Είναι τα τυχερά, σιμωνία;
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
- Συστηματικός Αποστολέας
Iona να σε ρωτήσω κάτι;
Ας υποθέσουμε ότι εγώ πάω σε κάποιον γνωστό ιερέα και του προσφέρω κάποια χρήματα γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει κάποια οικονομική δυσκολία και δεν τα βγάζει πέρα με τις ανάγκες της οικογένειάς του. Αν αυτός δεχθεί αυτή την προσφορά, θεωρείται ότι διαπράττει σιμωνία; Εννοώ στην περίπτωση που ο ιερέας δεχθεί τα χρήματα από κάποιον χωρίς να έχει προηγηθεί ή να ακολουθεί η τέλεση κάποιας αγιαστικής πράξης.
Εάν τώρα η ίδια προσφορά τύχει να γίνει μετά από κάποια αγιαστική πράξη αλλά με το ίδιο όμως κίνητρο (δηλ. αυτό της ελεημοσύνης) και όχι για εξαγορά της Χάριτος, η αποδοχή της από την πλευρά του ιερέα θεωρείται σιμωνία;
Ας υποθέσουμε ότι εγώ πάω σε κάποιον γνωστό ιερέα και του προσφέρω κάποια χρήματα γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει κάποια οικονομική δυσκολία και δεν τα βγάζει πέρα με τις ανάγκες της οικογένειάς του. Αν αυτός δεχθεί αυτή την προσφορά, θεωρείται ότι διαπράττει σιμωνία; Εννοώ στην περίπτωση που ο ιερέας δεχθεί τα χρήματα από κάποιον χωρίς να έχει προηγηθεί ή να ακολουθεί η τέλεση κάποιας αγιαστικής πράξης.
Εάν τώρα η ίδια προσφορά τύχει να γίνει μετά από κάποια αγιαστική πράξη αλλά με το ίδιο όμως κίνητρο (δηλ. αυτό της ελεημοσύνης) και όχι για εξαγορά της Χάριτος, η αποδοχή της από την πλευρά του ιερέα θεωρείται σιμωνία;
Όπως αγαπάς!
« Από τις δεκάτες και τις απαρχές σαν Θεού άνθρωποι (θα τρώτε)…Όπως το βόδι, που εργάζεται στο αλώνι δεν φιμώνεται, τρώει μεν αλλά δεν κατατρώει τα πάντα, έτσι και εσείς που εργάζεσθε στην Εκκλησία του Θεού, από την Εκκλησία θα τρώτε…θα προσφέρετε οι λαϊκοί τας προσφοράς σας και θα τις διανέμη ο επίσκοπος κατά τις ανάγκες εκάστου».( Διαταγαί των Αποστόλων β΄ΧΧV 15).
Λέγουν μερικοί ότι κάποιοι από εσάς λαμβάνουν χρήματα από τους χειροτονούμενους καλύπτοντες την πράξιν αυτήν με ένα πρόσχημα ευσεβείας. Τούτο δε είναι χειρότερον. …Έγινε δε πώλησις, και εάν εσύ πωλής αυτό που έλαβες δωρεάν, θα θεωρηθής ωσάν πωλημένος εις τον Σατανάν και θα σου αφαιρεθή το χάρισμα…Νομίζουν ότι δεν αμαρτάνουν, όταν δεν τα λαμβάνουν πριν αλλά μετά την χειροτονίαν….να εγκαταλείψετε αυτό ..και μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία…
Μεγάλου Βασιλείου Επιστολή «Προς Χωροεπισκόπους»
Κανόνας Κγ΄ της Στ΄ Οικουμενικής
Κανένας Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος της Αχράντου Κοινωνίας όταν μεταδίδει, να μην πάρει από τους μετέχοντες χρήματα ή άλλο είδος για να τους μεταλάβει. Διότι δεν αγοράζεται η ΧΑΡΙΣ, ούτε με χρήματα τον αγιασμό του Πνεύματος μεταδίδομεν, αλλά στους άξιους χωρίς καμία πανουργία μεταδίδομεν. Εάν κάποιος Κληρικός εμφανισθή να απαιτεί έστω και το ελάχιστο, να καθαιρείται επειδή ζήλεψε του Σίμωνα (του μάγου) την πλάνη και κακουργία.
Ξαναπαραθέτω τα παραπάνω γιατί μάλλον δεν τα έχετε διαβάσει.....Λέτε ο Μέγας Βασίλειος, οι Απόστολοι και οι Άγιοι Πατέρες της Στ΄Οικουμενικής Συνόδου να μην ελάμβαναν υπόψη τους τις ανάγκες όταν όριζαν τόσο αυστηρά και απέκλειαν κάθε απολαβή σε Αγιαστική Πράξη????
Αρχοντόπουλο τα εξήγησα πολλές φορές η αγοραπωλησία είναι το κακό...βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα...να κάνεις δωρεές δεν σε εμποδίζει κανείς αλλά να αγοράζεις τη Χάρη του Θεού που δίνεται δωρεάν προς όλους ισοδυναμεί με κλοπή και κλεπτοαποδοχή.... Ο Μέγας Βασίλειος το λέει ρητά:
Μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία…
Λέγουν μερικοί ότι κάποιοι από εσάς λαμβάνουν χρήματα από τους χειροτονούμενους καλύπτοντες την πράξιν αυτήν με ένα πρόσχημα ευσεβείας. Τούτο δε είναι χειρότερον. …Έγινε δε πώλησις, και εάν εσύ πωλής αυτό που έλαβες δωρεάν, θα θεωρηθής ωσάν πωλημένος εις τον Σατανάν και θα σου αφαιρεθή το χάρισμα…Νομίζουν ότι δεν αμαρτάνουν, όταν δεν τα λαμβάνουν πριν αλλά μετά την χειροτονίαν….να εγκαταλείψετε αυτό ..και μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία…
Μεγάλου Βασιλείου Επιστολή «Προς Χωροεπισκόπους»
Κανένας Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος της Αχράντου Κοινωνίας όταν μεταδίδει, να μην πάρει από τους μετέχοντες χρήματα ή άλλο είδος για να τους μεταλάβει. Διότι δεν αγοράζεται η ΧΑΡΙΣ, ούτε με χρήματα τον αγιασμό του Πνεύματος μεταδίδομεν, αλλά στους άξιους χωρίς καμία πανουργία μεταδίδομεν. Εάν κάποιος Κληρικός εμφανισθή να απαιτεί έστω και το ελάχιστο, να καθαιρείται επειδή ζήλεψε του Σίμωνα (του μάγου) την πλάνη και κακουργία.
Ξαναπαραθέτω τα παραπάνω γιατί μάλλον δεν τα έχετε διαβάσει.....Λέτε ο Μέγας Βασίλειος, οι Απόστολοι και οι Άγιοι Πατέρες της Στ΄Οικουμενικής Συνόδου να μην ελάμβαναν υπόψη τους τις ανάγκες όταν όριζαν τόσο αυστηρά και απέκλειαν κάθε απολαβή σε Αγιαστική Πράξη????
Αρχοντόπουλο τα εξήγησα πολλές φορές η αγοραπωλησία είναι το κακό...βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα...να κάνεις δωρεές δεν σε εμποδίζει κανείς αλλά να αγοράζεις τη Χάρη του Θεού που δίνεται δωρεάν προς όλους ισοδυναμεί με κλοπή και κλεπτοαποδοχή.... Ο Μέγας Βασίλειος το λέει ρητά:
Μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία…
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Βλέπω σ`αυτό το θέμα να παίρνω σύνταξη.Ionas έγραψε: Λέγουν μερικοί ότι κάποιοι από εσάς λαμβάνουν χρήματα από τους χειροτονούμενους καλύπτοντες την πράξιν αυτήν με ένα πρόσχημα ευσεβείας. Τούτο δε είναι χειρότερον. …Έγινε δε πώλησις, και εάν εσύ πωλής αυτό που έλαβες δωρεάν, θα θεωρηθής ωσάν πωλημένος εις τον Σατανάν και θα σου αφαιρεθή το χάρισμα…Νομίζουν ότι δεν αμαρτάνουν, όταν δεν τα λαμβάνουν πριν αλλά μετά την χειροτονίαν….να εγκαταλείψετε αυτό ..και μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία… Μεγάλου Βασιλείου Επιστολή «Προς Χωροεπισκόπους»
Βρέ αγαπητέ μου φίλε Ιωνά, για πές μου. Έχεις οικογένεια; Αν ναι, πες μου το μυστικό: πότε προλαβαίνεις να βρίσκεσαι , αν όχι μέσα στον υπολογιστή, τουλάχιστον έξω από αυτόν συνεχώς; Κανείς μπορεί να μου απαντήσει; Help
Για τα λόγια του Μ. Βασιλείου (εγώ είμαι ο μικρός Βασίλειος)
καθώς και για τον κανόνα της μπλά,μπλά,μπλά έχω αναφερθεί σε προηγούμενα. Μου φαίνεται παίζεις με τα νεύρα μου :razz: και προσπαθείς να με κάνεις να ξαναγράψω τα ίδια, αφού το έχω δηλώσει ότι ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΤΑ ΙΔΙΑ.
Για να μην φύγω άπραγος θα προσθέσω ακόμα ένα λιθαράκι.
Λέω να κάνουμε ένα Γκάλοπ. Η Ερώτηση είναι:
Πόσοι από εσάς τους πιστούς, που έχετε ζητήσει από Ιερέα να τελέσει μια ακολουθία π.χ Αγιασμό, και του έχετε δώσει κάτι, πιστεύετε ότι εξαγοράζετε τη Θεία Χάρη;
Επίσης: Τα Άγια Μυστήρια που αναφέρεις είναι η Θεία Ευχαριστία.
Να μια βοήθεια για να γίνει κατανοητό αυτό: Πρόσχωμεν τα ΆΓΙΑ τοις Αγίοις.
Αγαπητέ Inaap
Είναι ή δεν είναι η φιλαργυρία ειδωλολατρεία??? Καλλιεργείται ή δεν καλλιεργείται το κυνήγι των"τυχερών" (βλέπε θησαυρών) ειδικά στις μεγάλες πόλεις με το σύστημα που επικρατεί??? Υπάρχει χριστιανός ή και άπιστος ακόμη που να μην έχει ζήσει πολλές φορές σκανδαλιστικές καταστάσεις σχετιζόμενες με αυτό το ζήτημα??? Δεν γενικεύω αλλά ευνοεί πολύ το σάπιο η κατάσταση αυτή..οπότε μεταδίδεται γρήγορα. Τα γκάλοπ δεν έχουν κανένα νόημα ...τόχω πει πολλές φορές δεν μας φτωχαίνουν μερικά χρήματα που μπορεί να δώσουμε στον Ιερέα που μας κάνει ένα Μυστήριο όμως πλουτίζει ορισμένους Ιερείς στις ενορίες "φιλέτα", αλλά το χειρότερο φτωχαίνουν την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας...
Είναι ή δεν είναι η φιλαργυρία ειδωλολατρεία??? Καλλιεργείται ή δεν καλλιεργείται το κυνήγι των"τυχερών" (βλέπε θησαυρών) ειδικά στις μεγάλες πόλεις με το σύστημα που επικρατεί??? Υπάρχει χριστιανός ή και άπιστος ακόμη που να μην έχει ζήσει πολλές φορές σκανδαλιστικές καταστάσεις σχετιζόμενες με αυτό το ζήτημα??? Δεν γενικεύω αλλά ευνοεί πολύ το σάπιο η κατάσταση αυτή..οπότε μεταδίδεται γρήγορα. Τα γκάλοπ δεν έχουν κανένα νόημα ...τόχω πει πολλές φορές δεν μας φτωχαίνουν μερικά χρήματα που μπορεί να δώσουμε στον Ιερέα που μας κάνει ένα Μυστήριο όμως πλουτίζει ορισμένους Ιερείς στις ενορίες "φιλέτα", αλλά το χειρότερο φτωχαίνουν την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας...
Ionas έγραψε:Αγαπητέ Inaap
{|= Πουου θα πάει, πουου θα πάει, πουου θα βγεί...
Φίλε Ιωνά, το πρόβλημα δηλ. είναι το αν πλουτίζουν κάποιοι Ιερείς;
Και αυτοί που δεν πλουτίζουν, αλλά μετρούν τα τυχερά τους για να δώσουν τη δόση του φροντηστηρίου του παιδιού τους;
Από την αρχή το είπα ότι προτιμώ να καταργηθούν τα τυχερά για να αποφεύγεται ο σκανδαλισμός. Έστω με τις λύσεις που προτείνεις π.χ περί εισφορών. Αλλά να γίνει κάτι με τους μισθούς, σε όλους τους αδικημένους και αν γίνεται οι μισθοί να είναι τόσο ανθρώπινοι, που να είναι αχρείαστες οι εισφορές.
Και ναί. Είναι ειδωλολατρεία η φιλαργυρία. Αλλά πρόσεξε τη διαφορά μας: Η ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ. Είναι ένα φοβερό, φοβερότατο, όπως γνωρίζεις κι εσύ, πάθος ή καλύτερα "παθάρα".
Το κάθε πάθος δεν έχει να κάνει μόνο με τον κάτοχό του, αλλά από την πείρα των Πατέρων γνωρίζουμε, πως ένα πάθος έχει επιπτώσεις και στην ευρύτερη κοινωνία που ζούμε, όχι μόνο μέσα στην Εκκλησία. Γιατί υπάρχει συμφέρον και ιδιοτέλεια. Διότι ο φιλάργυρος ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και δεν υπολογίζει τους γύρω του (αυτό έχει ευρύτερα αποτελέσματα).
Δυστυχώς όμως, την κατηγορία από τον κόσμο την δέχονται Ιερείς οι οποίοι είναι πολύ προσεχτικοί, εξαιτίας σφαλμάτων απρόσεκτων.
Αλλά μόνο σε παρακαλώ συμφώνησε μαζί μου, πες μου ναι, έστω και να μην συμφωνείς, ότι τα τυχερά δεν είναι Σιμωνία. Please.
Να τελειώνουμε αδελφέ μου. Κάποιο άλλο θέμα θα βρούμε στο μέλλον για να κολλήσουμε
Είναι τρομερό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα....... Ο Χριστός το λέει ...οι Απόστολοι το λένε....οι Άγιοι Πατέρες το λένε.........οι αθλιότατες καταστάσεις που γίνονται εξαιτίας αυτών το λένε.... και όμως, φίλε Inaap επιμένεις ότι δεν είναι Σιμωνία... Μου μοιάζει σαν ένα αλλόκοτο πάθος που δεν ξεριζώνεται με τίποτα.inaapp έγραψε:.................................
Αλλά μόνο σε παρακαλώ συμφώνησε μαζί μου, πες μου ναι, έστω και να μην συμφωνείς, ότι τα τυχερά δεν είναι Σιμωνία. Please.
Να τελειώνουμε αδελφέ μου. Κάποιο άλλο θέμα θα βρούμε στο μέλλον για να κολλήσουμε
Αν δεν πείθεσαι με όλα όσο έχω γράψει μέχρι τώρα θα μεταφέρω και έναν ξεκάθαρο λόγο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που τον είπε σε Ιερέα άμισθο και υπερπολύτεκνο, ο οποίος τον βοήθησε σε μια υπαίθρια λειτουργία που έκανε για τον κόσμο που είχε μαζευτεί να τον ακούσει: Πάρε αυτά τα άσπρα πάτερ, πρόσεξε όμως δεν στα δίνω που με βοήθησες στη λειτουργία γιατί ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ, στα δίνω γιατί έχεις πολλά παιδιά και έχεις μεγάλη ανάγκη.
Επιτέλους =D> , συμφωνούμε.Ionas έγραψε: Αν δεν πείθεσαι με όλα όσο έχω γράψει μέχρι τώρα θα μεταφέρω και έναν ξεκάθαρο λόγο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που τον είπε σε Ιερέα άμισθο και υπερπολύτεκνο, ο οποίος τον βοήθησε σε μια υπαίθρια λειτουργία που έκανε για τον κόσμο που είχε μαζευτεί να τον ακούσει: Πάρε αυτά τα άσπρα πάτερ, πρόσεξε όμως δεν στα δίνω που με βοήθησες στη λειτουργία γιατί ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ, στα δίνω γιατί έχεις πολλά παιδιά και έχεις μεγάλη ανάγκη.
Δεν ξέρω αν κατάλαβες καλά τα λόγια του Αγίου. Και εδώ ακριβώς είναι η λεπτή "κόκκινη γραμή" (ωραίο εργάκι, το έχεις δεί;). Εδώ είναι η διαφορά μας :δεν στα δίνω που με βοήθησες στη Λειτουργία..
Πόσες φορές τόνισα το ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ στοιχείο που παρεμβάλεται (ο βασικότερος παράγοντας δηλ.) για να χαρακτηρισθεί μια τέτοια πράξη σιμωνία; Ο πιστός δίνει κάτι για τη Χάρη που έλαβε; Ο Ιερέας αποδέχεται τη προσφορά αυτή για τη Χάρη που έδωσε; Αν ναι τότε υπάρχει Σιμωνία. Αν όχι τότε γιατί το συζητάμε;
Πολύ απλά και το ξαναλέω, εάν κάνουμε κάτι γιατί το κάνουμε; Φαντάζεσαι ο Άγιος να έλεγε στον Ιερέα: πάρε αυτά γιατί η θεία χάρις θα με ταλαιπωρούσε αλλά ευτυχώς ήρθες εσύ και με ξεκούρασες;
Ας ισχυριστούμε όμως, πως έχεις απόλυτο δίκαιο φέρνοντας αυτό το παράδειγμα.
Θα κάνω μια ερώτηση που την είχα κάνει σε προηγούμενη χρονική στιγμή.
Η Σιμωνία είναι ή όχι αμαρτία; Βεβαίως και είναι ομολογούμεν εν ενί στόματι.
Γίνεται οικονομία σε αμαρτία; Βεβαίως NO.
Τότε ο Άγιος γιατί προέβει σε μια τέτοια κίνηση; Επειδή ο Ιερέας ήταν άμισθος και πολύτεκνος; Σήμερα τα πράγματα είναι τόσο εύκολα, ώστε μόνο με δυο μισθούς να μπορεί να ζει μια οικογένεια (αλλά έχεις δίκαιο και τότε είχαν φροντιστήρια, αυτοκίνητα, ενοίκια σαν τα σημερινά, ρεύμα, τηλέφωνο και άλλα μικροπράματα);
Θα σε παρακαλούσα να μου πείς που μπορώ να βρώ κι εγώ το παραπάνω περιστατικό με τον Άγιο, για μια εις βάθος έρευνα.
Κάτι ακόμα. Ούτε ο Χριστός το είπε, ούτε οι Άγιοι το είπαν (με τον τρόπο που το ερμηνεύεις εσύ). Και για τα σημερινά έκτροπα κάποιοι ευθύνονται και όχι όλοι.
Το θέλω πραγματικά πολύ να συναντηθώ με πολλούς από εσάς. Στο Μπραχάμι έχω μείνει 4 χρόνια λόγω σπουδών. Κάπου κάπου ανεβαίνω.aposal έγραψε:Ελπίζω ότι μέχρι την Εύβοια θα έχετε κασταλάξει! Ώστε υπό πραγματικό Χριστιανικό πνεύμα να γίνει η προσκύνησις!
Σίγουρα μέχρι τα μέσα Οκτώμβρι θα είμαι εκεί (η σύζυγος ανανεώνει τις εγγραφές στη σχολή). Αν θέλεις συναντιόμαστε.
Φίλε Iona μακάρι κάποια στιγμή να συναντηθούμε. Δε μπορώ όμως στην Εύβοια.