Προς συζήτηση περί προσευχής σε σχολεία

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Προς συζήτηση περί προσευχής σε σχολεία

Δημοσίευση από Gafaranga »

προσφατα διάβασα το εξής αρθρο στο ΒΗΜΑ. Το παραθέτω εδώ προς συζήτηση

09/12/2007

Προσευχή για όλους

«Καλέ θεούλη

εμείς είμαστε καλά.

Κάνε εσύ καλέ θεούλη,

νάχουν όλα τα παιδάκια,

ένα ποταμάκι γάλα,

μπόλικα αστεράκια,

μπόλικα τραγούδια.

Κάνε εσύ καλέ θεούλη,

Νάναι όλα καλά,

Ετσι που κι εμείς

Να μην νοιώθουμε ντροπή

Για την τόση μας χαρά»

Το ποίημα, το «πρωινό άστρο» που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για την κόρη του, αντικατέστησε πριν από ενάμιση χρόνο το «πάτερ ημών» της πρωινής προσευχής. «Βλέπαμε», λέει η Στέλλα Πρωτονοτάριου, «την αμηχανία πολλών παιδιών. Αρκετά παιδιά δεν συμμετείχαν γιατί υπήρχε σύγκρουση σε αυτό που πίστευαν και μετέφεραν από την οικογένειά τους και σ’ αυτό που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Η διευθύντρια και οι δάσκαλοι βρήκαν τη λύση του ποιήματος - προσευχής και μετά, άλλα παιδιά έκαναν τον σταυρό τους και άλλα όχι.

Ελάχιστοι γονείς αντέδρασαν, οι υπόλοιποι είχαν εμπιστοσύνη στο σχολείο τους. Μόνο ένας ιερέας τηλεφώνησε στη διευθύντρια και την απείλησε ότι θα την καταγγείλει στην Ιερά Σύνοδο.

Την πρώτη μέρα, ο νέος διευθυντής άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του μαθητή και επέβαλε την ολική επαναφορά… Οι δάσκαλοι απογοητευμένοι αποχώρησαν. Δεν ήταν πια το σχολείο τους. Τα παιδιά δεν φάνηκε να καταλαβαίνουν. Ποιος θα τους εξηγήσει;
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Τελικά δεν κατάλαβα, ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ότι μια προσευχή, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (στην καλύτερη περίπτωση) ανεξαρτήτως θρησκείας, είναι πιο κατάλληλη από την Κυριακή προσευχή, που παραδόθηκε στην Εκκλησία από τα χείλη του ίδιου του Κυρίου;

Πάνω κάτω χαρακτηρίζει τραμπούκο το διευθυντή που επανέφερε το Πάτερ Ημών ως καθημερινή προσευχή.

Εσύ τι άποψη έχεις Garafanga;

Εγώ νομίζω ότι η πρωινή προσευχή δεν γίνεται, για να γίνεται. Πρέπει να γίνεται σωστά κι απ' όλους κι όπως θέλει συμμετέχει (εσωτερικά), κι όποιος δε θέλει δε συμμετέχει.

Άλλωστε τι τους ενόχλησε. Στο Πάτερ Ημών δεν αναφέρεται συγκεκριμένος Θεός, ο καθένας θα μπορούσε να εννοήσει ότι θέλει. Μήπως τους ενόχλησε ότι ονομάζουμε το Θεό Πατέρα μας ή ότι ζητάμε να έλθει και στη γη η Βασιλεία Του και να γίνεται το θέλημά Του. Αυτό για τον άρτο δεν τους ενόχλησε σίγουρα, αλλά μάλλον θα τους ενόχλησε ότι πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε τους άλλους, για να ελπίζουμε κι εμείς να μας συγχωρήσει ο Θεός τις πολλές μας αμαρτίες.
andriyian
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από andriyian »

Συμφωνω με τον φιλωτα. Οποιος θελει να κατσει για την προσευχη, οποιος δεν θελει να μην κατσει. Η προσευχη ομως να γινεται με τα χριστιανικα ιδεωδη. Δεν θα ανεχτουμε να μας επιβαλουν την προσευχη οπως θελουν αυτοι.
mirto
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από mirto »

Συμφωνώ κι εγώ με τους δύο προλαλήσαντες....... έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε σε ένα Δημοκρατικό Κράτος με Ορθόδοξη πίστη αυτή είναι η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ...... και σε όποιον αρέσει σε όποιον δεν αρέσει να αλλάξει χώρα.
Σίγουρα αυτά που γίνονται έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα και όποιοι σκύβουν το κεφάλι και αποδέχονται αυτά τα πράγματα για τους οποιουσδήποτε λόγους λέγονται ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

προς το παρόν δεν έχω γνώμη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα γι'αυτό και το παρέθεσα προς συζήτηση. πιστεύω όμως ότι η προσπάθεια των δασκάλων αυτού του σχολείου ήταν καλοπροαίρετη και βασισμένη στο να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα παιδάκια προσευχή, ακόμη και αυτά των άθεων οικογενειών που δυστυχώς δεν είναι λίγα... δηλαδή να εύχονται κάτι καλό και να καταλαβαίνουν τι ευχονται.... δεν ξέρω αν το πατερ ημών στη δημοτική θα ήταν κάποια λύση.... δεν έχω γνώμη επι του θέματος. από την άλλη υπάρχει και η άποψη να μαθαινουν τα παιδιά μέσα από αυτήν την δραστηριότητα την Κυριακή προσευχή για να την χρησιμοποιήσουν κατα βούληση όταν έχουν ανάγκη στην καθημερινή τους ζωή. μπορούμε όμως να προβλέψουμε αν θα το κάνουν? σαφώς και όχι. αρα κάνουμε απλώς υποθέσεις. Αυτό που θέλω να συζητήσουμε είναι πότε θα είναι πιο πιθανό να κάνουν περισσότερα παιδάκια προσευχή στο Θεό.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Τα παιδιά που φοιτούν στα Ελληνικά σχολεία (υποτίθεται ότι) μαθαίνουν την Ελληνική Παιδεία. Σ' αυτήν ανήκει και η προσευχή. Αλίμονο, αν λόγω εισροής αλλοδαπών, αλλάξουμε και την Ελληνική Παιδεία μας (ό,τι απέμεινε δηλαδή απ' αυτήν)!
Όσα παιδιά δεν θέλουν να προσεύχονται μπορούν να αποχωρούν, η προσευχή όμως ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται! Διαφορετικά εγκληματούμε στα παιδιά μας!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Συμφωνώ ότι η προσευχή ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται aposal. Και συμπληρώνω ότι ΠΡΕΠΕΙ οι άνθρωποι να προστρέχουν στον Θεό γιατί το θέλουν κι όχι γιατί το επιβάλει ο διευθυντής του σχολείου ή η πλειοψηφία των ανθρώπων ενός κράτους. Πως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα? Φυσικά εκεί που ο άνθρωπος αποτυγχάνει ο Θεός δεν αποτυγχάνει ποτέ.

εγώ είμαι ο τελευταίος ανθρωπος που θα υποδείξει τι πρέπει να γίνει.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: προς συζήτηση περι προσευχής σε σχολεία

Δημοσίευση από Melpomeni »

Gafaranga έγραψε:προσφατα διάβασα το εξής αρθρο στο ΒΗΜΑ. Το παραθέτω εδώ προς συζήτηση

09/12/2007

Προσευχή για όλους

«Καλέ θεούλη

εμείς είμαστε καλά.

Κάνε εσύ καλέ θεούλη,

νάχουν όλα τα παιδάκια,

ένα ποταμάκι γάλα,

μπόλικα αστεράκια,

μπόλικα τραγούδια.

Κάνε εσύ καλέ θεούλη,

Νάναι όλα καλά,

Ετσι που κι εμείς

Να μην νοιώθουμε ντροπή

Για την τόση μας χαρά»

Το ποίημα, το «πρωινό άστρο» που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για την κόρη του, αντικατέστησε πριν από ενάμιση χρόνο το «πάτερ ημών» της πρωινής προσευχής. «Βλέπαμε», λέει η Στέλλα Πρωτονοτάριου, «την αμηχανία πολλών παιδιών. Αρκετά παιδιά δεν συμμετείχαν γιατί υπήρχε σύγκρουση σε αυτό που πίστευαν και μετέφεραν από την οικογένειά τους και σ’ αυτό που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Η διευθύντρια και οι δάσκαλοι βρήκαν τη λύση του ποιήματος - προσευχής και μετά, άλλα παιδιά έκαναν τον σταυρό τους και άλλα όχι.
Την επομενη σχολικη χρονια η κυρια Πρωτονοταριου ( κριμα το ονομα !)
θα καλεσει και τον Γκουρου της γειτονιας της να κανουν τα παιδια λιγο γιογκα μαζι με την προσευχουλα για το αιωνιο αστρο της παγκοσμιας ανακυκλωσης.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Gafaranga έγραψε:
Ελάχιστοι γονείς αντέδρασαν, οι υπόλοιποι είχαν εμπιστοσύνη στο σχολείο τους.
Εκει ειναι το προβλημα : οι γονεις δεν ξερουν να κανουν τη δουλεια τους.
Η τουλαχιστον δεν την κανουν σαν Ελληνες ,Ορθοδοξοι γονεις.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Gafaranga έγραψε:προσφατα διάβασα το εξής αρθρο στο ΒΗΜΑ. Το παραθέτω εδώ προς συζήτηση

09/12/2007

Ελάχιστοι γονείς αντέδρασαν, οι υπόλοιποι είχαν εμπιστοσύνη στο σχολείο τους. Μόνο ένας ιερέας τηλεφώνησε στη διευθύντρια και την απείλησε ότι θα την καταγγείλει στην Ιερά Σύνοδο.

Την πρώτη μέρα, ο νέος διευθυντής άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του μαθητή και επέβαλε την ολική επαναφορά… Οι δάσκαλοι απογοητευμένοι αποχώρησαν. Δεν ήταν πια το σχολείο τους. Τα παιδιά δεν φάνηκε να καταλαβαίνουν. Ποιος θα τους εξηγήσει;

Ευγε στον Ιερεα - ποιμενα και ευγε στον διευθυντη. !
Το σχολειο δεν ειναι ασυδοτο πεδιο διαδωσεως των προσωπικων γουστων του καθενος ,εστω και αν αυτος καλειται δασκαλος !
Που να καταλαβουν τα παιδια ? τους διδαξε ποτε κανενας το σωστο απο το λαθος,το αληθινο απο τις φτηνες απομιμησεις? εδω δεν καταλαβαινουν οι γονεις που δεν αντεδρασαν .Μηπως καταλαβαν και οι δασκαλοι τι εκαναν?
Γιατι αν τοκαναν εσκεμμενα,τοτε η κατασταση ειναι ακομα πιο σοβαρη απο οτι εκ πρωτης οψεως φαινεται.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”