Πίστις ή Πνευματικότητα;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

theophania έγραψε:και πως αποκτουμε πνευματικοτητα οταν ζουμε μεσα στον κοσμο κ στον καταναλωτισμο
Με το Χριστο ολα ειναι δυνατα και κατορθωτα. Ο Λωτ ηταν δικαιος αν και ζουσε στα Σοδομα και Γομορρα.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

theophania έγραψε:υσκολο πολυ δυσκολο.χρειαζεται υποστι :( ρηξη
Οπωσδηποτε ! χρειαζεται η βοηθεια του Πνευματικου σου,και του καθε εν Χριστω αδελφου σου,του γειτονα,του ενοριτη σου,συναδελφων σου...
Αν καλοκοιταξουμε,θα ανακαλυψουμε αγωνιζομενους αδελφους διπλα μας.
Ακομα αν καλοκοιταξουμε,θα ανακαλυψουμε το Χριστο σε καθε βασανισμενο αδελφο μας που θα αρχισουμε να βοηθαμε.
Πρεπει ομως πρωτα να βγουμε εξω απο το κελυφος του εαυτου μας και να ανοιξουμε την καρδια μας στο Χριστο και στο συνανθρωπο.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Πίστις ή Πνευματικότητα;

pNektarios έγραψε:Τούτο το ερώτημα μου το έθεσαν προν ημερών και αν και έδωσα την απάντηση που ως κληρικός θεώρησα σωστή, βάσει των Αποστολικών και Πατρολογικών κειμένων, θα επιθυμούσα να ακούσω και τη γνώμη σας αδελφοί μου ή το οποιοδήποτε σχόλιό σας. Σας ευχαρισθώ, να έχετε την Αγάπη και τη Κοινώνια του Αγίου Πνευμάτος.
Νομιζω ... η Πιστη φερνει την Πνευματικοτητα ,αλλα και η Πνευματικοτητα στηριζει και δυναμωνει την Πιστη,η οποια παλι μεγαλωνει την πνευματικοτητα. Μπορεις να τα ξεχωρισεις αυτα τα δυο ???
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

theophania έγραψε:νομιζω οτι η πιστης φερνει και την πνευματικοτητα.το θεμα ειναι ποια η διαφορα της δικης μας θρησκειας με καποιες αλλες που στηριζονται και αυτες στην πιστη και στην πνευματικοτητα.εδω εχω μια απορια :?
Η σωστη πιστη φερνει την σωστη ,διαυγη, αληθινη,σωτηρια πνευματικοτητα. Η πιστη σε οτιδηποτε αλλο εκτος της Αληθειας ,ειναι πιστη σε υποκαταστατα, η καθαρα σε παντος ειδους ειδωλα.
Αυτη η "πιστη" ειναι πλανη, και φερνει μια "πνευματικοτητα" που δεν προερχεται απο τον Θεο.
Σκεψου οτι και οι δαιμονες,και αυτοι πιστευουν και τρεμουν μπροστα στο Θεο.Αλλα δεν πιστευουν σωστα.
Merkourios
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Merkourios »

[quote="pNektarios"]
Το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο, διότι δεν νοείται πίστη χώρις πνευματικότητα.

Αγαπητέ μου πάτερ Νεκτάριε, εδώ επιτρέψατέ μου να διαφωνήσω, μιά καί στήν ζωή συναντάμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων πού έχουν πίστη ( κρίνοντας τουλάχιστον από τίς εξωτερικές εκδηλώσεις τους), αλλά έχουν μία σκληρή, φανατισμένη, καί αγροίκα συμπεριφορά "είς τό όνομα τής Ορθοδοξίας" μερικές φορές, αλλά όμως πού δεν έχει καί τά εχέγγυα τής πνευματικότητας.

Γιατί η πνευματικότητα είναι μία Χριστιανική κατασταλαγμένη ευαισθησία καί λεπτότητα, περιέχει πραότητα, ταπείνωση, αγάπη, περιέχει δηλαδή τα χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος...

Άλλο λοιπόν πίστη, καί άλλο πνευματικότητα ! Μπορεί να συνυπάρχουν αλλά μπορεί καί όχι!
Merkourios
pNektarios
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από pNektarios »

Κατ' αρχάς παιδί μου δεν μιλάμε για τον άνθρωπο που μόνο στον τύπο είναι πιστός αλλά για τον άνθρωπο που καθημερινώς ζεί την κατα Χριστόν ζωή, όχι μέσα στα μοναστηριά αλλά έξω στον κόσμο, εκεί φαίνεται ο αθλητής. Κατά δεύτερον πώς θα στερήσουμε από την πίστη τοην πνευματικότητα; Είναι σα να μου ζητάς να μην αναπνεύσω κι έτσι θα ζήσω, δεν γίνεται. Η πίστη μόνο στον τύπο ναι δεν χρειάζεται την πνευματικότητα διότι δεν έχει βάθος είναι τυπική εκτέλεσις θρησκευτικών καθηκόντων. Δεν μιλάμε όμως για τον τύπο αλλά την ουσία.
Άβαταρ μέλους
preloude
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από preloude »

ταπεινη μου γνωμη.εγω νομιζω οτι πιστευεις δια του πνευματος.θελει αναλυση,,,,...
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από strumfi »

pNektarios έγραψε:Κατ' αρχάς παιδί μου δεν μιλάμε για τον άνθρωπο που μόνο στον τύπο είναι πιστός αλλά για τον άνθρωπο που καθημερινώς ζεί την κατα Χριστόν ζωή, όχι μέσα στα μοναστηριά αλλά έξω στον κόσμο, εκεί φαίνεται ο αθλητής. Κατά δεύτερον πώς θα στερήσουμε από την πίστη τοην πνευματικότητα; Είναι σα να μου ζητάς να μην αναπνεύσω κι έτσι θα ζήσω, δεν γίνεται. Η πίστη μόνο στον τύπο ναι δεν χρειάζεται την πνευματικότητα διότι δεν έχει βάθος είναι τυπική εκτέλεσις θρησκευτικών καθηκόντων. Δεν μιλάμε όμως για τον τύπο αλλά την ουσία.
Η πίστη μόνο στον τύπο δεν είναι πίστη. Ο σκοπός του κάθε πιστού είναι η ένωσή του με τον Θεό. Αν αυτό δηλώνει ο όρος πνευματικότητα, νομίζω πως όχι μόνο δεν διακρίνεται από την πίστη, αλλά αποτελεί την τελείωσή της.
greekboy1981
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από greekboy1981 »

Σεβαστέ πατηρ Νεκτάριε ευλογειτε

Ονομάζομαι Βαγγελης Κυριαλάνης , και θα ηθελα να γίνουμε φίλοι , αν το επιθυμειτε κι εσείς

το e-mail μου είναι greekboy1981@yahoo.gr

Οσο για το ερωτημα σας , πιστέυω πως και τα δυο ερχονται μαζι....

Θα χαρώ πολύ να γίνουμε φίλοι.... ειμαι 26 ετων απο την Κομοτηνη.

Περιμένω την απάντηση σας με e-mail.....

Με αγάπη εν Χριστώ
Ευάγγελος
pNektarios
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από pNektarios »

strumfi έγραψε:Η πίστη μόνο στον τύπο δεν είναι πίστη. Ο σκοπός του κάθε πιστού είναι η ένωσή του με τον Θεό. Αν αυτό δηλώνει ο όρος πνευματικότητα, νομίζω πως όχι μόνο δεν διακρίνεται από την πίστη, αλλά αποτελεί την τελείωσή της.
Δυστυχώς στις μέρες μας όταν λέγει κάποιος είμαι πιστός ομιλεί μόνο για τις θρησκευτικές του υποχρεωσείς και τίποτα άλλο. Και με αφορμή αυτό που είπες μου τέθηκε το έρωτημα αδελφέ. Η πίστη χωρίς την πνευματικότητα είναι κενοδοξία και τίποτα δεν προσφέρει. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε όχι στον τύπο αλλά στην ουσία και το πνεύμα για να μπορέσουμε να απολαύσουμε την θέωση, την αγιότητα, την πλήρη ένωση με τον Πατέρα και Δημιουργό. Πώς γίνεται τούτο; Μα ζώντας κατα Χριστόν, έχωντας δηλαδή ως παράδειγμα την εν τη γή ζωή Του Κυρίου. Ο ίδιος μας το εδίδαξε και ο ίδιος μας προτρέπει σε αυτό.
Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι η πνευματικότητα είναι η τελείωση της πίστεως.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”