Τυψεις οτιδήποτε βιοτικο
Συντονιστής: Συντονιστές
-
arxontopoulo
- Συστηματικός Αποστολέας

Η αξιοποίηση του χρόνου της ζωής μας είναι πολύ σοβαρό πράγμα και μακάρι να το είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι αυτό.
Θεωρώ ότι ο τρόπος που κατανέμει κανείς τον χρόνο του έχει άμεση σχέση με το πνευματικό του επίπεδο, το φιλότιμο και την αγωνιστικότητά του. Όσο πιο πολύ πιστεύει και αγαπάει κανείς τον Θεό και όσο πιο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα της σωτηρίας του, τόσο πιο πολύ αγωνίζεται και προσέχει ανά πάσα στιγμή μη τυχόν και λυπήσει τον Κύριο. Επειδή όμως όλοι οι άνθρωποι δεν βρισκόμαστε στην ίδια "πνευματική ηλικία", κάποιοι από μας θεωρούν μερικά πράγματα ανεκτά, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
Ένας συνειδητοποιημένος χριστιανός οφείλει πάντοτε να ελέγχει τον εαυτό του και να εξετάζει εάν αυτό που κάνει τον ωφελεί πραγματικά ή όχι. Και εάν μεν βλέπει ότι τον ωφελεί, να το συνεχίζει. Εάν όμως βλέπει ότι δεν τον ωφελεί, ή πολύ περισσότερο ότι τον βλάπτει, θα πρέπει να πάρει την απόφαση να το σταματήσει. Μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι το πώς θα αρέσουμε στον Κύριο. Και αυτό θα το καταφέρουμε αν προσπαθούμε να κρατάμε αδιαλείπτως στην καρδιά μας το πνεύμα της προσευχής και την αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Τότε θα νοιώθουμε ασφαλείς και θα ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν μας ζημιώνει και δεν μας απομακρύνει από τον στόχο μας, την θέωση.
Είθε ο Κύριος να μας δίνει μετάνοια και να μας φωτίζει να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέγα αυτό δώρο του χρόνου της ζωής μας για τον αγιασμό και την σωτηρία μας. Αμήν.
Θεωρώ ότι ο τρόπος που κατανέμει κανείς τον χρόνο του έχει άμεση σχέση με το πνευματικό του επίπεδο, το φιλότιμο και την αγωνιστικότητά του. Όσο πιο πολύ πιστεύει και αγαπάει κανείς τον Θεό και όσο πιο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα της σωτηρίας του, τόσο πιο πολύ αγωνίζεται και προσέχει ανά πάσα στιγμή μη τυχόν και λυπήσει τον Κύριο. Επειδή όμως όλοι οι άνθρωποι δεν βρισκόμαστε στην ίδια "πνευματική ηλικία", κάποιοι από μας θεωρούν μερικά πράγματα ανεκτά, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
Ένας συνειδητοποιημένος χριστιανός οφείλει πάντοτε να ελέγχει τον εαυτό του και να εξετάζει εάν αυτό που κάνει τον ωφελεί πραγματικά ή όχι. Και εάν μεν βλέπει ότι τον ωφελεί, να το συνεχίζει. Εάν όμως βλέπει ότι δεν τον ωφελεί, ή πολύ περισσότερο ότι τον βλάπτει, θα πρέπει να πάρει την απόφαση να το σταματήσει. Μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι το πώς θα αρέσουμε στον Κύριο. Και αυτό θα το καταφέρουμε αν προσπαθούμε να κρατάμε αδιαλείπτως στην καρδιά μας το πνεύμα της προσευχής και την αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Τότε θα νοιώθουμε ασφαλείς και θα ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν μας ζημιώνει και δεν μας απομακρύνει από τον στόχο μας, την θέωση.
Είθε ο Κύριος να μας δίνει μετάνοια και να μας φωτίζει να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέγα αυτό δώρο του χρόνου της ζωής μας για τον αγιασμό και την σωτηρία μας. Αμήν.
Όπως αγαπάς!
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Έχεις δίκιο αδελφέ μου Ηλία, αλλά, όπως βλέπεις, κάποια πράγματα που έχω στο μυαλό μου, δεν μπορώ να τα περιγράψω όπως θέλω!stratos έγραψε:Συμφωνοι.aposal έγραψε: Ποιός γνωρίζει αν για εμένα τον αμαρτωλό, η καλύτερη απόφαση είναι η πίεση, ή η περισσότερη λάσκα;
Αυτο εγραψα καί εγώ ποιό επάνω.
Οτι ο καθένας μάς είναι διαφορετικός από τόν αλλο καί δέν μπορει ο ενας νά ζεί οπως ο αλλος.
Αλλά νά μήν βγαζουμε καί δογμα τό [κανε τη ζωούλα σου ] αλλιώς εισαι καί εγω δέ ξερω τι νούμερο.
Οκ . δε μπορεις νά ζεις συμαζεμένα;
Μή περνάς οι ετσι ειναι και το σωστό
Γενικά μιλαω aposal δεν λεω γιά εσένα
Δεν εννοώ ο καθένας να κάνει τη ζωούλα του! Γιατί δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας με τον όρο αυτό! Το σωστό, κατά τη γνώμη μου είναι να ρωτάμε τον πνευματικό μας για το κάθε τι, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό!
Απλά δεν θεωρώ ότι το να διαβάσουμε κάποια βιβλία, ή να δούμε κινηματόγραφο, ή κάποια εκπομπή στην τηλεόραση, ή να πάμε στο γυμναστήριο για να διατηρηθούμε σε σωματική ευεξία είναι κακό! Κακό είναι όταν αυτά συμβαίνουν χωρίς να γίνονται συγχρόνως και οι απαραίτητες πνευματικές εργασίες, όπως διάβασμα Χριστιανικών βιβλίων και ιδίως της Αγίας Γραφής, προσευχή και συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας!
Όσον αφορά τις (υπερβολικές) απαιτήσεις που έχουμε από τους ιερείς και τους Ιεράρχες, έχεις απόλυτο δίκιο! Έχω την εντύπωση ότι οι απαιτήσεις μας (μόνο για τους άλλους) αυξάνουν για να μας απαλάσσουν από ευθύνη που έχουμε για τις δικές μας ολιγωρίες. Άκουσα μάλιστα κάποιον να λέει ότι δεν πάει να εξομολογηθεί γιατί οι ιερείς είναι πολύ χειρότεροι από εκείνον!!!!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Επειδή ο καθένας μας γράφει νομίζοντας ότι όλοι οι άλλοι καταλαβαίνουν αυτά που θέλει να πει και επειδή κανείς μας δεν μπορεί να μπει στο μυαλό κανενός, νομίζω ότι είναι καλό να επανέρχεσαι, όποτε νομίζεις, με διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν όλους μας.cool έγραψε:Τα διαβαζω ολα τα μηνυματα, απλα παραμενω προβληματισμενος.
Προσπαθω να συγκροτησω σαφη και ορθη αποψη, μια καλη συνισταμενη των οσων καταγραφονται εδω.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Ναι aposal, νομιζω εχεις δικιο.
Συμφωνα με οσα υποστηριζουν οι περισσοτεροι εδω, καλο ειναι ο ανθρωπος να ειναι ολοπλευρος, να συμμετεχει σε λογικα πλαισια σε διαφορα πραγματα και δραστηριοτητες, εχοντας παντα κατα νου οτι σκοπος μας ειναι η θεωση.
Τιθεται φυσικα και γενικοτερο θεμα διαχειρισης ανθρωπινου χρονου.
Εθεσε το θεμα σε ωραια βαση το arxontopoulo μου αρεσε η τοποθετηση.
Απο την αλλη γνωριζω και ακραιες καταστασεις, και θα μου πειτε αφου αναγνωριζω εξαρχης οτι ειναι ακραιες γιατι τις αναφερω? Να, ας πουμε ατομα που ρωτανε τον πνευματικο, για το καθετι, εννοω ομως στην κυριολεξια για το καθετι!!!
Να παμε εκεινη την επισκεψη? Δεν θα πανε, αν δεν βρουν τον πνευματικο να τον ρωτησουν.
Αλλο παραδειγμα. Τον περασμενο μηνα ειδαν τους κουμπαρους τους. Αυτο το μηνα προεκυψε να τους ξαναδουν. Ερωτηση(στα μυαλα τους): μηπως ειναι υπερβολικο να τους ξαναδουν σε τοση...συχνοτητα?
Εδω νομιζω ταιριαζει η λαικη παροιμια 'το πολυ το κυριε ελεησον το βαριεται και ο θεος'!
Αυτοι αραγε, κανουν κατανομη του χρονου και της ικμαδας τους, καλυτερα, απ' οτι εγω που δεν ρωτω (και δεν "πρηζω";) τον πνευματικο μου;
Αυτοι που ειναι σε ενα καβουκι κλεισμενοι, σε στυλ 'μοναχοι' μεσα στον κοσμο(οχι καφε, οχι βολτες, οχι πολλες επισκεψεις, να μην κυκλοφορουν μετα τις ...9, να μην εχουν κινητα, να μην...), ειναι κοντυτερα στο θεο;
Αυτη η σχετικοτητα των πραγματων εν γενει, με μπερδευει.
Ο θεος μας επλασε ελευθερους βεβαια. Ο καθενας πραττει κατα συνειδηση, οπως θεωρει καλυτερα, εχοντας κατα νου τις εντολες του θεου.
Αλλα τελικα ο καθενας 'μπορει' αλλα πραγματα, τα ερμηνευει και καπως διαφορετικα(οπτικη γωνια) και καπου δεν υπαρχει μετρο συγκρισης κοινο για ολους.
Και επανερχομαι στις σκεψεις μου: κανω καλα που κανω το ταδε(οχι εφαμαρτο), ή οχι;
Υπεισερχεται και η εννοια του "πνευματικου" εναλλακτικου κοστους του χρονου!
Τι λετε γι' αυτα?
Συμφωνα με οσα υποστηριζουν οι περισσοτεροι εδω, καλο ειναι ο ανθρωπος να ειναι ολοπλευρος, να συμμετεχει σε λογικα πλαισια σε διαφορα πραγματα και δραστηριοτητες, εχοντας παντα κατα νου οτι σκοπος μας ειναι η θεωση.
Τιθεται φυσικα και γενικοτερο θεμα διαχειρισης ανθρωπινου χρονου.
Εθεσε το θεμα σε ωραια βαση το arxontopoulo μου αρεσε η τοποθετηση.
Απο την αλλη γνωριζω και ακραιες καταστασεις, και θα μου πειτε αφου αναγνωριζω εξαρχης οτι ειναι ακραιες γιατι τις αναφερω? Να, ας πουμε ατομα που ρωτανε τον πνευματικο, για το καθετι, εννοω ομως στην κυριολεξια για το καθετι!!!
Να παμε εκεινη την επισκεψη? Δεν θα πανε, αν δεν βρουν τον πνευματικο να τον ρωτησουν.
Αλλο παραδειγμα. Τον περασμενο μηνα ειδαν τους κουμπαρους τους. Αυτο το μηνα προεκυψε να τους ξαναδουν. Ερωτηση(στα μυαλα τους): μηπως ειναι υπερβολικο να τους ξαναδουν σε τοση...συχνοτητα?
Εδω νομιζω ταιριαζει η λαικη παροιμια 'το πολυ το κυριε ελεησον το βαριεται και ο θεος'!
Αυτοι αραγε, κανουν κατανομη του χρονου και της ικμαδας τους, καλυτερα, απ' οτι εγω που δεν ρωτω (και δεν "πρηζω";) τον πνευματικο μου;
Αυτοι που ειναι σε ενα καβουκι κλεισμενοι, σε στυλ 'μοναχοι' μεσα στον κοσμο(οχι καφε, οχι βολτες, οχι πολλες επισκεψεις, να μην κυκλοφορουν μετα τις ...9, να μην εχουν κινητα, να μην...), ειναι κοντυτερα στο θεο;
Αυτη η σχετικοτητα των πραγματων εν γενει, με μπερδευει.
Ο θεος μας επλασε ελευθερους βεβαια. Ο καθενας πραττει κατα συνειδηση, οπως θεωρει καλυτερα, εχοντας κατα νου τις εντολες του θεου.
Αλλα τελικα ο καθενας 'μπορει' αλλα πραγματα, τα ερμηνευει και καπως διαφορετικα(οπτικη γωνια) και καπου δεν υπαρχει μετρο συγκρισης κοινο για ολους.
Και επανερχομαι στις σκεψεις μου: κανω καλα που κανω το ταδε(οχι εφαμαρτο), ή οχι;
Υπεισερχεται και η εννοια του "πνευματικου" εναλλακτικου κοστους του χρονου!
Τι λετε γι' αυτα?
-
Ierodiakonos
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφέ δεν χρειάζεται να αναλυείς το κάθε τι! Η απλότητα καμιά φορά είναι πιο επικοδομιτική από την συνεχή ανάλυση των πραγμάτων. Εάν κάθε φορά καθόμασταν να αναλύουμε γιατί έκανα αυτό ενώ έπρεπε να κάνω το αλλό κτλπ ζημιά επιφέρεις και όχι ανάπαυση. Κάνε αυτό που σε αναπαύει είναι η συμβουλή μου και η πρότασή μου! Δεν θα σε κατακρίνουν γιατί πήγες για καφέ ή βγήκες για βόλτα ή πήγες να δείς αγαπημένα πρόσωπά σου, δεν είναι "μεσημεριανό πρόγραμμα ο Κύριος", αστειεύομαι για να σπάσω λίγο τη σοβαροφάνεια που μας έχει πιάσει όλους λες και είμαστε εμείς καλύτεροι από σένα ή δε τα κάνουμε εμεις αυτά (να πάμε για καφέ κτλπ).
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Συμφωνώ με τον Λευτέρη!Alefteris έγραψε:Αδελφέ δεν χρειάζεται να αναλυείς το κάθε τι! Η απλότητα καμιά φορά είναι πιο επικοδομιτική από την συνεχή ανάλυση των πραγμάτων.
Κάνε αυτό που σε αναπαύει είναι η συμβουλή μου και η πρότασή μου!
Επειδή είναι ανέφικτο να ρωτάμε τον πνευματικό όποτε μας παρουσιάζεται κάτι νέο, κάνε ότι νομίζεις ως σωστό, αλλά σημείωσε να το αναφέρεις την επόμενη φορά που θα τον δεις.
Δεν συμμερίζομαι τις υπερβολές όπως : μη χρήση κινητών, απομόνωση από παρέες, ή "έξοδος" μέχρι τις 9 το βράδυ! Εκτός και αν θέλεις να γίνεις μοναχός και προετοιμάζεσαι! Αν όμως όχι πώς μπορείς να ξέρεις ότι αυτός ο τρόπος ζωής, που κάνει πχ ο Νίκος, είναι για σένα ο καλύτερος;
Με τη λογικη αυτή θα πρέπει να προσεύχεσαι 3-4 ώρες ημερησίως και να μην συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο! Αυτά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα! Δεν μπορεί να τα κάνει ο καθένας! Μόνο αν σου το επιτρέψει ο πνευματικός σου!