Ταπεινωτικοί χαρακτηρισμοί-Ετικέτες

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
gkou
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2629
Εγγραφή: Τρί Μαρ 21, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γεωργία@Κόρινθος

Ταπεινωτικοί χαρακτηρισμοί-Ετικέτες

Δημοσίευση από gkou »

4.Ταπεινωτικοί χαρακτηρισμοί-Ετικέτες

…Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να κολλήσουμε στο παιδί την ετικέτα, τη λεγόμενη «ρετσινιά». Και αν κολλήσει η ρετσινιά, δεν φεύγει με τίποτα. Όχι μόνο γίνεται σαν δεύτερο όνομα για το άτομο, αλλά πολύ σύντομα το παιδί υιοθετεί το χαρακτηρισμό και τον ακολουθεί!
Αν αποκαλούμε ένα παιδί βλάκα, θα συμπεριφέρεται σαν βλάκας. Αν το αποκαλούμε «κλέφτη», θα αρχίσει να κλέβει συστηματικά. Αν του λέμε ότι είναι βρόμικος, ακατάστατος, τεμπέλης, τότε θα ακολουθήσει απαρέκκλιτα την ετικέτα που του κολλήσαμε. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, αρχίζοντας από τη δική σας οικογένεια. Υπάρχει κάποιος που του έχετε κολλήσει την «ετικέτα»; Κάποιος ,για τον οποίο χρησιμοποιούμε κάθε τόσο μια φράση που σπάει κόκαλα; Τα ζώα μου αργά/ώσπου να σηκώσεις το ένα πόδι έχει βρομίσει το άλλο/βλήμα/βλίτο/αργοκίνητο καράβι/ηλίθιε/ και άλλες λέξεις και φράσεις με παρόμοιο περιεχόμενο, που κάνουν τους ατυχείς αποδέκτες να αισθάνονται σκουπίδια. Και το χειρότερο: τους κατευθύνουν . Είναι , σα να αποκτούν οι λέξεις μια μαγική ιδιότητα και σπρώχνουν το άτομο να φερθεί ακριβώς έτσι, για να δικαιώσει θάλεγε κανείς, την εικόνα που έφτιαξαν για αυτό οι γύρω του, και κυρίως οι γονείς του…

Από το βιβλίο: «Μαμά κόψε το κήρυγμα! (κι εσύ μπαμπά επίσης ) »
Κική Τζωρτζακάκη
Α΄ τόμος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
ΑΗΘΝΑ ,2005
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1260
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 10, 2008 6:00 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Αν κάποιο παιδί ή έστω κάποιος μεγάλος εχει μια κάποια αδυναμία και εμεις απο τα νευρα μας ή λόγω χαμηλού επιπέδου της ψυχής μας, του αποδίδουμε τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς, δεν σημαίνει ότι δικαιωνόμαστε. Απλά δείχνει πόσο χαμηλή ποιότητα ψυχής διαθέτουμε. Όταν δεν είμαστε διατεθημένοι να δείξουμε λίγη υπομονή και αγάπη στις αδυναμίες των παιδιών μας τότε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε? Τα παδιά μας αλλά και εμεις οι μεγάλοι πάντα θα έχουμε αδυναμίες αλλά το θέμα είναι ότι εμείς με την κακία και την μικροψυχία μας τις διαιωνίζουμε και της μετατρέπουμε σε υπάρχουσα κατάσταση.
Άβαταρ μέλους
yiorgos31
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 07, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από yiorgos31 »

Κακή διαχείριση συναισθηματικής νοημοσύνης όπως το ονομάζει η επιστήμη... Ή απλά χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη... Και βέβαια δείχνει κι ένα πολύ μεγάλο εγωισμό από μέρους μας που δεν κοιτάμε τα δικά μας λάθη πρωτίστως.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”