακαριωτάτου στο Βατικανό εμείς οι λαϊκοί; το ότι αλωνίζουν στην Ελλάδα ανενόχλητα οι πάσης φύσεως αιρέσεις του προτεσταντισμού εμείς το προκαλέσαμε οι λαϊκοί; Ποιός ευθύνεται γι'αυτά κανένας! μόνα τους γίνανε; Απάντηση σοβαρή υπάρχει; Βεβαίως και υπάρχει, ότι σίγουρα δεν φταίμε εμείς οι λαϊκοί.
1. Η προσέγγιση του Παπισμού δεν αρέσει σε κανέναν Ορθόδοξο. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί κανέναν λαϊκό να επιτίθεται εναντίον της ηγεσίας της Εκκλησίας με απαράδεκτες γενικεύσεις του τύπου : "Οι Μητροπολίτες που λένε την αλήθεια μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού". Πιο τίμιο θα ήταν : "Κρίνω απαράδεκτη την δήλωση ...τάδε του μητροπολίτη ...δείνα"!

Εμείς οι Ορθόδοξοι πρέπει να προστατεύουμε την Εκκλησία μέσα από την οποία θα βρούμε - αν βρούμε - την σωτηρία μας. Και οι ενέργειες, ή τα λόγια κάποιων συγκεκριμένων ιερωμένων που δεν μας αρέσουν δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον λαό εκτός Εκκλησίας, με το σκεπτικό : "όλοι τους είναι αιρετικοί" ! Γιατί τότε θα απολογηθούμε ΚΑΙ γι' αυτούς που διώξαμε άθελά μας!

2. Κριτικάρουμε συγκεκριμένες ενέργειες (ή λόγια) συγκεκριμένων ανθρώπων! Όχι τους ίδιους! Αυτό είναι αρμοδιότητα ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙΝΟΥ να το κάνει! Σε διαφορετική περίπτωση παίρνουμε εμείς τη θέση του Θεού, που εκτός από αμαρτία είναι και ύβρις προς τον Θεό.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Thomas15n »

aposal έγραψε: 1. Η προσέγγιση του Παπισμού δεν αρέσει σε κανέναν Ορθόδοξο. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί κανέναν λαϊκό να επιτίθεται εναντίον της ηγεσίας της Εκκλησίας με απαράδεκτες γενικεύσεις του τύπου : "Οι Μητροπολίτες που λένε την αλήθεια μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού". Πιο τίμιο θα ήταν : "Κρίνω απαράδεκτη την δήλωση ...τάδε του μητροπολίτη ...δείνα"!

Εμείς οι Ορθόδοξοι πρέπει να προστατεύουμε την Εκκλησία μέσα από την οποία θα βρούμε - αν βρούμε - την σωτηρία μας. Και οι ενέργειες, ή τα λόγια κάποιων συγκεκριμένων ιερωμένων που δεν μας αρέσουν δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον λαό εκτός Εκκλησίας, με το σκεπτικό : "όλοι τους είναι αιρετικοί" ! Γιατί τότε θα απολογηθούμε ΚΑΙ γι' αυτούς που διώξαμε άθελά μας!

2. Κριτικάρουμε συγκεκριμένες ενέργειες (ή λόγια) συγκεκριμένων ανθρώπων! Όχι τους ίδιους! Αυτό είναι αρμοδιότητα ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙΝΟΥ να το κάνει! Σε διαφορετική περίπτωση παίρνουμε εμείς τη θέση του Θεού, που εκτός από αμαρτία είναι και ύβρις προς τον Θεό.
Γιά το πρώτο μην είσαι τόσο σίγουρος έχω μιλήσει με άτομα που δηλώνουν ορθόδοξοι και όμως συμφωνούν ότι οι Παπικοί γιά παράδειγμα δεν είναι αιρετικοί αλλά μόνον σχισματικοί, και μάλιστα φέρνουν ως απόδειξη δηλώσεις διαφόρων μητροπολιτών προς τεκμιρίωση των λόγων τους.
Μετά με την αλήθεια κανείς δεν φεύγει από την Εκκλησία, αλλά με το ψεύδος και την θολούρα. Τρίτον και σημαντικότερον, το επαναλαμβάνω γιά πολλοστή φορά κατά τους πατέρες της Εκκλησίας η προάσπιση της πίστεως είναι πρώτιστο καθήκον όταν βάλλεται και ακολουθούν τα υπόλοιπα, δεν τίθεται θέμα κρίσεως προσώπων αλλά κακοδοξιών άρα δεν υποκαθιστούμε επ'ουδενί τον Θεό με το να υπερασπιζώμαστε την πίστη. Ο Άγιος Αντώνιος αν και γέροντας στην ηλικία παράτησε την έρημο και πήγε στην Αλεξάνδρεια να αντιμετωπίσει τους αιρετικούς της εποχής και να συμπαρασταθεί στον Άγιο Αθανάσιο που έδινε μάχη εναντίον τους γιά την πίστη και όχι γιά άτομα. Και τελευταίο έχει κανείς αμφιβολία ότι σε καιρούς που βάλλεται η πίστις δεν θα δώσουμε λόγο στο Θεό γιά την στάση μας;
Δηλαδή χτυπιέται η Ορθοδοξία και εμείς θα μείνουμε αμέτοχοι και καθαρίσαμε, όσοι το πιστεύουν αυτό νομίζωντας ότι θα δώσουν λόγο μόνο οι επίσκοποι πλανώνται πλάνην οικτρά.
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Χαίρετε αδερφοί!
Άν και θα προτμούσα να μη μιλήσω άλλο γι' αυτό το θέμα...
Πιστεύω ότι κάποιοι αδερφοί έχουν παρεξηγήσει το θέμα της
ιερωσύνης και σκέφτονται παπικά...Δηλαδή είσαι ιερέας ή επίσκοπος ή
πατριάρχης και έχεις το "αλάθητο" σε ότι λες. Ακόμη χειτότερα οι
επίσκοποι είναι η εκκλησία και ένας λαϊκός όχι. Οσο Εκκλησία είναι
ο Πατριάρχης άλλο τόσο είναι και ένας απλός, ταπεινός Ορθόδοξος Χριστιανός και έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του.
Αν το πάμε και πιο βαθιά θεολογικά, κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός έχει
την γενική ιερωσύνη, το προφητικό και βασιλικό γνώρισμα από τον Κύριο Χριστό.
Φυσικά και δεν μιλάει κανείς για συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά για
ενέργειες και πράξεις και γι'αυτό δεν αναφέρω προσωπικά ονόματα.
Οπότε μη φάσκουμε και αντιφάσκουμε και ζητάμε ονόματα.
Αυτό το site από κάποια προσωπική αναφορά κινδύνεψε να κλείσει, διότι
οι αδερφοί μας ήταν έτοιμοι για μηνύσεις και φυλακίσεις ίσως. Πιστεύω σύντομα θα είναι πρόθυμοι πολλοί αδερφοί να φυλακίζουν άλλους αδερφούς, εδώ ο Απόστολος Παύλος τόνιζε πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από "ψευδαδέλφους"...
Τονίζω πως όλους τους αδερφούς εδώ και παντού τους τιμώ και τους σέβομαι απόλυτα ως καλύτερούς μου, απλά διαφωνώ σε κάποιες απόψεις.
Αν μου επιτρέπεται θα πω, ότι σε ανοιχτή ομιλία του πατέρα Θεοδώρου
Ζήση και καθηγητή Θεολογίας, είπε πως συγκεκριμένος Μητροπολίτης
όταν τον ρώτησαν για την εκπόρευση του Παρακλήτου, απάντησε:
"Δεν γνωρίζω, δεν ήμουν μπροστά." Τι να πει κανεις???Τίποτα.
Αγαπητο αδεφοί "στώμεν καλώς".
Η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού και η Αγάπη του Θεού Πατρός και
η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος μετά πάντων ημών.
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

fotios έγραψε: Αν μου επιτρέπεται θα πω, ότι σε ανοιχτή ομιλία του πατέρα Θεοδώρου
Αγαπητο αδεφοί "στώμεν καλώς".
Αν δεν κάνω λάθος ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε! Όταν κάποιοι από εμάς κρίνουν κάποιον κληρικό ως ψεύτη, ή αιρετικό, δεν θα οδηγήσουν σε απομάκρυνση από την Εκκλησία του απλού Χριστιανού που δεν μπορεί να κρίνει από μόνος του και επηρεάζεται από τον κάθε ένα από εμάς που το παίζει πολύξερος και ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ;
Εφ' όσον κρίνουμε συνάνθρωπό μας (και πολύ περισσότερο ιερωμένο) θα απολογηθούμε γι' αυτό και μάλιστα με την ίδια αυστηρότητα που τον κρίνουμε (όποιος και να είναι Ο, ΤΙ και να έχει κάνει)
Ο Άγιος Αντώνιος σωστά έπραξε, αλλά είχε την αρμοδιότητα του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή του Θεού, από Τον Οποίο ήταν χαριτωμένος!
Όποιος έχει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, επομένως είναι ΑΛΗΘΗΣ σε ό,τι λέει, και παίρνει εντολές κατ’ ευθείαν από τον Θεό, τότε ναι, μπορεί να πράξει ανάλογα!
Όταν όμως ένας χαριτωμένος Γέροντας (Παΐσιος) λέει για εμάς τους λαϊκούς «αφήστε τα όλα στα δικά Του χέρια και μην ασχολείστε», ΠΟΙΟ μέλος του forum ΤΟΛΜΑΕΙ να συγκριθεί με τον Γέροντα και να ισχυριστεί ότι έχει σωστότερη άποψη;
Σχετικά με την άποψη του αδελφού fotios, που μάλλον σε μένα αναφέρεται, νομίζω ότι δεν έχει σωστή άποψη των απόψεών μου! Εγώ ποτέ δεν μίλησα για μη άποψη! Το αντίθετο! Διαφωνώ όμως για την κατάκριση ατόμων, η οποία δεν είναι άποψη, ή κρίση συγκεκριμένης άποψης, ή ενέργειας, αλλά κρίση συνανθρώπου μας, που μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει, όπως το λέει ο Γέροντας : «Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να κρίνουμε, γιατί είναι δουλειά του Θεού να βλέπει τι κάνουν οι αδελφοί μας και να τους κρίνει».
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά πρέπει να κρίνουμε όποιον αμαρτάνει δημόσια και όποιον λέει διδασκαλίες αντίθετες από την ιερά παράδοση.
Άλλο αυτό και άλλο η κατάκριση, δηλαδή να τα λέμε με εμπάθεια, χωρίς αγάπη και να κρίνουμε αν θα σωθεί ή όχι. Αυτό είναι απόφαση του Θεού. Αλλά αν δεν ελέγχουμε όσα αντιπαραδοσιακά λέγονται τότε θα είμαστε συνένοχοι.
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

vic έγραψε:Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά πρέπει να κρίνουμε όποιον αμαρτάνει δημόσια και όποιον λέει διδασκαλίες αντίθετες από την ιερά παράδοση.
Άλλο αυτό και άλλο η κατάκριση, δηλαδή να τα λέμε με εμπάθεια, χωρίς αγάπη και να κρίνουμε αν θα σωθεί ή όχι. Αυτό είναι απόφαση του Θεού. Αλλά αν δεν ελέγχουμε όσα αντιπαραδοσιακά λέγονται τότε θα είμαστε συνένοχοι.
Συμφωνώ απολύτως με τον aposal.

Με ποιά εχεγγυα τολμούμε να κρίνουμε κάποιον που κατα την προσωπική μας γνώμη αμαρτάνει.

Ποιοί είμαστε vic ?

Ποιός είσαι vic ?

Εχεις τόση πίστη στις γνώσεις σου και στα συναισθήματά σου που μπορείς 100% να αναλάβεις τον ρόλο του κριτή ή του ατόμου που έχει επιφορτιστεί με την νουθεσία των άλλων ?

Είσαι τόσο σίγουρος οτι γνωρίζεις τον τρόπο για να σώσεις τον αδελφό σου κρίνοντας τις αμαρτίες του που κατα την γνώμη σου διέπραξε ?

Εν τέλει, είσαι ο Θεός vic ?

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

Εορτολόγιε, όχι, δεν είμαι ο Θεός.
Αλλά είμαι μέλος της Εκκλησίας και θέλω να λέω όσα πιστεύει η Εκκλησία. Δεν θέλω να εκφράζω προσωπικές γνώμες αλλά το θέλημα του Θεού, όπως φανερώνεται στην Εκκλησία. Όποιος δημόσια αμαρτάνει δημοσια και να ελέγχεται.
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από anny »

fotios έγραψε:Χαίρετε αδερφοί!
Άν και θα προτμούσα να μη μιλήσω άλλο γι' αυτό το θέμα...
Πιστεύω ότι κάποιοι αδερφοί έχουν παρεξηγήσει το θέμα της
ιερωσύνης και σκέφτονται παπικά...Δηλαδή είσαι ιερέας ή επίσκοπος ή
πατριάρχης και έχεις το "αλάθητο" σε ότι λες. Ακόμη χειτότερα οι
επίσκοποι είναι η εκκλησία και ένας λαϊκός όχι. Οσο Εκκλησία είναι
ο Πατριάρχης άλλο τόσο είναι και ένας απλός, ταπεινός Ορθόδοξος Χριστιανός και έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του.
Αν το πάμε και πιο βαθιά θεολογικά, κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός έχει
την γενική ιερωσύνη, το προφητικό και βασιλικό γνώρισμα από τον Κύριο Χριστό.
Φυσικά και δεν μιλάει κανείς για συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά για
ενέργειες και πράξεις και γι'αυτό δεν αναφέρω προσωπικά ονόματα.
Οπότε μη φάσκουμε και αντιφάσκουμε και ζητάμε ονόματα.
Αυτό το site από κάποια προσωπική αναφορά κινδύνεψε να κλείσει, διότι
οι αδερφοί μας ήταν έτοιμοι για μηνύσεις και φυλακίσεις ίσως. Πιστεύω σύντομα θα είναι πρόθυμοι πολλοί αδερφοί να φυλακίζουν άλλους αδερφούς, εδώ ο Απόστολος Παύλος τόνιζε πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από "ψευδαδέλφους"...
Τονίζω πως όλους τους αδερφούς εδώ και παντού τους τιμώ και τους σέβομαι απόλυτα ως καλύτερούς μου, απλά διαφωνώ σε κάποιες απόψεις.
Αν μου επιτρέπεται θα πω, ότι σε ανοιχτή ομιλία του πατέρα Θεοδώρου
Αγαπητοί αδεφοί "στώμεν καλώς".
Η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού και η Αγάπη του Θεού Πατρός και
η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος μετά πάντων ημών.

Αγαπητέ Φώτιε, κάποιοι δείχνουν μια υπερπερισσεύουσα αγάπη και ευλάβεια για υπηρετούντα πρόσωπα στην εκκλησία, εστιαζόμενοι σε μια άνευ προηγουμένου πρωσοποληψία,αδιαφορώντας για το γεγονός οτι αυτά τα πρόσωπα ενδεχομένως να καταπατούν την παραδομένη Δογματική και ουσία των Αγίων Αποστόλων και Πατέρων που όντως ήταν χαριτωμένοι, από το Αγιο Πνεύμα.
Μπορεί να μιλούμε την ίδια ανθρώπινη γλώσσα, αλλά ζώντας σε μια σύγχρονη Βαβέλ,η λαλιά να μην αποτελεί πια το μέσον συννενόησης.
Ο πνευματικός ορίζοντας του καθενός διαφέρει, και η αντιληπτικότητά του το ίδιο.
Κάποιοι φίλοι λέγοντας "εκκλησία", εννοούν είτε τους ταγούς και ιερωμένους, είτε τα κτίσματα μέσα στα οποία τελούνται οι θείες λειτουργίες.
Δεν κατανοούν οτι εκκλησία είναι η πνευματική υπόσταση του Σώματος του Υιού και Λόγου του Θεού του Ζώντος, και όλο το ποίμνιο είναι εκκλησία.
Ολο το ποίμνιο είναι συνυπεύθυνο, για ό,τι κι αν τελείται αντορθόδοξα, όλοι θα δώσουμε λόγο στην μερική Κρίση στον Χριστό αμέσως μετά τον θάνατό μας.
Εκεί δεν θα επικαλεστούμε ούτε τους ιερείς, ούτε την κοσμική και συναισθηματική προσήλωση σ' αυτούς, αλλά η μόνη μας βοήθεια θα είναι η Ορθόδοξη ορθοπραξία και ομολογία μας.
Κατάκριση αγαπητοί μου, σημαίνει να καγχάζω για τον συνάνθρωπο και εν προκειμένω για τον ιερέα του Θεού επί προσωπικού του θέματος.
Τον ιερωμένο όμως διαχειριστή της Πίστεώς μας θα τον ελέγξω με δριμεία γλώσσα, όταν καταπατεί Κανόνες, Αγίους,και εισάγει την Ορθοδοξία στην παναίρεση του Οικουμενισμού.
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

vic έγραψε:Εορτολόγιε, όχι, δεν είμαι ο Θεός.
Αλλά είμαι μέλος της Εκκλησίας και θέλω να λέω όσα πιστεύει η Εκκλησία. Δεν θέλω να εκφράζω προσωπικές γνώμες αλλά το θέλημα του Θεού, όπως φανερώνεται στην Εκκλησία. Όποιος δημόσια αμαρτάνει δημοσια και να ελέγχεται.
Οσα "κατα την γνώμη σου" πιστεύει η Εκκλησία.

Η απέξω κι'ανακατωτά γνωση των Ιερών Κανόνων δεν σε κάνει πνευματικό ούτε καθοδηγητή των άλλων.

Μπορείς να εκφέρεις την άποψή σου αλλά όχι να ποδηγετήσεις την ελεύθερη βούληση του άλλου.

Αυτό είναι υπέρτατος εγωισμός και ένδειξη αλοφροσύνης.

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”