dionysisgr έγραψε:Βρε ευλογημενε, panagiotis2008, δεν ειπε τετοιο πραγμα η Byzantine_Spirit, για super market, μην τραβας απο τα μαλλια τις φρασεις των αλλων, ουτε αφησε να εννοηθει τετοιο πραγμα.
Ειναι δυνατόν ομως οπως λέει ο Byzantine_Spirit,ενας Πνευματικος νά αγριεψει μια ψυχη;
Mυστηριο ειναι η εξομολογηση και ο Πνευματικος εχει υποβοηθητικό ρόλο.
Μιας και ενεργει η Θεία Χάρη.
Π Αρσένιος Δεν έχει σημασία στην εξομολόγηση σου η φήμη Του Πνευματικού, η ηλικία του, διότι η δύναμης του δεσμείν και λύειν είναι σε όλους η ίδια. Ούτε ένας Πνευματικός έχει ισχυρότερη εξουσία από τον άλλο στη συγχώρηση των αμαρτιών. Ίσως να μην έχει πολλή εμπειρία ή το πνεύμα της αγάπης, αλλά η εξουσία από το Θεό είναι σε όλους η ίδια.
stratos έγραψε: Ειναι δυνατόν ομως οπως λέει ο Byzantine_Spirit,ενας Πνευματικος νά αγριεψει μια ψυχη;
Αν κόλλησες στο "αγριέψει" γράφηκε για να δώσει έμφαση.
Μπορώ να το αποσύρω αν ενοχλεί και να κρατήσουμε την πρώτη φράση.
Ότι μπορεί δηλ.να έχουμε ως γνώμονα στην επιλογή μας για σωστό Πνευματικό,
κάποιον, ο οποίος θα γαληνέυει την ψυχή μας με το λόγο του και με τις συμβουλές του. (και φυσικά για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ έναν Πνευματικό που θα μας χαϊδεύει τα αυτιά λέγοντάς μας αυτά που εμείς επιθυμούμε)
Κι επίσης φίλε μου, ναι, υπάρχει η δυνατότητα να μην είναι κάποιος Πνευματικός σωστός, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εκκλησία που φοράνε ράσο μεν αλλά δεν είναι σωστοί ιερείς δέ.
Έχω συναντήσει ιερείς που συμπεριφέρονται ως Δημόσιοι Υπάλληλοι και τίποτε παραπάνω
Οπότε..δε πάω εξαρχής σε κάποιον τέτοιον άνθρωπο και τελειώνει εκει.
Έχουμε ξεφύγει όμως τελείως απο το θέμα. Δεν είναι έτσι;
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Αν δεν είναι ο Πνευματικός σου σωστός byzantine_spirit φταις εσύ που τον επέλεξες δεν φταίει αυτός.
Το ψάξιμο δεν είναι κακό,εγώ επέλεξα κάποιον που με εμπνέει κι αν κι έχουμε μεγάλη διαφωνία πάνω σε κάποιο θέμα και είμαστα αντίθετοι και μου έδωσε εντολή να κάνω κάτι στο οποίο διαφωνώ εγώ θα κάνω υπακοή,άλλωστε είναι Αγία ψυχή και τον εκτιμώ.
Το να μην κάνεις υπακοή στον πνευματικό σου είναι κολάσιμο και σατανικό το να ψάξεις όμως να βρεις τον κατά το δυνατόν καλύτερο (γιατί όσο φωτισμένος κι αν είναι κάνει αμαρτίες και λάθη) και να μην κάνεις πνευματικό σου τον πρώτο τυχόντα δεν είναι κολάσιμο.
Όμως το να διαφωνείτε και να μην θες να κάνεις υπακοή είναι δικό σου το φταίξιμο γιατί τον επέλεξες κι έχεις κι υπερηφάνεια να τον κρίνεις.
Η αποψή μου είναι οτί και πνευματικό που είναι ιερέας "δημόσιος υπάλληλος" να έχεις πρέπει να του κάνεις τυφλή υπακοή.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μολονότι δια της Θείας Χάριτος είχε μελίρρητο λόγο που βλέπουμε οτί είναι εκπληκτικός ακόμα και σήμερα,σε κάποια στιγμή όταν του έδωσε εντολή ο Πνευματικός του να σωπάσει τήρησε σιωπή επί εφτά χρόνια δεν έιπε τίποτα,και μετά χάριν στην υπακοή που έκανε έλαβε ακόμα μεγαλύτερα χαρίσματα απο το Άγιο Πνεύμα σαν ανταμοιβή από τον Θεό για την υπακοήτου.
Αν υποταχτείς σε κακό πνευματικό ο Θεός θα σου δώσει μετά πάρα πολύ άφθονη την Χάρη του,επειδή υποτάχτηκες σε ανάξιο πνευματικό.
Θα σου λογισθεί ως τεκμήριον μεγάλης ταπεινώσεως κι έτσι θα λάβεις μεγαλύτερα χαρίσματα από ότι αν είχες υποταχτεί σε κάποιον πολύ φωτισμένο πνευματικό που θα είχατε αλληλοεκτίμηση.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
panagiotis2008...
Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου..
Σε κάποια συμφωνώ μαζί σου και σε κάποια άλλα όχι.
Σε αυτό που δε συμφωνώ καθόλου όμως, είναι ο τρόπος με το οποίο μου απευθύνεσαι.
Πίσω απο τις λέξεις, διακρίνω ένα ύφος, που τουλάχιστον εμένα δε μου αρέσει. Και δε με προδιαθέτει να συνεχίσω τη συζήτηση μαζί σου.
Ελπίζω να αλλάξει σύντομα αυτό.
Να είσαι καλά όπως κι αν έχει.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Τι να πω τα λέω πολύ χύμα ίσως.Κι επειδή μιλάω με τόση αμεσότητα ίσως να φαίνεται οτί εκτοξεύω μομφές ή σου δίνω συμβουλές ή σου κάνω κριτική αφ'υψηλού έτσι.Λες και είμαι εγώ πνευματικός σου .Μάλλον έτσι είναι συγνώμη αν σε ενόχλησα,λάθος μου είναι αυτό.
Ίσως πρέπει να μιλώ λιγότερο,ενας αββάς είπε οτί θα προχωρήσουμε πνευματικά αν ασκηθούμε στην σιωπή.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Byzantine_Spirit έγραψε:Ότι μπορεί δηλ.να έχουμε ως γνώμονα στην επιλογή μας για σωστό Πνευματικό,
κάποιον, ο οποίος θα γαληνέυει την ψυχή μας με το λόγο του και με τις συμβουλές του. (και φυσικά για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ έναν Πνευματικό που θα μας χαϊδεύει τα αυτιά λέγοντάς μας αυτά που εμείς επιθυμούμε)
Κι επίσης φίλε μου, ναι, υπάρχει η δυνατότητα να μην είναι κάποιος Πνευματικός σωστός, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εκκλησία που φοράνε ράσο μεν αλλά δεν είναι σωστοί ιερείς δέ.
Έχω συναντήσει ιερείς που συμπεριφέρονται ως Δημόσιοι Υπάλληλοι και τίποτε παραπάνω
Οπότε..δε πάω εξαρχής σε κάποιον τέτοιον άνθρωπο και τελειώνει εκει.
Έχουμε ξεφύγει όμως τελείως απο το θέμα. Δεν είναι έτσι;
Έχω την άποψη ότι η επιλογή πνευματικού είναι μια δύσκολη υπόθεση, την οποία εμείς κάνουμε ακόμη δυσκολότερη όταν ψάχνουμε μόνοι μας, κάποιον που τον έχουμε πλάσει στη φαντασία μας ως άγιο!
Ποιός όμως είναι σε θέση να κρίνει τον πνευματικό του αν είναι περισσότερο ή λιγότερο σωστός;
Και νομίζω ότι περισσότερο κέρδος έχει κάποιος που κάνει υπακοή σε έναν πνευματικό που η κρίση του δεν τον αποδέχεται ως "πνευματικά προχωρημένο", παρά όταν η υπακοή αυτή γίνεται σε πνευματικό που τον έχουμε πλάσει ως "χαριτωμένο".
Το σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στον Κύριό μας! Αν τον εμπιστευόμαστε πραγματικά, τότε θα εμπιστευτούμε - απόλυτα - και τον όποιο πνευματικό μας. Γιατί, θεωρώ, ο Κύριός μας θα δει την διάθεσή μας να κάνουμε υπακοή και θα φωτίζει τον πνευματικό να μας δίνει τις συμφερότερες - για τη ψυχή μας - συμβουλές!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Περα απο το ενδιαφερον θεμα που εχει θεσει, Η Byzantine_Spirit, λεει μια μεγαλη αληθεια που ισχυει εδω στο φορουμ.
Οτι πολλες φορες απο ζηλο κινουμενοι, οχι κατ'αναγκην κακο, επιτιθεμεθα εναντιον του συνομιλητη μας μας μομφες, υπονοουμενα, και αλλες παρεξηγησιμες ενεργειες. Και βαζω πρωτα την ουρα μου μεσα και μετα τους αλλους.
Καλο θα ειναι να ειμαστε πιο διαλλακτικοι, και νηφαλιοι, σε πνευματικα ιδιως θεματα.
Σε θεματα που απτονται της Πιστεως, οπως δογματικα, Θεολογικα, Χριστολογικα, σεβασμου των Ιερεων και Ιεραρχων, μπορουμε να ειμαστε καθετοι.
Δηλαδη εαν βγει καποιος και πει οτι ο Χριστος ειναι κτισμα, η το Αγιον Πνευμα ειναι κατωτερο απο Πατερα και Υιο, η εκπορευεται και απο τους δυο, οπως λενε κατι πλανεμενες ψυχες εκει στην ρωμαιοκαθολικη, εσπερια, τοτε να γινει χαμος, και δικαιως.
Η εαν καποιοι καθυβριζουν τους Ιερεις και Αρχιερεις μας, δεν θα καθομαστε να τους κοιταμε.
Ομως μεταξυ μας, και σε θεματα πνευματικου αγωνα, δεν ειναι σωστο να υπαρχει αυτο το επιτιμητικο και ελεγκτικο υφος απο καθεδρας.
panagiotis2008, εχει δικιο η Byzantine_Spirit, σε αυτην την περιπτωση και μην παραβαλεις τον Αγιο Ιωαννη τον Χρυσοστομο με εμας τις ψυχες της απωλειας, γιατι θα σηκωθουνε και οι πετρες και θα μας κυνηγανε..
Πιο γηινα τα παραδειγματα, για να καταλαβαινομαστε. αλλωστε πανω κατω ολοι στα ιδια πνευματικα μετρα κινουμαστε. Δεν ειμαστε και Θεοπτες.
Αρχαριοι και αμαρτωλοι που εχουν καποια συναισθηση ειμαστε και προαιρεση να κανουν καποιον αγωνα.
Ας κανουμε αγαπη μεταξυ μας για να ωφεληθουμε ολοι.
Καταλαβαίνω Διονύση οτί δείχνω επιθετικός όπως λέει η Byzantine_Spirit κι αυτό είναι το λάθος μου που μιλάω με τέτοιο τρόπο σε άτομα που δεν με ξέρουν εκ του σύνεγγυς και δεν έχουμε οικειότητα για να μιλάω με τόσο λίγη ευγένεια.
Αλλά αδελφέ μου Διονύση και Byzantine_Spirit αν μιλούσαμε από κοντά και κάναμε μια κουβέντα κανονική θα διαπιστώνατε οτί μόνο επιθετικός δεν είμαι σε αυτά που λέω και μιλάω με τόσο ήπιο και χαλαρό τρόπο που αυτή η εντύπωση που σχηματίσατε ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Βρε panagiotis2008, εκτιμουμε την καλη σου προθεση, αλλα υποτιθεται οτι ο γραπτος λογος, επειδη ακριβως εχει και την ανεση της μη αμεσης διατυπωσης, αλλα και της λογικης επεξεργασιας περισσοτερο απο τον θυμωδη προφορικο λογο, θα επρεπε να συμβαινει το αντιθετο.
Δηλαδη να εισαι πιο ηρεμος οταν γραφεις, παρα οταν μιλας.
Φροντισε λοιπον για να επιβεβαιωσεις την φραση σου, και να περασεις την νηφαλιοτητα σου και στον γραπτο λογο σου.
Μην παρασυρεσαι σε ακραιες τοποθετησεις και αυστηρες νουθεσιες προς τους συνομιλητες σου, αλλα διατυπωνε την αποψη σου με συγκαταβαση και φρονηση.
Ετσι και οι αποψεις σου θα γινονται πιο δεκτικες, και δεν θα προκαλουν αντιδρασεις.
Διαλεκτικος πρεπει να ειναι ο λογος, οχι εμπρηστικος.