Οι Πατέρες και η εποχή μας-Αρχιμ.Τιμοθεου Τζιαβάρα

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
gkou
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2629
Εγγραφή: Τρί Μαρ 21, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γεωργία@Κόρινθος

Οι Πατέρες και η εποχή μας-Αρχιμ.Τιμοθεου Τζιαβάρα

Δημοσίευση από gkou »

1. ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Οι Άγιοι, τα μέλη της Εκκλησίας τα φωτισμένα και αγιασμένα με το φως του Αγίου Πνεύματος και τη χάρη του Θεού δια του αγίου Βαπτίσματος, όταν είδαν, μετά την παύση των διωγμών και τον εναγκαλισμό της Εκκλησίας από την Πολιτεία, να εισέρχεται μέσα στην εκκλησιαστική ζωή η εκκοσμίκευση, η νόθευση της ακήρατης και ευλογημένης χριστιανικής ζωής με τα στοιχεία του κόσμου τούτου, αντέδρασαν βίαια, όχι βέβαια κατά της Εκκλησίας , αλλά κατά της κοσμικής ζωής, που από τα παράθυρα μπαίνει μέσα την Εκκλησία, με αποτέλεσμα να χάνεται η εσχατολογική προοπτική , η βίωση της βασιλείας του Θεού μέσα στο παρόν της Εκκλησίας.
Αυτοί λοιπόν οι άγιοι αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τη νέα εκκλησιαστική κατάσταση, έφυγαν μέσα από τις πόλεις και τα χωριά τους, σηκώνοντας το σταυρό ρους, κι έτρεξαν στην έρημο νʼ αγωνιστούν σʼ ένα νέο στάδιο μαρτυρίου, στο στάδιο του μαρτυρίου της συνειδήσεως. Η μαρτυρία τους ήταν υπέρ του Χριστού. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν από την Εκκλησία να αναλάβουν επισκοπική και διοικητική διακονία. Ανέλαβαν αυτή τη διακονία και ανεδείχθησαν μεγάλοι Πατέρες, επειδή προηγουμένως είχαν καθαρθεί με τον ασκητικό τους αγώνα. Λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Μέγα το περί Θεού λαλείν; Αλλά μείζον το εαυτόν καθαίρειν Θεώ». Είναι μεγάλο πράγμα να μιλάς για το Θεό , αλλά μεγαλύτερο είναι και δυσκολότερο να καθαρίζεις τον εαυτό σου, για να τον παραδώσεις στο Θεό…

… Στην εποχή μας οι Πατέρες και οι Γέροντες της Εκκλησίας, είναι η μόνη παρηγορία, η μόνη ελπίδα, το μόνο στήριγμα των χριστιανών , που μάχονται για τη σωτηρία τους και για τη λύση των προβλημάτων τους μέσα σʼ ένα κόσμο αποστασίας, νεοειδωλολατρείας και ποικίλης ακολασίας. Εποχή αντιπνευματική, αντιεκκλησιαστική ,υλιστική, και ηδονοθηρική. Ο υπερχρονικός λόγος την περιγράφει απόλυτα. Ο λόγος του Παύλου απευθύνεται στον Τιμόθεο επίσκοπο Εφέσου: «Να γνωρίζεις και τούτο∙ ότι τις τελευταίες ημέρες θα έλθουν καιροί δύσκολοι. Και η δυσκολία θα έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θα είναι εγωιστές, φιλάργυροι, φαντασμένοι, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς στους γονείς τους, αχάριστοι, ασεβείς, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, άσωτοι, άγριοι, εχθροί του καλού, προδότες, αυθάδεις, φουσκωμένοι, φιλήδονοι και όχι φιλόθεοι∙ άνθρωποι που έχουν την εξωτερική μορφή της ευσέβειας, αλλά με τη ζωή τους την αρνούνται».
Ποιος έχει αντίρρηση ότι οι άνθρωποι της εποχής μας έχουν αυτά τα δυσώνυμα γνωρίσματα; Ποιος αμφιβάλλει ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι αισχροκερδείς και φαντασμένοι, συμφεροντολόγοι και αδίστακτοι; Ποιος δεν παραδέχεται ότι κανείς, και κυρίως οι νέοι και τα παιδιά, δεν σέβεται αρχές και αξίες, γονείς, δασκάλους και κληρικούς; Το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων έδειξε σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η ασέβεια προς θεσμούς και πρόσωπα.
Ύστερα, δεν είναι μια αποκρουστική και επικίνδυνη πραγματικότητα τα ναρκωτικά, η αναρχία, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, οι καθημερινές ληστείες; Όλʼ αυτά δεν δείχνουν τον ηθικό και πνευματικό αποπροσανατολισμό των ανθρώπων; Δε δείχνουν τη χρεοκοπία των μοντέρνων αντιχριστιανικών εκπαιδευτικών συστημάτων; Την παντελή έλλειψη και απουσία παιδευτικών στόχων και ιδανικών ζωής; Όλʼ αυτά δεν φανερώνουν το τρομερό αδιέξοδο του πολιτισμού μας; …
…Για να ξαναβρεί η κοινωνία μας την υγεία της, την κοινωνικότητά της, την αγάπη της, για να βγει από την ερημία της, για να ξαναβρεί την πίστη της στο Θεό και να προχωρήσει στη σωτήρια μετάνοια, πρέπει να στρέψει τα μάτια της σε μια άλλη κοινωνία,. Για να δει πόση ομορφιά υπάρχει σʼ αυτή, πόση κοινωνικότητα, πόση αγάπη, πόση ειρήνη, πόση χαρά και αγαλλίαση. Είναι η κοινωνία της ερήμου, η κοινωνία των οσίων Πατέρων και Μητέρων. Απʼ αυτή την κοινωνία θάρθει σίγουρα η σωτηρία στον κόσμο, από την άσκηση και τη μετάνοια, από τη νηστεία και την προσευχή, από τη γνήσια βίωση της ευαγγελικής διδασκαλίας…

Από το βιβλίο
Αρχιμανδρίτου ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΤΖΑΒΑΡΑ
«Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ»
( Φιλοκαλικά θέματα)
ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”