Σύμπαντα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
ser
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Σύμπαντα

Δημοσίευση από ser »

Στην Εκκλησία έχω ακούσει κατά καιρούς να αναφέρεται η λέξη "σύμπαντα". Μήπως αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν πολλά σύμπαντα; Οι θεόπνευστοι άνθρωποι (και ίσως όχι μόνο) που έγραψαν αυτούς τους ύμνους, μήπως γνώριζαν κάτι με την Επιφοίτηση Του Αγίου Πνεύματος, και έβαλαν την λέξη "σύμπαντα" αντί "σύμπαν" στους Ιερούς αυτούς Ύμνους;
ser
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από ser »

Πάντως προσωπικά νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρουν "σύμπαντα" και όχι "σύμπαν".
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Χωρίς να είμαι ειδική ή να ξέρω κάτι συγκεκριμένο για το θέμα, θα καταθέσω απλά την προσωπική μου εντύπωση. Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι τα "σύμπαντα" δε χρησιμοποιούνται ως πληθυντικός αριθμός του "σύμπαν" με την έννοια της αστρονομίας. Νομίζω πως έχει να κάνει με την ετυμολογία της λέξης και να εννοεί: άπαντα τα δημιουργήματα του Θεού και όλα μαζί
Σίγουρα κάποιος edo θα είναι γνώστης της σωστής απάντησης και νομίζω θα τη μοιραστεί μαζί μας σύντομα :wink:
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Έχει δίκιο η Teri. Η λέξη σύμπαντα σημαίνει "τα πάντα ή όλα". Άλλωστε χρησιμοποιείται ως επίθετο σε όλα τα γένη, όπως "σύμπασα η κτίση" που σημαίνει "όλη η κτίση".
Άβαταρ μέλους
agioreiths
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από agioreiths »

Χριστός Ανέστη !!!!!!!! Θα μου επιτραπεί να απαντήσω με μια ερώτηση. Αν υποθέσουμε πως υπάρχουν και άλλα σύμπαντα και υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί σε τι μας ωφελεί ή σε τι μας βλάπτει ως προς τη σωτηρία μας; Καμιά φορά τέτοιες αναζητήσεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες γιατί μπορεί η έρευνα να οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια. Ο κόσμος σίγουρα έχει πολλά μυστήρια ανεξερεύνητα τα οποία μας δείχνουν τα μεγαλεία του Θεού. Χρείαζεται όμως μεγάλη προσοχή η ενασχόλησή τους με αυτά.
Πριν την Ανάσταση, υπάρχει πάντα ο Γολγοθάς ...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Εντάξει φίλε Αγιορείτη, όμως εδώ η ερώτηση είναι ετυμολογική και όχι ουσιαστική. Η ser δε ρώτησε αν υπάρχουν πολλά σύμπαντα, αλλά με ποια έννοια αναφέρεται η λέξη αυτή στην υμνολογία της Εκκλησίας.
ser
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από ser »

O ser. :-)

Βασικά ρώτησα με ποια έννοια αναφέρεται η λέξη αυτή στην υμνολογία της Εκκλησίας, και αν αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλά σύμπαντα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”